lördag 28 februari 2009

Honungsglaserad rotfruktspytt


Vi åt en mumsig pytt som tillbehör till Boeuf Bourgignon som fanns kvar sedan dopet. Dessutom bakade jag ett härligt bröd till detta. Tyvärr slängde jag ihop brödet helt på måfå så jag vågar mig inte på att skriva något recept på det här.

Men här kommer receptet på den delikata pytten som det blev av rotsakerna som jag hade i kylen. Och honungen som man vänder ner mot slutet är ju verkligen kronan på verket! Svenska råvaror när de är som bäst!


Honungsglaserad rotfruktspytt, 4 portioner

4 morötter
1 stor bit rotselleri
2 palsternackor
6 potatisar
2 gula lökar
3 msk flytande honung
Smör
Salt
Peppar

Skala och tärna rotfrukterna och potatisen. Hacka löken. Koka allt utom löken i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Fräs sedan rotfrukterna och potatisen i smör. Mot slutet tillsätter du den hackade löken. Blanda ner honung och krydda med salt och peppar.


Tips!
Det är också gott att ha kålrot i pytten!

onsdag 25 februari 2009

En enkel kall currysås


Ibland kan man behöva tips även på enkla saker, såsom t.ex. såser. Denna är snabb att sno ihop och dessutom brukar de flesta ingredienserna finnas hemma. Ananassaften ger såsen en söt och mjuk karaktär. Såsen passar bra till kyckling eller sallad. Själv serverar jag såsen till stekt kyckling, ris, morots- och palsternackstrasslet (recept här).


En enkel kall currysås


1 burk creme fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk curry

Saft från en burk ananas

Salt

Peppar

Blanda ihop creme fraiche, majonnäs och curry. Tillsätt saft från burkananas tills såsen får en lagom rinnig konsistens. Smaka av med salt och peppar


Tips!

Använd gurkmeja om du vill ha en gulare sås!

tisdag 24 februari 2009

Pasta med kyckling och grönsaker med balsamicosås till födelsedagsbarnet


En middag för två! Min man älskar pasta så jag lagade det igår på hans födelsedag. Så här års när de flesta färska grönsakerna (förutom rotfrukter) smakar tråkigt, är frysta ett bra alternativ. Vi har provat flera sorter av Findus Grön deli. Igår blev det en med bladspenat, paprika och sockerärter, med smakrik ost och solrosfrön.

Pasta med kyckling och grönsaker med balsamicosås, 2 portioner

Pasta penne för två personer
250 gram kycklingfilé
¾ påse Findus Grön deli med bladspenat, paprika och sockerärter
Salt peppar
Olja

Balsamicosås:
½ dl balsamvinäger
1,5 msk honung
1 hackad vitlöksklyfta

Koka pastan. Häll upp balsamivinäger, honung och den hackade vitlöken i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan såsen koka så att den tjocknar. Det är viktigt att inte låta den för hårt. Då finns risk att man bränner vitlöken eller gör knäck av såsen. Skär kycklingfilén i bitar och stek den i lite olja. Salta och peppra. Stek sedan grönsakerna tillsammans med lite olja. Häll upp den kokta pastan på ett serveringsfat. Häll över grönsakerna och kycklingen. Ringla avslutningsvis över balasamicosåsen.

Tips!
Prova att byta ut kycklingfilén mot fläskfilé eller tärnad laxfilé!

söndag 22 februari 2009

Räksmörgåsar och gräddtårta


Jag hade tänkt göra en smörgåstårta men kom på det alldeles för sent. Smörgåstårtor gör man inte samma dag som de ska ätas. Och klockan halv tre på natten springer man inte för att köpa ingredienser till den heller, speciellt om man befinner sig ut på öppet hav, långt hemifrån. Vi kom hem från Helsingforskryssningen samma dag som mannen skulle firas. Därför hette nödlösningen räksmörgås, en rätt så bra nödlösning som dessutom tål att användas av fler gånger. Ingredienserna sprang jag in och köpte på vägen hem från hamnen. Det blev ingen smörgåstårta men det blev i alla fall en gräddtårta med hallon till fikat, efter mannens önskemål. Har man ont om tid så måste man välja, allt går inte att få, det är bara att inse. Till tårtan har jag använt laktosfri grädde, bra för alla gräddälskare som är laktosintoleranta. Tyvärr upplever jag att den laktosfria grädden är något svårjobbad när det gäller att spritsa ut den. Resultatet blev, en aningen ful, men god tårta.



