lördag 30 juni 2012

I skymundan

Nu drar jag mig tillbaka ett tag. Det står semester i almanackan vilket känns underbart. Tror inte jag haft två veckors sammanhängande ledighet på flera år, så det var på tiden!
Extra skönt är det eftersom den nya boken nu är färdigskriven och lämnad vilket känns väldigt skönt eftersom jag från börjat satt en deadline på siste februari. Något försenad blev den alltså, men det kom lite teve-program och annat emellan så nu blev det så. Därför känns det extra bra att det är gjort!
Om ni inte hör från mig på ett tag så har jag förmodligen drunknat i en pion eller ligger och tittar på molnen som flyter förbi.
Önskar alla en underbar sommar!
Eva


onsdag 27 juni 2012

Rosor på kinderna

Jobbar nu för fullt med att avsluta arbetet med nästa bok - en som landar i bokhandeln 2014 - så det blir varken mycket bloggat eller fotat. Till och med trädgården blir lidande, men några små pauser måste man ju ta så jag passade på att göra lite rosenvatten.
Skönt att badda sig med i ansiktet på morgonen och kanske på eftermiddagen efter en stund i solen (om det nu blir någon sommarvärme vill säga). Receptet ska ja ha till en jobbrelaterad grej så det får ni inte nu, men googla så hittar ni säkert något bra tips.
Kram
Eva

söndag 24 juni 2012

Räddade pioner

När pionerna är utslagna och det väntas två dagar fulla med regn, ja då har man inget annat val än att rädda dem. Jag har visserligen skakat regnet ur dem både tre och fyra gånger, men nu fanns det ingen räddning längre. Skulle de stå kvar skulle de bara bli bruna och fula.
Istället bestämde jag mig för att frossa i buketter.
Njut ni också - av dessa eller egna!
Allt gott,
Eva

lördag 23 juni 2012

Från baksida till

 Den här gången på husets baksida har länge varit ett problembarn i trädgården. En del fina växter, ja, men helheten har varit ful och trist. Det är fortfarande inte helt färdigt (jag drömmer om att byta ut gräsgången till sten), men nu är det faktiskt uthärdligt att promenera här. Och det beror inte enbart på doften från multifloran, den japanska klätterrosen. Rosen har självsått sig och är en monster när det kommer till växtkraft, men jag har lärt mig att tukta den precis efter blomningen och leda ut den på "pergolan" (en dubbelbräda bara) så har det blivit bättre.
Här syns träverket som delar av gången från andra hållet. I fjol la jag om den här biten av gången och för ett par veckor sedan la jag täckbark på gången.
Här har tidigare funnit flera olika dvärg-rododendron och småväxta azaleor, så marken är fylld med torv och lärkkottar och får varje år kompost eller löv- och barr (från julgranen). Genom att dra ut gången fick rabatten lite mer ljus och för första gången har jag hittat en plats där vivorna vill växa hos mig. Jag satte tre olika i fjol och har kompletterat med ett par nya i år. Gången har kantats med torvblock som jag dränkte i vatten innan jag la dit dem i fjol och det har redan börjat växa grönt på dem. På vissa ställen har jag bytt ut blocken mot gamla grenar från ett dött äppelträd så blir det en assymetriskt avbrott i linjen, vilket jag gillar. Nu återstår bara att få fason på den lilla snutten in mot huset där takskägget skuggar för allt regn. Några få timmar stekande eftermiddagssol kan det bli där, annars skugga och torrt, torrt torrt. En utmaning kvar alltså. Helst skulle jag vilja ha en bra marktäckare. Tar gärna emot tips om ni har lyckats på motsvarande lägen i trädgården.
Allt gott!
Eva

