fredag 29 november 2013

Adventsstämning på gång



Det luktar björnkaka>> i hela huset (passar perfekt till advent) och vi börjar så smått komma i adventsstämning, åtminstone i vardagsrummet. Det är en speciell stämning som uppstår när mannen viker kläder och varvar det med bakning medan jag plockar fram adventsljusstakarna och dyker ner i julkartongerna och plockar fram glöggmuggarna, ljushållarna och springer till köket och hämtar ett gäng Ingrid Marie-äpplen och pysslar ihop dem med ett gäng kottar, som barnen plockat. Sedan går jag in och ut ur vardagsrummet och känner in tills den infinner sig. Vilken då? Jo, den där mysiga stämningen – som andas att vi går mot en härlig, ljus högtid mitt i vintern! Då är jag nöjd!


Hoppas du får en riktigt fin första advent-helg!

onsdag 27 november 2013

Ligamatcher på stormarknaden, reserapport på ingång och min första miljon


Ni vet den där 25:e timmen, som jag skrev om i förra inlägget, den kan jag ta nu i förskott av tomten. Skulle komma väl till pass! Advent står för dörren, adventsljusstaken på jobbet brann, julpyntet här hemma är kvar långt inne i klädkammarens gömmor. Till helgen ska vi dock både komma i stämning och dra fram lite pynt här hemma. Igår storhandlade jag på Ica Maxi vid halv tio och hjälpte en annan stackars trött storhandlare att hitta pärlsocker och solrosfrön. ”Ah, vi spelar i samma liga”, konstaterade hon när hon såg min sprängfyllda kundvagn och jämförde den med sin. I bägges vagnar samsades de där glöggflaskorna med senapen, Ingrid Marie-äpplena och hyacinterna. När jakten på pärlsockret var över tackade hon för god match! Härligt med humor och samspel sådär halv tio en tisdagskväll på stormarknaden.

Framöver ska ni få lite bilder från vår Wien-resa med besök på kaffehus och otaliga julmarknader. Hoppas ni har lite tålamod kvar med mig. Det återstår lite bearbetning av bilder.

Dessutom har den uppmärksamme noterat att räknaren som håller koll på antalet sidvisningar har passerat miljongränsen! Hurra för det! Förmodligen den enda miljonen, som jag någonsin kommer att uppnå i mitt liv. Ingen dålig miljon det! Tack alla fina läsare! Utan er vore den här bloggen ingenting! Dessutom firar bloggen snart 5 år. Allt detta måste ju firas på något sätt, snart hoppas jag!

Nu önskar jag dig en fin onsdagkväll – och på söndag är det första advent! Det blir myspys!


PS. Något som piggar upp en är ju faktiskt solen som behagar att visa sig då och då. Då känns det fantastiskt att sitta och mumsa i sig en god, uppiggande frukost. Som den på bilden, som jag åt häromdagen! 

onsdag 20 november 2013

Frukostsmoothie med vitaminer, antioxidanter och så en gnutta kardemumma


Hej fining!
Long time, no see!
Ett aktivitetsfyllt liv den senaste veckan, så bloggandet har inte riktigt hunnits med! Önskar mig en 25:e timme till dygnet i julklapp. Det skulle jag nog i och för sig behöva använda till sömn nu när mörkret har sänkt sig över Sverige.
Här kommer en uppiggande smoothie att mixa och bli vitaminboostad och uppiggad på!
Onsdag = lill-lördag och jag tar faktiskt helg nu! Hurra för det!

Frukostsmoothie med vitaminer, antioxidanter och lite kardemumma

1 ½ dl rysk yoghurt (eller turkisk/grekisk)
1 dl frysta blåbär
Saften från 3 clementiner/satsumas
½ kiwi
2 krm kardemumma
1 tsk honung


Mät upp ingredienserna i en mixerbunke. Mixa slätt med en mixerstav och spä ev. med lite vatten om smoothien blir för tjock. Häll upp i ett glas och njut!

måndag 11 november 2013

Matbloggsträff och Mitt Kök-mässan


I fredags hade jag möjlighet att vara kompledig från mitt jobb och åka på Mitt Kök-mässan.  Jag hann gå ett varv runt mässan och spana in lite av det som erbjöds innan det var dags att sammanstråla i Rent a chef-montern och laga champagnerisotto, salmalax, bonbönor och tomberries tillsammans med ett gäng matbloggskollegor. 

