Pakko se oli taas tähän ryhtyä, kun tuntui, että tekee mieli lukea monta monituista kirjaa ja nollata niin sanotusti päätä. Minulla on niin mukava olo, että voisin toisaalta katsoa vaikka mitä hömppää telkkarista mutta enemmän tekee mieli silti lukea.
Olen kantanut puut sisällä, käynyt lenkkeilemässä ja saunonut hyvin. Minulla on paljon teetä, poronkäristystä ja salaattitarpeet. Olin koko lokakuun lihattomalla ruokavaliolla ja itse asiassa miltei kokonaan siitä asti, kun palasin Berliinistä Suomeen. Poro on kuitenkin hyvää, eettisempää lihaa ja minut on poronkäristyksellä kasvatettu, sopii siis oikein hyvin näihin maisemiin, tunnelmiin ja maratoniini tämä ruokavalio.
Mökkilomani (ensimmäinen) lukumaraton alkaa siis N-Y-T. Nyt! Kello on nyt 14.15.
Ensimmäisenä lukupinosta valikoitui japanilaista lyyristä proosaa. En ole lukenut aiemmin Yasunari Kawabatan teoksia, vaikka erityisesti Lumen maa on kiinnostanut pitkään. Kirjahyllystä löytyi kuitenkin Kioto, joka vaikuttaa myös hyvältä ja sen vuoksi olen sen itselleni eurolla ostanut (hinta näkyy etusivulla, en muuten tällaisia muistaisi). Kawabata on ensimmäinen japanilainen Nobelin voittanut kirjailija, joten samalla saan luettua myös luettua lisää nobelkirjailijoiden teoksia.
Aah, pakko vielä hihkaista. Ikkunan vieressä lentelee ja pomppii isoja, paksuja kuukkeleita. Oih ja voih, lempilintujani!
16.30
Kawabatan teoksista Lumen maa olisi varmaan sopinut tähän vuoden aikaan paremmin, mutta keväinen Japani 50–60-luvun vaihteessa tuntui lämpimältä ja sopivan etäiseltä. Kawabatan käyttämä kieli on niin maalauksellista, joten välillä tuntui ettei kirjaa edes lukenut – tarinaa katseli. Kirsikankukkien kukoistuksen olen aina halunnut nähdä omin silmin, ja nautin aina siitä, kun löydän kirjasta kunnon kevään, kukkien loiston ja sen juhlavuuden, joka Sakuraan liittyy.
Ihan hyvä, että luin Kioton ensimmäiseksi, sillä se on lukupinoni pisin, 196 sivua, mutta ennen kaikkea siksi, että se vaati aikaa ja keskittymistä. Kuvainnollisuus, vanha Japani, murrosaika yhteiskunnallisissa oloissa ja perhesuhteissa kiinnostavat mutta väsyneenä sivulauseissa näkyvät vivahteet jäisivät varmasti tajuamatta. Tuntui toisaalta, että jäivät vähän nytkin. Tunnen jonkin verran japanilaista kulttuuria, mutta lukemalla kirjoja oppii aina lisää ja aiemmin kuultu vahvistuu. Ehkä jotain ymmärtääkin paremmin, kun sen lukee fiktiomuotoisena.
Silti paljon tuntuu käsittämättömältä, epätodelliselta. Miten löytölapsena kasvaminen voi olla hävettävä asia, samalla tapaa kuin olla kaksonen. Päähenkilö Chieko on näitä molempia, ja hänen kasvattivanhempana kertovat mieluummin ryöstäneensä tytön vauvana kuin hennovat kertoa totuutta. Chieko tapaa kuitenkin sisarensa viimein, ja heidän uutta suhdettaan kuvataan hellästi.
Kiinnostavampaa kirjassa minusta oli kuitenkin se, millainen Japani tuolloin oli ja millä tavalla lapset ja vanhemmat keskustelevat, miten luontokuvaus liittyy tarinaan ja ihmisluonteiden kuvaukseen, millainen suhde sodan jälkeisellä Japanilla on ulkomaailmaan, ihmisillä vaikkapa Amerikan dollariin, mitä raha ja kasvu voisivat tuoda yksilölle, maalle ja mitä ne toisaalta mukanaan vievät.
