Pellavasydän

Intohimona käsityöt

perjantai 29. huhtikuuta 2022

Muutoksia Pellavasydämen somessa

Muutama viikko on ollut tapahtumia täynnä, olen tehnyt isoja muutoksia Pellavasydämen somessa. Ihan ensimmäiseksi

blogi on muuttanut

Uusi osoite on pellavasydan.fi

Joko olet käynyt kurkkaamassa? En tokikaan osannut muutosta itse tehdä, enkä osaa vielä edes käyttää uutta WordPress -alustaa. Sen tähden uusi blogi ei vielä näytä "täydelliseltä". Sinne tulee muutoksia, kunhan opin ...

Instagram muuttuu myös

Toisekseen olen tehnyt muutoksia instagramissa. Aiemmin minulla oli yksi tili Pellavasydän, mutta se alkoi näyttää liian sillisalaatilta, joten olen nyt eriyttänyt yritystilin ja henkilökohtaisen sillisalaatin. Aiempi tili kaikkine yli 1082 postauksineen jää omalle nimelleni ja yritykselle perustin uuden https://www.instagram.com/pellavasydan2022/

Yhtenäinen ilme

SomePro -opinnot on tuonut monenlaisia uusia näkemyksiä ja korjaustarpeita. Yksi on yhteinäisen ilmeen luominen eri somekanaviin. Nyt on sama profiilikuva instagramissa ja facebookissa, omissa ja yrityksen kanavissa omansa.

Ja 14 vuoden jälkeen Pellavasydämellä on oikein logokin. Onko aika sievä?Blogiasioissa minua on auttanut Sakari Mäkynen. Aika paljon häneltä vaadittiin kärsivällisyyttä, kun en läheskään aina hiffannut, mitä pitää tehdä. Nyt odottelen tytärtäni käymään, josko häneltä vielä saisin kädestä pitäen neuvontaa. 

Vaihdoin tässä samassa hötäkässä myös kännykkää ja tiedonsiirto vanhasta uuteen ei ihan onnistunut. Kameran takia vaihdoin, kuvittelen, että josko nyt saisin parempia kuvia. Appropoo, tähänkin tarvitsen ammatti-ihmisen apua. Soitin tänään paikalliseen mainostoimistoon ja sieltä luvattiin tulla neuvomaan tuotekuvien kanssa. Verkkokauppa kun on myös tekeillä.

Olen innoissani. Toivottavasti nämä uudistukset ovat myös asiakkaille - ja sinulle - mieleisiä.

Ja nyt - siirrythän uuteen osoitteeseen: pellavasydan.fi

Mervi

lauantai 2. huhtikuuta 2022

Uusi yritys, miten välttää mummofiilis?

Esiteltyäni uusimman mekko-ostokseni sain taas kerran facebookin ryhmässä mummo-kommentteja. Miten olinkin unohtanut, että pitkät hameet minun ylläni saa ainakin jotkut näkemään mummon. Tämähän tapahtui jo ensimmäisten mekkokuvien aikaan lokakuussa vuonna 2020. Tuo keskustelu sai aikaan sen, että opin paljon mekkojen pituuksista ja mittasuhteista. Sen jälkeen olenkin siirtynyt huomattavasti lyhyempiin mekkoihin.

Kunnes taas ostin pitkän mekon.

Ja taas sain kuulla olevani mummo. Paras oli tää: "Näyttäisin tuossa laitoksesta karanneelta tankkialukselta". Mutta hänhän tarkoittikin itseään. Häkellyin silti. Mikä on se juttu, mikä saa minut näyttämään mummolta? Pitäväthän nuoret naiset maksimekkoja, eikä heitä mummotella. Liittyisikö se kokoon? Näitä olen pohtinut ja kysyin myös avustajaltani Susannelta asiaan kommenttia. Hän sanoi:"Laitappa lenkkarit jalkaan ja nahkatakki päälle, niin et ole ollenkaan mummo!" Tämä mielessä tein uuden postaussarjan.

