måndag 28 februari 2011

En lisa för själen


För mig är våren extra välkommen då jag ofta drabbas av en dipp i humöret under februari-mars (när det händer för lite med grönskan där ute!). I år händer det dock saker som får mig att må bra, men jag ser ändå fram emot min kurs på söndag den 6 mars - En lisa för själen.
Många har besökt mina föredrag på temat, men den här dagen har jag planerat ska gå i lugnt och skönt tempo så att det inte blir någon korvstoppning utan att man har med sig såväl nya kunskaper som en skön känsla i kropp och själ.



Givetvis ska jag dela med mig om mina kunskaper om stress och stresshantering, och inte minst om hur man kan hitta sitt inre lugn i trädgården, men jag hoppas också att deltgarna kan komma med sina funderingar så att det blir ett samtal på djupare plan. Vi börjar dagen kl 10 med en god kopp örtte. Några hemmaodlade rosor att lägga i har jag tyvärr inte ännu, men jag ska försöka hitta på något annat gott!
Hör av dig om du vill veta något mera om kursen, det finns nämligen platser kvar (men vi blir max 10 personer!) Övernattningsmöjlighet finns både före och efter (om man vill kombinera med mässan Skånsk Trädgård i Malmö på lördagen går det alltså utmärkt!).
Varmt välkommen!
Eva
PS. Örtkursen på torsdag är fullbokad, medan det finns ströplatser kvar på "Den lilla köksträdgården" och "Komponera med perenner".

lördag 26 februari 2011

Upphöjd odling



Jag gillar när folk hittar lösningar på sina problem. Ulla och Thorulf Löfstedt har skapat en odlarbänk, för dem som vill slippa böja sig när de odlar. Dessutom är det snigelfritt.



De kommer att vara på mässan Nordiska Trädgårdar den 24-27 mars för den som är mer nyfiken. Det går förstås också att läsa om dem på deras hemsida Odlarbänken. Borde vara en självklar investering på alla äldreboenden tycker jag, men säkert kan många också ha glädje av dem i sin trädgård.
Lycka till med er uppfinning!
Och alla ni andra också - ha en skön helg,
Eva
PS. Jag kommer i år att ha tre föreläsningar på mässan torsdag, fredag och lördag - så håll utkik! Jag återkommer med detaljinformation när det närmar sig.

fredag 25 februari 2011

Hanamilängtan


Jag drömmer mig tillbaka några år, till 2008 då jag var med familjen i Japan. Där ägnar man våren åt att vänta på att sakura ska börja blomma, dvs körsbärsträden, Utvecklingen följs dag för dag i samband med väderleksrapporterna i TV! När blomningen når Tokyo går hela stan ut, många av dem till Uenoparken, för att ägna sig åt den ädla konsten hanami = titta på blommorna.



Och är man bara något barnsligare lagd så kan man köpa sig en Hello Kitty-bukett i närmsta blomsterstånd för ett par tusen yen. Jag tar vad som helst, bara körsbärsträden slår ut snart!
Allt gott,
Eva

tisdag 22 februari 2011

Hasselförvirring



Vad är ormhassel och vad är trollhassel? Dessa två blandas ofta ihop. För att det ska bli rätt så får man hitta lite stöd i tillvaron. Trollhasseln har "trolliga", dvs rufsiga, blommor, oftast i gult men ibland i orange eller aprikosrött. Trollhassel (eg hybridtrollhassel), Hamamelis x intermedia. Denna bild är tagen i stadsparken i Ängelholm i fjol, men det är läge för trollhasseln att blomma så här års. Min egen buske trilskas och vill inte blomma med mer än något enstaka rufs.



Ormhasseln, Corylus avellana 'Contorta' har ormiga grenar (samt väldigt oansenliga blommor). Det kan vara kul att veta att ormhasseln har både han- och honblommor på samma buske. Hanblommorna ser ut ungefär som fröställningarna på björk medan honblommorna är pyttesmå rosa tofsar, ni ser en sådan längst ner till vänster på bilden här. Kvisten är driven inomhus, så den är lite före sin tid även om den är vårblommande. Vanliga hassel, Corylus avellana har också han- och honblommor. Den är förstås på platsen för honblomman som nötterna (frukterna=avkomman) bildas. Ormhasseln ger inga nötter, utan den odlar man för de vackert ormvridna grenarnas skull. (Tack till alla som rättat mig i kommentarsfältet - ormhasseln kan visst ge nötter - men hittills inte hos mig trots att min buske är ca 10 år.)
Slut på lektionen,
Eva

måndag 21 februari 2011

Våren på väg


Solen lyser in genom fönstret i mitt arbetsrum och överallt i huset står kvistar som jag håller på att driva i blom. Idag njuter jag av körsbärskvistar. Jag tycker kontrasten mellan de skira vita blommorna och de mörka grenarna med "korviga strumpor" är så fin.
Jag rekommenderar verkligen att driva kvistar. Man kan prova med det mesta, varför inte bara några vinbärsgrenar eller annat du har mycket av.
Allt gott,
Eva
PS. Inget fusk med häftpistolen eller annat idag. Ca två veckor har det tagit innan grenarna som jag klippte av mitt eget träd slog ut. Att duscha dem då och då och kanske också snitta om dem en gång eller två är inte fel.

