måndag 29 december 2014

Mellandagsoliv

 Näst efter frågan "När klipper man rosorna?" så är "När tar man in sitt olivträd?" den vanligaste frågan jag får. Och svaret är - när det är dags. I kallare delar av landet är olivträden säkert inomhus sedan länge (eller borde vara), men här i Skåne där hösten är lång och mild och faktiskt varar ända fram till jul får de stå ute så länge. Jag lämnar dem också ute om det bara kommer en kortvarig köldperiod. De klarar minusgrader ett par dagar.
Men så kommer den där första längre köldperioden när det blir så kallt att de går tjäle i alla krukor som står kvar utomhus. Väderleksprognosmakarna spår en veckas vinter eller mer. Ja - då tar jag in mina olivträd. Det inträffade under mellandagarna och jag fick dra på mig trädgårdsbrallorna för (förmodligen) sista gången i år. Bar in mina tre små olivträd i växthuset och där får de stå tills det våras. Det blir minusgrader i växthuset också men där slipper de vindens kylande effekt och det läcker alltid lite värme från mitt övervintringshus i bubbelplast där de mer ömtåliga växterna övervintrar.
Måste du ta in olivträdet i värmen (över 10+) så ge det tillskottsbelysning 12-16 timmar per dygn (dagtid) och vattna måttligt. Duscha ibland för att höja luftfuktigheten. Det brukar tappa lite blad men överleva.
Allt gott,
Eva
PS. I år har koltrasten hittat till mitt ena olivträd och suttit och ätit på frukterna. Det är lite fräckt tycker jag, en skånsk koltrast som aldrig satt sin vinge vid Medelhavet, men ändå förstår sig på delikatesser.

onsdag 24 december 2014

GOD JUL

Julafton, lucka 24, dopparedan. Ja, nu är vi här! Tack alla som följt min julkalender under december och välkommen du som just hittade hit (hoppas du tittar tillbaka och finner några roliga idéer).
Vinnaren av tävlingen som pågått under större delen av månaden vinner av Ewa på Trädgårdsflum som får sin önskebok Beskära Träd och Buskar. Mejla din adress!
En riktigt God Jul önskar jag dig och dina nära.
Eva
PS. Följ med in i 2015! Hela januari kommer jag att ha fraktfritt i webbutiken (lösenordet kommer att finnas här på bloggen när det är dags) och till våren kommer jag med tre helt nya trädgårdsböcker - Odla ätbart på liten yta, John Taylor - Mitt Trädgårdsår samt Örtte & andra huskurer. Givetvis kommer jag att berätta mer om dem här. Men först en välförtjänt bloggpaus.

tisdag 23 december 2014

Julkalender 23

Dan före dan. Så har julkalendern börjat närma sig sitt slut. Jag måste erkänna att jag någonstans dag 15-16 undrade om jag skulle ha något att visa varje dag ända fram till julafton, men det var inga problem. Julen är så härlig och det finns så många olika julblommar att njuta av, på olika sätt.
Jag hoppas verkligen att ni hittat inspiration och fått några nya idéer under kalenderns gång.
För mig har det varit särskilt kul att få snurr på bloggen igen, efter att ha bloggat ganska sparsamt under 2014. Jag lovar inte att uppdatera dagligen under 2015, men åtminstone lite oftare än i år.
Men för att det ska vara riktigt kul behöver jag din hjälp - kommentera! Då ser jag att jag blir läst och då är det många gånger roligare än att skriva ut i tomma intet.
Iskonvaljerna på bilden köpte jag som små groddar med rötter på när jag var på Rosendals Trädgårdar i Stockholm ungefär vid advent och satte sedan i krukan med fuktig jord. Där har de växt till sig och började blomma efter drygt två veckor - och gör så fortfarande. De sprider en svag doft av liljekonvalj, lite svagare än vårens blomning tycker jag nog, men med doftkänsliga i familjen är det bara en fördel.
Allt gott!
Eva
PS. Om du undrar så är iskonvalj bara ett annat namn på liljekonvaljer som säljs till jul. Det är exakt samma växt och självklart går de att plantera ut till våren.

