torsdag 10 november 2016

Bloggpaus

Bloggar är fantastiska, men jag tycker om att vara aktuell, att diskutera trädgård och andra ämnen fram och tillbaka - ventilera tips och åsikter. Jag gillar att få snabb feedback på mina inlägg och göra nya, och att vara så mycket här och nu som möjligt. Ett aktuellt flöde helt enkelt.
Därför har facebook och instagram blivit de forum där jag publicerar bilder och tankar om mig och min trädgård. Kanske sätter jag fart på bloggen igen längre fram, men tills vidare har jag bloggpaus.

Följ eller lägg till mig som vän på Facebook - Eva Robild.
Följ mig på Instagram - Robilde
Följ mig på Twitter - @robilde

Min med hemsida www.robild.se kan du köpa signerade exemplar av mina böcker samt er noga utvalt sortiment av andras och begagnade trädgårdsböcker. Där hittar du också mer information om mina föredrag. Välkommen att höra av dig!

Bästa hälsningar
Eva

söndag 12 juni 2016

Vila i andras blommor

 Efter att ha jobbat hårt i en annan trädgård var det skönt att tillbringa helgen i min egen - även om det mest blev ogräsrensning. Men jag hann med ett trädgårdsbesök, till en av mina absoluta favoritträdgårdar, Laila Olofsson på Kullaberg.
 Det är lika härligt att återvända hit varje gång, även om det blommar något annat än när jag var här sist så finns det mycket att titta på. Laila är särskilt duktig på perenner och rosor, men också på att skapa fina kombinationer. Omgivningen med skog i bakgrunden, Skälderviken i fronten samt hus och utsikt bidrar förstås till den underbara atmosfären.
 Austinrosen "Charlotte" visade sig från sin allra bästa sida i Lailas nya "pensionärsträdgård" - hennes eget ord. En liten ny rabatt som hon anlagt framför huset dit hon och maken flyttat sedan dottern tagit över huvudbyggnaden.
Bland alla pärlor (inte minst finns här många fina pioner) föll jag för den här - en frösådd skönhet som visade sig vara halvfylld. Vi får väl kalla den för Laila efter upphovskvinnan.

Tack till Laila och alla andra som ställer upp och öppnar sina trädgårdar - ni sprider både kunskap och inspiration!

Allt gott,
Eva

lördag 11 juni 2016

Underbara runda!

I NV Skåne har vi en lång tradition med den fantastiska Trädgårdsrundan. I år blir det "bara" två dagar, 11 och 12 juni, men vilket program - bara att välja utflyktsmål bland en massa vackra och inspirerande trädgårdar. Följ den här länken till årets alla smultronställen: Trädgårdsrundan

Trevlig helg!
Eva

måndag 30 maj 2016

Folkfest i Malmö


 Vilken fantastisk folkfest Malmö Garden Show har utvecklats till. Och i år var det väldigt hög och jämn kvalitet på utställningsträdgårdarna. En ren fröjd att inspireras av både trädgård och människor.
Thérese Hjalmarsson lekte med både kvadrater och cirklar i sin trädgård och de diagonala gångarna var en fin idé som är med och gör känslan av en liten trädgård större. 
Peter Bengtsson och Tony Johansson inspirerades av kontrasten mellan natur och trädgård, det vilda och det tuktade. Ett fint genomförande men ändå är det idén med detta miniväxthus som jag tar med hem.
 Victoria Andersson och Tove Lindman lät ett prydnadsgräs gå som en röd tråd genom sin trädgård, främst skapad i stora krukor. Vackert med gräset som signaturväxt.
 Studenterna på Alnarp skapade ett möte mellan en svensk mormorsträdgård och en sandig mellanösternträdgård. På mitten möts de över en kopp myntate. Så mycket Malmö!
 Maria Forsell och Christina Högard-Ihr frossade i rosor så att man dånade av både doft och skönhet. De knep andrapris hos både juryn och besökarna.
 Ulrika Grönlund och Anders Mårtensson hade skapat en lugn och skön oas med grå detaljer mot det gröna och rostiga, något som kändes subtilt feminint. En av mina absoluta favoriter och väl värda besökarnas förstapris.
 Hvilans utbildning hade picknick i barrskogen med en skogsstig och allt. Barrväxterna är defintivt på väg tillbaka och det fick mig att längta ut i skogen. Inte illa mitt i trädgårdsfröjden.
 Min favorit, och tillika juryns vinnare av Best in Show var Anna-Mia Karlsson och Mattias Månssons trädgård Golden Hits där svart och gult mötte runda former på ett nytt och estetiskt tilltalande sätt, dessutom fint växtval med mycket lime, gult och orange och ett fantastiskt hantverk i planteringen. Alla rätt!
 Ett uppsågat runt hål i hörnet på spaljén där man kan kika in.
 Ett runt trädäck, en cirkelformad spegel och ett halvcirkelformat kikhål till nästa trädgårdsrum gav en trippeleffekt. Skuggan är bonus!
 Vackra färger och former, gult på "rätt" sätt.
 När folk fortfarande envisas med gult är fult så är det befriande att någon vågar visa på motsatsen.
Stort grattis till Anna-Mia och Mattias - detta var ni väl värda. Särskilt i den hårda konkurrensen - i år var det många som var värda ett pris.

Allt gott,
Eva

fredag 22 april 2016

Nordiska trädgårdar

Kul att vara på trädgårdsmässan även om den kändes mindre i år. Temat Åter till naturen lockade fram granstörar, björkstockar, mossa och gamla träd.
Ett krypin av gran.

Bänk av björk.

300-åriga askar.

God brudbukett.

Grön vägg av pallar.

Pallkragar i dockskåpsstorlek!

Jag och Lina Karna Kippel har en bok tillsammans. Eller nja, något som ska bli en bok. 👍👍👍

Min fina arbetskamrat Pernilla Månsson Colt presenterade Årets pelargon: Pink Caliente.

Och Bosse Rappne fick Gröna Pennpriset.
Där fanns förstås också en massa sim inte fastnade, men roligt var det!
Allt gott, 
Eva

söndag 20 mars 2016

Vårens godaste litteratur - och en skitbok

 Vårens trädgårdsböcker är här! Och så mycket bra. Och så mycket om ätbara växter - ja nästan bara faktiskt! Min egen Odla ekologiskt hoppas jag att du redan har upptäckt. En bok om hur och varför det är så viktigt att odla ekologiskt - i hela trädgården (inte bara kökslandet), men utan pekpinnar. Varje litet steg i rätt riktning räknas är min filosofi.
Odla året om av Lena Israelsson (längst upp till vänster) är en fantastiskt pedagogisk och lärorik bok för dig som vill förlänga säsongen både vår och höst (och även vinter om du vill odla inomhus). Ett måste-ha-schema över vilka växter som odlas hur skulle behövas tryckas upp som affisch, så bra är det. Köksträdgården av Sanna Töringe är en nyutgåva med uppfräschade vackra bilder av Lina Karna Kippel. Slutligen Gödsel av en trio som inte tidigare är kända ur trädgårdssammanhang, och jag var rädd att det skulle vara en skitbok. Och det är det ju på sitt sätt, men en mycket bra sådan. Vacker, informativ och inspirerande om gödsel - näringslivet som Tina Råman så fyndigt kallar det.
Peter Englander från Simrishamn fortsätter på sitt medelhavstema, denna gången om att knäcka zoner oavsett var man bor i landet. Han skriver personligt och medryckande nästan så att man vill plantera mullbärsträd och aprikoser även om man har köpstopp...

 För barnen kom flera odlarböcker i fjol och nu kommer en till, även om den inte riktar sig direkt till barn så passar den barnfamiljer perfekt. Att odla från frön och kärnor är ju det enklaste sättet att lära sig förstå var växter kommer ifrån och att det liksom går runt runt. Det är en översatt bok och en del växter är lite väl exotiska för svenskt klimat, men det är enkelt att följa tillvägagångssättet steg för steg och illustrationerna är fina och tydliga.
 Strax innan läggdags kan man kliva in i Emily Hughes myllrande växtvärld och få sig en dos grönt inför natten. Det lär både barn och stora kunna sova gott på. Fantastiska illustrationer och ett lyckligt slut!
Sara Bäckmos Skillnadens trädgård är boken alla talar om i år. Jag har bara sett den som pdf (och orkar inte lusläsa på datorn), men den verkar lika sprudlande som Sara själv så jag vågar rekommendera den ändå. Och ja, jag har beställt ett eget ex. Sara odlar till självhushåll en stor del av året och har på några få år lärt sig massor, något som hon frikostigt delar med sig av både på youtube, facebook och i den här boken.

Allt gott,
Eva

måndag 29 februari 2016

Odla ekologiskt

 Nu är den här! Min nya bok om ekologisk odling handlar förstås om hur du odlar det du vill äta på ett sätt som är hållbart för både dig, din trädgård och miljön. Du får till exempel veta varför du ska välja ekologiska fröer och vilken jord som är bäst att använda. Men boken innehåller också en massa tips om hur du ska tänka när du odlar prydnadsväxter som träd, blomsterlök och perenner och varför biologisk mångfald är viktig. Dessutom finns det tips på alternativa bekämpningsmetoder mot skadedjur. Du kan köpa boken här och här. I serien finns ytterligare fem böcker: Odla i pallkrage, Perenne - skapa med växter, Växthus & Uterum, Odla ätbart sant Beskära träd & buskar.

