Ei kannattaisi lukea seitsemää kirjaa samanaikaisesti, sillä siten ei saa luettua ensimmäistäkään loppuun asti. Ainakin kannattaisi pysyttäytyä oman hyllyn kirjoissa, sillä niillä on sentään toivoa tulla luetuiksi... Joudun tänään palauttamaan kirjastoon kaksi kiinnostavalta vaikuttavaa tietokirjaa, joita en saanut luettua kirjatulvan keskellä.
Kyseessä ovat yhteiskuntatieteilijä Arja Mäkisen kirjat Vanhojapiikoja ja vapaita naisia (2008) sekä Meidän kesken – naisten ystävyyssuhteiden arkea (2010). Sain jommastakummasta vinkin Hullu akka! -kirjasta, ja ylimalkaisen selaamisen perusteella kumpikin on hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen.
Vanhojapiikoja ja vapaita naisia kertoo arvattavasti yksinelävistä naisista. Millaisia rooleja yksineläville on tarjolla, mitä naiset itse niistä ajattelevat, mitkä ovat hyvän elämän ainekset ydinperheen ulkopuolella? Teos perustuu Mäkisen samasta aiheesta tekemään väitöskirjaan, mutta ei ole "liian tieteellinen": teksti on sujuvaa ja elävää, alaviitteitä ei näy. Lopussa on lähdelista saman aihepiirin muusta kirjallisuudesta.
Toinen kirja kertoo takakannen mukaan "kanssakulkijoista ja sielunsiskoista" eli naisten ystävyyksistä. Aiheita ovat mm. ystävien merkitys, ystävyyssuhteen kulku ja kesto, elämäntilanteiden vaikutus ystävyyteen ja miesten ja naisten ystävyys. Ja kuten kuka tahansa nainen, jolla on ystäviä, tietää, tämä on aihepiiri, josta ammentaa!
Tämän täsmällisemmin en osaa näitä teoksia esitellä, mutta mitä luultavimmin ne ovat kelpo kirjoja. Sain kummastakin niin monipuolisen ensivaikutelman, että aion lainata nämä joskus uudestaan ja lukea ihan oikeasti.
Teoksista löytyy tietoa kustantajan Kirjapajan sivuilta.
Huomenna sitten kirjamessuille hankkimaan lisää korkeutta luettavien pinoon. SKS:n osasto on ollut perinteisesti kompastuskiveni ja heikko kohtani: rakastan erityisesti kielitieteellisten tietokirjojen haalimista. Onkohan se itsensä huijaamista, että ostaa ja lainaa tietokirjoja ja usein ainakin juuri ne jäävät oikeasti lukematta?