17 de gen. 2025

Cima della Fontana. Valtellina-01

La Valtellina és una vall enorme orientada perpendicular a la majoria de valls alpines, en direcció est-oest en comptes de nord-sud, més o menys com la Cerdanya. Una vall immensa relativament propera a Milà, amb tot el què comporta, encaixada en els Alps Oròbics al sud, i els Alps Bernins al nord, fronterers amb Suïssa. 

El cim més important de la vall és l'únic quatre mil present: el Piz Bernina, situat a la frontera entre Itàlia i Suïssa. La vall s'estén des del llac de Como, a l'oest, fins al Parc nacional de l'Stelvio, a l'est. Quan vam pujar al Piz Bernina vaig adonar-me que aquesta vall tenia grans possibilitats per fer-hi una estada llarga, i això vam fer. Tot i que en part la coneixia després de les estades al Piz Badile i a la Val di Mello.

La capital de la vall és Sondrio, situat només a 300 metres d'alçada, així que nosaltres vam preferir un lloc més petit i lleugerament més alt: Ponte in Valtellina (500 m), que va resultar se un punt excel·lent per recórrer la Valltellina i els valls laterals.

Una d'aquestes vall laterals és la Valmalenco, que puja cap al nord des de Sondrio i des de la qual se surt per fer la via normal italiana del Piz Bernina. Vam buscar un cim interessant per fer la primera ascensió, i aquest va ser la Cima della Fontana (3.068 m), situada al sud-est del Piz Bernina.

Per anar-hi vam pujar fins a Chiesa in Valmalenco i després arribar fins a Campo Moro on vam poder deixar el cotxe a la cua de l'embassament homònim.

L'itinerari comença pujant dalt la presa de l'embassament d'Alpe Gera, on cal seguir un camí que va vorejant tot l'embassament, un camí de pujades i baixades que em va recordar aquell tan pesat de l'embassament de Cavallers.

Al nostre davant tindrem tota l'estona la mole del Piz Palü, amb una perspectiva diferent de quan hi vam anar. La petita gelera trencada que tenim al davant no té res a veure amb la de la cara nord!
El camí finalment comença a pujar, i travessa el bonic conjunt de barraques de l'Alpe Gembrè, que ara que ja és setembre sembla que ja estan tancades i esperen l'hivern.
A partir de l'alpeig el camí ja no és tan marcat, però es va seguint prou bé. I abans d'arribar a la carena trobem el refugi bivac Anghileri Rusconi, que podem comprovar que es troba en molt bon estat. Venen ganes de quedar-s'hi! Està al costat del passo confinale que serveix per comunicar la Valmalenco amb la vall de Poschiavo.

Com que queda més a l'oest costa de veure, però aquí finalment apareix el Piz Bernina amb tota la seva força!
A partir del refugi el camí gira cap al nord i a mesura que guanyem alçada el terreny es torna cada cop més pedregós.

Curiosament, on menys herba hi ha, trobem un bon ramat d'Íbex que no s'immuten gaire quan ens veuen. És el gran herbívor omnipresent dels Alps.
La carena final ens deixa al punt més alt de la Cima Fontana.
El dia és magnífic i ens permet gaudir sense presses del cim, i situar-nos en aquesta zona que no coneixíem massa.
I ja només queda desfer el camí de pujada i retornar cap a la Valmalenco, tot pensant en quina serà la propera ascensió!

Una ruta que podeu veure al mapa i al Wikiloc.

13 de gen. 2025

Gemmipass, llac de Dauben i cim del Plattenhorner, des de Leukerbad (Valais)

Un dels principals atractius de Leukerbad són les parets que l'envolten, que tanquen el poble com en una ferradura, i el telefèric del Gemmipass, que et deixa al capdamunt de les parets salvant ràpidament uns 1.000 metres de desnivell. 

Els dos grans cims de la ferradura són el Daubenhorn a l'oest i el Platennhorn al nord. Precisament al Daubenhorn hi puja una via ferrada molt interessant, però que la nevada ha deixat impracticable.

Aquesta mateixa nevada fa que ens replantegem què fer, i en comptes de pujar amb el telefèric i des d'allà atacar algun dels grans cims de més amunt (Wildstrubel, Mittelgipfel), decidim de pujar a peu fins el Gemmipass i d'allà anar fins al Plattenhorner.
El camí que puja fins al Gemmipass és realment bonic, encaixat entremig d'aquestes parets verticals, i salva amb gràcia els mil metres de desnivell. 

Allà veiem que hem fet bé de no intentar pujar més amunt, enmig d'aquesta situació de nevada d'estiu a mig fondre... 
Mentre pugem veiem al fons el bonic llac de Dauben (Daubensee) i les muntanyes que l'envolten. També comencem a entendre el nom del cim, format per una pila de plaques inclinades de roca.
Al principi el camí es va veient i seguint prou bé, però de seguida la nevada i les plaques de roca tombada i llisa ho van complicant. Llavors és quan hem d'aplicar el sentit comú i buscar el millor recorregut independentment de la traça del camí.
Finalment i amb els peus més molls del què ens havíem imaginat, arribem a la carena i al cim, rematat per una petita creu.

El dia no és cap cosa però mica a mica ha millorat i s'ha anat mantenint el temps estable.
Sota nostre, a la vertical del cim, apareix ben bonic el poble de Leukerbad.