(Kävin uudestaan katsomassa tuon keskustelun ja tämä selventävä kommentti oli sinne tullut: 

helman pituus, kengät, paksut sukat, helmet kaulassa, väljä leikkaus - niistä on mummoluukki tehty)

Muitakin neuvoja sain:

- värikkäitä asusteita

- vyö

Tässäpä siis punaiset helmet ja punaiset chili-korvikset. Ja silmissä on sähkönsiniset rajaukset, mutta en onnistu ikinä saamaan kuvaa meikkauksistani.

 

Olen aivan unohtanut viime kesän ostoksen, muumikankaisen rusettipannan. En ole siitä aivan varma? Mutta vyöstä olen ihan saletti, ei sovi mulle! Sinänsä tuon vyön sovittaminen oli aika kivaa, kun huomasin, ettei siinä ole enää tarpeeksi reikiä...




No sitten ilman pantaa...



... ja ilman vyötä.


Täällä blogissa ei kommentteja nykyään juuri ollenkaan "heru", mutta oikein mielelläni niitä lukisin. Oppiakseni. 

Saa sanoa ihan rehellisen mielipiteen.

Mervi


sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Missä säilyttäisin hiuspantoja?

En ole koskaan ollut hiuspantojen käyttäjä, silloinkaan, kun hiukset oli pitkät. Mutta nähtyäni jollain panta yhdistettynä ihan lyhyisiin hiuksiin päätin kokeilla. Lyko-verkkokaupasta tilasin niitä sitten - seitsemän!


Missäs pantoja sitten säilyttäisin, jotta olisivat helposti otettavissa käyttöön, eivätkä unohtuisi laatikon pohjalle?


Tadaa... keksin kivan paikan.  Mulla on tällainen vähän turhakehylly oven suussa, mistä mennään kaupan puolelle.



Miten tulikin mieleen pujottaa siihen ohut keppi!



Tässä on oikein oiva paikka pannoille.



Jotain keksin vielä stoppariksi tuohon kepin päähän...


Mervi

torstai 24. maaliskuuta 2022

Värillä on väliä; uusi mekko Nansolta

Taas kerran yllätyin iloisesti, kun sovitin uutta mekkoa - värillä on väliä! Tähän ikään mennessä (62 v) olen jo periaatteessa oppinut, mitkä värit minulle sopivat, mutta silti välillä tulee yllätyksiä, sekä positiivisia että negatiivisia. 

En olisi yhtään uutta vaatetta tarvinnut, mutta "kun halvalla sai" niin tulin tilanneeksi Nansolta mekon. Alkuperäinen hinta 99 € oli pudonnut 30 euroon. Tämä mekko. Kun paketti tuli, olin ensin vähän pettynyt, kun ei kangas ollutkaan trikoota, Nansosta vaan tulee väistämättä trikoo mieleen, eikö totta? Toki esittelyssä kerrottiin, että mekko on viskoosikangasta. Ja miellyttävä materiaali onkin, kevyt ja hengittävä.
 

Mekossa on sivutaskut ja ne on hyvän malliset - joskus sivutaskut pullottaa ja lerputtaa, mutta nämä ei.

Seuraavasta kuvasta ehkä erottuu vyötärön seutu, siinä on tosi kiva poimutus. Olin yllättynyt, kun tämä isoin koko 46, mitä mekosta oli saatavilla, oli ihan sopiva minulle. Yleensä tarvitsen koon 48.

Mekon pituudesta en ole ihan varma, mutta ainakin se on huoleton. Helma on runsas, eikä mitenkään raskas, vaikka pituutta onkin.

Aivan erityisesti pidän mekon pääntiestä. Se on kauniin mallinen ja pysyy hyvin paikallaan.

Ja sitten se väri! Voi että tykkäsin. Talven raskaiden värien ja materiaalien jälkeen tämä kepeä ja vaalea mekko tuntuu niin raikkaalta. Vaalea liila on niin minua. Yhdistin tähän sini-valkoiset korvikset, siniset silmälasit ja uuden sinisen sametti-helmiäispannan. Kokonaisuus näyttää minun silmääni kivalta. Oletko samaa mieltä?


