tisdag 30 juli 2013

Kokospannkaka med kanel


Pannkaka utan vetemjöl, hur gör man det? Med riven kokos, och det blir suveränt gott! Jag har nu lagat dessa kokospannkakor till frukost flera gånger! Och måste beordra er att testa att göra en sådan ni också! Så goda, mättande och en riktigt bra frukost!

Vet ni vad det jobbiga i kråksången är nu när jag ska lägga upp receptet åt er. Jo, jag har hittat receptet på nätet (satt och surfade med mobilen) men nu hittar jag inte tillbaks till det och kan inte ange källa. Men det kanske finns någon annan, som vet varifrån receptet kommer och kan hjälpa mig, så att jag kan ge cred åt den som det förtjänar!

Kokospannkaka med kanel, 1 pannkaka

2 ägg
2 msk kvarg (jag använde 0,1%-ig)
2 msk riven kokos (använd ekologisk, den är godast)
1 krm kanel
Smör till stekning

Till servering:
1 klick creme fraiche eller turkisk yoghurt
Färska bär

Knäck äggen i en skål. Vispa ner kvarg, kokos och kanel. Smält smör i en panna och häll ner smeten. Stek pannkakan på svag värme. Vänd pannkakan när den stelnat. Stek på bägge sidorna. Lägg upp på en tallrik, häll över färska bär och creme fraiche. Pudra lite kanel på toppen!

måndag 29 juli 2013

Helstekt fläskfilé fylld med basilika och soltorkade tomater


God morgon! Några morgonpigga vakna än? En ny vecka kickar igång och det är fortfarande semester för mig! Bjuder på ett recept redan så här på morgonkvisten!

Jag lagar fläskfilé ytterst sällan. Men det händer några få gånger per år. Den här gången skar jag ett snitt i fläskfilén, fyllde med italienska godsaker, brynte filén i pannan innan den fick gå klart i ugnen. En bra och enkel rätt, som även gick hem hos barnen. Barnen har förresten blivit duktigare och duktigare på att äta olika saker. Min minsting stoppar i sig diverse ”konstigheter”. Roligt och modigt tycker jag att det är att de smakar, även fast allt inte går hem. Men denna rätt gick som sagt hem, och faten länsades!
Jag serverade champinjoner och en rödlökssallad till och en persiljemajonnäs. Lite pasta till det gillade barnen! 
Här kommer receptet!

Helstekt fläskfilé fylld med basilika och soltorkade tomater, 4 portioner

1 fläskfilé, cirka 500 gram
6 soltorkade tomater (jag använde de i olja), finhackade
10 stora färska basilikablad
1 vitlök, hackad
Smör till stekning
Salt och peppar


Putsa fläskfilén och skär sedan ett snitt i den (dock ej helt igenom) och fyll med tomathacket, basilikabladen och den hackade vitlöken. Förslut snittet med 6-10 tandpetare. Salta och peppra runtom. Bryn filén i en panna, lägg därefter över den i en ugnsfast form och tillaga på 175 grader tills köttet når en innertemperatur på 72 grader. Ta därefter ut filén, slå in den i grillfolie i 10 minuter innan du tar bort tandpetarna och skär upp filén i skivor. 

Plockmat är alltid rätt!


Ni har väl inte tröttnat på sommaren mina vänner? Jag läser och hör om flera (inte bara ni läsare) som tröttnat på att grilla?? Hur det nu kan vara möjligt. Och har ni tröttnat på grillningen så tycker jag att ni ska satsa på plockmat någon kväll. Det kan man, enligt mig, aldrig tröttna på oavsett årstid. Så skönt att sitta en stund i trädgården när solen smyger sig bakom horisoonten, barnen sussar sött i sina sängar och vi vuxna bara sitter ute, pratar och äter plockmat till middag! Eller vad säger du? Något för dig också? 

lördag 27 juli 2013

Kladdiga bananmuffins med choklad


Dessa bananmuffins har jag gjort på övermogna bananer i fruktskålen. Jag gjorde muffinsen ganska små; använde bullformar i muffinsplåten. Mycket mumsiga och kan ätas som de är, med en klick grädde eller toppas med philadelphiafrosting. Banankaka och bananmuffins av denna typ är förresten godast att äta kylskåpskallt tycker jag. Muffinsen mår bara bra av att bakas dagen innan de ska ätas, och blir bara godare när de står till sig! Det är lite kladdiga sådär på amerikanskt vis – sticky!

