T’imagines un casteller que sigui del Senegal o del Perú? Doncs potser en uns mesos no serà tan extrany, perquè un projecte de la Generalitat vol promoure la inclusió social dels nouvinguts mitjançant la seva participació en les colles castelleres.
Poden ser declarats com a patrimoni cultural de la Humanitat per part de la UNESCO i històricament han estat un mitjà d’integració a la cultura catalana de les persones nouvingudes procedents d’arreu del món. Ara tornen a reivindicar aquest paper inclusiu. Estem parlant de les colles castelleres.
La Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estan duent a terme una prova pilot per integrar a les persones immigrades mitjançant els castells, sota el lema ‘Tots som una colla’. La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Immigració que proposa fomentar la incorporació dels nous catalans i catalanes a les entitats culturals i associacions del país.
El projecte el van iniciar quatre colles castelleres el passat novembre. Les primeres experiències han estat molt exitoses, així que probablement el projecte s’obrirà a d’altres colles. Les quatre primeres que van engegar el projecte són: els Margeners de Guissona, els Marrecs de Salt, els Sagals d’Osona i els Nens del Vendrell.
El projecte també inclou materials de difusió en vuit idiomes diferents. L’objectiu és fer difusió dels tallers durant les properes setmanes, especialment entre els col·lectius de persones nouvingudes. Igualment, consta de documents i suport tècnic a més de l’elaboració d’un protocol d’acollida.
La integració de nous castellers es fa principalment a través de tallers d’introducció teòrica i pràctica, de sis hores de durada. Durant aquestes sessions s’explica el fet casteller, la seva història, el paper cabdal i representatiu que tenen en el conjunt de la cultura catalana, nocions bàsiques i terminologia, entre d’altres. També es fa especial incidència en els mètodes per construir les torres humanes, evitant riscos innecessaris per a la salut. La proposta s’orienta a totes les franges d’edat, tant s’hi poden acollir menors per fer d’enxaneta com joves, homes i dones que es puguin distribuir entre les diverses funcions que hi ha dins d’una colla.
Els Sagals d’Osona van engegar el programa a un barri amb un índex molt alt d’immigrants. Una trentena de persones nouvingudes, procedents de països com Senegal, Marroc, Ghana o Paraguai van assistir als tallers i van participar com a castellers, mostrant així els castells a la població estrangera. Una de les integrants del grup, l’Ana Altamirano, destaca que els diferents grups d’immigrants han donat una gran importància al fet de ser convidats a participar en una entitat de cultura popular catalana. “És un pas molt important per a la inclusió i que comencin a desaparèixer els guetos”, comenta.“Tot plegat una experiència molt positiva per part de tots”, diuen des de l’organització.
Font: Canal Solidari
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada