tisdag 4 februari 2025

Januari 2025

Årets första månad har varit en riktigt bra läsmånad för min del.

Även i år kör jag en novellutmaning och till Novelltolvan 2025 läste jag tre noveller av Chimamanda Ngozi Adichie. Hon skriver om Nigeria och USA och hon gör det på ett oslagbart sätt. Läs här om vilka noveller jag valde och vad jag tyckte om dem.

Till bokcirkeln läste jag Sally Rooneys Intermezzo, en bok jag verkligen sett fram emot att läsa. Precis som med det jag läst av författaren tidigare, så gillar jag verkligen den här romanen. Den handlar om två bröder, Peter och Ivan Koubek, som försöker hitta sin plats i tillvaron efter faderns död, och i förhållande till varandra. Brödernas syskonskap står i fokus, men här finns också deras mer eller mindre komplicerade kärleksförhållanden, vilket man nästan förväntar sig av en roman av Rooney. Riktigt bra!

Jag läste också den grafiska romanen Gender Queer: A Memoir av Maia Kobabe, en bok som på grund av sitt LGBTQ-tema under flera år varit den mest förbjudna boken i USA. I boken får man följa Maia under hens uppväxt och utveckling som asexuell och icke-binär. Det är riktigt gripande och intressant, och ger en personlig inblick i frågor om kön och identitet.

Nästa bok jag läste var An Yus Efterklang, en roman som handlar om Song Yan som bor i Beijing tillsammans med sin man och hans mor. Son Yan hade velat blir konsertpianist, men valde bort den drömmen när hon gifte sig. Nu ger hon istället pianolektioner och försöker hantera sin svärmor när maken ständigt är bortrest på olika affärsresor. En dag anländer en mystisk svampleverans från mannens hemprovins, och om nätterna drömmer hon om talande svampar och att hon är fast i ett rum utan dörrar. När hon börjar göra efterforskningar om svampleveranserna kommer hon till ett övergivet hus med ett piano mitt i den myllrande storstaden. 

Ella-Maria Nuttis Till träden skildrar en helt annan miljö, nämligen den svenska  fjällvärlden. En dotter ger sig ut på skotertur med sin pappa, men de kör omkull och fastnar på kalfjället. När de tingas vänta tillsammans, isolerade i en stuga utan möjlighet att återvända till bebodda trakter, tvingas de också att komma närmare varandra. De får både tillfälle att fråga sig hur det blev som det blev, och hur de kan närma sig varandra igen som far och dotter.

Jag har också läst ett antal barnböcker under månaden som gått. Chop Chop av Linda Bondestam är en stor favorit, och jag gillade också Brorsans kompis Robban av Maja Hjertzell och Joanna Hellgren. 

Jag har bestämt mig för att försöka klara Kaosutmaningen 2025 under året, en utmaning där man läser böcker enligt en lista på olika teman. I början brukar det lösa sig fint så att böckerna jag ändå skulle ha läst passar in i utmaningen, men på "Läs en bok som publicerades på 1960-talet" letade jag själv upp Vem älskar Yngve Frej? av Stig Claesson. Det var ett bra val och jag tyckte boken var både underhållande och skildrade en intressant men kanske bortglömd grupp människor i avfolkningsbygden.

Kaosutmaningen 2025 har för övrigt gått riktigt bra. Jag har förutom boken från sextiotalet redan bockat av en prisvinnande bok, en barnbok, en bok med svart omslag, en nominerad till Augustpriset, en grafisk roman och en roman som utspelar sig i snö och is. 

Nu hoppas jag att också februari blir en riktigt bra läsmånad. 

lördag 1 februari 2025

Novelltolvan i februari: Samanta Schweblin

Under februari månad ska vi i Novelltolvan 2025 läsa noveller av den prisade argentinska författaren Samanta Schweblin

Schweblin föddes 1978 i Buenos Aires och skriver på spanska, men bor numera i Berlin. Hon debuterade 2002 med novellsamlingen El núcleo del desturbio och har mest skrivit noveller, men också exempelvis romanen Räddningsavstånd som kom på svenska 2016. Hennes noveller beskrivs som "originella, oroande och ofta absurda" (Wikipedia).  