söndag 20 februari 2011

Morötter i fönstret



Svår motljusbild, men jag ville i alla fall visa min nya köksgardin med bland annat morötter och kål. Egentligen är det en sk löpare (alltså en långsmal duk) som jag satt upp två stycken av.
Efter att ha varit utan gardin här sedan inflyttningen för x antal år sedan blev jag ganska nöjd. Motivet från H&M gillar jag i alla fall skarpt.
(Säg bara inget till min man om att jag satt upp den med häftpistolen.)
Allt gott,
Eva

fredag 18 februari 2011

Dahlia på tallriken



I veckan hade jag kurs om sommarblommor och eftersom dahlior är en av mina favoriter så handlade en stor del av kvällen om just dahlior. På eftermiddagen fräschade jag upp mina historiekunskaper om dahlior i Elisabeth Svalins fina bok "Dahlior" som kom i fjol och längst bak fanns ett avsnitt om mat. Självklart skulle mina kursdeltagare bjudas på dahliasnacks. Så här såg de ut!



I källaren hittade jag några saftspända knölar som kunde offras. De tvättades noga och fick sedan ligga och safta till sig lite till i en skål med vatten. Påminner lite om jordärtskockor, en annan knöl som också kan blomma fint.




Sen skalade jag dem med potatisskalare och då såg de ungefär ut som potatis! Nåja, därefter tärnade jag dem och wokade dem i olivolja med lite salt och sesamfrön. Tanken var att dahliasmaken inte skulle döljas bakom vitlök, chili eller något annat säkert kort. Tyvärr visade det sig att dahlior inte smakar något särskilt alls. Typ vattenkastanj, alltså lätt knaprigt vatten ungefär. Inte illa, men heller inget som jag kommer att offra blommorna för.



Pelargonkakan som serverades till kaffet gjorde större succé bland gästerna. Det är en vanlig mjuk kaka med apelsin som fått tillskott av finhackade pelargonblad från 'Dr Westerlund'. Det kommer jag att baka igen!
Ha en härlig helg!
Eva
PS. Om er omgivning tycker att ni är trädgårdsnördar så kan ni från och med nu alltid säga att ni känner någon som är värre. Det bjuder jag på!

Skutt för SKUD


Yess! Dubbelyess!
Svensk kulturväxtdatabas på nätet, www.skud.se kommer att öppna igen under februari. För mig och alla andra som tycker det är viktigt med korrekta namn på våra växter är det en fröjd.
Som trädgårdsjournalist är skud ett arbetsredskap jag inte kan leva utan. Som tur är finns den också i bokform (se bilden), men i vissa fall är nätet faktiskt överlägset. Bland annat kan man ju kontinuerligt lägga in uppdateringar i webversionen.
Ett stort tack till alla som sliter och jobbar med SKUD och naturligtvis också till alla som var med och protesterade mot stängningen! Det lönar sig tydligen att bli arg ibland.
Eva

onsdag 16 februari 2011

Från blommor till grönt



Ikväll, onsdag, håller jag kurs i min skrivarlya. Det blir riktig blomfrossa! Det var inte så många anmälda häromdagen men ett litet upprop och det blev nästan fullt - så kul! Nästa kurs heter Anlägg en örtagård och hålls den 3 mars. Basilika (i krukan) är ett givet ämne.



Jag har ju även förkärlek för det udda som t ex ananassalvia (bilden) och lite annat. Tänkte också dela med mig av lite huskurer mot diverse åkommor. Örter i mat och dryck är ett annat självklart inslag med smakprovning förstås. Örter kan användas till mycket.
Kursen är nästan fulltecknad (bara 2 platser kvar).
Säkert blir det mer om mina örter här på bloggen också. Men först pelargonkaka...
Allt gott!
Eva

söndag 13 februari 2011

Bloggkärlek


Hjärtlig hälsning till alla bloggare och bloggläsare!
Kvisten är en vinterjasmin, Jasminum nudiflorum. Jag brukar alltid missa när den blommar i trädgården eftersom det är så tidigt på våren, men inomhus går den inte att missa!
Hoppas ni alla får riktigit mycket kärlek på Alla hjärtans dag imorgon (och alla andra dagar).
Eva

torsdag 10 februari 2011

Leve vivan!



Primula lär betyda "den förste" och viva är väl leve på spanska (inte mitt språk)? Nåja, hur som helst gillar jag jordvivorna, Primula vulgaris, som de säljer för en spottstyver så här års.
Färgerna är fantastiska och de här med fyllda blommor helt oemotståndliga.
Värmande tankar till er alla!
Eva

onsdag 9 februari 2011

Längtare sökes



Upprop! Jag söker alla som längtar efter sommaren. På onsdag nästa vecka (16/2) håller jag en kurs om sommarblommor.



