lördag, juni 30, 2007

Kvartalsrapport 2, 2007

Halva året har gått, så det är dags för en ny kvartalsrapport. Under första kvartalet läste jag 46 böcker. Det här kvartalet har tempot varit lägre, och jag har avslutat 29 böcker:

47: Andreas Marklund: Skördedrottningen
48: Joe Hill: Heart-Shaped Box
49: Kerstin Engman: Moa Martinson: Orden och kärleken, en biografi
50: Anne Frank: Berättelser (Verhalen rondom het achterhuis)
51: Arnaldur Indriðason: Änglarösten
52: Johan Theorin: Skumtimmen
53: Jonas Gardell: Ett UFO gör entré
54: Camilla Läckberg: Olycksfågeln
55: Karin Fossum: Natt till den fjärde november
56: Kazuo Ishiguro: Never let me go
57: Saul Bellow: Offret
58: Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics
59: Arne Dahl: Upp till toppen av berget
60: Gosho Aoyama: Mästerdetektiven Conan 27
61: Camilla Läckberg: Tyskungen
62: Charles Stross: Accelerando
63: Åsa Larsson: Svart stig
64: Chris Anderson: Long Tail
65: Anna Jansson: Pojke försvunnen
66: Magdalena Graaf: Det ska bli ett sant nöje att döda dig
67: Joyce Carol Oates (som Lauren Kelly): Jag ska skydda dig från allt
68: Kaoru Mori: Shirley
69: Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes
70: Gosho Aoyama: Mästerdetektiven Conan 28
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas
75: Mons Kallentoft: Midvinterblod

Om jag ska försöka genreuppdela böckerna så blir det
12 deckare
4 facklitteratur
4 serier
3 skräck
3 mainstream
3 science fiction

Mesta sträckläsning:
Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Största överraskning:
Magdalena Graaf: Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Tyngsta skaffa-fler-böcker-snart:
Jonas Gardell: Ett UFO gör entré

Bästa debutant:
Andreas Marklund: Skördedrottningen

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

fredag, juni 29, 2007

Tusen författare till Stockholm

Om ett år arrangeras den internationella träffen Waltic - The value of words i Stockholm. För att vara exakt, 2008-06-29 till 2008-07-02. Waltic betyder "Writers' and Literary Translators' International Congress" och man förväntar sig ett tusental deltagare.

Ett program kommer att presenteras i september. Just nu presenterar man det övergripande temat "Intercultural dialogues" som delas upp i tre underteman: "Leaving Terra Sonâmbula - Literacy and the Importance of the Mother Tongue", "Season of Migration - The Intercultural Journey towards a New Literary Canon" och "We’re Living in a Digital World - Copyright and Freedom of Expression: New Forms, New Possibilities, New Challenges". Speciellt det sista tycker jag låter intressant.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Harry Potter kan vara en investering

Den som har ett exemplar av förstautgåvan av Harry Potter sitter på en dyrgrip. Ett exemplar såldes nyligen för 125.000 kronor, och förra veckan såldes en för 100.000. Att de är så dyra beror på att förlaget i början inte alls var säkra på att det var en storsäljare de gav ut, så den första utgåvan trycktes bara i 500 exemplar. Den kom ut för 10 år sedan, och en värdeökning på 500 gånger på tio år får väl betraktas som en ganska bra affär. Jag har tyvärr inte något exemplar av den utgåvan, bara ett rätt slitet exemplar av den svenska utgåvan.

Den bästa "bokinvestering" jag gjort är antagligen det exemplar av Peter F. Hamiltons The Reality Dysfunction som jag köpte för ~200:- 1996 och sådär fem år senare erbjöds £175 för. Eftersom jag gillar signerade böcker (speciellt sådana som är signerade till mig personligen) så behöll jag den.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Ljudböcker utan kopieringsskydd

Enligt IDG så tänker flera bokförlag börja släppa ljudböcker i form av mp3-filer utan kopieringsskydd, men däremot med någon form av vattenstämpel. Det innebär i praktiken att det går att kopiera filerna hur mycket som helst men att det i efterhand går att spåra en viss fil tillbaka till ursprungskällan.

Om man säljer mp3-boken elektroniskt så att köparen laddar ner den via nätet är det naturligtvis lätt att koppla ihop den ursprungliga köparen med en senare upphittad kopierad fil. Frågan är om man vill begränsa sig till att bara sälja mp3-böcker via nätet. Jag tror att även många av dem som köper en ljudbok över disk på CD skulle uppskatta om de fick en skiva med mp3-filer på (antingen bara det eller som komplement till vanliga ljudskivor).

