tiistai 1. marraskuuta 2011

Tietotiistai: Sormet sahramissa

Seija Vilén - Anna Kortesalmi: Sormet sahramissa - ruokaa ja kirjoja Intiasta.
Kustantaja: Avain, 2011.
Kansi: Satu Ketola.
Sivuja: 140.
Genre: Informatiivinen keittokirja.
Arvio: 4/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Sormet sahramissa on aivan mielettömän kaunis kirja kanneltaan. Annan pisteitä myös monesta sisältöön liittyvästä asiasta: Vaikka kirja ei ole vegaaninen, siinä on jätetty varsinaiset lihareseptit pois ja keskitytään kasviksiin, maitotuotteisiin, kalaan ja äyriäisiin. Erikseen huomautetaan, jos ruoka sopii vegaaneille, tai jos siitä voi pienin muutoksin sellaisen tehdä. Ympäristönäkökohtia on otettu monella tapaa huomioon puhumalla luomusta, kausiruoasta ja suosimalla eettisiä ratkaisuja, esimerkiksi WWF:n "kalaoppaan" suosittelemia lajeja.


Kivoja ovat myös tietopaketit intialaisen aterian luonteesta ja intialaisen ruoan maustamisesta. Erityisen hyödyllinen on lista, jossa kerrotaan, millä voi korvata resepteissä esiintyvät eksoottisemmat ainesosat - tai mitkä niistä voi tarvittaessa jättää pois. Olen vähitellen oppinut hieman innovatiisemmaksi keittiössä, mutta yhä reseptin kokeileminen usein tyssää siihen, ettei kotoa tai edes lähikaupasta löydy tiettyä siinä "vaadittua" ainesosaa. Toki asun pääkaupunkiseudulla, ja melkein kaikkea on periaatteessa mahdollista saada käsiinsä, mutta perisynteihini kuuluvat laiskuus ja saamattomuus.


Kirja on alun tietopakettien jälkeen jaettu osiin Vihannekset, Kala, Lisukkeet Juomat ja Jälkiruoat. Reseptien joukossa on mielenkiintoisia kirjailijaesittelyjä intialaisista tai Intian niemimaalla juuret omaavista kirjailijoista. Kaikkia kokkaamisesta innostuneita eivät välttämättä kirjailijat kiinnosta, mutta tuskin noista tietoiskuista haittaakaan kenellekään on.


Kohdallani kirjan pisteitä vähensivät jotkut asiat, jotka olivat periaatteessa positiivisia: On hienoa, että kirjan paperi on FSC-merkittyä ja "vastuullisista lähteistä", mutta lifestylekirjoissa visuaalinen miellyttävyys ja tyyli ovat todella tärkeitä, ja paperi oli mielestäni tällaiseen kirjaan liian höttöistä - kuin olisi itse tulostanut kirjan. Samoin on arvostettavaa, että kuvat on otettu itse, ja niitä ei ole ylenmääräisesti stailattu. Kaikki kuvatut ruoat on kuulemma syöty, eikä heitetty pois. Hyvä juttu, mutta hieman suttuisia etenkin osa kuvista on, eivätkä ne täytä upean kannen antamaa lupausta.
Tämä kuva on yksi niistä parhaista. :)


Lisäksi jos ihan itseäni ajattelen, kirja on ehkä turhan intohimoinen yritys minulle. Se on todella runsas. Reseptien määrä vähän turruttaa - ei oikein tiedä, mistä aloittaisi ja selailemalla jaksaa vain matkan alkua. Suurin osa resepteistä myös näyttää monimutkaisilta. Eivät ne sitä välttämättä ole - olen huomannut koko ajan enemmän kohti vegaania linjaa siirtyessäni, että moni keittiöön liittyvä asia on lopulta helppo, vaikka uuden kokeileminen saattaa ajatuksena väsyttää - mutta kun ainesosalistat ovat mausteiden takia pitkiä, ja melkein jokaisessa huomaa osasia, joita ei omasta kaapista löydy, tulee siitä alussa mainitusta korvikelistasta huolimatta helposti uupunut olo jo kun vasta lukee reseptiä.


Näistä napinoista huolimatta kirja on pirteä lisä kotimaisten (kasvis)keittokirjojen joukkoon uudenlaisten ratkaisujensa ja mielenkiintoisten tekstiensä ansiosta.


Lopuksi jaan kirjasta kaksi kivaa reseptiä kuvien muodossa. Kuvat suurentuvat niitä klikkaamalla, jolloin reseptien teksteistä pitäisi saada selvää. Ensimmäinen ruoka sisältää ihania aineksia - kukkakaalia, perunaa ja jogurttia - ja kun käyttää soijajogurttia, saa ruoasta vegaanisen.
Toisen ruoan taustatarina on mukava, ja riisipuuron rakastajana kokeilen mielelläni siitä erilaisia variaatioita (joita muuten löytyy tosi monista kulttuureista). Tässäkin maidon voi korvata kasvispohjaisella maidolla (esim. soija-, riisi- tai kauramaito) ja nauttia siten vegaanisesta riisiherkusta.