 

Olkoonkin, että sininen luomiväri on kuulemma mennyttä aikaa, niin minä tykkään. Laitoin jopa sähkönsinistä rajausväriä, mutta en saanut sitä kuvaan onnistumaan. En ole kertaakaan vielä onnistunut ottamaan meikeistäni hyvää kuvaa, mitenkähän se tehdään?

Näihin kuviin stailasin mekon jokseenkin juhlavasti, mutta aion kyllä käyttää sitä ihan arkenakin, työasuna. Ensin ajattelin, että ilman muuta lyhennän hihat kesäisemmiksi, mutta en ole enää varma.

Näetkö sinä tämän kesä- vai talvimekkona?

Mervi






 


lauantai 12. maaliskuuta 2022

Varjostimen uudistaminen

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun edessäni on tilaustyönä varjostimen uudistaminen. Taitaapa olla jo yli 10 vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran minulle tuotiin kulahtanut varjostin ja siihen piti kangas vaihtaa. En ollut koskaan sellaista tehnyt, enkä edes miettinyt, mutta kun olen huono sanomaan "EI" niin otin työn vastaan. Silloin jouduin paljon perehtymään aiheeseen.

Sittemmin olen muutaman varjostimen kunnostanut. Yksi oli niin risa, että jouduin pyytämään apua rautaisten pinnojen uudelleen kiinnittämiseen. Enimmäkseen olen niistä itse selvinnyt - mitä nyt sormenpäät verillä!

Tämä asiakas oli netistä - ehkä juuri tästä blogista? - nähnyt, että teen tällaistakin tilaustyötä ja toi vanhan varjostimen, jossa oli kulunut ja vanhanaikainen silkintyyppinen kangas hapsureunoineen. Varjostin kuuluu perintönä saatuun jalkalamppuun, joten sillä on tunnearvoa. Tämä varjostin kiinnitetään ruuvilla tuolta ylhäällä keskellä näkyvästä reiästä. Alla olevassa kuvassa näytän sormillani kaksi sauman kohtaa. Lieriö on siis ommeltu kahdesta osasta.

Kangas

Asiakas halusi uudeksi kankaaksi harmaata, vähän ehkä rouheaa pellavaa. Koska meillä ei sellaista ollut, lähdin naapuriin kangaskauppaan. Olin tavallista fiksumpi, sillä ennen lähtöä piirsin kaavat. Usein tulee ostettua kangas näppituntumalla ja reilusti, ettei vaan lopu kesken. Se on kuitenkin usein turhaa ja nurkkiin vaan kertyy tilkkuja ja soiroja, joilla ei tee mitään. Tässä tapauksessa ostin kankaan vähän turhankin hintsusti, saumanvaroista piti pikkasen tinkiä. Se osoittautui kuitenkin ihan hyväksi, ompelu olikin helpompaa. Ja lopulta olisi riittänyt vieläkin pienemmät kappaleet...

Jos varjostin on malliltaan tai kooltaan sellainen, että lamppu tulee lähelle kangasta, pitäisi valita paloturvallinen kangas. Näitä on kuitenkin tosi vähän tarjolla. Tässä tapauksessa varjostin on niin iso ja kaukana lampusta, joten päättelin tavallisen kankaan toimivan. Vanhakaan kangas ei ollut yhtään "ottanut osumaa". Muutoin siinä olisi näkynyt kärähtäneitä kohtia. Eipä silti, ei nykyaikaiset energialamput taida edes kuumentua?

Toisekseen kangasta pitäisi tutkailla valonlähdettä vasten. Miten valo siivilöityy kankaan läpi? Tämä ramie-kangas näytti lampun kanssa nätiltä, valo tuli läpi, mutta ei niin, että vain lamppu olisi näkynyt.

Otan aina mallia alkuperäisestä työstä. Jos varjostimessa on vanhastaan vuori, teen sen myös uuteen. Tässä ei ollut, enkä nähnyt mitään tarvettakaan siihen. Joskus varjostimen kangas on pliseerattu ja silloin onkin hurjan paljon enemmän työtä pienten laskosten kanssa. 

