tisdag 30 april 2019

Läst i april

Jag tror att det här är den månad jag läst flest böcker sen jag började skriva upp dem här.

Hera Lindsay Bird av Hera Lindsay Bird
"Daylight savings and the clocks burn//Some dark spring hour stolen from a time/I did not know your name"
Poet som blivit populär med dikter som "Keats is dead so fuck me from behind".


De onämnbara av Leela Corman
Seriealbum om två judiska systrar i New York i början av 70-talet. Bokcirkelbok.

Gång på gång är skogarna rosa av Emily Dickinson
Ann Jäderlund tolkar Emily Dickinson.
"Månaderna har Slut – Åren – en knut –/Ingen Makt kan knyta upp/För att sträcka lite längre/En Härva av Elände –"

"Vi ger oss inte. Vi försöker igen." Anteckningar om Lars Gustafsson av Crister Enander
Bok om Lars Gustafssons författarskap.

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante
Nästsista delen i Ferrantes kvartett. Den är nog min favorit hittills i serien. Fast alla har varit bra.

Strandhugg i svensk poesi av Lars Gustafsson
Kort volym med dikttolkningar. På nåt sätt har jag lyckats missa att läsa den här trots att jag har ett klart synminne av att den stod i föräldrarnas bokhyllor. Den seglar upp bland mina Gustafsson-favoriter.

How long 'til black future month? av N. K. Jemisin
Novellsamling med fantasy- och sf-noveller av den afroamerikanska författaren N. K. Jemisin. Titeln är tagen från en essä av Jemisin som inte finns i samlingen. Men jag läste ändå essän. Jag tyckte mycket om samlingen. Det är två fantasynoveller om mat bland annat.

Till Athena av Mattias Jeschko-Edberg
Nyutkommen diktsamling. Nog Mattias Jeschko-Edbergs bästa bok hittills. "spåren av vad vi en gång var/av vad vi vill bli. Just dessa dagar. Fåglar flyger ovanför reklamskyltarna./En aprilhimmel öppnar sig."

Allting växer av Lyra Koli
Svensk framtidsskildring. (Vore intressant att jämföra med Henrik Bromanders Högspänning, bägge romanerna kan säljas handla om fanatism.)

Get in Trouble av Kelly Link
Novellsamling. Fantasy när den är som bäst.

Hat & Bläck av Kristian Lundberg och Crister Enander
Brevväxling. Kristian Lundberg skriver i det inledande brevet att han har en förkärlek för brevväxlingen och andra av "litteraturens mer fördolda genrer". Den förkärleken delar jag.

Mäktig tussilago av Maja Lundgren
Jag var inte lika förtjust i den här som i Myggor & tigrar som jag läste nyligen.

Iron Council av China Miéville
En fantasyroman om revolution med gott om golemar.


Hunden av Ola Nilsson
Min bror har länge försökt få mej att läsa Ola Nilsson. Till sist lyckades han. Det här var en bra roman.

Broderier av Burcu Sahin
"ni gav oss glädjen/som togs ur era händer/under nätterna/då ni sydde och lagade er sorg"

Matilda av Mary Shelley
Postumt utgiven roman.

Vinter av Ali Smith
Andra delen i en romanserie. Bra bok.

Bok utan namn av Göran Sonnevi
"Vi går ut i vårkvällen/Vi hör det skarpa, gnistrande/fågelljudet"
En diktsamling som är över 800 sidor lång. Den var bra men jag var ändå rätt glad när den var slut.

Sena dikter av Wisława Szymborska
Samling med tre av Wisława Szymborskas diktsamlingar.
"Livet på jorden betalar du inte dyrt./För drömmar, till exempel, inte ett vitten./För illusioner, först när de är förlorade./För innehav av kropp, endast med kroppen." övers. Anders Bodegård

Winds of Marble Arch and other stories av Connie Willis
Tjock novellsamling av Connie Willis. Med sf- och fantasy-noveller.