Lite senare i vår kommer boken också på danska, det tycker jag är särskilt roligt för då finns hela serien om sex böcker både på danska och svenska. Odla i pallkrage finns även på finska och norska.
Bilderna till Odla ekologiskt är tagna av Pernilla Bergdahl och för layouten svarar Camilla Arvidsson. Den är utgiven på Massolit förlag.

Allt gott,
Eva

fredag 26 februari 2016

Henrik och den vilda våren

 Imorgon lördag 27 februari invigs Vild Vår i Göteborgs botaniska trädgård. Jag var på pressvisningen i veckan och fick en tjuvtitt. I växthusen blommar det redan för fullt och framförallt är det en massa ovanliga lökväxter som slagit ut. Många av dem är ovanliga arter och sorter som inte går att få tag på i handeln. Härligt att man då kommer så nära dem här!
 Vi journalister fick smita in och titta i de "stängda" lökhusen där plantorna håller till normalt. Här ett helt bord med vårblommande tidlösor, Colchicum. En av mina favoriter trots att den är så giftig. Bara så vackra!
 Johan och Andrea från la Fleuriste i Göteborg hade gjort fina blomsterarrangemang. På bilden ovan en mängd blommor från södra halvklotet, bland annat kängurutass, protea och amaryllis. Läckert!
Ett arrangemang som ska påminna om vårregn. mmm.

Ja, och så var det det där med Henrik då. Henrik Zetterlund är Botaniskas intendent, och har varit ute i världen och hittat en massa spännande växter som numera finns i botaniskas samlingar, bland annat den här krokusen som någon döpt till Crocus henrikii. Tänk att få en sådan skönhet uppkallad efter sig. Eller som Henrik själv sa i torsdags "Ja, det var ju tur att den var så vacker." 

Denna krokus gjorde oss alla helt betagna med sin läckra blå nyans, Crocus abantentis heter den.

Krokusarna är många och varierande och de står uppradade på en sådan här "krokusteater" så att man kommer riktigt nära.

 Här fanns också flera läckra irisar, som denna Iris stenophylla ssp. Allisonii.
Eller vad sägs om Hyacintella venusta, bara ett par centimeter hög. Vill ha faktor på den eller?
Utställningen pågår till den 10 april och i parken har det planterats 200 000 extra vårlökar, så det lär bli att återvända till Göteborg och Gothenburg Green World som pågår hela sommarsäsongen i olika parker i och runt stan och även kommer att omfatta planteringar på Avenyn. Följ länken för hela programmet. Själv tänker jag inte missa utställningen med Land Art.
Allt gott!
Eva

fredag 5 februari 2016

Två höjdare i Höganäs

 I Höganäs stad har kommunen äntligen satsat på sina parker, både gamla och nya. Sjöcronas park, eller Tivoliparken som vi infödingar säger, ritades för några år sedan om av duktiga Ulf Nordfjell, Sveriges mest meriterade landskapsarkitekt. Den har nu fått växa till sig en säsong och lunden under de stora befintliga träden har blivit väldigt fin.
 Där blommar just nu trollhassel 'Diana' samt julrosor. Härligt med tidig blomning, vilket ju funkar här i Skåne. Den är oemotståndlig tycker jag.
 I stan finns nu också tre små så kallade fickparker inspirerade av Ulla Molin som bodde i Höganäs under många år, fram till sin död, och vars trädgård finns bevarad. I de nya parkerna är det mycket vintergrönt, bland annat idegranshäckar,samt marktäckare av olika slag. Prydnadsgräs och bambu är andra inslag, liksom slingrande trampade jordstigar, precis som hemma hos Ulla.
 För några år sedan skrev jag och Christina Ekman Ljungström som bor i Ulla Molins gamla hus och bevarar hennes trädgård till kommunen och tyckte att de skulle inrätta någon liten park till minne av Ulla i hennes anda. Då fick vi ett ganska bryskt nej, men det är glömt nu - jag tycker bara det är bra att det äntligen blev av och bryr mig inte om vem som tog initiativet.
Det roliga är att dessa både duktiga personer har mycket gemensamt i sitt sätt att gestalta trädgård, faktiskt har Ulf Nordfjell själv sagt att han inspirerats mycket av henne, vilket ju är mycket roligt. Om några år när allt växt till sig bordet det här kunna bli riktiga turistmagneter bland trädgårdsintresserade.
Välkomna hit, och allt gott,
Eva