Kaava

Käytin kaavapaperina viivallista lahjapaperia. Pyörittelin varjostinta ja piirsin ulkokehän mukaisesti kaksi kappaletta, niinkuin vanhakin kangas oli.

Alemmassa kuvassa näet, miten asettelin kaavapaperin niin, että kankaan langansuunta ja kaavapaperin viivat ovat yhtenevät. Näin saan uudenkin kankaan asettumaan samaan suuntaan ja siis joustavan sopivasti.



Piirsin myös yläosan ympyrälle kaavan. Menin kaavojen kanssa kauppaan ja näin sain ostettua juuri sopivan palan, muistaakseni 90 cm. 

Alkuvalmistelut

Ensin tietysti poistin vanhan kankaan. Sitten tutkin pinnojen kuntoa. Totesin, ettei niitä kannata alkaa maalata, mutta hiukan emmin vaakapinnojen nauhojen kanssa. Olisin säästynyt isolta työltä, jos olisin jättänyt ne paikoilleen, mutta en antanut laiskuudelle periksi, vaan purin vanhat nauhat pois. Olihan ne värjääntyneet ja koppuraiset liimasta, joten jatkotyöskentely olisi ehkä ollut hankalampaa.

Onneksi löysin tätä sopivaa puuvillanauhaa kätköistäni. Nauhalla päällystetään pienat, joihin pitää jatkossa ommellen kiinnittää jotain. Alku- ja loppupäähän ja sinne tänne solmukohtiin käytin kuumaliimaa pitämään nauhan paikoillaan. Muuten se kiristetään tosi tiukkaan, jottei ala löysäillä.

 

Seuraavaksi tein pienen harjoituksen. Tuonne varjostimen ylös keskelle pitää saada reikä, josta varjostin kiinnitetään jalkaansa. Halusin tehdä siitä siistin ja kestävän. Leikkasin ympyrän tukikankaaksi. Se tulee valmiissa työssä alapuolelle, mutta ommellaan ensin oikeat puolet vastakkain. Leikkasin molempiin lopullista aukkoa pienemmän reiän ja ompelin sen ympäri pienellä tikillä kappaleet yhteen. Sitten tein aukileikkauksia ja käänsin tukikankaan reiästä alapuolelle. Alapuolelta näyttää siis tältä:

Sitten ompelin vielä n. 2 cm päähän toisen apuompeleen, jotta tukikangaspala pysyy paikoillaan. Leikkasin ylimääräiset huitulat pois.


 Lopullisessa työssä tämä "katto" pitää pingottaa tosi tiukalle, jotta reikä pysyy keskellä.

Käsityötä

Sitten pääsin varsinaiseen hommaan käsiksi. Ensimmäiseksi ompelin "hupun". Jouduin sovittamaan ja korjaamaan useamman kerran. Kaava ja alkuperäiset kappaleet olivat aivan liian isot. Kangas pitää istua todella napakasti, tiukasti. Siihen ei saa jäädä löysää eikä ryppyjä.

 

Tästä yllä olevasta kuvasta huomaat, että kankaan täytyy olla vinossa, minkä vuoksi piirsin kaavan huolellisesti langansuunnan mukaisesti. Jos kangassuikaleet olisi leikattu vaan suorana, ei ne joustaisi eikä istuisi kehikon päälle.            

Seuraavaksi neulasin ylä- ja alareunan kiinni pinnaan kiinnittämääni nauhoitukseen. Sitten huolellinen ompelu täsmälleen kankaan värisellä langalla, tarpeeksi pienellä neulalla ja pienin pistoin. Käsinompelussa ei neula saa osua sormeen, sillä veritippa olisi kohtalokas!

Kun yläreuna on kiinni, pingotan alareunan kiinni alapienaan. Jokaisen piston yhteydessä pitää tarkistaa, että kangas on kireällä. Viimeiseksi ompelen "katon" kiinni yläpienaan. 

 Ylimääräinen kangas leikataan pois. Tässä on oltava varovainen ja siinä auttaa nämä applikaatiosakset.

 

Lopuksi ylä- ja alapienaan ommellaan tai liimataan nauhat. Ompeleita ei mitenkään voi tehdä niin, että ne jäisivät näkyviin, joten ne peitetään nauhoilla. Sain asiakkaalta vapaat kädet kangas- ja nauhavalintaan ja nauhoissa päädyin perinteiseen koristenauhaan. Tämä olikin ainut, joka harmaaseen väriin sopi. En tiedä, olisinko valinnut hapsullisen nauhan alareunaan, jos sitä olisi ollut tarjolla. Ei ollut. Uskon, että tämä versio on enemmän tähän aikakauteen sopiva. 

Vähän minimalistinen, mutta kuitenkin perinteinen.

Pyysin asiakkaalta kuvaa varjostimesta jalkaan kiinnitettynä ja sainkin sen. 

Näyttää hyvältä. Kävin katsomassa kahta aikaisemmin tekemääni varjostimen uudistusta ja täytyy todeta, että tämänkertainen oli kaikkein yksinkertaisin. Nuo kaksi muuta näyttävät huimilta aikaansaannoksilta - melkein en uskoisi omaksi työkseni. Mutta on niissä tekemiskuvissa mun kädet!

 Katsopa tätä edellinen varjostimen uusiminen täällä:  http://pellavasydanjamervi.blogspot.com/2019/12/lampunvarjostimen-uusiminen.html

 

Tämä vasta vaativa olikin! Eikä näköjään vältytty verenvuodatukseltakaan... http://pellavasydanjamervi.blogspot.com/2011/07/varjostimen-uudistaminen.html

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQvsI00nSbmaEc86bxoZlD5yXDDB7SSDYp_ZJJJY_JXeKJQBurcuFEf9qNIeaztZcuIxJTvqjsJMKTI3GrMvjiU7lM-1wuNyp0gtuEpkuysf_KYnfAAO6jS-1LJJsoJKkP-X4a8wO6EGk/s1600/varjostinvalmiina.jpg

Pellavasydämen Mervi

sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Upea villatakki

Olen ihan varma, että kun kuljen ulkona tämä upea villatakki ylläni, minulta kysytään: "Oletko itse tehnyt?" Ei, en ole itse neulonut. Ostin tämän upeuden facebookin käsityöryhmästä neulojalta, joka oli takin itselleen tehnyt, mutta kuulemma ei sitten istunutkaan hänen yllään niinkuin olisi toivonut.

Minulle takki istuu just eikä melkein.

Ainoastaan hihat voisi olla hiukan lyhyemmät. Olen kuviin taittanut niitä kaksin kerroin. Koska neule on tehty kaarrokkeena, ei hihoja voi yläreunastaan lyhentää, enkä usko, että haluankaan.

Jos neuloisin itselleni villatakin, en tekisi tuollaisia karvareunuksia hihoihin ja kaulukseen varsinkaan, mutta nyt kun ne siinä on, niiin tuntuvatkin hauskoilta.

Takkiin on kiinnitetty paljon blingblingiä, kaarrokkeessa ja hihoissa on rivi "timantteja". Olkoon siinä, kun ei ne nyt ihan ensimmäisenä silmiin pistä.

 

Takin kuvaamista varten etsin muutakin saman väristä ylleni ja löysinpä. Korut on samaa  väriä ja hiuksiinkin löysin huivin.






Tähän takkiin ei ole olemassa ohjetta, kun neuloja on kuulemma tehnyt sen omasta päästä, niin kuin sanotaan. Lanka on Novitan Isoveli ja hän on sen itse värjännyt! Lankaa on kulunut paljon ja neulomisessa on ollut ihan hiveän iso työ - takki painaa 1,5 kg.

Kohta alkaa olla sellaiset kelit, että minä hienostelen ulkona tämä takki päällä ja kerään kehut!



Pellavasydämen Mervi