Bananmuffins med choklad (lätta att göra mjölkfria), 20 stycken

75 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 ½ dl strösocker
2 msk mjölk (eller havredryck)
2 krm slt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 mogna bananer
100 gram mörk choklad, hacka (ICA:s blockchoklad är mjölkri)
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat


Smält smöret och låt det svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Separera gulorna från vitorna. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Mosa bananerna och tillsätt moset i smeten tillsammans med den hackade chokladen. Blanda ihop mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Vänd avslutningsvis ner de hårt vispade äggvitorna i smeten. Vispa inte, utan vänd! Lägg bullformar i en muffinsplåt och klicka ned smet (cirka 2 msk) i varje bullform. Grädda på 175 grader i 10-15 minuter (I min ugn 13 minuter).

torsdag 25 juli 2013

Melonia-drink


Jag har i samarbete med Kiviks Musteri skapat ett alkoholfritt drinkrecept med deras alkoholfria fläderblomsvin som bas. Det blev en härligt orangefärgad drink med melon! Jag stod och blandade drinkar i mitt kök i över en timme, måste verkligen erkänna att jag är en riktig rookie på den fronten. Flera lyckade dock, varav denna kammade hem vinsten enligt mig och mannen! Kanske visar jag några av de andra godingarna, som jag också skapade lite senare i veckan!

Ha nu en riktigt härlig torsdag! Här skiner solen redan från en blå himmel! Koka saft står på dagordningen lite senare idag, får se vad jag hinner med! 

Melonia, 1 glas
~Kiviks fläderblomsvin, cantaloupejuice och flytande galiamelonbomber ~

Galiamelon
Cantaloupemelon
1 tsk färskpressad citron
1 dl Kiviks mousserande fläderblomsvin

Använd ett kuljärn eller en melonskopa för att gröpa ur kulor av galiamelonen. Beräkna 3-4 melonkulor per glas dryck. Lägg kulorna på en liten plåt och ställ in i frysen tills kulorna är genomfrysta.
Riv cantaloupemelonen med den grova sidan av rivjärnet. Pressa fruktköttet genom en sil. Beräkna ½ dl cantaloupejuice per glas dryck.
Pressa citronen ner i ett glas och häll över cantaloupejuicen. Häll därefter försiktigt i fläderblomsvin tills glasen är till 2/3 fullt. Toppa med 3-4 frysta melonbomber.



onsdag 24 juli 2013

Jordgubbsslush med basilika


Kickstart av morgonen med en härlig jordgubbsslush. Jag mixade färska jordgubbar med färska basilikabad och hällde upp i ett glas fyllt med is! Supersmarrigt! Passar såklart som mellis också! Supergott!

En riktigt härlig onsdag önskar jag dig! Lill-lördag är det ju också, men frågan är om det märks så här under semestern. Dagarna går ju ihop ändå! 

Sol på er alla finingar!

Jordgubbsslush med basilika, 1 glas

10 färska jordgubbar
7 basilikablad
Is


Mixa ihop jordgubbarna och basilikabladen. Lägg i ett gäng isbitar i ett glas och häll över slushen!

tisdag 23 juli 2013

Blåbärskvarg


Läckra och lättlagade sommarefterrätter. Ut i skogen med er och plocka lite blåbär så kan ni göra denna smarriga blåbärskvarg, som verkligen inte går av för hackor. Kvarg är en vanlig efterrätt i Finland och används även ofta i bakning! Kvargen går att variera med andra bär också; jordgubbar, hallon och körsbär eller varför inte blanda. Blir supergott! Och sötman går bra att öka eller minska! För mig blir detta ganska lagom medan mannen öste på med lite florsocker till på sin!
Nu önskar jag dig en riktigt härlig tisdag!

Blåbärskvarg, 4 portioner

2 dl kvarg (Jag använde Valios 0,3%-iga och laktosfria)
2 dl vispgrädde (Jag använde Valios laktosfria vispgrädde)
2 dl färska blåbär
1 tsk florsocker
1/10 vaniljstång (kärnorna)

Vispa grädden. Mosa hälften av blåbären och blanda med kvarg, florsocker och vaniljstång. Rör l resten av blåbären i blandningen och vänd sedan försiktigt ned allt i den vispade grädden. Skeda upp i portionsglas och ställ en stund i kylskåp innan servering. Blåbärskvargen är hållbar ett par dagar i kylskåp.



fredag 19 juli 2013

Asiatiska fiskspett med avokado- och melonsalsa


Grillade fiskspett – såååå gott! Ja, grillad fisk överhuvudtaget. Så rackarns goda blev dessa spett att de tog slut i ett nafs. Och det bästa är ju att de blev uppskattade av hela familjen. Inspiration fick jag när jag såg ett recept på fiskspett i en mattidning i förra veckan. Dock gjorde jag om marinaden till fiskspetten ganska rejält (ja, när skulle jag ha följt ett recept till punkt och pricka när det gäller matlagning) så här får ni mitt dundergoda recept. Mer fisk på grillen gott folk! Ja, och tillhörande salsa också såklart!