Vahva, lempeä ja unettavakin kirja lukumaratonin alkuun. Nyt seuraavaksi jotain kotimaista.
19.30
Tuhkat on heitetty pihalle toisesta takasta. Sain pellin kiinni samalla, käytän vain toista takkaa, koska en paljon sen edestä liiku. Mitä nyt välillä tähän kirjoittamaan tätä lukumaraton-päiväkirjaani. En ole kyllä niin hyvä tarinoimaan kuin Kristina Carlson, mutta haluan ehdottomasti lukea lisää hyviä fiktiivisiä päiväkirja- ja kirjemuotoon kirjoitettuja romaaneja. Vinkatkaa kommenttilootan, jos satutte pyyntöni lukemana. Voisin joulukuussa tai marraskuun loppupuolella pitää teemaviikon ja lukea vain kirjeromaaneja.
William N. päiväkirja on ihan mahtava kirja. Sen lukee nopeasti, se on ihanan kokoinen kädessä, taitto on onnistunut. Tarina on kiinnostava, William N. kiehtova historiallinen hahmo, jonka päiväkirja on toki fiktiivinen mutta aivan mielettömän todentuntuinen. Tuli ihan sääli, kun miesriepu kirjoittaa päiväkirjaansa, kuinka viluinen on, kun itselläni oli lukiessa niin lämmin ja mahakin oli täysi kaikesta herkuttelusta.
"2.11.1898 Viimein kirje Eliseltä, mutta hän vähättelee sitä, mitä silmilleni tapahtui, käsittämätöntä, että hän arvelee ilmiön johtuneen minun hermoistani! -- Yksimielisyys! Se lienee "seuraelämän" avainsana! Erilaiset ja eri mieltä olevat jäävät ulkopuolelle, hyvä on, minä jättäydyn ulkopuolelle vapaaehtoisesti, niin olen aina tehnyt. -- Jos tietäisin, miten jäkäliä käytettäisiin polttoaineena, ruoaksi tai kauneudenhoidossa, ack, sinkoaisin "seurapiireihin" kuin ilotulitusraketti!"
Sama päivä kuin tänään, ja miekin haluan olla kaukana seurapiireistä. Silti olen seurallinen, koska on tämä ihana blogistania ja sosiaalinen media, jonka avulla voin olla poissa ja läsnä, ihan miten haluan ja koska vain. On ihana lukea kirjaa, joka herättää näin paljon ajatuksia. Miksi William N. on niin yksinäinen ja kärttyinen, miksi hänelle ei ruoka oikein maistu ja hän elää mieluummin köyhyydessä ja omassa erinomaisuudessaan kuin on osa aktiivista tiedekenttää. Onko hän taiteilijaluonne, kuten hän itse välillä pohtii, ja mikä on edes taiteilijuutta ja taiteilijoiden luonteenpiirteille ominaista? Miksi olen aloittanut kirjan joskus ja pitänyt lukemastani, mutta jättänyt kirjan kesken? Mikä ihme sattui tuolloin, että kirja meni takaisin hyllyyn, jotta voisin aloittaa kaiken alusta ja lukea kirjan nyt osana lukumaratonia? Miksi kirja on niin taitava, vaikka siinä ei tapahdu oikein mitään ja silti siinä sanotaan niin paljon?
Tarkemmin pitäisi kirjasta kirjoittaa, mutta pidän siitä, kuinka näiden lukumaratonien aikana myös oma bloggaus liikahtelee lähemmäs päiväkirjatyyliä. Tajunnanvirtamaista luonnehdintaa omasta lukukokemuksesta ja kaikesta siitä muusta, mitä lukemisen ympärillä ja aikana tapahtuu. Lukemisen flow tarttuu kirjoittamiseen, hyvä, hyvä teos, ja niin kovin kaunis esineenäkin.
Jäkälätutkijan päiväkirjan jälkeen maistuu yksi murhaohjelma. Sen jälkeen luen keltaiseen kirjastoon kuuluvan pienoisromaanin.
22.00
Sattumalta
olen valinnut luettavakseni kirjoja, jotka käsittelevät yksinäisyyttä
ja erakoitumista. Kirjan päähenkilö halusi vielä katsoa vuorokauden ajan yksin videoteosta Psykosta, mie mieluummin käytän tuon ajan eri kirjoihin. Yhtäläisyyksiä tilanteeseeni on, kirjat paljastavat lukijansa, ja jättävän niin paljon auki, että välillä ihan huvittaa tämä touhu. Kaikenlaista sitä mielessä pyöriikin niillä hetkillä, kun kirja menee käsittämättömäksi tai tarinan maailmassa tapahtuu tavattoman pitkä hidastus. Silti tai ehkä juuri siksi, lukeminen on kaikkein paras tapa ajatella jotain uutta.
Don DeLillon Omegapiste ei ollut mikään huikaiseva
mestariteos mutta sen verran erityinen ja erikoinen, että annan
itselleni luvan olla ymmärtämättä kaikkea. Päähenkilö, nuori elokuvantekijä, on pakkomielteisen kiinnostunut elokuvaideastaan. Hän haluaa tehdä elokuvan Richard Elster -nimisestä henkilöstä, joka on entinen puolustusministeriön neuvonantaja. Hän haluaa tehdä sen yhdellä otolla ja mahdollisimman pelkistetyllä taustalla. Elokuvaa ei kuitenkaan päästä vielä tekemään, mutta miehet viettävät aikaa Elsterin erakkomökissä ja keskustelevat asioista. Elsterin tyttären katoaminen saa lopulta miehet poistumaan mökistä ja palaamaan New Yorkiin.
Kirjan alussa ja lopussa on kohtaus, jossa mies, todennäköisesti elokuvaohjaaja katselee taidemuseossa Douglas Gordionin videoteosta 24 Hour Psycho. Mies pohtii eri kohtauksia, mutta paljon myös sitä, kuinka hän haluaa tulla uudestaan ja uudestaan katsomaan videon. Koska valitsen kohta neljännen päivän kirjan, tunnistan jotain tuossa pakkomielteessä, vaikka yksinäiseksi en itseäni koekaan.
En ole lukenut aiemmin DeLillon kirjoja, mutta olen tämän antikvariaatista ostanut 12 eurolla juuri sitä varten, että jotain häneltä lukisin. Vielä en ihastunut, täytyy lukea joku parempi häneltä. Ehdotuksia?
Aamulla
Nukahdin yöllä kesken Sudenmorsiamen. Aino Kallaksen kieli tuntui unettavalta. Olen lukenut teoksen aiemmin kirjallisuusopintojeni alussa, ja taisin silloin olla tarkkaavaisempi ja innostuneempi, sillä nyt teksti tuntui kauhean takkuavalta. Ei niin mahtipontinen, laulavainen lukukokemus.
Kompastelin sanoihin, esimerkiksi seuraava kohta nauratti minua jostain syystä ihan tavattomasti: "kuin Saatana oli ulosfundeerannut". Mietin myös jostain syystä paljon kirjabloggaajakollega Morrea, jonka gradu liittyy myös vähän Kallaksen ihmissusimaailmaan. Ajattelin, että kirja olisi hyvä luettava ennen nukahtamista, koska tarina on tuttu, mutta tällä kertaa lukemisesta tuli liian koomista ja sitten vain unettavaa.
Mielessä pyöri myös paljon kaikki, mitä tiedän kirjasta, ei niinkään itse teos. Kai Laitisen tutkimus, Eino Leino, muiden arviot. Aamulla loppuun lukiessani luonnonhurmokseen pääsi jo paremmin sisälle.
Seuraavaksi minulla on jo käännöskirja vuorossa, päivitän enemmän, kun saan kirjan luettua loppuun.
Olen maratonin suorittanut jo useamman kerran, joten tällä kertaa ei haittaa, vaikka menee hivenen lönkyttelyksi.
Lukumaraton keskeytyi, koska mökkirauhani rikkoutui. Vanhempani halusivat yllättää ja touhuta myös mökillä. Olen ihan tyytyväinen silti, sain luettua neljä pientä kirjaa.
