måndag, juli 30, 2007

Den internationelle Ingmar Bergman

På radions P1 hörde jag någon säga tidigare att Ingmar Bergmans inflytande var mycket större utomlands än det var i Sverige. Jag ser nu att SvD producerat en engelsk version av sin artikel om att han dött, och det tyder ju på att de räknar med att få en hel del utländska läsare av den nyheten. Jag har i alla fall inte sett att de producerat artiklar på engelska tidigare.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Svårmodigt för svårmodsälskare

Ingmar bergman dog idag på morgonen, så de som tycker om svårmodig film har anledning att vara svårmodiga.

Vidare rapportering finns i DN, SvD (som verkar ha varit väl förberedda detta), Bokhora, Betaalfa eller ungefär alla andra bloggar.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

ComicCon och sf-kongresser

Jag brukar besöka de flesta sf-kongresser som anordnas i Sverige (rapporter från Conversation, Imagicon, Conviction). Det är tillställningar som brukar ha mellan 100 och 200 deltagare. Jag var på sf-världskongressen 1995 med kanske 5000 deltagare, och den kändes hejdlöst stor i jämförelse.

Med det i åtanke undrar jag hur det känns på en kongress som ComicCon som nyligen hölls i San Diego. Den hade 175.000 deltagare vilket är fler människor än vad som bor i Linköping, och alla dessa är intresserade av serier och relaterade ämnen. Klart häftigt. Det vore kul att åka någon gång.

En oherrans massa foton finns tillgängliga för den som vill titta.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2007-80: Philip Reeve: Förrädarens guld

Förrädarens guld är uppföljaren till De vandrande städerna och för en gångs skull med en uppfäljare får man faktiskt inte all bakgrund och handlingen i det förra delen serverad igen även om den kallas fristående. Det är rätt skönt att slippa, men det gör naturligtvis också att det blir svårare för nya läsare att ta sig in i serien utan att läsa från början (fast första delen är också bra, så läs den också).

Efter en oväntad attack på deras luftskepp tvingas Tom och Hester nödlanda på en maskinstad ute på isen. En smittsam sjukdom har dödat de flesta i staden och de har även andra problem som de inte ens är medvetna om än.

Tom och Hesters flykt från sina förföljare kompliceras av missförstånd, svek och kärleksproblem. Deras svårigheter att reda ut sin relation till varandra gör att det här känns som en ungdomsbok, men med tanke på det är den förvånansvärt blodig och brutal.

En tredje del i samma serie (Infernal Devices) kommer på svenska till våren.

Philip Reeve: Förrädarens guld (Predator's Gold)
Natur och Kultur, 2007 (originalet 2003)
Översättning: Lena Karlin
382 sidor
ISBN: 9127106136
ISBN13: 9789127106130
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 80 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas
75: Mons Kallentoft: Midvinterblod
76: Frances Hardinge: Mosca Mye och de bannlysta böckerna
77: Kent Björnsson, red.: Schakt 004: Krälande Cthulhu och andra bedrägliga blindskär
78: Dick Harrison: Ofärd
79: Octavio Paz: Vid världens strand
80: Philip Reeve: Förrädarens guld

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

söndag, juli 29, 2007

Släng slipsen!

Jag är inte någon stor vän av slipsar, och det är trevligt att se att det finns fler som håller med. Peter Fleischer, integritetsansvarig på Google, säger att slipsar hindrar blodflödet till hjärnan och att företag bör införa tshirt som standardplagg. Google är redan kända för att ha en mindre restriktiv klädpolicy än många andra företag.

Det är bara att hålla med och konstatera att den gamla kroatiska militärhalsduken vid det här laget är mogen för pension. Släng slipsen!

[Bilden knyckt från No Tie Generation.]

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Halvvägs till åttio

Jag fyller egentligen inte år än på några dagar, men av logistiska skäl har en massa släktingar varit här och firat mig idag i alla fall. Vi åt buffé och hallontårta och jag fick en massa saker (liksom Martin, som fyller sex år dagen efter min födelsedag och därför också firades idag).

Några av sakerna jag fick var:
  • En ny digitalkamera: Canon IXUS 850 IS.
  • En fågelholk med en webbkamera inmonterad, så till våren kan vi förhoppningsvis titta på fågelungar.
  • Ett par kartblad av Utekartan som täcker Linköping. Perfekt med en karta som är regntålig!
  • En Jula-katalog och pengar att handla ur den för.
  • Ett bokpaket:

    • Håkan Nesser: Människa utan hund
    • Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax
    • Robert Harris: Pompeji
    • J. M. Coetzee: Pojkår (redan läst, så den ska jag byta)
    • Tigers lilla träningsbok: Kom i form med ett skutt


Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

fredag, juli 27, 2007

KRAV-odlingen minskar trots stor efterfrågan

Med tanke på miljöfördelarna med att vara vegetarian som jag skrev om tidigare idag är det trist att läsa att bönder väljer bort KRAV-märkningen på grund av krångel med certifieringen, trots att efterfrågan på ekologiska varor ökar.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

Turkiet har långt kvar till yttrandefrihet

Turkiet har återigen skämt ut sig genom att gripa en författare, Ergün Poyraz. Den här gången verkar "brottet" vara att ha angripit regeringen och inte att förolämpa Kemal Atatürk, men oavsett vilket så är det naturligtvis oförenligt med yttrandefrihet och rättssäkerhet att en stat beter sig på det sättet.

Jag hoppas att de som förhandlar med Turkiet om medlemsskap i EU gör klart att fasoner av det här slaget är helt oacceptabla. Samtidigt hoppas jag att Turkiet kommer med i EU, för jag tror att det är mycket lättare att styra dem mot ett mer sekulärt och demokratiskt statsskick om de är medlemmar i EU än om de inte är det. Problemet är bara att man inte kan släppa in vilka statsskick som helst i EU och hoppas på att de sedan ska förändras, bara de blivit medlemmar. En viss miniminivå av yttrandefrihet måste naturligtvis uppnås innan medlemsskap kan komma på fråga.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

Rowling provar nya hjulspår

Det glädjer mig att se att J. K. Rowling säger att hon tänker skriva något helt annat än fantasy nu när hon gjort färdigt Harry Potter-serien. Även om hon tidigare sagt att hon inte skulle skriva fler böcker om Harry Potter efter de ursprungligen avtalads sju böckerna för att berätta hur det gick sedan så misstänkte jag att hon exempelvis skulle ge sig på att skriva en "prequel" och berätta historien om när Harrys föräldrar själva gick på Hogwarts.

Hon säger istället i en intervju att hon skriver på en bok för barn och en för vuxna, och att ingen av dem är fantasy. Hon är fullt medveten om att hon inte kommer att kunna upprepa framgångarna som Potter-böckerna fått, men jag tror samtidigt att vad hon än publicerar som nästa bok så kommer den att sälja i upplagor som kommer att få nästan vilken annan författare som helst att bli avundsjuk, bara för att alla är nyfikna på vad hon kan åstakomma i en annan genre.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Reklam recenseras, men hur är det med småförlagen?

IKEA har släppt en ny katalog vilket genast ger gratisreklam på DNs kultursida. Hur många andra reklamkataloger får ett sådant bemötande? När såg ni senast en recension av Clas Ohlsons katalog på en kultursida?

Det finns nog många kämpande författare på småförlag som tittar avundsjukt på det bemötande en reklamkatalog får av en av Sveriges ledande kultursidor, medan de själva ignoreras.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Var miljövänlig - bli vegetarian!

Att äta kött är antagligen ett större miljöhot än trafiken. Köttproduktionen är en stor källa till koldioxidutsläpp, och dessutom ökar förbrukningen. 1990 åt en svensk i snitt 27 kilo kött medan siffran numer än omkring 43 kilo. Den som vill vara snäll mot miljön kan alltså med fördel övergå till att bli vegetarian. Den som inte riktigt har karaktären för det kan åtminstone se till att äta ekologiskt kött istället för vanligt fulkött eftersom redan det drar ner utsläppen med 40% då de ekologiska djuren äter gräs istället för kraftfoder. Dessutom bidrar de till att bibehålla ett öppet haglandskap med mycket blommor och insekter, och det är ju inte fel det heller.