Räksmörgåsar – snabb variant

Beräkna följande per smörgås:

  • 1 tekaka/pärlan/liten polarkaka (baka gärna eget om du har tid)
  • 1 kokt ägg
  • 1 dl skalade räkor (skala gärna själv om du har tid)
  • Några klickar äkta majonnäs
  • Dill
  • Citronklyfta
  • Salladsblad (glömde tyvärr min plocksallat i affären)



Gräddtårta med hallon


Tårtbotten på 5 ägg – receptet hittade jag här


Fyllning 1:

Vispad grädde

1 ½ dl drottningsylt


Fyllning 2:

Vispad grädde

1 ½ dl frysta hallon

Florsocker


Dekoration:

3 dl hallon (tinade)

Vispad grädde

Florsocker


Sammanlagt använde jag 5 dl laktosfri vispgrädde till tårtan. Till fyllningarna blandade jag den vispade grädden med sylten respektive hallonen.


fredag 20 februari 2009

Morots- och palsternackstrassel


Det låter aningen förvirrande med trasslet. Jag funderade en stund om jag skulle kalla detta gudomliga tillbehör för morots- och palsternackstagliatelle istället men kom fram till att det låter vilseledande eftersom det inte rör sig om en pastarätt. I alla fall så är detta det fantastiska och busenkla tillbehöret till kycklingrätter, wok, kött, fisk, det mesta helt enkelt.

Detta är ett perfekt tillbehör till maten istället för en sallad, wokgrönsaker på påse eller råkost. När jag bjuder mina vänner på detta får jag ofta frågor om vad det är för underbar krydda. Kryddning? Kryddningen består endast av salt och peppar. Det är rotsakerna smaken sitter i!


Morots- och palsternackstrassel


2 medelstora morötter

2 medelstora palsternackor

1 gul lök

Flingsalt

Svartpeppar

Olja till stekning


Skala morötterna, palsternackorna och löken. Dela löken i mitten och skiva den tunt. Dra långa remsor av moroten och palsternackan med en potatisskalare. Hetta upp oljan och woka trasslet och löken i en panna. Tillsätt flingsalt och nystött svartpeppar mot slutet.


Tips!
Variera rätten med vitkål, zucchini eller purjo!

onsdag 18 februari 2009

Dillbröd


Detta matbröd är egentligen en variant på kvargbrödet som jag skrivit ut receptet för här i bloggen i januari (det receptet hittar du här). Jag bakar ganska ofta med Kesella eftersom det ger ett saftigt bröd som inte smular sig.


Dillbröd


50 gram jäst

5 dl mjölk

3 msk ljus sirap

1 ½ tsk salt

1 paket fryst dill eller 1 kruka färsk dill

1 burk (250 gram) kesella

3 ½ dl grahamsmjöl

Cirka 9 dl vetemjöl


Ägg till pensling

Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet, dillen och rör i kesellan, sirapen, saltet, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i två stora bitar och en tredje lite mindre, forma till två limpor och använd den tredje lite mindre degbiten till att göra till en lång mask som du tvinnar och sätter över limporna. Se till att fästa den tvinnade degen ordentligt under limporna. Lägg upp på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Pensla brödet med ägg.

Grädda i 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Du kan också sticka in en stektermometer. Brödet är klart när dess innertemperatur är 90 grader.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk. Det går bra att frysa in brödet ifall det nu skulle bli något över!


Tips! Det går även bra att forma frallor av degen och servera som portionsbröd.


måndag 16 februari 2009

Menyn på alla hjärtans-dag


Vi brukar inte köpa dyra rosor till varandra på alla hjärtans-dag. Däremot är det alltid trevligt med god mat.

Det var jag som lagade förrätten och efterrätten (recept hittar du i min blogg; här och här.
Min man stod för varmrätten och den hemlagade pastan. Receptet på fläskfilén och röran hittar du här, vi brukar dock utesluta tryffeloljan.
Det finns gott om recept på hemlagad färsk pasta på nätet. Vi brukar använda Jamie Olivers variant, den lyckas man med varje gång.



Förrätt
Toast på dillbröd med lax- och räkröra


Varmrätt
Helstekt fläskfilé
med kantarell-äppel-fläskröra,
hemgjord färsk tagliatelle
och balsamicosås



Efterrätt
Chokladglassbomb med minimarshmallows,
filead apelsin

Toast på dillbröd med lax- och räkröra



Denna snabba toast gjorde jag på det som fanns hemma eftersom vi inte hade bestämt någon förrätt. Det blev en snabb rätt, som inte krävde mycket förberedelser eller jobb heller. Sätter man fart så är denna förrätt klar på fem minuter.


Toast på dillbröd med lax- och räkröra, 2 personer


Dillbröd, hembakt (recept här)

100 gram kallrökt lax, hälften till röran, hälften för dekoration

1 dl skalade räkor, spara några till dekoration

Några matskedar creme fraiche

Gräslök

Peppar


Jag rostade bröden i en panna. Under tiden gjorde jag en röra på den finskurna laxen, de hackade räkorna, creme fraichen, gräslöken och pepparn. Någon salt behövdes inte. Sedan lade jag upp röran på bröden, dekorerade och serverade med en citronklyfta!


Tips!

Du kan också prova att ha hackad dill och rödlök i röran!

Chokladglassbomb med minimarshmallows


Efterrätten, som bestod av en glass blev en riktig chokladbomb! Den är enkel och smidig att göra, inga gulor och vitor som ska separeras och vispas! Glassen är äggfri! Det blir en mousse-liknande, fin konsistens trots att man inte har glassmaskin. Tänk dock på att den behöver några timmar i frysen!

Chokladglassbomb med minimarshmallows, ca 8 portioner

1 ½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl kakaopulver
3 dl vispgrädde
50 gram mörk choklad
50 gram mjölkchoklad
150 gram (en påse) minimarshmallows

Till servering:
Kakao
Minimarsmallows
Filéead apelsin

Vispa vatten, socker och kakao till en smet i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i några minuter på svag värme. Kyl ner smeten i ett vattenbad.
Vispa grädden. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden tillsammans den nedkylda chokladsåsen. Vänd ner marshmallowsen.
Klä en 1-liters skål/vispbunke/form med plastfolie. Häll smeten däri, täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 5 timmar.
Ta ut glassen, ta bort plastfolien och pudra över kakao. Skär upp lagom stora bitar. Servera med filead apelsin och några minimarshmallows.

Tips! Det går bra att variera chokladen mellan vit-, mjölk- eller mörk choklad. Det blir även gott att blanda i skivad banan eller nötter i glassen om man vill.

lördag 14 februari 2009

Snabb plocktallrik på det som fanns hemma



Det blev nästan en baguette över; en icke-uppäten stackare som börjat torka och blivit lite smått seg av att legat i den där papperspåsen över natten. Gott bröd som blivit tråkbröd. Men tänk att tråkbröd åter kan bli gott bröd och dessutom vara början till en god plocktallrik ihopslängd av det man har hemma.



Jag började med att skära baguetten i skivor, bre på en blandning av smör och riven vitlök, salt och peppar. Sedan ställde jag in ugnen på grill.


Under tiden rörde jag ihop en röra på en hackad tomat, en näve kalamataoliver och hackad lök. I röran hällde jag i en skvätt olivolja, en lite mindre skvätt balsamvinäger, mortlade några svartpepparkorn och avslutade med lite flingsalt. Färdig röra!


Därefter grävde jag lite mer i kylskåpet och hittade en halv påse färdigblandad sallad, som jag hällde upp på ett stort fat. Över det hyvlade jag parmesanost (ekologisk, god sådan), stänkte över olivolja och salt och peppar.


Bland påläggen valde jag ut några skivor salami.


Sedan var det dags att sätta in brödskivorna i ugnen och passa noga! Det kan inte ha tagit mer än två minuter innan smöret smält och de blev knapriga och fick en gyllene färg.

Därnäst skyndade jag mig på att ta ut bröden, slängde de på salladen, hyvlade över lite mer parmesanost med osthyveln och bar ut den snabbt ihopslängda kvällsrätten till vardagsrumsbordet, där den länsades med god aptit!


fredag 13 februari 2009

Vegetarisk gryta med kikärtor, färska champinjoner och aprikoser


Denna gryta bjöd vi på som vegetariskt alternativ på sonens dop. Riktigt god är den men uteslut för all del inte de torkade aprikoserna! De är rättens signum!

Vegetarisk gryta med kikärtor, färska champinjoner och aprikoser

1 gul lök

150 gram färska champinjoner
1 stor tomat
1 paprika, t.ex. röd
Olja till stekning
1 konservburk kikärtor
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
En näve torkade aprikoser
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar

Hacka löken, skär champinjonerna i kvartar, tomaten i bitar och strimla paprikan. Fräs detta i en gryta i lite olja. Häll ner de sköljda kikärtorna i grytan. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, tomatpuré och strimlade aprikoser. Krydda med paprikapulver, salt och svartpeppar. Låt grytan koka några minuter. Servera med ris.

Tips!
Krydda upp denna rätt med t.ex. indiska kryddor och servera med naan-bröd eller med mexikanska kryddor och servera med tortilla eller nachos.

torsdag 12 februari 2009

Vitaminboosta med fruktsallad


Jag har redan tidigare skrivit om den fantastiska fruktlådan från Årstiderna som jag får hemkörd till dörren på torsdagar.

Min kollega var på besök och jag bjöd på en fräsch fruktsallad gjord på frukterna i veckans fruktlåda. Perfekt att servera fruktsalladen som den är eller med en klick turkisk yoghurt utblandad med apelsinjuice och ett stänk florsocker. Dessutom bjöd jag på min banankaka med mörk och vit choklad till!




Följ min blogg med bloglovin

tisdag 10 februari 2009

Menyn på dopfesten


I helgen döptes vår son och dopfesten hölls på det lokala församlingshemmet. Nedan följer ett par bilder på fikabordet och det vi bjöd på. Dessvärre glömde vi att fotografera bordet där den varma maten stod uppdukad. Bilder på dukningen hittar du här.


I matväg bjöd vi på:
  • Boeuf Bourgignon
  • Vegetarisk kikärts-, champinjon- och aprikosgryta – uppdaterar med recept på bloggen så småningom
  • Ris
  • Provencalsk sallad
  • Gurka
  • Baguetter, smör och ost
På fikabordet dukade vi upp:
  • Princesstårta med blått marsipanlock – beställd från ett konditori
  • Italianotårta (italiensk chokladtryffeltårta) – beställd från ett konditori
  • Laktos- och äggfri blå gräddtårta med exotisk fyllning
  • Ljusblå glaserade dopkakor – recept här
  • Dadelkaka
  • Barnsnittar – uppdaterar med recept på bloggen så småningom
  • Chokladbollar
  • Vetekrans
  • Baby chokladbiskvier med vitchokladhjärta – uppdaterar med recept på bloggen så småningom


måndag 9 februari 2009

Ljusblå dopdukning


Det blev en dukning i blåa toner på sonens dop. Jag velade länge mellan blått och grönt men bestämde mig till slut för att det fick bli det traditionella blå som festfärg till vår lille prins.


Jag testade lite olika dukningsalternativ i god tid innan dopet eftersom jag tycker om att pyssla. Det fick till slut bli en blandning av mönster, formellt, ätbart och barnsligt ögongodis i en sansad ton. Väl på plats kändes alla delar i dukningen givna och jag kände mig riktigt nöjd.


Trots att det mesta i dukningen är från IKEA (det mesta i serien KYLIG) så kändes inte som en lågbudgetdukning.


Jag hoppas att dukningsbilderna och beskrivningarna ska inspirera fler som planerar fest, bröllop eller barndop. Lämna gärna en liten hälsning om du hittade till min blogg när du letade efter inspiration till dop!



På pappersduken har vi rullat ut en löpare av presentpapper med blått mönster. Vi sågade itu rullen med presentpapper för att få lagom bredd på löparen.



Servisen är den som fanns att tillgå i församlingshemmet men även enkelt kan vara vackert. Vi beslutade dock för att inte ha någon krånglig servettbrytning. Kaffeservetten fästes i örat på kaffekoppen. En Fazer blå pralin till kaffet!



Ovala ljusblå ljus med mönster på enkla glasfat. Ett blåvitt sidenband runtom gav ett mjukare intryck och fångar upp det mörkblå i löparen och servetterna.



Älskade hortensia!

Det är svårt att hitta snittblommor i babyblå nyans men den som söker han skola finna. Jag köpte hortensian i krukor och klippte av blomsterstängslarna tillsammans med enstaka gröna blad och satte i genomskinliga anspråkslösa glasvaser.



Gosedjurselefanterna gav ett rart intryck i dukningen, lämpligt på en dopdukning. Dessutom blev elefanterna uppskattade av festens yngre gäster, som vi fick ta med sig en varsin hem.



Blomsterarrangemanget i blått, vitt och grönt i en avlång zinkbalja. Även här får hortensian stå för det babyblå och zinkbaljan är så näpen och fungerar sött på fikabordet när det vankas dopkaffe. Tack Tessan på Blomster Prinsessan i Rönninge!


Ljusblå glaserade dopkakor


I lördags döptes vår son och till fikat serverade vi bland annat dessa hjärtformade kakor som jag sedan glaserade med ljusblå glasyr. Vissa glaserade jag helt och hållet men de flesta garnerade jag med hjärtkonturer och ett snirkligt A.

Dessa är perfekta ljusblå småkakor till dopet, som dessutom smakar gott. Ett stort plus är att dopkakorna är lätta att kavla ut! Blå karamellfärg finns att köpa i affären av märket Dr Oetker men jag köpte färgen i form av en pasta från The English Shop (i Söderhallarna) som har en del tårt- och kaktillbehör. Pastans färg är Dolphin Blue. Flera nätbutiker säljer också hushållsfärg i flera olika nyanser. Receptet till kakorna hittade jag i Nigella Lawsons bok FEST - Mat för högtid och kalas men jag modifierade receptet aningen och resultatet blev väldigt bra.

Glaserade småkakor, 20-25 stycken beroende på kakmåttets storlek

Deg: 90 g mjukt smör
1 dl socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
3 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 kryddmått salt

Glasyr:
2 ½ dl siktat florsocker
2-3 msk hett vatten
Karamellfärg/hushållsfärg

Rör smör och socker ljust och poröst och vispa sedan i ägg och vaniljsocker. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat. Lägg de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om. Tillsätt mera mjöl om det behövs.
Forma degen till en boll, linda in i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme.
Mjöla bakunderlaget och stänk lite mjöl även på degen. Kavla ut degen och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda på 175 grader i 6-9 minuter, tiden varierar beroende på kakornas storlek. Kakorna ska inte bli bruna utan bara aningen gyllene i kanterna. De se nästan oklara ut när man tar ut de men de stelnar snabbt när man lägger över dem på ett galler.
Börja med 2 matskedar hett uppkokt vatten till glasyren (ta inte varmvatten från kranen) i en bunke. Sikta sedan i florsockret och rör ihop. Häll i önskad karamellfärg.
Jag använde en lilleman när jag glaserade kakorna och en engångsspritspåse som jag klippte hål i när jag gjorde hjärtkonturer och skrev på kakorna.





Tips!
Om du vill glasera hela kakan och vill ha extra jämna kanter; spritsa först ut glasyren efter kakans konturer. Låt glasyren stelna och glasera sedan innanför konturerna. På detta sätt rinner inte glasyren över kakans kanter.

torsdag 5 februari 2009

Banankaka med mörk och vit choklad



Vi får färsk frukt till dörren på torsdagar! Lyx! Frukt som dessutom är ekologisk! Tack Årstiderna! Bananerna hade dock inte hunnit gå åt igår eftersom jag bestämde mig att vara lite försiktig med dessa då sonen blivit hård i magen. Så där stod de i fruktskålen och mörknade. Och inspirerad av bananbakelsediskussionen på Matplatsen tidigare i veckan, så bestämde jag mig för att det fick bli en banankaka för att bananerna skulle gå åt innan nästa fruktleverans. Jag är dock inget fan av den klassiska banankakan med kryddor. Choklad däremot passar mig perfekt, liksom att denna kaka kan bakas i långpanna. Det blir helt enkelt mycket och gott!



Banankaka med mörk och vit choklad, bakad i långpanna


150 gram smör
5 dl socker
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 mogna bananer
100 gram mörk choklad

100 gram vit choklad
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat


Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, bchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt.

Häll blandningen i en stor svart långpanna, som du klätt med dubbla bakplåtspapper. Grädda i 20-25 minuter, 175°C.


Tips!

Nästa gång ska jag bara använda vit choklad. Det ger kakan en annan färg. Kakan är god att serveras med en klick vispgrädde!


Bananer, mörk choklad och vit choklad (skymtar bara, ligger under bananerna)

Nygräddad, mumsig banankaka