Yasunari Kawabata: Kioto (Suuri suomalainen kirjakerho, 1972. Suomentanut: Eeva-Liisa Manner. 196 sivua)
Kristina Carlson: William N. päiväkirja (Otava, 2011. 159 sivua)
Don DeLillo: Omegapiste (Tammi, 2011. Suomentanut: Helena Bützow. 124 sivua)
Aino Kallas: Sudenmorsian (Otava, 1979. 141 sivua)
Yhteensä 393 sivua. En siis ehtinyt lukea juuri mitään, mutta se selittyy paljolti sillä, että luin vuorokaudesta oikeastaan vain yhdeksisen tuntia. Olen kokenut lukumaratoonari, enkä tämmöisestä pety. Joskus menee nämä matkat vähän lönkyttelyksi. 1801 sivua on ennätykseni, enkä usko, että sitä koskaan lyön, sillä siihen sai jo aika lailla ahkeroida.
Tänään on ollut rauhallinen päivä, kun olen ottanut hyödyn luonnonvalosta ja kuvannut ulkona kirjankansia tulevia bloggauksia varten. Olen myös kylvänyt pullanpalasia kuukkeleita varten, mutta talitintit taisivat syödä jo kaikki isompien edeltä. Nyt alkaa jo olla niin hämärä, että puhun illasta, vaikka kello on vähän yli kolme. Illemmalla ehdin lukea sitten jo uusia kirjoja.
2.11.2013
Lukumaraton mökillä
kirjainten virrassa
Hanna / Kirjainten virrassa
klo
15.16
Tunnisteet:
Carlson Kristina
,
DeLillo Don
,
Japani
,
Kallas Aino
,
Kawabata Yasunari
,
lukumaraton
,
Suomi
,
Yhdysvallat
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Ah! Ihanalta kuulostaa! Olen selkäydintäni myöten etelän elävä, mutta pohjoisessa on kieltämättä lumoa :) Juuri luin Alasalmen Joenjoen laulun, ja poronkäristystä voisikin laittaa (tosin joudun tyytymään vain pakastettuun lihaan).
VastaaPoistaAlasalmen kirja on minulla täällä mukana, ihan senkin vuoksi, että huomasin siellä mainittavan myös Pajalan (naapurikunta Ruotsin puolella).
PoistaHyvää maratonia! Ihanalta kuulostaa muutenkin. Kävin viimeksi pohjoisessa puolitoista vuotta sitten, kun serkkuni meni Enontekiössä naimisiin, ja sieltä ei olisi halunnut lähteä pois.
VastaaPoistaVoi ihanaa. Enontekiö on vielä pohjoisemmassa, olisikohan vajaan parin tunnin automatka Kolarista.
PoistaMukavaa maratonia! Mulla on kahdeksan tuntia keskeytymätöntä lukemista nyt takana ja samanmoiset edessä, jos vaan jaksan. Ainakin tähän mennessä on sujunut hurjan mukavasti.
VastaaPoistaKiitos paljon, meni vähän mönkään, mutta mukava oli neljäkin kirjaa lukea. :)
PoistaKuulostaa unelmalta! Mahtavaa maratonia sinulle, nauti! :)
VastaaPoistaKiitos Sanna, nautintoa oli, kun ei mennyt pakkoyrittämiseksi kertaakaan.
PoistaNämä lukumaratonit on hurjaa hommaa.. en ole vielä kokenut omakseni, mutta on näitä mukava seurata blogeista! :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla itsekin. Vaikka aluksi 12 tuntia, jos ei koko vuorokautta pysty järjestämään. Suurin osa maratoonareista nukkuu, kukaan ei ole tainnut edes yrittää täyttä vuorokautta.
PoistaMökkimaraton! Aivan ihana jo ajatuksena :)!
VastaaPoistaKiitos, minustakin oli hauska idea ja toivon, että jaksaisin vielä uudelleen kokeilla ennen kuin lähden takaisin Helsinkiin.
PoistaKuulostaa hanalta, rauhalliselta lukemiselta! Kaukana kavala maailma...
VastaaPoistaSiltä tosiaan tuntuu, olen seurannut lintuja, tehnyt lumitöitä, kuluttanut kuusi tuntia tajuamatta mihin se meni. Kaikki hyvin, paitsi se gradu on vähän uinunut kans.