måndag 22 december 2014

Julkalender 22




Vad behövs egentligen för att skapa julstämning? Ja, inte måste det tvunget vara klassiska julblommor som julstjärna, amaryllis och hyacint. Det kan också vara en liten rödblommande calandiva som skänker den rätta röda färgen till fönsterkarmen. Vacker som en miniros, och så lättskött sedan!
En vanlig myrsine (påminner lite om myrten men är mer lättskött) som har flyttat in efter att ha tillbringat sommaren utomhus blir julfin med lite mossa runt fötterna (egentligen heter den fönsterlav och är absolut inte vitmossa, som den ibland säljs som).
Begonia är en växt som kommer mer och mer året om. Och jag älskar de pastellfärgade utomhus på sommaren, men till jul pyntar jag gärna med en illans röd begonia. Får den så där lagom med vatten håller den också nästan hur länge som helst. Och så är den billig, om du vill ha många likadana på rad. Plus att jag faktiskt tror att den funkar bra för allergiker (men där vågar jag inte vara helt säker).
Med en önskan om en fin dan före dan före dopparedan,
Eva

söndag 21 december 2014

Julkalender 21

Jag firar fjärde advent med julens ljuvaste blomma - julrosen! En av mina favoritsånger till jul handlar om den här: Det är en ros utsprungen... Jag vet att det är en trädgårdsväxt och att den ibland krånglar lite inomhus (för varmt, för torrt, för mörkt) men ändå: Den är så underbart vacker.
 Att titta nära på blommorna när de är i knopp, nyutslagna, fullt utslagna, till början att vissna. Jag gillar dem i alla stadier!
Här en liten samplantering med plättar i luften, Muehlenbeckia, som jag tycker blev riktigt fin. När de blommat över brukar jag sätta ut dem i växthuset (vanligt kallväxthus funkar här i Skåne - annars kanske garaget eller något annat svalt rum finns). Där får de stå tills det går att gräva i rabatten. Då åker de ner på en halvskuggig plats och med lite tur blommar de sedan år efter år - vissa redan i november milda höstar, andra väntar till mars, april.
Ha en underbar söndag, och julstressa inte - det blir jul ändå!
Eva

lördag 20 december 2014

Julkalender 20

Det enkla är det vackra. Säga vad man vill, men man behöver inte göra julgrupperna varken komplicerade eller dyra. Några vita hyacinter i en begagnad trälåda, lite snöre, mossa och en vacker vepa. Klart!
Hyacinter är underbara på många sätt: billiga, lättskötta, doftande och långlivade. Ja, själva blomningen kanske inte varar så länge men lökarna är vackra i sig, både före och efter blomningen kan man faktiskt njuta av dem. En verklig enkel skönhet.
Allt gott,
Eva
PS. Tål du inte hyacintdoften så ställ dem på balkongen så att du kan se dem inifrån - eller om det är minusgrader där du bor i uterummet. De tål ända ner till ett par minusgrader (om de fått vänja sig vid kylan långsamt och fint.)

fredag 19 december 2014

Julkalender 19

Azalea - för mig har det länge varit en vårblomma, men jag börjar bli allt mer förtjust i azaleor också till jul. Den här vita azalean på stam är helt magiskt vacker tycker jag.
 Och vill man ha en röd jul så finns det nog ingen som är lika intensivt härligt röd som just azalean.
Svårskött? Nja, den måste ju passas med vatten förstås, men numera odlar man i plastkrukor vilket gör att jorden inte alls torkar ut lika snabbt som i de gamla små lerkrukorna. Och för mig är det ett kärt besvär att gå runt och pytsa vatten till mina julblommor. Alla min azaleor kommer från en odlare i Fjärås som är specialister på just azaleor. Och kom ihåg att de ska ha börjat slå ut och inte ha bruna knoppar när du köper dem. Då lyckas du bäst.
Så här till jul tänder jag gärna massor av levande ljus för att jaga mörkret på flykten. Nu är vi inne i årets mörkaste vecka. Hoppas det ändå lyser av glädje och julstämning hemma hos er också.
Tack för alla fina kommentarer angående min pappa igår.
Allt gott,
Eva
PS: Idag är det sista chansen att handla i min butik om man vill vara säker på att få paketet med posten på måndag - innan julafton. Jag kan posta fram till kl 11 på söndag. Just nu är det halva priset på fyra av mina böcker till ungdomar - passa på - gäller fram till julafton! Och glöm inte skriva om du vill ha en personlig hälsning till någon i boken/böckerna.