Jag har inte gått så långt som till att bli vegetarian än, men jag har definitivt minskat på min köttkonsumtion. Jag äter gärna vegetariskt när det går, men det är inte lika populärt hos alla i familjen så att gå över helt skulle innebära en hel del dubbellagande av mat.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Tidspress för ny akademiledamot

Den som utses av Svenska Akademien att överta stol 4 som Lars Forssell efterlämnat ska inleda sin tid i akademien med att hålla ett inträdestal om sin företrädare, så det första att göra blir att läsa igenom Forssells samlade produktion. Akademien återsamlas efter sommarupphållet den 20:e september och inträdestalet ska hållas den 20:e december så det finns alltså tre månader att först välja en efterträdare och sedan för henom att förbereda sitt tal, så det kan bli lite tidspressat.

Vem tror ni kommer att utses? Jag skulle vilja se Jonas Gardell i akademien.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

torsdag, juli 26, 2007

NaNoWriMo från utsidan

För ett tag sedan skickade jag min NaNoWriMo-roman till några bekanta för att få kommentarer på den, vilket jag också fick. Jag har inte hunnit redigera allt enligt deras kommentarer (och kommer väl inte heller att göra fullt ut, även om jag håller med om mycket av kommentarerna), men jag har i alla fall börjat.

Nu har jag fått en annan NaNoWriMo-roman att kommentera. Det ska bli spännande att se hur den är. Min egen text är jag för nära för att kunna bilda mig en vettig uppfattning om, så nu blir det intressant att se vad någon annan har fått ihop på en månad.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

I väntan på Harry Potter på svenska

Jag känner att jag tillhör en minoritet, men jag har faktiskt inte läst den senaste Harry Potter-boken än vilket det börjar verka som om alla andra har gjort. Jag har alla de andra delarna på svenska så jag tänkte faktiskt vänta med att läsa även denna tills den finns översatt. Det ska inte ta mer än fyra månader från att den engelska utgåvan kom ut, och det borde jag klara av att vänta på. Tror jag.

Som väntat så gick det inte att undvika att boken läckte ut innan det planerade releasedatumet. Dels var det åtminstone en bokhandel som börjat skicka ut exemplar för tidigt, och dessutom har någon fotograferat av hela boken och spridit bilderna på nätet. Nu hoppas förlaget att det ska gå att spåra fotografen via metadatat i bilderna. BoingBoing konstaterar nyktert att endast den som i vilket fall kommer att köpa ett eget exemplar av boken så fort det bara går kommer att orka läsa ett 700-sidors bok från halvsuddiga fotografier. För den delen lyckades New York Times recensera boken två dagar innan den släpptes, och hävdar att de köpt boken i en vanlig bokhandel.

Bokhandeln är inte orolig för sin överlevnad när det inte längre kommer nya Harry Potter-böcker. Med tanke på att man ibland sålt dem till under inköpspriset är det inte så svårt att förstå.

SvDs kultursida hävdar att ungefär alla tycker att böckerna egentligen är dåliga och Israels handels- och näringsminister vill åtala de bokhandlar som håller öppet på natten eftersom det är förbjudet att handla på sabbatten.

Recension i SvD, recension i DN, bilder från SF-Bokhandelns nattöppet, SvD om svenska Harry Potter-fans

Bloggen Koll har en ännu större länksamling om Potter-släppet.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Svalorna häckar inte längre

Akademiledamoten Lars Forssell har avlidit, 79 år gammal.

Jag vet att han var författare och poet, men de två saker jag först tänker på när jag hör hans namn är dels textraden "Dina bröst är som svalor som häckar" som han skrivit och dels det faktum att han var akademiledamot (stol 4, sedan 1971). Förutom den textraden får jag erkänna att jag inte kan säga något han skrivit.

Kvällens nyhetsprogram kommer naturligtvis att rapportera dödsfallet, men jag misstänker att de även kommer att ägna en del tid åt att spekulera om vem som kommer att få överta akademiens stol nummer 4. Personligen röstar jag på Jonas Gardell.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

onsdag, juli 25, 2007

Kägeljonglering

Eftersom jag sedan ett tag utlovat film så är det väl dags att jag lägger upp en ny.



Som synes är jag inte speciellt bra på det här än, men det går i alla fall framåt.