Att man inte försöker sig på att använda kopieringsskydd visar att förlagen lärt sig något av mjukvaru- och musikbranschernas föregående misslyckanden. Jag vet inte hur mycket tekniken med vattenstämpling av filer använts tidigare, men jag har i alla fall inte hört talas om några stora fiaskon i samband med den. När det gäller vanliga kopieringsskydd är det det enda man hör.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

Twingly-länkar på computersweden.se

Från och med idag inför computersweden.se och idg.se Twinglylänkar på sina sidor. Det innebär att de kommer att visa länkar till bloggar som skriver om deras artiklar direkt vid artiklarna. Deras förhoppning är att det kommer att öka deras trafik, och jag tror att de har rätt.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

tisdag, juni 26, 2007

Mest bokrecensioner i pressen

Tidningen Svensk Bokhandel har gått igenom hur många bokrecensioner några svenska dagstidningar publicerat under våren. Tyvärr får man inte reda på i nätartikeln exakt vad "under våren" betyder, men ställningen blev i alla fall denna:

60 Svenska Dagbladet
55 Dagens Nyheter
54 Göteborgs-Posten
42 Expressen
32 Aftonbladet
30 Sundsvalls Tidning

De får dock alla se sig slagna av den här bloggen, för jag har publicerat 75 recensioner i år!

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

Framtiden enligt Charles Stross

Den har funnits på nätet ett tag vid det här laget, men om det är någon som inte redan läst Charles Stross artikel Shaping the Future så rekommenderar jag att ni gör det. Han diskuterar hur teknologi som vi redan har idag kan tänkas förändra hur världen fungerar, bara genom att bli billigare och mindre, men utan att egentligen förutsätta några nya tekniska genombrott.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

måndag, juni 25, 2007

Det är till att vara ute i god tid...

Min resa till Jakarta började med tåg till Arlanda från Linköping klockan 12 idag. Eller i alla fall var det så det var tänkt. Vid åttasnåret idag ringde de som jag haft kontakt med och upplyste om att deras kund (som är den jag egentligen skulle träffa) just meddelat dem att andra väsentliga delar av systemet inte fungerade så att det inte gick att installera det jag skulle installera, och undrade om det gick att boka om resan. Alltså blev det ingen Jakartaresa den här veckan, men kanske någon gång i augusti.

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,

söndag, juni 24, 2007

Gamla vänner på besök

I dag hade vi besök av gamla vänner som jag inte träffat på länge: Pär, Karen och Jeremiah. Pär är antagligen den person jag känt längst och fortfarande har kontakt med, även om vi inte ses ofta. Det beror på att han sedan länge bor i USA och inte i det för mig mycket mer lättillgängliga Ljungsbro. Vi träffades ursprungligen i mitten av 1980-talet (jag vet inte exakt när) genom att byta Commodore 64-spel. Ett tiotal år senare jobbade vi något år tillsammans på IFS innan han flyttade till USA för att gifta sig med Karen.

Karen är också en av mina äldsta kontakter, men på ett annat sätt: hennes var en av de allra första bloggar jag läste innan jag ens hade hört ordet "blogg" (även om endast fragment av den ursprungliga bloggen finns kvar på nätet idag). Jag tror att hon också var den första person jag träffade som faktiskt skrev på en roman. Författare är inte något särskilt slags människor, utan precis som du och jag. Tack för den insikten!

Jag hoppas att det inte tar lika lång tid innan vi ses nästa gång!


Pär och Jeremiah provar vår studsmatta.



Karen hittar något intressant i min hylla med böcker om science fiction.

lördag, juni 23, 2007

Boknyheter från förr

I dag har vi ägnat stora delar av dagen åt att röja i källaren. Vi har slängt en hel del skrot och hittat en massa gamla saker som var bortglömda. En av sakerna jag hittade var en katalog över sommarnyheterna 1938 från Norstedts.

De titlar man gör reklam för är
Harald Beijer: Kellermans
Olle Hedberg: Grop åt andra
Arne Hägglund: Fall från kateder
Hervey Allen: Det hände vid Aquila
Ina Boudier-Bakker: Det blåser nya vindar
Eric Linklater: Juan i Kina
Madelon Lulofs: Det sista försöket
A. G. Macdonell: Världens herrar
Ferenc Móra: Säden susar
Stephen H. Roberts: Huset, som Hitler byggde
Richard Sale: Skepp i brand
Marian Sims: Är detta frihet?
Nicholas Blake: Dödens skal
J. C. Masterman: Tragedi i Oxford
Dorothy Cameron Disney: Döden i baksätet
Hugh Austin: Mord? - Omöjligt!