torsdag 18 december 2014

Julkalender 18

Idag tänker jag på en ängel, min alldeles egen ängel. Det är på dagen ett år sedan min pappa dog och lämnade ett stort tomrum efter sig. Han var en levnadsglad person som började en ny karriär som författare när han nådde pensionsåldern. Jag är tacksam för att ha lärt känna honom och fått en del av hans egenskaper. En sak är säker, han ligger inte på ett moln och äter praliner - han har snarare satt igång med nya projekt - samt återförenats med de människor han älskade. Du har säkert någon när och kär som du tänker lite extra på. Döden är en del av livet, även om man önskar att den skulle hälsa på lite mer sällan.
Änglarna på krukorna har jag klippt ur bokmärkesark och satt fast med stearin. Bara att tända ljusen och låta det droppa, trycka fast bokmärket och sedan droppa ytterligare stearin för att det ska fästa ordentligt. När stearinet svalnat en liten aning kan man ta på det med fingrarna och jämna ut det om man tycker det behövs. Ett enkelt sätt att ge ny stil till en gammal kruka.
Varmaste hälsningar
Eva
PS. Idag är det sista dagen du kan få min pappas bok Backgammon gratis om du handlar i min webshop för minst 200 kronor. Lägg den i varukorgen och skriv sedan Janne som rabattkod i "kassan" när du checkar ut så dras hela beloppet av.

onsdag 17 december 2014

Julkalender 17

Upp och ner är helt rätt! Varje år sådär 10-14 dagar innan julafton köper jag en bukett riktigt fina snittamaryllis - jag visade ju bilder på hur snygga de är i vas häromdagen. Men allra häftigast är faktiskt att de är lika hållbara när man hänger dem upp och ner från gardinstången.
Knyt fast ett snöre och bind upp dem - sen är det bara att hälla lite vatten i stjälken. Om du köper dem i knopp så slår de ut lite långsamt så att du kan njuta riktigt länge (snabbare om du har ett varmt element under fönstret förstås eller om det är mycket soligt). Förhoppningsvis är de fullt utslagna till julafton då gästerna blir lika imponerade varje år (bara för att de inte vågar testa själva). Fyll på vatten efter behov och klipp bort de klockor som vissnar. Mina brukar hålla minst ett par veckor - lika länge som i vas.
Allt gott,
Eva
PS. Jag vill påminna om den lilla tävlingen som pågår fram till julafton. Besök min hemsida och leta upp en bok som du önskar dig, skriv vilken i en kommentar här på bloggen och varför du vill vinna så är du med i utlottningen. Alla önskningar mellan den 7 och 24 december räknas (alltså får du gärna önska igen även om du redan deltagit). Obs att de begagnade böckerna bara finns i ett exemplar och kan ta slut, så välj helst någon av de andra.

tisdag 16 december 2014

Julkalender 16

Att göra isskulpturer är kul - lite pyssligt - men inte svårt. Och det blir fantastiskt vackert!
Börja med att leta upp formar. Plastförpackningar som det varit glass eller yoghurt i funkar bra, men jag har även en form som är köpt för islyktor (den grå i bakgrunden.) Bottna med lite vatten, låt frysa till och lägg sedan i blad, blommor, barr, nypon eller vad du har (inget måste men det blir vackrare med natursaker i tycker jag). Häll på lite vatten, frys igen så att bladen "sitter fast" och fyll sedan på med ytterligare vatten tills du är nöjd med "djupet". Vill du ha många lager får du frysa fler gånger. Enklast är detta om det är minusgrader ute, men det går även att göra i frysen.
 När det är klart vänder du formen upp och ned, knackar lite försiktigt i botten -och vips har du en skulptur eller ljuslykta. Bara att sätta ner ett blockljus (värmeljus funkar inte lika bra tycker jag), men ett gravljus kan också funka, och tända. I min ljuslykta har jag lagt nypon, julrosor (lite utblommade) och buxbomsblad.
Mysig tisdag på er!
Eva
PS. Jag vill gärna tipsa om Trädgårdsakademin där du kan utbilda dig inom trädgårdsdesign. Jag medverkar med några artiklar på deras hemsida.


måndag 15 december 2014

Julkalender 15


 Misteln, denna mytomspunna växt som vi pussas under till jul, den är ett måste hos mig. Jag har förmånen att ha egna mistlar i trädgården och kan plocka in en färsk och fin mistel med många bär. Du vet väl att man ska plocka bort ett bär för varje puss? Nåja, det brukar vi hoppa över (så räcker det till fler pussar).
Misteln är en halvparasit som växer i andra träd, men ändå har sin egen fotosyntes, alltså tillverkar klorofyll. Bären är giftiga så ta bort dem om du har husdjur eller småbarn som skulle kunna råka illa ut. Har man mycket mistel (som jag har) kan man även göra en boll av oasis och klä med mistelgrenar.
Allt gott,
Eva
PS. En av er som kommenterar idag är med i utlottningen av mistelfrön från mina mistlar. Då kan du så egna och om några år ha så många mistlar du vill att pussas under.

söndag 14 december 2014

Julkalender 14

En grön jul, en mossig jul - ja, det är en jul som jag gillar. Att täcka jorden i jularrangemangen med mossa blir så himla fint. Enklare jularrangemang kan man knappast göra heller. I den här krukan har jag lagt dekorationslera, stoppat ner några mossiga kvistar och hängt upp några glasprismor. Och så mossan som pricken över i!
 Här är jorden täckt med mossa och så har jag stuckit ner några frökapslar från vallmo. Känns så trädgårdsaktigt, mycket naturkänsla!
 Kuddmossan är särskilt tacksam, och enklare än så här blir det ju inte. Några blomsternålar med vitt pärlhuvud nedtryckta i kuddmossa. Vips - klart!
Här ser ni hela krukan med mossa och vallmokapslar och så en vacker amaryllis på det. En skön tredje adventssöndag önskar jag er alla!
Eva
PS. Kommentera gärna, jag blir så glad!

lördag 13 december 2014

Julkalender 13

Brukar du ha snittblommor till jul? Inte! Tänk om! Jag älskar snittblommor och särskilt i juletid. Min absoluta favorit är amaryllis. Jag brukar köpa dem till lucia och kan njuta av dem minst till julafton. Köp fina, rejäla exemplar i knopp, med pinne inuti stjälken. Då är de väl omhändertagna från början och håller längre. Ibland hänger jag dem upp och ner i fönstret och häller vatten i stjälken. Det funkar lika bra.
 Julrosorna brukar jag klippa ute i trädgården, jag har tur att ha ett par plantor som brukar börja blomma redan i november. Annars går det förstås att klippa från köpa plantor också. Hållbarheten på dessa är kort, men desto ljuvligare. Det sägs att om man rispar stjälken med en nål så håller de längre, men det har inte funkat hos mig.
Julstjärnan är inte så tokig som snitt den heller. Ibland har blomsterbutiken långstjälkade julrosor till salu, men en kort blomma i en liten flaska blir fint det också.
Riktigt glad Lucia önskar
Eva
PS. Missa inte fina erbjudanden i min web-shop genom att scrolla ner och läsa tidigare inlägg.

fredag 12 december 2014

Julkalender 12

 Idag, den 12 december, är det julstjärnans dag. Kanske inte så viktigt egentligen, men det kan väl vara trevligt med lite uppmärksamhet för denna juliga krukväxt som blivit symbol för julen så långt hemifrån.
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko och blev stor i Sverige på 1960-talet. Även i övriga Europa är julstjärnan en given julblomma. Den här sorten heter 'Jester' och har något tulpanformade blommor. Den är extra tålig mot uttorkning och väldigt hållbar.
Det finns oändligt många sorter, men i handeln är de sällan namngivna. Det beror främst på att utvecklingen går så fort framåt. Odlarna byter sorter nästan varje år för att det kommer någon som är mer hållbar, kräver mindre värme eller har andra bättre egenskaper än de gamla.
Själv är jag rätt förtjust i de här spräckliga varianterna. Snygga helt enkelt, men det är förstås en smaksak. Den uppstammade julstjärnan, på första bilden, gillar jag också. Har du någon favorit bland julstjärnorna?
Ha en riktigt härlig julstjärnans dag!
Kram
Eva
PS. För snart ett år sedan dog min pappa, helt utan förvarning. Det känns tomt efter honom, inte minst nu när årsdagen närmar sig. För att hedra hans minne - och inte minst hans skrivarådra - skickar jag med ett exemplar av hans första deckare, Backgammon, till de tre första av er som handlar i min webshop för minst 200 kronor innan till den 18 december. Skriv "Janne" som rabattkod.

torsdag 11 december 2014

Julkalender 11


Det är en riktigt mild december i år, särskilt i södra Sverige. Det skulle vara vackert med lite snö, men en fördel är det med det milda vädret - det går att ha blommor utomhus. Särskilt hyacinter tål mycket kyla, ja så länge de inte slagit ut kan de tåla ett par minusgrader. Eftersom hyacinter kan dofta i mesta laget (särskilt de blå) så brukar jag placera ut dem på förstutrappan istället.
Julrosorna är också riktiga tuffingar, men det gäller att gå varsamt fram och inte kasta ut en planta som stått inne i husvärmen, då blir kontrasterna för stora. Nej, smyg ut dem i uterummet/växthuset först (eller annan sval plats) och sätt ut dem en dag när det är rejält med plusgrader. Då kan de trivas och blomma riktigt länge.
Allt gott!
Eva
PS. Är vi kompisar på Facebook? Trevligt! Om inte, så får du gärna leta upp mig där och skicka en vänförfrågan. Många av mina trädgårdsbilder hinner aldrig till bloggen. Jag finns också på twitter och instagram som robilde och på Pinterest som Eva Robild.

onsdag 10 december 2014

Julkalender 10

Ni glömmer väl inte att mata fåglarna? De behöver extra energi så här års även om snön oavsett om snön har lagt sig eller inte. Här bjuder jag småfåglarna på jordnötter och jordnötssmör anpassat direkt till fåglar (från Vivara som jag tycker har bra sortiment). En avbruten smörkniv fungerar som liten sittbräda. Loppiskoppen går bra att diska och använda om och om igen.
Ett tag roade jag mig med att göra egna tårtfat och av överblivna (stänger och skruvar) delar skruvade jag ihop den här lilla fågelmataren. Man borrar håll med diamantborr och tålamod! Fatet ovan är förstås för att det inte ska regna ner i maten. Det kom lite nära så att koppen blev svår att fylla på, men fåglarna älskar den!
Vill man inte slösa på sina koppar kan man fylla halva apelsinskal (rest från morgonjuicen) med nötter, frön och fett. Vanligt kokosfett går lika bra som jordnötssmör. När det gäller fröer serverar jag oftast solrosfrön eftersom många fåglar föredrar det.
Allt gott!
Eva
PS. Jag har gått igenom mina trädgårdsbokhyllor och rensat ut för att få plats med nya böcker. Det betyder att jag har en massa nytt i begagnatsortimentet i min webshop. Kanske hittar du någon bok du letat länge efter?

tisdag 9 december 2014

9 Julkalender

Granen står så grön och grann i stugan. Vi har faktiskt börjat tala om att skippa julgran i år, maken och jag, men 16-åringen protesterar så det blir nog en gran i alla fall. Fast jag kunde annars nöja mig med en vacker rumsgran, Araucaria heterophylla. Den är både skir, härligt grön och så mjuk och skön att den känns som en extra vänlig form av gran. Inte barrar den heller.
Rumsgranen var väldigt populär vid förra sekelskiftet och har fått lite av en revival de sista åren. Tänk på att den inte får torka ut för hårt (men förstås inte tål att dränkas heller). Det cirkelrunda pyntet med fåglar köpte jag i Köpenhamn i fjol, resten har jag haft längre än jag minns var de kommer ifrån. Men jag lovar, rumsgran är lika fin utan pynt. Och man kan ju faktiskt ha både vanlig gran OCH en rumsgran.
Juligaste hälsningar,
Eva
PS.Tycker du det är svårt att kommentera på bloggen? Du vet väl att du inte måste ha ett google-konto utan kan publicera som "Anonym". Klicka på  ordet "kommentarer" och gör så här:
Kollar du i söndagens inlägg så ser du hur du kan vara med och vinna din favoritbok genom att kommentera, så det kan löna sig att lära sig!

måndag 8 december 2014

Julkalender 8

Här i Skåne, och inte minst i nordvästra hörnet, är det ofta mildare än i resten av landet. Att Höganäs ligger skyddat vid kusten gör att det gärna är en eller två grader varmare än på orterna runt omkring. Det måste vara en av de minst snörika platserna vi har. Men lite vitt vill man ju ha ändå när det lackar till jul.
Så jag tog helt enkelt en låda med halmpynt från Ikea och julade till det lite. Smälte stearin i vattenbad och doppade julpyntet några gånger tills det fick en snöig feeling. (Lägg dem på ett bakplåtspapper mellan doppningarna.) Lite pyssligt, men enkelt och kul.
Så här ser halmhjärtat ut när det är klart. Bara att hänga upp i ett träd eller en buske i trädgården. Dessutom smälter det inte om det skulle bli plusgrader på julafton (vilket är stor risk).
Allt gott,
Eva
PS. Du missade väl inte tävlingen som jag utlyste i gårdagens inlägg? Du kan vinna en bok från min webshop.

