Har idag hørt på fem jenter fortelle om sine erfaringer fra en ungdomsskole i Drammen med bruk av tilrettelagt programvare og tablet-PC og andre digitale hjelpemidler på skolen. Usedvanlig elegante løsninger, som åpenbart øker læringsutbyttet og kan styrke kontakten mellom hjem og skole. Jentene var utrolig flinke til å legge fram det de hadde lært. Imponerende!
Drammenselevene brukte Microsoft-løsninger (OneNote), og på tablet-PCn noterer de direkte på skjermen med håndskrift, men kan kombinere med tekst, video- eller lydopptak fra klasserommet, eller klipp fra nettet.
Det er åpenbart at kontakten mellom skole og hjem kan bli langt bedre og mer effektiv ved bruk av gode løsninger, men egentlig har bruken av digitale hjelpemidler i klasserom og for elevenes læringsflyt gått alt for sakte.
I Sør-Trøndlag har vi utfordret Google, Microsoft, Apple og Telenor til å tenke sammen med oss om hvordan vi kan utvikle Framtidas klasserom.
Et eksempel de brukte var et opptak av en lærer som viste på tavla hvordan du konstruerer en 90 graders vinkel, med tanke på å sende det til en av elevene som var syk. Hva om det fantes en kvalifisert filmbank med lignende eksempel tilgjengelig og i systematisk bruk i Norge, slik vi ser konturene av på iTunes U (eks. Stanford on iTunes U).
Jeg tror nemlig mange tenåringsforeldre ville grått av glede for å få tilgang til tilsvarende tavlegjennomganger for å gjenoppfriske fordums geometri og algebra når tenåringen sliter umotivert med leksene med påstand om at de "ikke skjønner noenting".
Under et eksempel om gjenoppfrisking av hvordan du løser en vanskelig førstegradslikning.
Kommentarer