Ai niin - lopuksi haluan vielä kehua kirjan hauskaa nimeä. Se kuulostaa kauniilta ja nokkelalta, ja nimestä syntyvä mielikuva on täydellisen oikea: värikästä intialaista kokkailua kädet kyynärpäitä myöten eksoottisissa mausteissa!

8 kommenttia:

  1. Minä olen tätä selaillut jo pari viikkoa ja aikomuksena on juuri nyt viikonloppuna kokeilla tuota kukkakaaliperuna-ohjetta ;)

    VastaaPoista
  2. Nam, kukkakaaliperunat kuulostavat hyviltä vaikkei olekaan mitään hajua mitä ihmettä hing-jauhe mahtaa olla. Tätä voisi ehdottaa miehen kanssa kokkailtavaksi. Kiitos siis sekä reseptistä että tekstistä!

    VastaaPoista
  3. heh, nimeä muuten mietittiin pitkään ja hartaasti ja monen ihmisen voimin, kiva kuulla, että pidät onnistuneena.

    paperikysymys on samoin hyvä: tässä mentiin vähän keittokirjanormin ulkopuolelle ympäristö edellä. tärkeää kuulla siitä palautetta, ulkoasu on tässä genressä tosi keskeinen juttu.

    VastaaPoista
  4. Kansi on todella kaunis, jo se houkuttelisi ostamaan lahjaksi intialaisen ruoan ystävälle ja miten herkullinen nimikin sillä on!
    Pitää kokeilla tuota kukkakaaliperunaa ja taivaallista riisiäkin (kauramaidolla), kun nyt ystävällisesti annoit ohjeet:)

    VastaaPoista
  5. Tuo kukkakaaliperuna on sikahyvää, kahdesti olen jo tehnyt. Hingiä ja muita intia-mausteita ostin Hakaniemestä Indian Market -kaupasta.

    VastaaPoista
  6. Susa, se kuulostaa kyllä todella hyvältä! Pitää kokeilla pian.

    Sama Linnealle - ja jos ei jaksa lähteä vaikkapa tuonne Sallan vinkkaamaan kauppaan, kirjan ohjeistuksen mukaan hing-jauheen voi korvata pienellä, raastetulla sipulilla.

    Ina, joo, nimi on mainio! Ja kuten sanoin tuosta paperista, sinällään arvostan ituhippinä tuota valintaa, mutta pakko myöntää, ettei valittu paperi ole kauhean miellyttävä minusta. :/ (Tulipa hirviömäinen virke!)

    Clarissa, kiva jos innostut kokeilemaan! Paljon muutakin hyvänkuuloista kirjasta löytyy, ja tosiaan nimi ja kansi ovat suorastaan täydelliset minusta.

    Salla, onpa kiva kuulla jo kokeilleen kokemuksia kukkakaaliperunasta! Ja kiitos Indian Market -vinkistä. Hm, löytyisiköhän joku eksoottisten mausteiden nettikauppa? Olisi helpompi tilata postitse tänne Espoon perukoille. Varmasti ainakin ulkomailta löytyisi, mutta teetä esim. Yhdysvalloista tilanneena täytyy sanoa, että postikulut ovat usein jotakin kamalaa maanosien välillä, vaikka itse tuote olisi laatuun nähden ihanan edullinen.

    VastaaPoista
  7. Karoliina, tiedän tuon höttöisen paperin käsitteen, en vain ole kehdannut siitä ruikuttaa, kun sitten joku sanoisi kuitenkin: 'Huomioi ympäristösi!'

    Tätä kirjaa en kyllä nähnyt Avaimen katalogissa...Olen narkomaani keittokirjojen suhteen. Myös esittelysi on antava ja 'nistinä' minulla on tähän asiantuntemusta;-)

    Erityisesti tällaiset ylen haastavat vetoavat. Sitä jo melkein tietää, että lähimaltakaan ei löydy kauppaa, joista noita ainesosia saisi, mutta silti vaan pitää saada lukea jokaikinen ohje.

    Karoliina, sinulle jos kenelle kuuluu se Maailman parhaat kasvisruoat! Sinä et nyt tietääkseni täytä pyöreitä, mutta eräs bloggaaja täyttää ja hän valitsi juuri ko. kirjan lahjaksi - minulta. Kokeile sitä myös, saat samalla huikean seikkailun.

    VastaaPoista
  8. Leena, ihan tosi hyvä ne ympäristönäkökohdatkin on ottaa huomioon, mutta kyllä näissä lifestylekirjoissa saisi minusta olla kunnollinen paperi. Lienee suurempiakin ympäristösyntejä maailmassa. :)

    Kirja oli kyllä Avaimen katalogissa, muttei tainnut olla vielä kansikuvan kanssa. Toivottavasti saat kirjan vielä käsiisi! Ja voi, olen kyllä ihastellut sitä Maailman parhaita kasvisruokia luonasi, ja voisinpa vaikka vinkata siitä joulupukille. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...