Schweblins böcker är översatta till över 40 språk, och den senaste boken på svenska är novellsamlingen Sju tomma hus (2023), utgiven på Tranan. Boken belönades med Riviera del Duero-priset för bästa spanskspråkiga novellsamling 2015 och fick dessutom USA:s National Book Awards för bästa översatta bok 2022. Flera av Schweblins böcker har också nominerats till Internationella Bookerpriset.


Noveller:

  • "Att döda en hund", Karavan, 2005:4
  • "Fjärilar", Karavan, 2009:3
  • "Fåglar i munnen", Ord & Bild, 2009:4
  • "En man utan tur", Karavan, 2016:3/4
  • "Olingiris", Granta, 2016:7
  • Mouthful of Birds, 2019 (novellsamling på engelska)
  • "Fyrtio kvadratcentimeter", Karavan, 2022:3-4
  • Sju tomma hus, 2023 (novellsamling)
  • Extra tips: 

    Schweblins roman Räddningsavstånd har filmatiserats och finns på Netflix. 

    Läs en eller flera av Samanta Schweblins noveller och håll utkik efter inlägget i slutet av månaden, där vi sammanfattar det som blivit läst.

    fredag 31 januari 2025

    Sammanfattning av Novelltolvan i januari

     

    Under januari månad har vi i Novelltolvan 2025 läst texter av Chimamanda Ngozi Adichie. Ur novellsamlingen Det där som nästan kväver dig läste jag förutom titelnovellen också "Cell Ett" och "En privat angelägenhet." 

    Alla tre novellerna har starka kopplingar till Adichies födelseland Nigeria. "Det där som nästan kväver dig" utspelar sig i USA, men handlar om en ung nigeriansk kvinna som vinner i det amerikanska visumlotteriet och lämnar sitt hemland. I det nya landet hamnar hon i en småstad i Connecticut, där hon skaffar ett jobb som servitris och lånar böcker på biblioteket för att studera på egen hand när hon inte har råd att gå på förberedande college. Olikheterna mellan de båda kulturerna är ständigt närvarande, och känslan som nästan kväver henne är en mix av hemlängtan, utsatthet och upplevelsen av att ingen ser henne som en person, utan bara som en exotisk representant för afrikansk kultur. 

    "Cell Ett" utspelar sig i Nigeria och beskriver den oro som råder på ett universitetscampus i en nigeriansk stad. Unga män ger sig ut på stöldräder för att visa sig tuffa, och sjuttonåriga Nnamabia fejkar ett inbrott i sitt eget hus och stjäl sin mammas smycken. Tre år senare härskar olika gäng på campus och de drar sig inte för att ta till väpnat våld. Efter en gängskjutning försvinner Nnamabia och trots att han inte deltagit i händelserna har han gripits och satts i fängelse. Hans cell är överbefolkad och han tvingas ofta stå inträngd mot väggen, de får extremt lite mat och blir bitna av vägglössen. Men det värsta stället är ändå Cell Ett, som till och med de tuffaste verkar rädda för. 

    I "En privat angelägenhet" hamnar två kvinnor på samma gömställe i en övergiven butik under ett våldsamt upplopp. De klättrar in genom ett fönster och sitter tillsammans i det trånga utrymmet för att undvika kravallerna. Kristna igbor och hausamuslimer är i konfikt med varandra, och de båda kvinnorna kommer från varsin folkgrupp. Det är tydligt att de har helt olika förutsättningar i livet. Chika studerar till läkare på universitetet och den andra kvinnan säljer lök på marknaden. Men i sitt gömställe stöttar de varandra och det blir tydligt att båda är offer i våldsamheterna som pågår. 

    Jag tycker verkligen Adichie skriver helt fantastiskt också i det kortare formatet, och kommer säkert att läsa resterande noveller i samlingen också vid tillfälle. Ni vet väl att författaren också är aktuell med en ny roman under våren? Drömräkning kommer ut i mars. 

    Hur har det gått med din novelläsning?

    Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

    onsdag 8 januari 2025

    Kaosutmaningen 2025


    Jag hänger på Kaosutmaningen! Tydligen var jag senast med 2015, så det kan ju vara dags nu så här tio år senare... Utmaningen går ut på att under 2025 läsa och pricka av minst 20 av de 40 böckerna på listan nedan. Varje bok får endast förekomma under en punkt. Det här året har listan knåpats ihop av Scyllas hylla.

    1. Läs en bok med två ord i titeln
    2. Läs en prisvinnande bok
    3. Läs en barnbok
    4. Läs en bok vars omslag övervägande är svart
    5. Läs en novellsamling
    6. Läs en bok av en svensk med invandrarbakgrund
    7. Läs en klassiker
    8. Läs en fackbok
    9. Läs en deckare
    10. Läs en bok av en svart författare
    11. Läs en bok av en författare från ett land i krig
    12. Läs en bok av en ledamot i Svenska Akademien (nuvarande eller tidigare)
    13. Läs en bok med ett eller flera smycken på omslaget
    14. Läs en biografi
    15. Läs en bok från ett nordiskt land (ej Sverige) 
    16. Läs en bok vars författare tillhör en ursprungsbefolkning
    17. Läs en bok som ursprungligen är skriven på spanska
    18. Läs en bok av en författare med samma initialer som du
    19. Läs en bok med en dryck (ej vatten) i titel, handling eller på omslag
    20. Läs en bok vars titel börjar på L
    21. Läs en bok vars författare har namnsdag under Fruntimmersveckan
    22. Läs en bok med ett rovdjur i titel, handling eller på omslag
    23. Läs en bok av en Nobelpristagare
    24. Läs en bok som utspelar sig på en ö
    25. Läs en postapokalyptisk bok
    26. Läs en bok av en författare från Kanada
    27. Läs en bok med ett riktigt fint omslag
    28. Läs en bok som publicerades på 1960-talet
    29. Läs en bok med en färg i titeln
    30. Läs en bok på ett annat språk än svenska eller engelska
    31. Läs en brevroman
    32. Läs en bok av en författare från ett land du aldrig läst något från förut
    33. Läs en bok som har en koppling till insekter - handling, titel eller bokomslag
    34. Läs en bok med någon himlakropp/himlafenomen i titel eller på omslag
    35. Läs en bok av en författare från Indien (världens folkrikaste land!)
    36. Läs en bok som nominerats till Augustpriset
    37. Läs en grafisk roman/bok
    38. Läs en bok från ett land med kust mot Medelhavet
    39. Läs en bok som utspelar sig i snö och/eller is
    40. Läs en YA (young adult)

    onsdag 1 januari 2025

    Novelltolvan i januari: Chimamanda Ngozi Adichie

    Den allra första författaren i Novelltolvan 2025 är Chimamanda Ngozi Adichie. Hon föddes 1977 i Nigeria, där hon också växte upp. Hon flyttade till USA när hon började på college och har studerat bland annat statsvetenskap, kreativt skrivande och Afrikanska studier. Nu delar hon sin tid mellan USA och Nigeria. 

    Adichie är mest känd för sina romaner, där det ofta är hemlandet Nigeria som skildras. Kanske känner du till (eller har redan läst) En halv gul sol (2007 på svenska),  Lila Hibiskus (2010) och Americanah (2013)? Hennes böcker är översatta till över 55 olika språk och hon har fått flera tunga litterära priser, som till exempel Women’s Prize for Fiction.

    2011 kom Adichies novellsamling Det där som nästan kväver dig ut på svenska, och det är från den som jag kommer att hämta den eller de noveller som blir lästa under januari i Novelltolvan 2025. 

    Läs en eller flera av Chimamanda Ngozi Adichies noveller och håll utkik efter inlägget i slutet av månaden, där vi sammanfattar det som blivit läst.


    tisdag 31 december 2024

    December 2024 & Gott Nytt År!