Ljus och strålning av David Zimmerman
David Zimmermans andra diktsamling. Sorglig och vacker bok.
"april står och slår i fönstret"

måndag 29 april 2019

Ett andra anstånd av Jan Myrdal


"Jag har använt det egna livet, det egna jaget, som exempel i olika skriftställningar och jagböcker för att kunna komma åt allmänna frågor. Föremålet är tillgängligt, kan inte mot den skrivande mig protestera, bråka och skrika, öppet sätta sig till motvärn. (Fast han ständigt försöker med felhandlingar så fort överjaget i frontalloberna blir oroat.)"
ur kapitlet "Den kalla södern" i Ett andra anstånd

I Ett andra anstånd så möter vi en åldrad man som ser tillbaka på sitt liv. En gång var han en internationellt framgångsrik författare som i allmänhet räknades som en av Sveriges främsta. Numera har han svårt att få sina texter publicerade och han är osams med de flesta. Inklusive sitt eget litterära sällskap.

Den författaren är då Jan Myrdal själv. I tidigare texter om sina jagböcker så har Myrdal understrukit att man måste göra en skillnad mellan jaget i böckerna och den Myrdal som suttit och skrivit dem. Men det är inte alldeles lätt att göra den åtskillnaden när man läser Ett andra anstånd, en blandning av gamla och nya texter om Myrdals liv, arbete och död.

De så kallade jagböckerna består av sinsemellan lite olika slags mer eller mindre självbiografiska böcker. De första kom i början av 60-talet.
Pamflettromanerna (för att använda Espen Haavardsholms term) Rescontra och Samtida bekännelser av en europeisk (de två omvandlades senare till den på engelska skrivna En illojal europés bekännelser); Barndom-romanerna och två andra självbiografiska romaner; textsamling/roman-hybriderna Inför nedräkningen och Gubbsjuka.
Ett andra anstånd hör närmast till de två sistnämnda.

Jagböckerna är en viktig del av Myrdals författarskap. Och de bästa bland dem skulle jag säja är en viktig del av den svenska 1900-talslitteraturen.

Liv, arbete och död skrev jag ovan. Anståndet i bokens titel är ett anstånd från döden. Att en 91-årig man tänker mycket på döden är kanske inte så konstigt. Men Myrdal har i flera decennier skrivit om hur lite tid han har kvar att skriva och verka. "Myrdal mätte in i det sista de producerade hyllmetrarna med linjal" heter det i Lars Jakobsons roman Vännerna (som utspelar sej i en kontrafaktisk värld där Myrdal redan är död).

Myrdal anknyter också till en del av dessa tidigare texter om döden. Och andra av sina verk. Och flera episoder känns igen från tidigare böcker. Så berättar Myrdal än en gång anekdoten om hur han som liten insåg att den varma södern också är den kalla södern (tidigast med i romanen Jubelvår (1955)). 

Hur detta fungerar för den som inte läst Myrdal tidigare vet jag inte. Kanske är det bara en fördel. Men som ett exempel så borde det rätt långa avsnittet om Maj. En kärlek (som ska komma i nyutgåva nästa år, vilket vi får reda på fem gånger – ibland har redaktören somnat på sin post) vara av mindre intresse för den som inte läst romanen.

Boken innehåller en hel del utvikningar om allehanda ämnen. En del är intressanta som det om Friedrich Engels funderingar kring några rader i Völuspa eller ett stycke om poeten Dagny Levin (vars dikter jag av en slump hade läst i en gammal BLM strax innan jag påbörjade Ett andra anstånd). Annat är bara bisarrt som ett långt avsnitt om candaulism (cucking skulle man nog säja numera) med en homofobisk underton.

Blandningen av bisarrt och intressant finns även i den politiska sidan av Myrdal. Här verkar Myrdal dela sina motståndares missuppfattning att det är hans mest kontroversiella ställningstaganden som är de intressantaste. Ett par av dessa (Pol Pot, fatwan mot Salman Rushdie) dras upp än en gång. Dessa stycken drar ner boken och medverkar till att Ett andra anstånd till skillnad från en tidig jagbok som Samtida... är en politiskt helt ofarlig bok.

Här tar annars det personliga större plats än det politiska (i den mån man kan göra den uppdelningen i allmänhet eller med Myrdal i synnerhet). Han berättar om barndomen och sina äktenskap. En diskussion om minnet och dess begränsningar löper genom boken liksom genom flera av de tidigare jagböckerna. Ofta ifrågasätts efteråt vad som berättats.

