fredag 28 februari 2014

Narcisser i London

Underbara snittblommor i livsmedelsbutikens blomsteravdelning här i London. Blev särskilt glad över att se de fina narcisserna.

torsdag 27 februari 2014

Mobilblogg


Provar att blogga från mobilen för första gången!
Allt gott
Eva

onsdag 26 februari 2014

Jag går i kloster


Visst är det helt underbara dagar nu! Sol och vårvärme redan i februari. Det var länge sedan (minns i fjol hur vi fick vänta till långt in i april). Strax efter snödropparna skjuter de här spjuten upp ur jorden - snöklockorna, eller klosterliljorna som de också kallas, Leucojum vernum. Så länge de är outslagna kan man nästa tro att det är snödroppar som fått fnatt.
Men när de slår ut visar de sitt rätta jag och öppnar blomsterkalkarna med små gröna duttar längst ute på varje kronblad. Bara så underbart söta. Tyvärr har de blivit så populära att de mer eller mindre utrotats från sina ursprungliga växtplatser i Turkiet så de går inte att köpa i handeln längre. Men om man vet någon som har gott om dem så be gärna om en lök eller två. 


En annan blomma som tar andan ur en så här års  och som man nästan kunde gå i kloster för - är de vita julrosorna. Så ljuva, så romantiska, så söta. Jag kan inte få nog.
Hoppas ni har det lika underbart i era trädgårdar!
Allt gott,
Eva

tisdag 25 februari 2014

Tvillingar

Oj va kul! Fast det är min 19:e och 20:e bok så blir jag lika glad när jag får hålla dem i mina händer för första gången på riktigt. Det räknas liksom inte att ha tummat utskrifter och sett på datorskärmen.
Förlaget hade bra fått några få exemplar, så det var roligt att de skickade dem till mig direkt. Någon gång i början på mars ska de finnas i bokhandeln.
I år kommer alltså ytterligare två böcker i min serie Gröna Fingrar - dels Odla i pallkrage och så Perenner Skapa med blommor. Men inte hade det blivit några böcker utan min duktiga fotograf Görgen Persson eller Camilla Arvidsson som gjort form och layout, inte heller för duktiga medarbetare på Forma books eller för alla som ställer upp och visar sin trädgård och sina odlingar. Det är bara att bocka och buga för att det finns så många fantastiskt generösa människor.
Jag hoppas ni blir nyfikna och bläddrar i dem i bokhandeln - eller varför inte titta förbi på någon av Trädgårdsmässorna där jag också kommer att hålla föredrag. Jag kommer att finnas i Malmö den 7/3 och i Stockholm den 20-21/3.
Kramar från en extra glad,
Eva

måndag 24 februari 2014

En aktiv helg

I helgen var det vår här i Höganäs. Solen sken och temperaturen kom upp i 8-9 grader - i skuggan! Gissa om jag fick vårkänslor. I lördags gick jag och Lennnart med motorsågen äntligen i kast med de träd som föll under stormarna Simone och Sven. En stor gran fyllde nästan hela tomten på skrivarstugan, men blev en nätt liten trave ved under trappan. Kändes dock i ryggen på kvällen att vi jobbat hårt och att stockarna var rejält tunga. Vi kapade också en halvt avfläkt gren på björken. Kunde varit a pice of cake om den inte suttit halvvägs upp till trädets topp. Gissa om jag var orolig när Lennart stod tre meter upp i luften med motorsågen i högsta hugg.

I söndags var det helt annat trädgårdsarbete. Då gav jag mig ut för att klippa bort bladen på julrosorna. De är så fula så här års, ofta bruna av svartfläcksjuka. För att inte svampen ska smitta till blommorna och de nya bladen så klipper jag bort dem så fort våren kommer. Dessutom kommer blommorna mer till sin rätt, och nya blad är redan på väg upp. Jag kan inte minnas när julrosorna var så här tidiga sist, det måste vara fem, sex år sedan. Ibland blommar de ju inte förrän till Valborg. Det gör mig väldigt glad att gå runt och njuta av dem tillsammans med snödroppar och vintergäck. Fick klippt ner en hel del perennaris också när jag ändå var i farten. Det gick liksom inte att låta bli när fåglarna sjöng i örat på en och solen värmde på ryggen.
Hoppas våren är på väg till er också.
Allt gott,
Eva

torsdag 20 februari 2014

Därför älskar jag pallkrageodling

Att odla i pallkrageodling är både enkelt och smart. Och roligt, måste jag tillägga. Tidigare har jag tyckt att det varit svårt att lyckas med grönsaksodling, jorden har varit för blöt eller torr, ogräset har tagit över eller så har barnen inte riktigt förstått var gränsen mellan stig och land gått.
Men med pallkragen blir det lätt. Lätt att se kontrollera om det behövs vattnas, snabbt rensat och ingen springer rakt över odlingen längre (nåja, de har ju blivit några år större också det får erkännas).
I fjol jobbade jag och fotograf Görgen Persson med boken Odla i pallkrage och då hade jag förstås extra många odlingar i gång, för att säkert få med vissa moment på bild.

Idun Jonsson i Malmö och hennes mamma Annsofie hjälpte mig i projektet genom att graffitimåla två pallkragar som jag sedan fick ställa ut på Höganäshems parkering mittemot där jag bor. En kvm stadsodling! Varje kväll hela säsongen gick jag dit med mina två vattenkannor, rensade, band upp klätterväxter och skördade. De boende i hyreshuset nickade vänligt men kom aldrig fram och pratade (utom en hundägare som tyckte placeringen var fel). Under hela sommaren förekom noll skadegörelse - noll. Ingen kom ens och skördade i smyg (vilket jag hade hoppats och gärna tillåtit).
Först när jag skulle plocka bort jord och pallkrage fick jag höra av en boende att han uppskattat odlingen och njutit av den hela sommaren. Härligt!
I år kommer jag att ha Gröna Grejor-kragen någon annanstans i trädgården. Vi får väl se var. Men ett vet jag - att den kommer att fortsätta göra mig väldigt glad!
Boken kommer i mars, premiär på Hem och Villa/Trädgårdsmässan i Malmö. Den 7/3 kl 16.30 står jag på scen. Välkommen! Tills dess -
Allt gott,
Eva

tisdag 18 februari 2014

Det vita guldet

Våren är tidig i år. Några dagar till med plusgrader så är det metrologisk vår här i Höganäs. Det har snödropparna förstås fattat för länge sedan, för de har redan börjat slå ut.
Uppväxt som man är med milda, grå- och bruna skånska vintrar, så har de tre senaste varit tuffa. Man klarar liksom inte flera månader med snö och minusgrader. Men i år verkar det som att vi återgår till det gamla vanliga läget. Även om det är vackert med snö.
Idag tänkte jag faktiskt ge mig ut och spana på julrosorna som också verkar ha fått fnatt.

Snart drar också bokrean igång - i handeln. Men för dig som mest är intresserad av trädgårdsböcker går det redan att fynda i min webbutik. Just nu har jag lagt in en hel del begagnade (i mycket gott skick) böcker till fantastiska priser, till exempel den här. Men det finns bara ett ex av varje. Handlar du för 200 kr eller mer kan du dessutom få Trädgårdskalendern 2014 utan extra kostnad. Klicka här för att komma till butiken.
Allt gott,
Eva

fredag 14 februari 2014

När en bok blir till

Någon gång kring jul för drygt ett år sedan (2012 alltså) hade jag nog lite för lite att göra, så jag gick in i bokhandeln i Höganäs och tog ett snack med Christoffer Palmer som driver den. Ska vi inte göra en bok om Kullabygden, undrade jag? Han sa ok nästan direkt och sedan har jag och fotograf Jörgen Nilsson farit kommunen runt för att fånga alla smultronställen.
Och idag på morgonen kunde jag skicka iväg mitt manus. Ett par veckor efter deadline (som jag själv satt visserligen men ändå), pga dödsfall i familjen, men ändå i rätt god tid. Det känns så härligt att ha kommit så här långt. Nu ska det layoutas och fixat allt det där sista vilket alltid tar både mer tid och mer energi än vad man tror, men jag känner mig redan lättare och mindre stressad. Boken kommer ut till sommaren och då - jag då lovar jag berätta ännu mer.
Bilden föreställer min dotter på fäladen mellan Mölle och Lerhamn, den togs i våras till ljudet av spelande klockgrodor. Fantastiskt!
En hjärtligt skön alla hjärtans dag önskar jag er alla,
Kram Eva

torsdag 6 februari 2014

Fler trädgårdar gör nytta

 Självklart odlar jag ekologiskt. Det finns ingen anledning att använda kemiska bekämpningsmedel i en trädgård, varken mot ogräs eller ohyra. Det stör bara balansen och gör det värre efteråt. Och vem vill egentligen äta något som är besprutat? Undersökningar som publicerats nyligen visar att giftet inte bara finns kvar i skalen utan också inuti bananer och vindruvor. Kanske måste vi inte äta dessa exotiska frukter - och om vi ändå vill  - välj ekologiskt!. Det är inte ovanligt att frukter som ska färdas över halva jordklotet läggs i bad av antisvampmedel innan de skeppas ut för att inte mögla. (Efter att ha föreställt mig denna bild av citroner simmande i giftbad köper jag bara ekologiska.)
Genom att odla ekologiskt gynnar vi också den biologiska mångfalden, det vill säga att fler växter och djur överlever i vår värld. Lika självklart kan man tycka, men nu finns det även en undersökning som slår fast detta. Läs mer om den här: Vi som älskar trädgård blir också allt viktigare - det vi odlar i form av blommor och ätbart är nämligen med och skapar mångfald. En del av de växter som förr växt vilt på åkrar och i dikeskanter är nästan utrotade pga bland annat det som kallas "modernt" jordbruk, men finns kvar i våra trädgårdar. Det i sin tur gör att insekter och fjärilar kan hitta mat till sig och sina larver.
Dags att vi sträcker på oss och är stolta för att vi är trädgårdstanter (och -farbröder, -killar och -tjejer)!
Allt gott,
Eva
PS. Bilder för Malmö Garden Show (Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik gjorde insektshotellet) och Läckö slottsträdgård.