    Under denna årets sista månad, har julstöket till viss del trängt undan lästiden. Men ett par romaner hann jag i alla fall med, förutom novellerna till Novellresan 2024

    Novellerna var både klassiska julnoveller och en av modernare snitt skriven av Claire Keegan. Läs mer här om vad jag tyckte om novellerna.

    Till bokcirkeln läste jag en riktigt fängslande roman som utspelar sig i 1970-talets Nordirland. Trespasses av Louise Kennedy är en perfekt blandning av kärleksberättelse och en skildring av våldet och misstänksamheten mellan katoliker och protestanter under "The Troubles."

    Årets allra sista utlästa roman blev Annika Norlins Stacken, som jag haft på min läslista ända sedan den kom ut. Den handlar om Emelie som utbränd och sjukskriven söker sig till naturen för återhämtning. Där får hon en dag syn på en märklig samling människor, omaka och utan synlig gemensam nämnare. De samspelar ordlöst med varandra och verkar ha olika roller. De sjunger underliga sånger och tackar träden de sover under och fiskarna de fångar. Vilka är de och hur har de hamnat här? Den här boken var riktigt underhållande och samtidigt väckte den tankar: vilket samhälle vill vi egentligen leva i? Vem bestämmer hur våra liv ska se ut?

    Nu ser jag fram emot att 2025 förhoppningsvis blir ett riktigt bra läsår. 

    Gott Nytt År till er alla!

    måndag 30 december 2024

    Novellresan i december: Sammanfattning av Vinterlandet

    Under årets sista månad uppehöll sig Novellresan 2024 i Vinterlandet. Jag läste både julnoveller och en novell som utspelade sig under vintern.

    Selma Lagerlöf har skrivit många fina julnoveller och jag passade på att läsa två som jag aldrig tidigare läst. I "Gudsfreden" ger sig gamle Ingmar Ingmarsson ut i skogen för att hämta vidjor till flickan som ska binda björkuskorna till julbadet, men det bär sig inte bättre än att han går vilse. Han fryser nästan ihjäl, men söker skydd hos en björn i sitt ide. "Den heliga natten" handlar om ett barn vars farmor dör, och beskriver hur barnet minns den saga om Jesu födelse som farmor alltid brukade berätta.

    Ur samlingen De vackraste julsagorna hämtade jag två andra klassiska noveller, nämligen "Trollens jul" av Zacharias Topelius och "Tomten i leksaksfönstret" av Elsa Beskow. I "Trollens jul" hamnar  Fredrik och Lotta i trollens rike, efter att de beklagat sig över att de inte fått så många julklappar som de brukar. "Tomten i leksaksfönstret" är nog min favorit av månadens noveller, och den handlar om en tomtepojke som av misstag hamnar i ett av stadens skyltfönster där barnen tror att han är en docka.

    Jag läste också en novell av en av mina favoritförfattare från senare år, "Antarctica" av Claire Keegan. Novellen skildrar en gift kvinna som funderar kring att vara med en annan man. Hon åker till staden, tar in på ett hotell och träffar faktiskt ganska snart en man. Efterhand som de tillbringar tid tillsammans, ifrågasätter kvinnan allt mer sitt gamla liv. Men kanske litar hon lite för mycket på den här främlingen.

    Hur har det gått med din novelläsning?

    Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

    söndag 29 december 2024

    10 bästa under 2024

    Det har blivit dags att sammanfatta den läsning som gjort störst intryck på mig under året som gått. Som vanligt är böckerna uppräknade utan inbördes ordning och listan består inte bara av nya böcker, utan helt enkelt böcker jag läst och gillat under 2024:

    • Ingvild H, Rishøi, Vinternoveller
    • Kerstin Ekman, Hunden
    • Charlotte Brontë, Jane Eyre
    • Emily Brontë, Wuthering Heights
    • Anne Brontë, The Tenant of Wildfell Hall
    • Philip Pullman, The Book of Dust. Volume One: La Belle Sauvage
    • Karl Ove Knausgård, Det tredje riket
    • Johanna Holmström, Vargens unge
    • Louise Kennedy, Trespasses
    • Annika Norlin, Stacken

    Vilka var dina favoriter under 2024?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...