Den enda av författarna som jag med säkerhet kan säga att jag känner igen är Eric Linklater, även om den här boken inte är bekant. Jag tror att jag även hört talas om Olle Hedberg.

Att det är sensationer som säljer är inget nytt, som synes av den här beskrivningen av Juan i Kina:
Få böcker ha mottagits med sådan förtjusning här i landet som författarens »Juan i Amerika». Kinaboken är en omedelbar fortsättning på denna. Juan har kvar samma förmåga att alltid råka in i de mest äventyrliga situationer, hans hjärta är lika rymligt och bokens persongalleri lika brokigt. Den som fann Amerikaboken en smula frispråkig kommer antagligen att finna denna bok chockerande.


Jag trodde att deckare var någonting som man inte befattade sig med på fina förlag vid den här tiden, men beskrivningen av Världens herrar antyder motsatsen (och dessutom beskrivs de fyra sista titlarna ovan som "De bästa i Norstedts detektivserie"):
Boken är på ett sätt olik författarens tidigare: det kvicka och respektlösa skämtet har djupnat till en frän men fortfarande mycket kvick satir. En till synes ytterst respektabel engelsk familj är medelpunkten i en härva av storpolitiska och storfinansiella intriger, och författaren får under berättelsens gång rika tillfällen att avslöja den verkliga halten hos »Världens herrar». Författaren använder sig delvis av detektivromanens teknik, och boken är spännande som en god detektivroman.


Jag misstänker att det här är vad som passerade för chicklit för 60 år sedan (Är detta frihet?):
Hur gestalta sig livsproblemen för en ung, vacker och intelligent kvinna, när hon just blivit skild från sin man men ändå är bunden vid hem och samhälle genom sitt barn? Hur blir hennes sociala ställning, hur gestaltar sig hennes förhållande till männen, hur skall hon kunna ge sitt liv innehåll och mening? I romanen om Martha Freer har Marian Sims besvarat dessa frågor på ett synnerligen spirituellt och underhållande sätt. Boken är den idealiska förströelseläsningen för damer med intresse för moderna människors problem..


Hur är det med er andra? Är det något i listan ni känner igen?

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

torsdag, juni 21, 2007

Bokfemman: bästa fem böckerna i år

Malins bokfemma för den här veckan handlar om vilka som är de fem bästa böckerna man har läst hittills i år. Jag har hunnit läsa en hel del, så det var inte lätt att begränsa sig till en lista med bara fem.

Johan Theorin: Skumtimmen
En pojke försvinner på Öland på 1970-talet. En dag säger pojkens morfar att han fått reda på något om försvinnandet, och han och modern börjar nysta i vad som verkligen hände.

Jonas Gardell: Ett UFO gör entré
En lysande skildring av utanförskap, mobbning och hur det är att gå på högstadiet.

Charles Stross: Accelerando
Science fiction för den som inte har anlag för fartblindhet. Stross sprutar ur sig fler idéer på en sida än vad många orkar med på en hel roman.

Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes
En självklarhet på listan.

Mons Kallentoft: Midvinterblod
Den första delen av tre planerade om linköpingspolisen Malin Fors. Som polishistoria är den fullt i klass med övriga deckarkonkurrenter, men när det gäller språket ligger den hästlängder före.

När jag sorterat ut det som jag verkligen tyckte var bra från det första halvåret så hade jag tio böcker. De allra bästa står ovan, men när jag nu sorterat fram fem till är det ju synd att inte lista dem också, för även de är riktigt bra böcker.

Moto Hagio: A, A'
Andreas Marklund: Skördedrottningen
Kazou Ishiguro: Never Let Me Go
Karin Alvtegen: Saknad
Anders Roslund & Börge Hellström: Box 21

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2007-75: Mons Kallentoft: Midvinterblod

Midvinterblod är den första delen i en planerad trilogi om linköpingspolisen Malin Fors.

Det är kallare än på länge och isande vindar viner över östgötaslätten. De flesta håller sig inne, men någon har varit ute och begått ett mord. Offret är ett original från Ljungsbro strax utanför staden. Han brukar kallas för Bollbengan eftersom han alltid står vid den lokala fotbollsplanen och kastar tillbaka bollar som farit utanför planen. Nu är det någon som hängt upp honom i en gammal ek, som om han vore ett blotoffer.