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,

tisdag, juli 24, 2007

Bärbara datorer blir bara billigare

Ett svenskt företag håller på att slå sig in på marknaden för bärbara datorer, och det gör man genom att sänka priserna. Sänka priserna mycket, till och med. Närmare bestämt säger man att man ska sälja dem för 1000 kronor.

Med den prisnivån är det som väntat inte fråga om någon högprestandadator, men det är ju inte heller alltid det är det man vill ha. Det man erbjuder är 256MB RAM, 40GB disk och Linux som operativsystem.

Jag har funderat så smått på om nästa hemdator borde vara en bärbar eftersom det är praktiskt att kunna ta den med ibland, antingen om man vill sitta ute i trädgården eller om man vill åka någonstans och kunna anteckna saker, men samtidigt så blir det dyrare med bärbart.

Om priserna går ner till den här nivån så är det å andra sidan inget som hindrar att man både skaffar en bärbar och har en stationär dator.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Dagens fikatrick

På fikarasten provade jag att jonglera med en person till som motpart, så att jag kastar över en boll och får tillbaka en annan. Motparten har alltså bara en boll, men för mig fungerar det som likadant som om vi båda skulle haft tre bollar. Efter 5-10 minuters inledande förvirring innan jag kom underfund med hur jag skulle kasta fungerade det faktiskt riktigt hyfsat. Det svåraste var att inte sluta jonglera efter att ha kastat en boll bort från mig. I det läget känns det väldigt mycket som om jag tappat den, och jag slutade automatiskt att jonglera istället för att lita på att det kommer att komma in en ny boll.

Andra bloggar om:
Technorati Technorati tags:

måndag, juli 23, 2007

2007-79: Octavio Paz: Vid världens strand

Jag är inte speciellt bra på att läsa poesi, och brukar inte uppskatta sånt som inte är rimmat och formbundet och melodiskt och så. Jag brukar begripa mig på sådant som Nils Ferlin, Edgar Allan Poe och Dan Andersson. Den här samlingen av Octavio Paz är väldigt långt bort från sådant, men av någon anledning som jag inte kan sätta fingret på gillar jag den i alla fall.

Dikterna här rimmar inte, har inte någon strikt form (eller i alla fall ingen strikt form som jag begriper mig på), och de har inte något melodiskt språk. Det är snarare tvärt om: de är sönderhackade och fragmentariska, men det är på något sätt också tjusningen med dem. Man får antydningar om vad det handlar om utan att någonting egentligen sägs rakt ut, och så får man bilda sin egen bild utifrån detta.

De omärkliga ljuden
Tidens steg som framträder och säger
Vad säger den?
Vad säger du? säger min tanke
Du vet inte vad du säger
Förnuftets fällor
Språkets förbrytelser
Stryk ut vad du skriver
Skriv vad du stryker ut
Framsidan och avigsidan hos den åderförkalkade spanskan
I dag skulle jag kunna använda alla ord
En skyskrapa av späckade ord
En oändlig och meningslös stad
Ett storslaget osammanhängande monument
Ett Babel ett babbel
Andra har skapat dig
Mästarna
De värdnadsvärda odödliga
Sittande på sina troner av grus
Andra har gjort dig till människornas språk
Förvirrat prat
Ord som störtar samman
Att tiga är svårt och jag kan det inte heller

ur "Inträde i materien"


(Let life obscure
    the difference between art and life.)

Musik är inte tystnad:
    är inte att säga
vad tystnaden säger
    utan att säga
vad den inte säger.
    Tystnaden har inte innebörd
    Innebörden har inte tystnad.
Utan att bli hörd
    smyger sig musiken in mellan oss båda.
(Every something is an echo of nothing.)
I mitt rums tystnad
    suset från min kropp:
icke hört.
    En dag kommer jag att höra dess tankar.

ur "Att läsa John Cage"


Octavio Paz: Vid världens strand (sammanställd ur flera diktsamlingar)
Bonniers, 1990 (originalen 1960, 1962, 1969)
94 sidor
ISBN: 9100551929
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 79 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas
75: Mons Kallentoft: Midvinterblod
76: Frances Hardinge: Mosca Mye och de bannlysta böckerna
77: Kent Björnsson, red.: Schakt 004: Krälande Cthulhu och andra bedrägliga blindskär
78: Dick Harrison: Ofärd
79: Octavio Paz: Vid världens strand

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,