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar

Hej alla goa läsare! Jag är så glad att du läser min blogg - oavsett om du bara tittar förbi ibland eller läser min blogg regelbundet.
Kommentera gärna! Er respons är en sporre att skriva mera. Det går bra att önska ämne eller ställa frågor, så gör jag mitt bästa för att svara. (Om du inte har någon blogg själv kan du logga in som anonym, det är helt ok.)
Men visst får ni "bara" läsa om ni vill det.
Varma och glada midsommarhälsningar &
Allt gott,
Eva

tisdag 19 juni 2012

Det enkla är gott nog

Svårare behöver det inte vara att vara underbar. Den vita fingerborgsblomman med sina purpurröda fläckar är helt oemotståndlig tycker jag. Sällskapet är en Clematis recta, styvklematis med rödaktigt bladverk.
Allt gott!
Eva

fredag 15 juni 2012

Rostider

Nu är det rostider! Idag gjorde jag ett besök på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg där de första rosorna redan blommar för fullt. Merparten av rosorna dröjer förstås ännu ett par veckor innan de börjar blomma - de står fullt med knopp - men då är ju de här första fina rosorna redan över. Därför får man göra flera besök om man vill se alla.
En favorit som jag gärna skulle odla själv är den här mandarinrosen, Rosa moyesii 'Geranium', som lyser så vackert med sina små mörkröda blommor. Busken blir uppemot tre meter hög och lika bred, så den kräver sin plats, det är väl därför jag inte odlar den ännu, men den gång jag får plats ska den stå så att man ser den i motljus på kvällen, då är den som allra bäst.
Inspirerades till fotografering av fotograf Anna Clarén som just nu ställer ut magiska fjärilsbilder i herrgårdens flygel - missa inte! (Jag har lagt någon bild på Facebook för dig som kan kolla där.)
Ha en skön helg - själv sticker jag till Danmark på Gardenparty och överlåter vattningen av växthus och krukor till barnen, eller han där uppe som lovat vattna rejält i helgen...
Eva

torsdag 14 juni 2012

Jordhögen som blev

När vi grävde en ledning till värmepumpen i fjol undrade mannen (som var den som grävde mest) var han skulle lägga all jord som blev över. Lägg den bra i skräphögen vid källarnedgången så kan jag ta jord där när jag behöver.
Nu går det knappt att se all jord för alla växter som kommer upp. Gissa om det fanns en fröreserv här! Så  tillsammans med några vissna pinnar (framtida stödpinnar) och en avbruten spade frodas nunneört och engelsk vallmo samt lite annat smått och gott. Min väninna hittade till och med några blad av blodrot - de har jag räddat till ett bättre ställe!
Kanske ska jag ta mig an den här hörnan och göra något fint. När jag får tid... Undrar om det är fler som har sådana här "skräphörnor" i sina trädgårdar? Det vet jag förresten att ni har - men vågar ni visa dem?
Kram och skön vecka,
Eva

onsdag 13 juni 2012

Trädgårdsrundan film



Klicka på bilden ovan så kan du se en film från Trädgårdsrundan i NV Skåne som jag gjort tillsammans med filmaren och fotografen Jörgen Fotozon Nilsson på Syd TV. Stort tack till våra medverkande Laila Olofsson, Lizbeth Blomqvist, Mikael Andersson och Eva Hansson samt till våra sponsorer Hedentorps Plantskola, Purple Living, Great Garden och Flickorna Lundgren. Mer om Trädgårdsrundan kan du läsa på hemsidan.

Vi ses!
Eva

måndag 11 juni 2012

En doft av försommar

 Vad är väl en trädgård utan rosor, utan doft? Just nu blommar min favorit, åtminstone när det kommer till doften. Bakifrån är den ljust gul, eller aprikosgul.
 Framifrån är den rosa, eller aprikosrosa. Färgskiftningarna är spännande i sig tycker jag och gör rosen mer intressant än om den var helt enfärgad. Namnet är 'Frühlingsduft' och det är en pimpinellros, eller som det numera heter spinosissima-ros
 Vid min skrivarstuga på landet har jag planterat fem Frühlingsduft på rad, vilket betyder att jag nu har en hel häck av denna skönhet. Lite tråkigt är det att jag aldrig har stugan uthyrd när trädgården är som vackrast (folk har väl inte börjat ha semester än), men skönt för mig som då kan njuta själv av härligheten. Och så hinner jag rensa alla rabatter (förhoppningsvis) och städa klart inomhus innan de första sommargästerna anländer om ett par veckor.
Tog med mig en kvist hem även om det inte är världens bästa snittros. Det blev en härlig bukett med årets första pioner, akleja 'Nora Barlow', daggkåpa och strandiris.
Fortsatt skön vecka!
Eva

Porträtt från Karlstad

 Fortsätter min lilla reportage-serie från Karlstad med omnejd. Idag får ni följa med på besök till en Trädgårdsamatör med stora bokstäver (TA som i föreningens förkortning). Redan vid entrén möter gigantiska rododendronbuskar.
 Ingvar Pettersson bor ett stenkast från Vänern och har en trädgård som han kallar "En naturlig trädgård med en del onaturliga växter". Med det menar han att han jobbat med den omgivande naturen och planterat in ovanliga och udda växter från jordens alla hörn. Väldigt mycket av det som växer här han han själv dragit upp från frö (även många av träden). I mitt anteckningsblock står bland annat jättemagnolia, körsbärsoxel, hickory, pepparbuske, tre olika Adianthum, äkta kiwi och frösådda svavelpioner.
 I 50 år har han och hans fru Ingegärd haft trädgården. Den imponerande piprankan med slantor tjocka som överarmar slingrar sig långt upp i tallen.

 Urtidsträdet kinsesisk sekvoja, Metasequoia glyptrostroboides, är ett av få barrträd som jag tycker är riktigt vackert. Den fårade barken och de mjuka barren gör sitt till plus att det silar solljuset på ett så vackert sätt.
 Två tremeters höga snödroppsträd, Halesia, finns hos Ingvar och Ingegärd. Bettutad och imponerad!
 Vid grinden ut mot allmänningen förstår ni vad Ingvar menar med att jobba med naturen. Bara så romantiskt!
Att man fyllt 80 och lite till är ingen anledning att sluta föröka växter. Får de frön så... sår man förstås! En utmärkt filosofi tycker jag. Själv kommenterar han det hela med ett bestånd dårört som han kommenterar med "min signaturväxt" samtidigt som han fyrar av ett brett leende! Mer om Ingvar och Ingegärd Pettersson finns att läsa i boken Trädgårdsliv av Christina Fryle och Inga Wallenquist som handlar om 35 trädgårdsamatörer. Jag menar TrädgårdsAmatörer. Dessa entusiaster gör ett ovärderligt arbete för att förbättra och fördjupa sortimentet trädgårdsväxter i svenska trädgårdar. Utan dem skulle vi vara många växter fattigare.
Allt gott!
Eva