Malin och hennes kollega Zeke tar sig an fallet. De är inte de enda som sysslar med utredningen, men det är kring dem som handlingen kretsar. Det finns ytterligare tre-fyra poliser som man får bekanta sig med så mycket så att man får någorlunda grepp om dem, och detta är en av Kallentofts styrkor: han skapar personer som man känner att man både kan se framför sig och tro på.

En annan styrka är språket. De flesta deckare brukar ligga på skalan från "funktionellt" och ner till "handlingen är ju i alla fall intressant", men här tycker jag att det är klart bättre än så. Beskrivningar är ofta ovanligt målande både när det gäller personer och platser. I det senare fallet kan det möjligen vara lite vanskligt att uttala sig eftersom den här boken faktiskt utspelar sig i en miljö där jag faktiskt vet var nästan varenda gata som nämns ligger. Jag har inga problem att följa med handlingen fram och tillbaka genom stan, och det ger en extra krydda åt boken. I förordet nämner Kallentoft att han tagit sig vissa friheter med geografin, men jag hittar inte speciellt mycket. Det har uppstått en rondell där det inte finns någon och en historieprofessor sitter i ett universitetskontor på ett osannolikt ställe på universitetsområdet. Detta är detaljer som jag kan notera som skillnader, men de förändrar absolut inte miljöns trovärdighet. I det senare fallet är det viktigt för handlingen. I det första fallet är det en helt oväsentlig förändring, och jag gissar att den inte ens är medveten.

Precis som alla moderna poliser, kan det tyckas, så har Malin Fors även problem på hemmaplan. Hon är ensamstående mamma (om än med ett rätt gott förhållande till exmaken) och hon verkar jobba på ett alkoholproblem även om det inte är så uttalat än. Här känns det som om de här sakerna hålls på en rimlig nivå relativt handlingen, till skillnad från exempelvis Liza Marklund där det ibland känns som om diskning och dagislämning är viktigare än deckargåtan.

Sammanfattningsvis är det här en riktigt bra bok. Den är en fullödig deckare, men samtidigt bjuder den på ett språk som gör att man riktigt känner de isande vindarna som drar över östgötaslätten, trots att jag läser boken mitt i sommaren. Att boken sedan utspelar sig på min hemmaplan är en trevlig bonus, men även utan det hade jag varmt rekommenderat den.

Mons Kallentoft: Midvinterblod
Natur och Kultur, 2007
430 sidor
ISBN: 9127025950
ISBN13: 9789127025950
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se eller hos Bokhora.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 75 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas
75: Mons Kallentoft: Midvinterblod

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

måndag, juni 18, 2007

2007-74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas

I baksidestexten jämförs den här boken med Stephen Kings kommersiella kraft och Annie Proulx' litterära kvalitet. Jag är väl bekant med Stephen King, både vad det gäller hans litterära kvalitet (avsevärd) och hans kommersiella kraft (likaledes avsevärd). Annie Proulx vet jag däremot ingenting om. Man får väl anta att jämförelsen är tänkt att ställa boken i ett positivt ljus, och det får mig att tro att den delen av jämförelsen är lika överdriven som den om Stephen King verkar vara.

Jag ska inte säga att den här boken är direkt dålig, men den är inte heller något som sticker ut. Att den jämförs med King antar jag beror på att den har övernaturliga inslag. Dessa är genomgående och väsentlig men ganska lågmälda. Det är aldrig frågan om någon slafsig monsterroman eller någonting sådant; snarare verkar Harvey sikta på något slags spökhistoria.

Staden som nämns i bokens titel heter Bareneed och ligger på Newfoundlands kust. Ett antal personer där drabbas av en underlig sjukdom som gör att de verkar glömma bort att andas. Det börjar också sköljas upp underliga saker på stränderna i trakten. Till att börja med handlar det om underliga fiskar, men senare flyter det även i land döda människor. De är väl bevarade, men av kläderna de har på sig står det klart att det handlar om människor som varit försvunna i decennier eller århundraden.

Egentligen finns det nog en intressant historia i den här boken, men den lyckas aldrig riktigt kämpa sig fram genom ordmassorna. Språkligt står boken inte direkt ut åt något håll: den känns funktionell men inte exceptionell på något sätt. Översättningen är också i huvudsak bra, men på några ställen kan man klart se engelska ordvändningar skina igenom.

Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas (The Town That Forgot How to Breathe)
Bra Böcker, 2007 (originalet 2003)
Översättning: Eva Mazetti-Nissen
509 sidor
ISBN: 9170022879
ISBN13: 9789170022876
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 74 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,