Però abans de tornar-hi decidim de gaudir més de tot aquet entorn i baixem a donar una volta al llac, aquí per un bon camí molt agradable. 
Un camí circular al voltant del llac que permet tenir una bonica visió del Platterhorner des del costat oposat del llac.

9 de gen. 2025

Torrenthorn, volta des de Leukerbad (Valais)

Leukerbad és un poble del Valais suís, situat al vessant nord de la vall, al vessant oposat de Zinal. S'hi arriba per una carretera que puja des de Susten (entre Sierre i Visp). És un balneari i estació d'esquí, el què permet de tenir algun telefèric obert a l'estiu que permet estalviar metres de desnivell.

Com a balneari és realment curiós, a part dels banys típics d'aquests llocs, hi trobem desenes de fonts d'aigua calenta pel poble i pel seu entorn, una aigua que surt a 51ºC.

Nosaltres no vam enganxar gaire bon temps, mentre hi érem va fer una bona nevada tot i ser el mes d'agost! Però encara vam poder aprofitar per conèixer aquesta vall molt poc coneguda, i el primer cim on ens vam poder escapar després d'uns quants banys termals, fou el Torrenthorn (2.998 m).

Per anar-hi vam agafar el telefèric que puja fins al Rinderhütte, prop del qual hi pasturaven unes ovelles ben curioses!
La caminada sense neu deu ser molt senzilla i agradable, amb neu també, però vam acabar amb els peus ben molls!

Cal seguir el camí fins la carena i llavors seguir-la fins dalt de tot, no té cap mena de pèrdua.
El dia no acompanyava en excés, però ens vam animar quan es va obrir i van aparèixer al fons els cims de l'altra banda del Valais com el Cerví o la punta Dufour del Mont Rosa!
Però ràpidament es va tornar a tancar el dia i vam arribar al cim amb una visibilitat molt justeta...
La tornada la vam fer tornant enrere per la carena fins trobar un camí que travessa els grans pendents herbosos, on la neu ja s'havia fos, afortunadament, i arriba a les pastures del Flüealp, al nord de Leukerbad.

Si que gràcies a la boira de tant en tant ens creuàvem amb algun isard que no ens havia vist! 
I per tornar vam passar pel bonic engorjat de la Dala, equipat en part amb passeres metàl·liques, i on creuem alguna font termal de tornada cap al poble.
Una bona volta que podeu veure al mapa i al Wikiloc.

30 de des. 2024

Punta Marani i Punta Gerla des de l'Alpe Devero. Ossola-06

Més amunt de Domodossola, a l'alçada de Baceno, surt una carretera en direcció nord-est que puja per la vall Devero fins al bonic alpeig d'Alpe Devero. Una gran esplanada, deliciosa, plena de vaques de raça Bruna, amb les que s'elabora un formatge d'anomenada, el Bettelmatt. Un formatge peculiar ja que només s'elabora en alpeig de muntanya.

La raconada és especialment agradable, tot i les dificultats d'aparcament... A partir d'aquí els camins s'enfilen fins a la carena fronterera amb la suïssa vall Binntal.

El meu objectiu són dos cims bessons, la Punta Marani (3.108 m) i la Punta Gerla (3.087 m), que culminen una raconada que sembla força solitària. I així acabarà sent, no trobaré ningú en tot el dia!

Des de l'aparcament travesso tot l'alpeig i m'enfilo en direcció nord seguint el marcat camí que va fins el coll Geissfadpass. De moment el dia no és massa bo, però són sobretot boires que pugen i baixen. 
Bé, algun avantatge tenen les boires, a vegades permeten acostar-se sense ser descobert ben a prop d'algun animal, com és el cas d'aquest íbex!

Arribat al Pian della Rosa, deixo el camí principal i marxo en direcció est, seguint una colla de fites però sense camí visible. Mica a mica vaig guanyant alçada i cap a la part alta s'obre la boira i puc veure els meus objectius.

El camí no és gaire agradable, es nota que no puja gaire gent per aquí! Per arribar al coll cal superar una tartera que té trams ben emprenyadors.
Des del coll, segueixo les fites cap a l'esquerra i arribo ràpidament al cim de la Punta Gerla, enmig d'una espessa boira que fa que em penedeixi d'anar amb calça curta.
Fins que tot plegat la boira desapareix i a l'altra costat surten els grans cims de l'Oberland, com el Finteraarhorn o els Grünhorn.
Per arribar a la Punta Marani cap tirar enrere fins el coll i grimpar per l'aresta oposada. Aquest cim ja no és tan senzill, sobretot perquè les roques de la carena estan plenes de verglaç.

No hi estic gaire estona perquè el fred torna a apretar, així que tiro avall. De baixada la tartera no es veu tan malament...
Buscant les fites de la ruta de pujada m'adono que a la dreta s'hi endevina un camí poc marcat però bastant clar, que facilita el descens. I la sorpresa és que em porta còmodament fins al Pian della Rosa per un traçat completament diferent però molt més agradable.
Ja només em queda arribar fins a l'alpeig principal i gaudir del darrer dia per les poc conegudes muntanyes de la vall d'Ossola.

Una bonica ruta que podeu veure a sota o al Wikiloc.