Asiatiska fiskspett med avokado- och melonsalsa

Asiatiska fiskspett, 8 stycken

500 gram laxfilé, skuren i tärningar
300 gram torskfilé, skuren i tärningar

Marinad/sås:
½ dl olja
skalet från 1 citron
saften från ½ citron
1 msk sweet chilisås
1 msk soja
½ kruka koriander, hackad
3 cm purjo (det gröna), strimlad
½ vitlöksklyfta, finhackad
Cayennepeppar eller färsk hackad chili (efter tycke och smak)

Lägg grillspett i blöt, så att de inte börjar brinna vid grillning. Använd dubbla spett så snurrar inte fisken. Blanda ihop marinaden/såsen. Ta undan hälften av den till servering och tillsätt 2 msk vatten i en delen. Den andra hälften (den utan vatten) hälls över fisktärningarna som en marinad. Rör om så att marinaden fördelas över fiskbitarna. Låt fisktärningarna marineras i kylskåp i 1 timme innan du trär dem på spetten. Grilla i cirka 5 minuter. Vänd ofta. Servera fiskspetten med salsan (recept nedan), en klick turkisk yoghurt och såsen.


Avokado- och melonsalsa, 2 portioner

1 avokado (köp ekologisk, den är sååå mycket godare än den vanliga)
1 tomat
¼ gurka
5 cm purjo
¼ Galia-melon
Salt och peppar

Tärna avocado, tomat och gurka. Strimla purjo. Ta ut kulor av melonen med en melonskopa. Saknar du melonskopa kan du skära melonen i tärningar istället. Smaka av med salt och peppar. Låt salsan stå och dra till sig en stund.

onsdag 17 juli 2013

Sommarfrukost och en ny tekanna!


God morgon fina du! Hoppas att du vaknat utvilad!

Vi kom hem igår kväll efter att spenderat några dagar i Norrland. Härligt med miljöombyte emellanåt och en riktigt härlig tid har vi haft med nära och kära.

Idag sov alla mina killar sent, så det var jag som gjorde i ordning frukost. Och visst är det något speciellt med sommarfrukostarna. Så mycket godsaker att duka fram. På bordet stoltserar också min nya tekanna som jag fyndade på DollarStore. Den butiken skulle man ju haft här i Stockholmstrakten också.
Ja, och frukostskålarna är också reafynd - från Ica Maxi. 

Nu önskar jag dig en riktigt fin dag med sol i sinnet!

tisdag 9 juli 2013

Gone fishing - semesterlunk


Sommar, sol, sköna dagar på stranden, i skuggan, i gröngräset. En glass i handen, något svalkande i glaset, en kaka nedpackad i fikakorgen, en grill som tänds om kvällarna. SEMESTER – LEDIGT – SOMMARLOV - AVKOPPLING – VILA!

Nu tar jag lite semester från bloggandet! Jag ska umgås med mina nära och kära och göra det som faller mig in. Kanske kommer det något inlägg i veckan, kanske inte. Vi får se. Förmodligen blir det lite mer aktivitet på Instagram. Där heter jag Frostrosor. Kika in där om du har lust.

Jag vill passa på att tacka alla er fantastiskt fina läsare som kikar in här på bloggen! Utan er vore den här bloggen ingenting!


Sommarkramar!

Grilla färsk ananas och smaksätt med svartpeppar!
Den ger ananasen ett härligt sting!
Passar utmärkt till  en kula vaniljglass
eller en riktigt mörk chokladkaka. 

fredag 5 juli 2013

Grillade bärspett med marshmallows



”Smashmallows” beställde min 4 åring – till middag! Ja, han fick inte det till middag, trots att han ihärdigt förklarade att han hört på tv att man kunde grilla ”smashmallows” till middag, men till efterrätt mitt i veckan sträckte jag mig och blandade med lite bär också! Rött, blått och vitt är fantastiskt fina färger, så det här blev ju snygg-mat samtidigt. Därför passade jag på och fota lite extra!

Detta blir mitt bidrag till månadens sötsak>>, som i julimånad har temat SEMESTER!

Nu önskar jag dig en riktigt härlig start på helgen och kanske även på semestern!