Jag kan då villigt erkänna att jag ALDRIG skulle platsa i matlagningstävlingar och liknande. (Jag trivs bättre här hemma, där jag kan lukta på kryddorna och botanisera i mitt eget kök, där ingen stör mig, hehe.) Det var otroligt roligt att laga mat tillsammans men jag kan inte påstå att jag klarar av att prestera och jobba effektivt under andras lupp och med en massa stoj runtomkring.


Maten blev riktigt god och vid som höll till på min sida av köket var Chiliconkarin>>Sandras Matkrypin>>  och Karin från Glimten i grytan>>   - tillsammans utgjorde vi ett suveränt team!

Efter matlagningen var det dags för matbloggsträff och först ut var en föreläsning om matfotografering. Blir du nyfiken rekommenderar jag dig att spana in Koka ihop:s blogg- & fotoskola>>. Där finns en massa matnyttiga tips kring matfotografering. Väldigt givande. Det där med matfotografering är ju en utmaning, inte minst såhär års när vi har begränsat med dagsljus.

Vi fick också lyssna till Husmor Lisa>> som berättade om sin resa från blogg till business. Väldigt roligt att höra och jag blir imponerad av att fler och fler matbloggare både skriver blogg och driver egna företag. För min del är det inte aktuellt, jag trivs så bra med det som jag jobbar med till vardags och har bloggen som avkoppling. Det var passande nog också en debatt om utmaningar som vi matbloggare dagligen ställs inför med erbjudanden från PR-företag kring både det ena och det andra. Avslutningsvis fick vi också höra om kommande trender inom bloggandet.  


I en av pauserna fick vi smaka på Husmor Lisas>> tomatmarmelad (to die for), kakor och på en härlig ost! Lyxfika för matbloggare – vad annars! Med mig hem fick jag dessutom Resaröketchup och en chokladtryffel! Mig går det ingen nöd på! 


Tusen tack till Matbloggspriset>>  som ordnade matlagningen i Rent a chef-montern, föreläsningarna och debatten! Vilket arbete ni lagt ned och så generöst ordnat så att vi matbloggare fick möjligheten att träffas umgås och prata om saker som vi ofta står ensamma med när vi sitter bakom våra datorskärmar och skriver blogg!  


Fylld av intryck efter samtal i pauserna och koncentrerat lyssnande på matbloggskollegorna tänkte jag därefter återigen dyka in i mässan och shoppa loss. Dock så kändes lite trögt att ta sig fram – så mycket folk, så många som fått i sig för många flytande provsmakningar (tänk om mässan kunde dela upp mat och dryck i två olika hallar nästa gång, så skulle jag vara nöjd).


 Jag gick och hälsade på Ingrid i Herbarias>>  härliga monter och köpte med mig två burkar kryddor med julen i åtanke. Det blev kryddblandning ”Stjärnklart” att användas till te eller glögg (innehåller typiska julkryddor och så specialaren långpeppar) ”Graf von Lax” för gravning och marinering av t.ex. lax eller anka (med bla kokossocker, salt, olika pepparsorter, hickory, kyndel och enbär). Det lär blir gottiga recept framöver!


Dessutom köpte jag en farsdagspresent till M i form av en Lakrits-julkalender, något som han blev väldigt glad över!


Därefter åkte jag hem med en bra magkänsla – en dag med många skratt, en del allvar, mycket ny kunskap och en härlig bekräftelse av att jo, de där härliga matbloggskollegorna – de är verkligen på riktigt, precis som jag och min blogg! 

söndag 10 november 2013

Orientalisk kyckling och temadukning


Idag har pappa firats ordentligt! Både min pappa och barnens! Jag gjorde tillsammans med vår 3-åring farsdagsmat med orientaliskt tema. Maten var minst sagt vitlöksstinn men riktigt god. Vi gillar meze och smårätter överlag, så när jag på Mitt Kök-mässan gick förbi Sevans monter där de skyltade en Meze-kasse för hundringen, var det bara att slå till. Där fick jag grunden till vår orientaliska måltid i form av Labneh (ost, som liknar feta och chevre – de vita bollarna på bilderna), bulgur, hummus (kikärtsröra med tahini), granatäppeljuice med blåbär och libanesisk gurka. Jag kompletterade med en orientalisk kyckling (recept nedan), vitlökscreme (recept hittade jag på denna blogg>>), ajvar relish, en persiljeyoghurt, oliver och lite färska grönsaker. Kycklingen är kryddad efter eget hitte-på-recept. Någon som kan orientalisk mat kan säkert ha åsikter, men jag kan intyga att kycklingen gick hem både bland stora och små och smakade inte alltför olikt den kyckling jag brukar beställa när jag äter på libanesisk restaurang.

Tema-mat är roligt, och jag kan ju inte låta bli att försöka få till det med dukningen när jag liksom ändå håller på! Jag började med att handla servetterna i en vanlig mataffär och sedan gick jag bananas med det jag hade hemma. Man kan använda t.ex. dukar, brickor, ljusstakar och färgglada dricksglas. Själv tänkte jag mässing, murrigt, färgglatt och ljussken när jag sprang runt i huset och letade saker till dukningen.

Jag måste ju bara be er spana in den färska gurkan på bilderna som min 3-åring ”skivat”, då han ömsom skivade gurkan och ömsom slet den i bitar!


Orientalisk kyckling, 6 personer

800 gram kycklingfilé

Marinad:
2 tsk ajvar relish
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
2 tsk timjan
1 tsk grillkrydda
1 tsk salt
5 vitlöksklyftor, pressade
½ dl matolja

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (3-4 bitar per filé) och lägg dem i en plastpåse. Häll över marinaden, knyt igen påsen och blanda allt. Låt gärna stå svalt och marinera ett tag innan du steker kycklingfiléerna. Jag stekte på filéerna, så att de fick en snygg stekyta och sedan lät jag dem gå klart i ugnen.






Nu önskar jag dig en riktigt fin söndagkväll! Hoppas din helg varit skön, och att du hunnit med att ladda batterierna inför kommande vecka! 

Stor kram från mig,

onsdag 6 november 2013

Blåbärspajer med kokosnötsmjöl (seg-knäckiga)


Nu har jag bakat på kokosnötsmjöl igen. Det blev små blåbärspajer i portionsformar och istället för vetemjöl använde jag kokosnötsmjöl, som är glutenfritt. Det är inte en traditionell smulpaj utan en härlig smet/deg, som ger pajen en seg-knäckig känsla. Originalreceptet med vetemjöl har jag gjort tidigare och du hittar det här>>  Superdupergott även det och får alltid höga betyg av gästerna!

Receptet den här gången är något justerad och kokosnötssmaken kommer fram på ett härligt sett och funkar riktigt bra tillsammans med blåbären och citronen. Konsistensen blir fortfarande seg-knäckig men något porösare än när man bakar med vetemjöl.
På bilden har jag toppat portionspajen med en kula vaniljglass och hemkokt blåbärssylt med vaniljsmak! Det satt inte fel! 

På fredag ska jag förresten iväg på Mitt Kök-mässan på Stockholmsmässan och dessutom på matbloggsträff! Fler som ska dit? Kanske syns vi i vimlet!


Seg-knäckiga små blåbärspajer med kokos (glutenfria), 6 portionsformar

4 dl blåbär (jag använde frysta)
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl socker
1 ¼ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Skalet från ½ citron eller 1 tsk citronolja (jag använde citronolja och det blev supergott)
1 ägg

Smörj 6 små portionsformar. Mät upp blåbär, 1 msk socker och potatismjölet i en bunke. Rör runt så att allt blandas. Fördela därefter blandningen i portionsformarna. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop socker, kokosnötsmjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och citronskalet/citronoljan i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner smält smör och äggvispet i mjölblandningen. Rör slätt och klicka blandningen över blåbären. Grädda på 200 grader i cirka 20 minuter.

PS. Det går bra att göra pajen i en stor pajform också. Öka då gräddningstiden till cirka 30 minuter. DS. 




söndag 3 november 2013

Mjölkfri risgrynsgröt i Crock-Pot och hemkokt hallonsoppa


Hej fining! Hoppas att du haft en mysig helg och känner dig utvilad inför kommande vecka!
Vår helg har varit bra – fylld med aktiviteter men ändå tid för att slappa också! Jag tycker att det är skönt när man lyckas få till den där balansen och den kom nog till tack vare min lediga fredag.

Igår hämtade jag ett stort paket hos mitt paketombud. Paketet innehöll en Crock-Pot, som jag ska få testa att laga mat i. En Crock-Pot är en slow cooker där maten tillagas efter långkoksprincipen. Vi snackar flera timmar lång tillagningstid här, upp till 10 timmar har jag sett recept på! Men det fiffiga är ju att man inte behöver stå och passa utan maten tillagas i grytan medan man gör annat.

Jag kände mig lite försiktig inför första försöket och bestämde mig för att koka risgrynsgröt i min Crock-Pot. En tillagningstid på fyra timmar och vi skulle iväg. Perfekt, läskigt tillfälle att testa något och se om man vågar lämna manicken själv hemma. Så jag mätte upp ingredienserna, satte på locket och ställde in timern på fyra timmar. Efter dessa timmar så gick grytan över till varmhållningsläge. Perfekt med färdig grötmiddag när vi kom hem. Till gröten serverade jag en hemkokt hallonsoppa. Sicken poppis-middag, om än dock en totalt otraditionell söndagsmiddag. Tur att det blev lite gröt kvar till barnen till frukost, de lär fråga efter den.

Nu när jag invigt Crock-Poten ska jag ju snart våga börja experimentera lite mer. Fortsättning följer...

PS. Gröten kokade inte över och det var supersmidigt och lätt att diska ur grytan! DS.

Risgrynsgröt – mjölkfri i Crock-Pot, 6 portioner

4 dl grötris
2 tsk salt
15 dl havredryck eller risdryck
5 dl vatten
½ tsk kanel (eller 1 kanelstång)
2 dl Oatly iMat

Mät upp alla ingredienser utom Oatly iMaten i grytan, sätt på locket och ställ in Crock-Poten på låg värme och timern på 4 timmar. När gröten är klar blanda ner Oatly iMat. Spä eventuellt med mer vätska om det behövs.


Hallonsoppa, 6 portioner
5 dl hallon (jag använde frysta)
8 dl vatten
1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl  + vatten


Mät upp hallon och vatten i kastrull. Koka upp och vispa sönder hallonen. Låt hallonen koka i någon minut innan du silar av kärnorna. Mät upp saften och sockret i kastrullen, koka upp och dra kastrullen åt sidan. Lös upp potatismjölet i lite vatten. Häll ner blandningen i en tunn stråle i kastrullen, vispa hela tiden. Sätt tillbaka kastrullen på plattan men dra bort kastrullen från plattan så fort det kommer upp soppan kokar upp (det räcker med att det kommer en bubbla, så ska du dra undan kastrullen från spisen).




fredag 1 november 2013

Nu tar vi helg och min blomster-pumpa!


Nu tar vi långhelg här hemma! Åh, vad skönt det ska bli! Jag och barnen är lediga idag och om några timmar kommer även älsklingen hem. Ikväll blir det fredagsmys!
Igår kväll fixade vi lite mer höst här hemma. Jag har ju ”höstat” i vardagsrummet för länge sedan men på framsidan hade bollkryssen sett sina bästa dagar (läs, ”De hängde som piskade trasor”) och de där ljungen som jag planerat att plantera hade liksom inte följt med hem från blomsteraffären förrän igår. Det blev lite ljung, prydnadskål och lyktor, en pumpalykta och några fler lyktor med myspys-ljus. Nu är det höstfint på framsidan!


I köket gick jag loss på ett stilleben på min mässingsbricka. Återigen mängder med ljus och så mitt egengjorda blomsterarrangemang med en vas i forma av en urgröpt pumpa med snittblommor i pigga höstfärger! Den ceriserosa prydnadskålen kändes extra härlig! 



Brukar ni förresten göra något speciellt under Alla Helgons-helgen? Vi brukar åka till kyrkogården på lördagen och tända ljus. Det är så fantastiskt vackert där och mysig stämning. Förutom det brukar vi oftast umgås och äta gott och slappa! Imorgon ska vi iväg på födelsedagskalas. 

Igår hade vi lite höstfest här hemma, bilder på den busiga och läskiga maten ser du i inlägget innan!

Ha nu en riktigt fin helg – ljuset lyser i mörkret!