Gå til hovedinnhold

Elitenes moralisme

Min tidligere sjef i Nærings-departementet, Grete Knudsen, ble spurt en gang på hvorfor hun aldri hadde meldt seg inn i SV.

- SV er for borgerlig for meg, svarte hun visstnok. Innimellom skinner nettopp det veldig klart igjennom. Nå er det særdeles synlig når Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (db) hyller forslaget fra enkelte av mine partifeller om å todele foreldrepermisjonen etter fødsel. Det hele minner sterkt om borgerskapets pekefingre mot arbeiderklassen.

Argumentene som brukes er at om bare lavtlønte og slitne hjelpe- og sykepleiere, lærere, serviceansatte og andre mødre, peller seg tilbake på jobb etter maksimalt seks måneders permisjon, så vil lønna bli bedre og likestillingen vil være i mål

Kjipe mødre?
Bakgrunnen er at de samme mødrene visstnok er kjipe med mennene sine. Barnas fedre slipper ikke til. Sykepleieren som jobber uønsket deltid i den staten og de kommunene vi styrer, og som løper skoene av seg for å få endene til å møtes, hun er kjip med mannen sin som visstnok kjemper med nebb og klør for å få halvparten av permisjonen, men må gi opp. Eller så er det visst faren som gir blaffen...

At dette kan skyldes at nettopp deltidsstillingen medfører at faren ikke får mer enn tilsvarende andel av lønna si utbetalt når han tar ut mer enn de 10 ukene som er forbeholdt ham, og at det gjør familieøkonomien tung å bære - finnes ikke som argument blant tilhengerne av to- eller tredeling av foreldrepermisjonen. Nei, det er moralen som gjelder. Kjipe mødre som ikke vet sitt eget beste, er problemet.

At ingen nekter de familiene som ønsker det, å dele akkurat som man vil (med unntak av tre uker før og seks uker etter fødsel til mor og ti uker til far), holder ikke. Nei, moralen er at om du lar familieøkonomi, ønsket om å fullamme og full restitusjon, om mor synes seks måneder er for lite, styre - så vet du ikke ditt eget beste, eller du er kjip og mener far er en dårlig omsorgsperson.

Elitenes moralisme
Dette minner om elitenes moralisme. Det er de alt for lange pekefingrene som dyttes ned i hverdagen og virkeligheten til de som faktisk er folk flest. De som befolker landet.

Takk til Ap og Gro
Landets kvinner og i hovedsak Arbeiderpartiet har kjempet fram verdens beste foreldrepermisjon. Nå har vi nylig fjernet begrensningen som gjorde at om mor har under 50 prosent stilling, så fikk ikke far en gang pappakvoten. Vi har utvida foreldrepermisjonen til 46 uker med full lønn (mange har ikke råd til annet) eller 56 uker med 80 prosent lønn - og pappakvoten til 10 uker. Målet er å utvide pappakvoten til 14 uker.

Dette er endringer som gjør barnas start på livet bedre. Og de fedrene som tar enda mer enn 10 eller 14 uker, fortjener honnør. Det er bra for likestillingen, for barna, dem selv og for landet. Jeg har i mange år jobbet for lenger fedrepermisjon både i Norge og i EU, gjennom Europeisk LO. Men det kan ikke falle meg inn å foreslå å sette et tak på maksimalt seks måneders mammaperm. Hverken fordi det vil gi lavtlønte kvinner et øre ekstra i lønn, eller fordi det velferdsmessig er fornuftig og svekke et velferdsgode kvinner har brukt tiår på å kjempe fram - til beste for barna og seg selv.

Og for å si det sånn; det var ikke mannfolkene som kjempet igjennom pappapermen og lengre foreldrepermisjon. Det var ikke våre fedre som lenket seg fast på fødestua med krav om pappaperm. Nei vi ble lokket dit av våre mødre og kjærester og en framsynt Statsminister Gro Harlem Brundtland. Dagens tilhengere av et tak på seks måneders mammaperm, gjørArbeiderpartiets god-sak til en god sak for Høyresiden, som ikke har noe å slå seg på brystet av når det gjelder dette velferdsgodet (Høyre rygger inn i framtida).

Heltid og deltid
Jeg er overbevist om at det er bedre for barna, fedrene, mødrene og landet om fedrene er lengre hjemme med barna. Men virkemidlene for det er først og fremst å gi fedrene selvstendig opptjeningsrett. Så lenge stat og kommuner ikke er istand til å gi mange nok mødre faste heltidsstillinger, og stønaden under pappapermisjonen utover de 10 ukene måles ut ifra mors stillingsandel - er det ikke moralen, men økonomien det er noe galt med. Og selv når dette er på plass, så vil det være ulike grunner til om mor ønsker å være 8-1o måneder hjemme og far bare pappakvoten eller litt til - men det er faktisk et privat spørsmål - og ikke noe hverken vi i Ap eller SV skal moralisere over.

Om tredeling eller todeling av foreldrepermisjonen blir en realitet, blir barna taperne. Så lenge økonomi, amming (hør Gro Nylander her) og mors restitusjon må være faktorer i måten nybakte foreldre deler permisjonen på - vil et tak på mors permisjon kun føre til at samlet tid som barnet får hjemme det første året med sine foreldre - blir kortere. Så får de som har økonomi, ork og helse til det - velge annerledes. Det er det ingen av oss andre som har behov for å moralisere over.

Ikke ødelegg verdens beste foreldrepermisjon! Meld deg inn i Facebook-gruppa her.

Blogger om temaet finner du her (under dette innlegget).

Kommentarer

Støttes 100%.

Ytterligere reguleringer på dette området får komme - når og hvis politikerne først gjør sin del av jobben: Likestill mødre og fedres rettigheter. La oss se hva i kan oppnå med det.
Yngve Svendsen sa…
Veldig interessant perspektiv, Tore O. Når sentrale folk i partiet mitt begynner å fremme tanken om denne typen veldig hardhendt regulering blir jeg svært bekymret. Og ikke så rent lite glad for at jeg allerede har fått de (3) barna jeg har tenkt å få.

Dette må vi stanse!
Hønemor sa…
Dette var veldig godt skrevet. Jeg er helt enig,dette er ikke riktig virkemiddel. Jeg har skrevet noe om dette i leserinnlegg om lignenede tema for en tid tilbake. Se http://honemors.blogspot.com/
Anonym sa…
I rettferdighetens navn: Lysbakken har ikke støttet 2-delingsforslaget

http://www.rettvenstre.no/?p=2107

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .