Gå til hovedinnhold

185 år siden de første norske emigrantene til USA

7. oktober 1825 kom de første norske amerika utvandrerne til New York med skipet Restauration. Dette var kvekere som hadde reist siden 7. juli fra Stavanger. Skipet hadde 52 passasjerer ombord, og det var flere enn de 21 som var tillatt å entre USA med.

Skipet og kapteinen ble satt i arrest, og de tilreisende ble ilagt en bot på 3150 US Dollar. Noe som selvfølgelig var et astronomisk beløp den gangen.

Fortvilet over situasjonen både ba og tryglet kvekerne om å slippe boten og få lov til å komme inn i landet, og en måned senere løste saken seg etter direkte ordre fra President John Quincy Adams (forøvrig sønn av USAs 2. President, John Adams).
”Case of the Norwegian Sloop Restoration. Petition of Johanes Stene and others, - New York, Oct 14, 1825. Under the act of congress of March 3, 1825 relative to passenger ships. Let the penalty and forfeitures be remitted on payment of costs so far as The United States are concerned. J. Q. Adams. November 5, 1825.”
Kvekerne
Kvekerne var blant de første som utvandret til USA. Mye på grunn av at de ble mislikt og forfulgt av myndighetene og kirken i Europa. Kvekerne opporturnerte mot kirkens organisering, sakramenter og stilling. William Penn var kveker, og grunnla etter en avtale med den britiske kongen, staten Pennsylvania og byen Philadelphia i 1681. Staten hadde svært liberal lovgivning og religionsfrihet, og var pasifistisk i tråd med kvekernes tro og levesett.

Leif Erikson Day - October 9
I 1964 proklamerte daværende President Lyndon B. Johnson 9. oktober for å være Leif Erikson-dagen i USA. Dagen proklameres hvert år til minne om Leif Eriksons oppdagelse av Amerika, og for å ære den Nordisk-Amerikanske arven.

Les mer her: ToreO - Barack Obama markerer Leif Erikson-dagen (forøvrig kan det bemerkes at Nobelkomiteen utropte Obama til vinner av Fredsprisen på nettopp Leif Erikson Day)

Selv skal jeg delta på seminar sammen med den amerikanske Ambassadøren - Barry White - denne 7. oktober. Vi skal sammen på Leiv Eriksson-seminaret som Leiv Eiriksson Nyskaping arrangerer i Trondheim.

Leiv Eriksson reiste nok ikke direkte fra Nidaros da han oppdaga Amerika, men han besøkte Trondheim og Olav Tryggvasson, før han reiste hjem til Grønland, og deretter videre vest via Canada for så å ende opp i Newfoundland.

Derfor er det også gledelig å møte Ambassadøren ved senteret som bærer Leiv Erikssons navn, og ved statuen som ble gitt av norsk-amerikanere i Seattle som tusenårsgave til Trondheim.

Forøvrig er Ambassadør Barry White fra Massachusetts, hvor de også har en statue av Leiv Eriksson. Trykk på lenken for å se statuen og plassen den står på: Leif Erikson Statue Boston

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .