Fortsätter min lilla reportage-serie från Karlstad med omnejd. Idag får ni följa med på besök till en Trädgårdsamatör med stora bokstäver (TA som i föreningens förkortning). Redan vid entrén möter gigantiska rododendronbuskar.
Ingvar Pettersson bor ett stenkast från Vänern och har en trädgård som han kallar "En naturlig trädgård med en del onaturliga växter". Med det menar han att han jobbat med den omgivande naturen och planterat in ovanliga och udda växter från jordens alla hörn. Väldigt mycket av det som växer här han han själv dragit upp från frö (även många av träden). I mitt anteckningsblock står bland annat jättemagnolia, körsbärsoxel, hickory, pepparbuske, tre olika
Adianthum, äkta kiwi och frösådda svavelpioner.
I 50 år har han och hans fru Ingegärd haft trädgården. Den imponerande piprankan med slantor tjocka som överarmar slingrar sig långt upp i tallen.
Urtidsträdet kinsesisk sekvoja,
Metasequoia glyptrostroboides, är ett av få barrträd som jag tycker är riktigt vackert. Den fårade barken och de mjuka barren gör sitt till plus att det silar solljuset på ett så vackert sätt.
Två tremeters höga snödroppsträd,
Halesia, finns hos Ingvar och Ingegärd. Bettutad och imponerad!
Vid grinden ut mot allmänningen förstår ni vad Ingvar menar med att jobba med naturen. Bara så romantiskt!
Att man fyllt 80 och lite till är ingen anledning att sluta föröka växter. Får de frön så... sår man förstås! En utmärkt filosofi tycker jag. Själv kommenterar han det hela med ett bestånd dårört som han kommenterar med "min signaturväxt" samtidigt som han fyrar av ett brett leende! Mer om Ingvar och Ingegärd Pettersson finns att läsa i boken Trädgårdsliv av Christina Fryle och Inga Wallenquist som handlar om 35 trädgårdsamatörer. Jag menar TrädgårdsAmatörer. Dessa entusiaster gör ett ovärderligt arbete för att förbättra och fördjupa sortimentet trädgårdsväxter i svenska trädgårdar. Utan dem skulle vi vara många växter fattigare.
Allt gott!
Eva