Bland annat utlovar jag ett besök i min dahliakällare där de här små knölarna ligger tillsammans med många andra och väntar på att väckas till liv igen.



Vi kommer också att prata sommarblommor som man kan fröså - till exempel luktärter - och självklart sår vi några frön också så att man kan njuta av jord under naglarna. (Fler än jag som längtar?)



Pelargoner är en annan av mina passioner (jag har visst ganska många sådana). Jag visar hur man tar sticklingar och planterar om och berättar om några av mina favoritsorter och hur jag sköter dem.
Precis som det låter blir det lite smått och gott att ta med sig hem till sin egen trädgård.
Som varje gång bjuder jag på middag o kaffe i pausen. Pelargonkaka kanske?
Just denna kurs är det inte riktigt så många anmälningar till ännu och eftersom det är kort varsel så bjuder jag dig som bloggläsare på gratis övernattning i samband med kursen. Bara att gå en våning upp och krypa ner mellan lakanen när vi avslutat för kvällen!
Sprid gärna detta till dina vänner så att vi blir många som frossar i sommaren på onsdag.
Varmt välkommen!
Eva
PS. Kursen är alltså den 16 februari kl 18-21. Pris 350 kr. Läs mer om övriga kurser på min hemsida.

tisdag 8 februari 2011

Uppe inne


Grävde upp en liten tuva snödroppslökar i helgen och titta - nu börjar de slå ut!
Allt gott!
Eva

söndag 6 februari 2011

Yessssros



Ett litet vårtjut blev det idag. Julrosorna har nämligen satt ordentlig fart.



Denna står bakom dammen och har redan öppnat blommorna. Jag köper en kruka till jul varje år och planterar ut på våren när tjälen släppt. De flesta tar sig och blommar sedan snällt år efter år. Detta är en sån.



Idag har jag klippt bort bladen så att knoppar och blommor ska synas ordentligt.



Den tidiga röda är också på god väg.
Yess! Nu närmar sig våren!
Fortsatt skön söndag,
Eva

lördag 5 februari 2011

Nässlans Dag 2011



Har fått ett nytt bildbehandlingsprogram och det är väldigt kul att leka med olika typer av filter och beskärningsverktyg.
Började med ett nässelblad för att svara på en fråga som jag fick på förra inlägget. Visst blir det Nässlans dag även 2011. Boka eftermiddagen söndag den 1 maj!
Jag lovar skriva mer här på bloggen efterhand som programmet blir klart.



Har alltid drömt om att bli en riktigt bra akvarellmålare, men har inte tålamodet. Men med verktygen i Photoshop går det nästan att tro att man kan.
Lite lekstuga på lördagseftermiddagen kan väl inte skada...
Ha det gott,
Eva

torsdag 3 februari 2011

Knoppfest


Nu börjar den härliga perioden när man kan ta in kvistar för drivning. Började med kastanjer och magnolior som jag klippte vid skrivarstugan idag.

Hästkastanjen har läckert klibbiga knoppar som är hårt slutna. Men jag vet vad som kommer ur dem om några dagar: gröna blad!

På marken låg toppenfina kastanjer. De verkade bara ha mått bra av att vila under snön. Plockar jag inte in dem nu så gror de!

Blev ni nyfikna på duken? Det är en handduk från H&M:s hemmakollektion. Underbart motiv tycker jag. (Tack till Växthusmadam för tipset!)
Och kom ihåg: mjuka stjälkar kallt vatten, hårda stjälkar hett vatten. Alltså varmt till kvistarna (men man kan gärna spraya grenarna med svalt vatten för att hålla uppe luftfuktigheten tills knopparna öppnat sig):
Allt gott,
Eva
Tack till alla som lagt till sig som följare av min blogg. Det värmer att ni är så många!

onsdag 2 februari 2011

Nytt liv

Nu börjar vissa pelargoner må dåligt av den långa perioden med bristfälligt ljus. Några plantor var på väg att dö och istället för att ge konstgjord andning tog jag sticklingar i helgen.


Titta! Här är det första nya bladet på en av plantorna på väg upp.
Om ni undrar varför jag inte sätter plastpåsar över sticklingarna så har jag erfarenheten att det lätt blir svampangrepp då. Passar man dem bara noga med vattning och håller dem borta från elementvärme brukar det gå bra. Och så vill de ha maximalt med ljus förstås!
Allt gott,
Eva

tisdag 1 februari 2011

Blå stunder



Vackrare och vemodigare än så här blir inte februari.



Anemonen är så skir och skör att man knappt vågar ta bilder för att man är rädd att den ska gå sönder.



En hel bukett blir nästan för mycket. Kanske är det min lillebrors skiva "Down Below" som gör mig vemodig på ett skönt sätt, laddat med kärlek. Jag tycker hans röst matchar anemonerna väldigt bra. Eftersom jag inte lärt mig sådär fiffiga sätt att lägga in musik på får ni klicka er fram till www.sebastianwijk.com eller lyssna på Spotify.
Allt gott
Eva
PS. Tack till Gittan med bloggen Joy of Life och övriga kursdeltagare för gårdagens medelhavskväll.