I kapitlet "Men var detta så?" kritiseras så det tidigare kapitlet om Myrdals första hustru. Som mest kom att handla om hennes sexliv. "värre är att Nadja i det jag nu skrivit görs till huvudsakligen könsvarelse". Och sätter därmed fingret på problemet med bokens många sexskildringar. Inte att de ibland blir ofrivilligt komiska (även om det händer) utan att de riskerar att göra bokens figurer endimensionella.

Visst är det roligt att det har kommit en ny bok av Jan Myrdal och att den återigen getts ut på Norstedts och därmed fått de tidningsrecensioner som förvägrats Myrdals senare böcker på mindre förlag.
Men är då boken bra? De två jagböcker som till formen mest liknar Ett andra anstånd är Inför nedräkningen och Gubbsjuka. I Inför nedräkningen så kom texterna att passa ihop, växa till något större. Det gör de inte i Gubbsjuka.
I Ett sista anstånd så vet jag inte riktigt. En del passager sjunger medan andra är traggliga att ta sej igenom. Som en epilog till jagböckerna fungerar den hyfsat men den hör inte till de bästa av dem.

En del av boken står ut som klart bättre än de andra. Den om Myrdals tredje hustru och arbetskamrat Gun Kessle. Till skillnad från med Nadja så får alla delar av Kessle vara med i texten. Och de femtio sidorna blir som en mini-biografi över Kessle mitt i boken. En spännande biografi.
Det är dessa sidor som är huvudanledningen till att man är glad över att en av våra största författare nu producerat ytterligare några hyllcentimeter.

söndag 28 april 2019

Citerat från veckans läsning

"Hon älskade allt som var våldsamt och stort och var snar att anamma allt som tycktes henne besitta dessa egenskaper. Hon skulle kunna söka martyriet, ångra sig igen för att därpå, när det kom till kritan, drabbas av martyriet på ett sätt som hon inte alls hade tänkt sig."
ur Middlemarch av George Eliot, övers. Elsie Tollet och Håkan Tollet

"Han harklar sig djupt och lägger iväg en loska, men den är tveksam och klyver inte världen som vanligt."
ur Hundarna av Ola Nilsson

måndag 15 april 2019

Ur The Island of Doctor Death and Other Stories av Gene Wolfe 1931 – 2019

"They go away and you pick up the book and riffle the pages, but you do not read. At your elbow Dr. Death says, 'What's the matter, Tackie?' He smells of scorched cloth and there is a streak of blood across his forehead, but he smiles and lights one of his cigarettes.
  You hold up the book. 'I don't want it to end. You'll be killed at the end.'
  'And you don't want to lose me? That's touching.'
  'You will, won't you? You'll burn up in the fire and Captain Ransom will go away and leave Talar.'
  Dr. Death smiles. 'But if you start the book again we'll all be back. Even Golo and the bull-man.'
  'Honest?'
  'Certainly.' He stands up and tousles your hair. 'It's the same with you, Tackie. You're too young to realize it yet, butit's the same with you.'"
ur "The Island of Doctor Death and Other Stories" i The Island of Doctor Death and Other Stories and Other Stories av Gene Wolfe

söndag 7 april 2019

Citerat från veckans läsning

"Bloggar är en sjukdom. I en diktatur kan det möjligen vara befogat. Men i Sverige där allt som står i tidningen är sant, och där allt får sägas, är bloggar bara en oroshärd. Bloggare är spetälska i samhällskroppen. Fragmentisering och fördumning."
ur Mäktig tussilago av Maja Lundgren

"drömmandet rörde sådant jag brukat låta vara osagt och hålla nere under ytan. Som jag skriver detta sluter sig drömmen helt, som en stor, levande mussla."
ur Ett andra anstånd av Jan Myrdal

fredag 5 april 2019

Lasse Pöysti 1927 – 2019


"Det finns så många vägar man gärna skulle gå/så många filifjonkor man borde hälsa på"
Lasse Pöysti och Tove Jansson i ett tv-inslag där Pöysti sjunger och Jansson tecknar.