lördag 9 juni 2012

Nya favoriter

 Under en fantastiskt fin tvådagarsresa till Värmland förra veckan fick jag tipset att titta in hos Jonas och Lucja på Stolpens Trädgård i Kristinehamn. Det ångrar jag inte! Det är en mycket inspirerande plantskola som jag lovar kan vara värd en ganska lång bilresa (ok, om man kör från Skåne som jag bör man kanske ha ett par andra stopp inplanerade).
 Jonas verkligen älskar växter. Och då menar jag älskar! I nästan två timmar gick han runt i deras visningsträdgård och berättade om de olika plantorna, odlingsförutsättningarna i de olika delarna av trädgården och sina framtidsplaner. Lite extra klappar hans hjärta för udda träd och buskar. Jag minns inte precis hur många magnolia-arter och sorter han har men det är nog ett 20-tal. Jag imponerades också av hans olika japanska lönnar och härdiga hortensior (här är zon 3).  I ett av växthusen har han även förökning av en hel del buskar och perenner, varav många rariteter, men han köper också in en del spännande saker från Polen där hans fru härstammar ifrån. Intressant eftersom de också måste ta hänsyn till långa och kalla vintrar. Tyvärr är mitt intresse för barrväxter inte tillräckligt bra för att jag ska minnas art eller sortnamn, men jag tycker den är läcker!
 Lucja är liksom Jonas utbildad vid Alnarp, hon är landskapsarkitekt och älskar både att formge och anlägga. Här står hon och funderar på att gräva bort en buskpion för att den står i vägen för en ny trädgårdsgång. Gissa om Jonas skrek nej! Det blir nog en kompromiss för de verkar vara ett perfekt radarpar. Stolpens har öppet onsdag-söndag under säsongen. Jag lovar att återkomma så snart jag har anledning att återvända till de här trakterna.
Jag försökte hålla händerna på ryggen för att inte handla något jag inte har plats till, men ändå kom jag hem med ett nytt träd. Jag har nämligen bestämt mig för att ta bort det sjuka och halvdöda persikoträdet som inte gett frukt på flera år, men har inte velat börja såga i det förrän jag hade något annat att placera i dess ställe. Det blev det här korstörnet, Gleditsia triacanthos 'Rubylace' som får röda blad (stället för limegula som det mer vanligt förekommande 'Sunburst'). Eftersom ett träd som tas bort helst ska ersättas med två tänker jag nu också leta efter ett päronkvitten, alltså ett kvittenträd med frukter i storlek och form som päron. Om ni vet någon som säljer sådana så tipsa mig gärna!
Fortsatt skön helg på er alla!
Kram Eva

fredag 8 juni 2012

Överraskningar på gott och ont

 Det är oftast trevligt när det händer oväntade saker i trädgården. När växterna själva bestämmer hur och var de ska växa kan det bli riktigt fint. Den här stolen var satt på undantag eftersom den ska renoveras och målas, men under tiden hann pipörten ifatt. Så nu får jobbet vänta tills blomningen är över. Men det är okej.
 Mindre roligt är det när man ska plantera om sina pelargoner och upptäcker att krukorna är fulla med rotlöss. Det är inte första gången, jag har kämpat ett par år med att bli av med dem och trodde faktiskt jag var klar nu. Därför blev jag ledsen när jag upptäckte att bortemot hälften av pelargonerna är drabbade i år också. Rotlössen är svåra att se på plantan som både kan växa och blomma rätt okej, men på sikt blir försvagad. Även några andra krukväxter som brukar stå i växthuset, som citronverbena, har drabbats. Det är när man tar ut jordklumpen ur krukan som lössen syns som ett vitt spindelnät och i botten kan man skymta vita luddiga prickar.
Det är lite lurigt, för det ser ut som vitt ludd bara. Och tar man i de gamla lössen så smulas de sönder till ingenting. Men låt er inte luras! De levande lössen finns där någonstans. Nu slänger jag plantor + jord efter att ha tagit sticklingar på de sorter jag är rädd om - och hoppas på det sättet bli av med dem för gott. Någon har sagt att Provado-pinnar kan funka, men jag vågar inte chansa. Och jag lovar att jag numera är mycket duktig på att diska krukor och fat till alla krukväxter. Det är också noga att inte flytta krukorna mellan de olika faten i växthuset. Risken är nämligen att det finns löss på fatet som då omärkligt smyger in i nästa planta.
Hoppas ni mest får positiva överraskningar i er trädgård i sommar!
Kram Eva

söndag 3 juni 2012

Aklejafeber

 Det måste vara ett akleja-år i år. Vart man vänder sig blommar aklejorna som tokiga - den ena vackrare än den andra. Jag kan inte välja favorit, utan bara njuter av mångfalden och färg- och formrikedomen. Håll till godo!
 Vit liten nätt skönhet. Vacker var som helst, men tänker att den blir perfekt i halvskugga eller kvällsljus!
 Randig och lagom rufsig. Godis!
Denna blå går inte heller av för hackor. Superfin tycker jag!
Fortsatt skön söndag. Själv drar jag ut en sväng på Trädgårdsrundan och sen är det jobbresa ett par dagar. Det kan därmed bli lite glest mellan inläggen, men ni får se sedan!
Hälsningar
Eva