Ian McEwan
2012 suom. 2013
385 s./Otava
Heinäkuun hetket suosikkien kanssa alkavat olemaan ohitse ja on aika siirtyä elokuun teeman pariin. Sitä ennen kuitenkin muutama sana Ian McEwanin uusimmasta, jonka yllättäen sisällytin heinäkuun lukuhetkiin. Aluksi en nimittäin ollut kirjasta lainkaan kiinnostunut, ja näin jälkikäteen ajatellen ei kai olisi ollut niin väliksi vaikken sitä koskaan olisikaan päätynyt lukemaan...
Makeannälkä on kertomus kylmän sodan aikaisesta Britanniasta, jossa nuori nainen, Serena Frome, päätyy yliopisto-opintojensa jälkeen suorittamaan turvallisuuspalvelun salaista tehtävää kirjallisuuden ja kulttuurin maailmaan. Asiat monimutkaistuvat, kun Serena huomaa rakastuneensa kohteeseensa eli kirjailija Tom Haleyhin. Miten operaation voi suorittaa kunnialla loppuun, kun ei haluaisi valehdella rakkaimmalleen?
Olen lähivuosien aikana kokenut McEwanilta kirjat Rannalla, Sovitus, Lauantai, Vieraan turva ja Sementtipuutarha. Kaksi ensimmäistä tekivät todella suuren vaikutuksen, varsinkin Rannalla oli todella järisyttävä lukukokemus. Kaksi jälkimmäistä puolestaan olivat myös mieleenjääviä ja kaikinpuolin hienoja ja kamalia. Keskimmäistä en muistele niin suurella lämmöllä, mutta hyvä sekin oli. Makeannälkää ei voi oikein mitenkään vertailla aikaisempien lukukokemuksien kanssa, tarina kun onnistuu olemaan kaikin puolin lattea.
Myönnän, että ennen kirjan maailmaan hyppäämistä minun olisi ehkä kannattanut kerrata tietojani kylmästä sodasta, sen aikaisista tapahtumista ja yleisestä mielialasta. Tarina tietenkin auttoi pääsemään tunnelmaan, mutta pelkään pahoin, että ihan kaikkea en kuitenkaan ymmärtänyt. Viittaukset faktatietoon menivät hieman ohi, mutta välillä oli vaikeaa ymmärtää miksi ihmiset arjessa ja työelämässä toimivat tietyllä tavalla...
Voisin lopulta kuvailla lukukokemustani kohtalaiseksi. Tylsä se ei ollut, historia noin ylipäätänsä kiinnostaa, mielelläni oppisin lisää aiheesta kuin aiheesta, mutta tällä kertaa en jaksanut lähteä metsästämään faktatietoja kylmän sodan vuosikymmenistä. McEwanin tyyli jättää henkilöhahmot aina hieman etäiseksi miellyttää yleensä minua, mutta tällä kertaa Serena ja Tom olivat ehkä kuitenkin vähän liian kalseita ja mitäänsanomattomia. Kirjailijan kirjoitustyyli kuitenkin takaa sen, että tarina kuin tarina etenee vauhdilla. Tai no ei välttämättä itse tarina, mutta sen lukeminen, eli pakkopullasta ei ollut kyse. Henkilöhahmot eivät kuitenkaan onnistuneet koskettamaan ja siksi kaikesta jäi vähän mitäänsanomaton fiilis. No hard feeling, though.