söndag 7 december 2014

Julkalender 7

Tänd ett ljus eller två så här på andra advent. En annorlunda välkomsthälsning vid entrén är levande ljus. Jag har fyllt några gamla zinkkrukor med grovt salt (liknar faktiskt snö på lite håll) och ställt ner julgransljus i dem. Saltet stelnar när det blir fuktigt och sedan torkar så jag tycker det fungerar jättebra.
Ett enkelt och trevligt alternativ till marschaller.
Ha en underbar söndag!
Eva
PS. Jag tycker det är så roligt med alla besök här på bloggens kalender att jag bestämt mig för att lotta ut en nyårspresent, din favoritbok. Du som går in på min hemsida och letar upp en bok som du önskar dig och skriver varför du vill ha just den boken är med i utlottningen som äger rum i mellandagarna. Alla kommentarer från den 7-24 december räknas. (Obs att du inte kan välja bland begagnade böcker eftersom de bara finns i ett exemplar och kan ta slut.)

lördag 6 december 2014

Julkalender 6


Lördag - en hel dag för eftertanke och återhämtning (själv känner jag ingen julstress än). Kanske även läge för en liten utflykt i naturen. Jag har nära till Kullaberg dit jag ofta åker för att gå långa promenader. I ryggsäcken finns alltid en termos med te. Sedan två år tillbaka jobbar jag på en bok om Örtte & huskurer tillsammans med hälsokonsult Mette Bohlin som sitter här på bänken i Mölle hamn och njuter av ett gott te. Boken beräknas komma ut i mars.

Ett tips redan nu är att göra ett gott adventste av torkad frukt, till exempel äppelringar, björnbär, plommon eller vad du nu har sparat i skafferiet. (Köpta, torkade aprikos kan också bli gott.) Sjud i en kastrull på svag värme i 5-10 minuter så får du ett fantastiskt gott te, perfekt också att bjuda på när det kommer någon som inte gillar glögg. Experimentera gärna med egna blandningar! Ingefära och citron är ofta gott att ha i, men du kan även testa pepparrot eller chili om du vill ha lite hetta. (Fler tips kommer förstås i boken.)

I somras kom min senaste bok, den om fantastiska Kullabygden, trakten i mitt hjärta. Idag kl 12-13 finns jag och fotograf Jörgen Fotozon Nilsson på plats i Höganäs bokhandel för att signera. Välkommen in!
Eva
PS. Vill du försäkra dig om att inte missa någon lucka i julkalendern? I spalten till vänster kan du prenumerera på bloggen, till exempel få besked i mejlen om varje uppdatering.

fredag 5 december 2014

Julkalender 5

Idag blir det en hyllning till en ofta utskälld julblomma. Sedan 1960-talet har julstjärnan funnits att köpa till jul i Sverige och blivit något av ett måste i de flesta hem. Ändå är det många som inte gillar den. För röd? Nej, jag tror snarare att man inte ser växten för allt det röda. Lyft fram julstjärnan i en häftig kruka, sätt den i rätt sammanhang och den blir så fin.
En del påstår att julstjärnor är det mest miljöovänliga man kan ha. (Då köper de aldrig icke-eko vindruvor, bananer eller apelsiner/citroner.) Det är sant, eller det var sant, att man förr sprutade julstjärnorna med gift som tog död på vita flygare. Idag ser produktionen helt annorlunda ut och i princip alla svenska odlare använder nyttodjur före gift när de drabbas av ohyra.
Okej, de behöver ljus och värme för att bli fina, men det behöver gurka och tomater också under delar av året. Så bra att de flesta odlare nu värmer upp med vind- eller pelletsenergi istället för olja (prisutvecklingen har gjort sitt här). Blommor är ju faktiskt "mat för själen" så man kan unna sig det tycker jag. Sorterna idag är också mycket bättre än de var förr, tåligare såväl mot svagt ljus som svala temperaturer, vilket gör att odlarna kan styra utvecklingen med lägre temperaturer och ljus.
Dessutom tycker jag de är fina och sätter knorr på julen.
Allt gott,
Eva
PS. Jippi! Pallkrageboken finns åter i lager efter att ännu en gång sålt slut - snart har 15 000 köpt boken. Vill du ha ett eget, kanske signerat, exemplar finns den att köpa på min hemsida.