Grillade bärspett med marshmallows, 6 spett

½ liter färska jordgubbar
1 dl färska blåbär
½ påse marshmallows


Lägg grillspetten i blöt i 1 timme om du använder träspett. Trä jordgubbar, blåbär och marshmallows på grillspetten och grilla försiktigt över glöd i några minuter. Snurra spetten ofta. Det är svårt att lägga spetten direkt på grillgallret, då fastnar marshmallowsen. Håll istället spetten över glöden och snurra dem. Servera med en kula glass och chokladsås till.



torsdag 4 juli 2013

Salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor


Förra veckan köpte jag färsk salsiccia, som jag hittade på Willys. Bild på paketet finns längre ner i inlägget. En riktigt god färsk korv och bra med variation till de klassiska svenska korvarna. Jag kan inte påstå att jag är någon salsicciaguru, varför jag fick leta efter lite inspiration. Till slut följde jag ett recept av Paolo Roberto ganska noga och resultatet blev alltså en salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor till.

Korven var rätt så salt men otroligt god och det här tomatfräset var ju bara sådär löjligt gott, att man undrar om någon smög sig fram till traktörpannan och slängde i någon hemlig ingrediens. Det måste ju vara massa gottis från korven som gav den goda smaken. En bra middagsrätt, som med fördel även kan lagas på vardagar, då den bara tar drygt 30 minuter att laga.

PS. Salsiccian fick tummen upp även av barnen! DS.

Salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor, 4 portioner

Salsiccia med tomatfräs:
500 gram färsk salsiccia
½ dl olivolja
3 stora tomater
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk torkad basilika (färsk går också bra om du tillsätter det nästan sist)
¼ citron, skuren i grova bitar
svartpeppar
Persilja att strö över

Ugnsrostade potatishalvor:
12 färskpotatisar
Olivolja
Salt och svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin (färsk går också bra)

Gör i ordning potatisen först. Halvera potatisen, lägg ut den i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra. Strö över rosmarinet. Rosta på 225 grader i cirka 25 minuter. Rör om några gånger under tillagningen.

Hetta upp olivoljan i en traktörpanna. Stek salsiccian runtom på medelvärme i 8 minuter. Hacka under tiden tomaterna grovt och vitlöken fint. Tillsätt tomat, vitlök och torkad basilika i pannan och låt dem steka tillsammans med salsiccian i 5 minuter. Blanda i citronen, skuren i grova bitar. Ta upp salsiccian och skär den i grova sneda bitar, lägg tillbaks i fräset och strö över persilja innan servering.


Törstsläckare i 4th of July-anda


Det är inte bara torsdag utan även 4 juli, och USA:s självständighetsdag. Törstsläckaren går därför i USA-flaggans toner! Inte för att jag är någon USA-fantast och inte för att solen skulle vara extra varm och vi verkligen skulle behöva hinka i oss dryck just idag, utan bara ändå… För att det är vackert! 

Åtminstone jag mår bra av att omge mig med vackra saker! Kanske får jag lite medhåll från dig? 

Jag önskar dig en riktigt skön torsdag!

onsdag 3 juli 2013

Philadelphiabullar sommarcitrus


Hur vet man att det bakats bullar hemma hos er? Ja, förutom bulldoften som sprider sig i hela huset så klart? Hos oss är det pärlsockerkornen på golvet, som avslöjar att det festats loss på bullar. Ikväll blev det på förekommen anledning en städning av köksgolvet.

Dagen inleddes med bullbak och en långpanna med plåtbullarna philadelphiabullar stod färdig redan kvart i elva. Det har sina fördelar att ha morgonpigga barn, här ska inga dagar sovas bort trots semester.

Det har blivit en sommartradition att göra philadelphiabullarna. Jag åt dem för första gången för fyra år sedan. Det var svärmor som gav mig receptet och på den vägen är det.
Numera har jag frångått originalreceptet något och har alltid kardemumma i bulldegen och skalet från en citron i fyllningen (det är därför jag kallar dessa sommarcitrus). Även lite andra mått är något justerade. Philadelphiabullar är supersmarriga, det vet ju alla ni som bakat dessa! Här bakas dessa mjölkfria och därmed veganska också. Till fyllning använder jag Tofuttis mjölkfria alternativ. Jag tog ett foto på asken, om ni behöver ut och jaga i mataffären!

Ha nu en riktigt härlig kväll!