PoistaWilliam N. on upea! Ja mökkimaraton! Taidan joskus matkia tätä ideaa. Mökillä on kyllä niin paljon kaikkea muuta, kuten puiden hakua, saunomista, lepakoiden ja takkatulen tuijottelua, että lukeminen keskittyy tänne kerrostalokolmioon. Ihana flow kuitenkin näyttää olevan päällä sinulla - ja se on parasta. Nautinnollista viikonlopun jatkoa!
VastaaPoistaSuosittelen idean matkimista. On ollut aivan ihanaa ja yritän olla miettimättä liikaa päivien kulumista, koska on tärkeä saada vain ollakin.
PoistaOlen katsonut myös paljon enemmän telkkaria kuin muulloin. Murhia!
Voi, ihana lukumaraton! Nyt alkoi tehdä mieli itsekin maratoonata taas, ja syödä poronkäristystä. :) Sain muuten kyseistä ruokaa ensimmäistä kertaa elämässäni viidesluokkalaisena, kun olimme luokkaretkellä Manamansalossa (Kainuussa, ei siis sen pohjoisempana kuitenkaan), ja se oli minusta aivan ihmeellisen hyvää. Sitä se on kyllä edelleenkin.
VastaaPoistaKawabata on aika ihana. Lue joskus Lumen maa, se on hieno kirja - siinä on ihastuttavaa syyskuvaustakin! Minulla taas oli Kioto jo kirjastosta lainassa, mutta en vielä ehtinyt lukea, ja palautin sen. Nyt taidan kyllä taas lainata sen jossain vaiheessa, se kuulostaa niin lumoavalta.
William N. minunkin on pitänyt lukea jo pitkään. Taidan ottaa sinusta pian mallia ja lukea sen. :)
Ihanaa maratonia ja mökkeilyä! Nauti! <3
Sulla on Sara aina ihanan pitkät ja pohditut kommentit, kiitos niistä! Poronkäristys on aivan herkkuani, saan ottaa poroa nyt paljon mukaani Helsinkiin, sillä äiti ja isä ovat ostaneet kaksi poroa (lihoina). En mielelläni syö lihaa, mutta riistalle en sano ei.
PoistaLumen maa pitäisi minun lukea. Ota mallia ja lue William N. :)
Luku- ja kirjoitusloma mökillä marraskuussa - juuri sopivaa puuhastelua pimeään syksyyn! Nautinnollisia hetkiä sinne siis!
VastaaPoistaTäällä on valkoinen talvi jo. =) Pimeää tosin jo neljältä, mutta ei mikään paha kaamosaika vielä.
PoistaHyvin sujui silti. Kiinnostaisi tietää, mitä kirjoja maratoniisi olisi vielä kuulunut.
VastaaPoistaKiitos Anonyymi. Ajattelin lukea niitä vielä, niin näkyvät sitten normaalibloggauksina pian. :)
PoistaJee, lukumaratoneista on aina niin kiva lukea!
VastaaPoistaMinäkin haluan mökin, jonne voi mennä rentoutumaan ja lukumaratoniloimaan :)
Tämä äitin ja isän mökki on aivan ihana. Minun mies aikoi keväällä tulla kahdeksi viikoksi kans gradu- ja musiikkilomalle yksinään.
PoistaOlipa kiva lukea maratonistasi! Toivottavasti tuikutkin pysyivät nyt aisoissa :)
VastaaPoistaKiitos kommentista Villis, tuikut ovat pysyneet aisoissa, mutta en ole niitä nyt uskaltanut edes sen kummemmin poltella. Säikähdin kunnon roihua.
PoistaHurjilta, mutta ah niin mielenkiintoisilta ja ihanilta kuulostavat tuollaiset lukumaratonit, itse en pystyisi moiseen ikinä :)
VastaaPoistaKirjoista jäi päällimmäiseksi mieleen Kawabata, ehkä siksi että luen itsekin tällä hetkellä japanilaista.
Oh, Omegapiste! Hieno kirja, jossa oli monta tasoa. Pidin todella!
VastaaPoistaPidin erityisesti kuukkeleista!!! :D
VastaaPoistaHahaa, yllätyitkö?!?
Musta se Lumen maa oli niin tylsä, että jäi kesken. Ihan kauhea.