Philadelphiabullar sommarcitrus (enkla att göra mjölkfria och veganska), 35 stycken

Bulldeg:
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
5 dl mjölk (eller havre- eller risdryck)
1 paket (50 gram) jäst
1 ägg
1 ¼ dl socker
1 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost (eller mjölkfritt alternativ)
Skalet från 1 citron

Ägg till pensling
Pärlsocker


Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Blanda under tiden ihop fyllningen. Rör fyllningen slät. Platta sedan ut den jästa degen i en svart smord långpanna, klädd med bakplåtspapper. Använd lite mjöl på handflatan och degen är väldigt kletig. Gör 35 hål (5x7) och fördela fyllningen i hålen (jag fyllde en spritspåse och spritsade fyllningen, gjorde inga hål i förväg). Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader (i min ugn räckte det med 15 minuter). Skär den avsvalnade plåtbullen i 35 bitar.




måndag 1 juli 2013

Citron- och jordgubbstiramisu


Hoppas ni inte har tröttnat på alla mina jordgubbsrecept än! Jag har inte lyckats föräta mig på jordgubbarna än i varje fall. 

Det som jag väntar in nu är att jordgubbspriset ska sjunka, för då kommer jag att bunkra upp med jordgubbar och frysa in med fryspulver. Det är ett klockrent tips för smarriga jordgubbar mitt i vintern. Jag brukar ha dem till frukostyoghurten, över gröten och som tillbehör till glass eller kladdkaka.  Om du vill veta mer om hur man gör, så kan du läsa HÄR>> 

Nu till själva tiramisun där citron och jordgubbar samsa, och det blir gott – riktigt gott! Citronen ger tiramisun en fräsch smak och jordgubbarna hör säsongen till. Det går säkert bra att byta ut jordgubbarna mot andra färska bär. Det är första gången jag gjorde en sådan här tiramisu, så det blev ett experiment och ett lyckat sådant. Mascarponeost använder jag sällan men den är tyngre än grädde känns det som, men samtidigt slinker den ner så lätt. Ajaj, härligt härligt men farligt farligt! Något annat som är bra med tiramisu är ju att man slipper ugnen. I sommarhettan (var är den förresten?) så kanske man inte vill kicka igång ugnen och hetta upp huset ännu mer.

Här kommer receptet för er som vill testa! 

Nu önskar jag dig en riktigt skön måndagkväll!

Citron- och jordgubbstiramisu, 6 portioner

½ paket savoiardikex (dvs 100 gram)
¾ dl koncentrerad citronsaft (lättdryck) eller limoncello
3 msk lemon curd
½ liter skivade jordgubbar
Florsocker

Mascarponekrämen:
2 äggulor
½ - ¾ dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde
1 msk lemon curd
250 gram (1 burk) mascarpone

Topping:
Jordgubbar
Hyvlad mörk choklad

Lägg ut kexen i en form. Använd en brödpensel/bullpensel och pensla citronsaften/limoncellon på kexen. Bred lemon curden på kexen. Lägg de skivade jordgubbarna över detta. Pudra över med lite florsocker. Vispa ihop äggulorna och florsockret hårt. Vispa därefter vispgrädden lätt. Blanda ihop ägguleblandningen och grädden. Tillsätt därefter lemon curden och mascarponeosten och rör runt så att smeten blir slät (och klumpfri). Bred smeten över jordgubbarna och ställ hela formen i kylen i minst 3 timmar (annars hinner kexen inte mjukna och dra åt sig av saften). Vid servering kan du dekorera med jordgubbar och hyvlad mörk choklad.



Fläskfilégryta


Härlig måndag, första semesterdagen och det utlovade regnet lyser med sin frånvaro – ljuvligt! Jag ska snart ut på vift men innan det får du ett recept på en snabblagad fläskfilégryta av mig. Den gick hem hos barnen också, som tur var!

Jag önskar dig min vän en underbar start på veckan! Ta hand om dig oavsett vad du hittar på!

PS. Om du har ett par avokados över hemma, som mjuknar och behöver användas snabbt så går det alldeles utmärkt att tärna de och slänga med i den här grytan! DS.

Fläskfilégryta, 4 portioner

500 gram fläskfilé
1 gul lök
250 gram färska champinjoner
2 tsk hackad vitlök (Findus, fryst) eller 1 vitlöksklyfta
1 fond du chef
3 dl oatly imat (eller grädde)
2 ½ dl vatten
1 msk soja
1 tsk grillkrydda
Salt
Svartpeppar
Maizena till redning
1 tsk torkad oregano
Pasta

Skär fläskfilén i skivor. Skiva löken och champinjonerna. Fräs lök, vitlök och champinjoner i lite matfatt i en panna. Lyft av dessa och bryn därefter fläskfiléskivorna på bägge sidorna. Tillsätt lök- och svampröran, häll över grädden, vattnet, fond du chef, kryddorna och låt puttra en stund. Red av såsen med maizena. Smaka av med salt och peppar. Strö oregano på toppen innan servering. Servera med pasta.