Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) |
Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) |
Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) |
Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) |
Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015) |
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tuntisuunnitelmat teemaviikkoon hyvät tavat ja kiva kaveruus:
1. Virittäydyimme tunnelmaan lukemalla Ivan Batesin kuvakirjan Karhu ja rohkea jänis (Kustannus-Mäkelä Oy 2015). Kävimme läpi huonoja tapoja muistelemalla, mitä karhu kirjassa teki. Mietimme myös yhdessä, miten kuuluisi käyttäytyä. Kirjasimme ylös kysymyksen: "Miksi hyvät tavat ovat?tärkeitä", ja lupasin, että kysymykseen palataan viikon loppupuolella. Ruokailuun mentäessä kertasimme tietysti vielä, mitä ovat kauniit ruokailutavat (keskusteluääni, kiittäminen, ei hotkita, käytetään haarukkaa ja veistä jne.)
2. Kuuntelimme Pikkumetsän aapisen cd:ltä laulun/räpin "Hyvää käytöstä". Opettelimme kertosäkeen loruttelemalla ja lauloimme sitä kaikulauluna. Innokkaimmat halusivat myös räpätä säkeistöt. Tähän kävisi hyvin myös laulu: Liru laru loru, jonka esittää muun muassa PMMP.
3. Pidimme KiVa-koulu materiaalipaketista ensimmäisen tunnin, jonka aiheena on turvallinen ja kiva koulu.
- Teimme janaharjoituksen, jossa jokainen asettui kuvitteelliselle janalle seisomaan valitsemaansa kohtaan sen mukaan, kuinka hyvin väite: "Tämä kouluviikko on ollut mukava" sopii omaan fiilikseen. Janan toisessa ääripäässä on "samaa mieltä" ja toinen ääripää kuvaa "eri mieltä.
- Pohdimme yhdessä, millainen on mukava kouluviikko ja kiva koulu -> kirjasimme vastaukset taululle
- Ympyröin ne vastaukset, jotka liittyivät kiusaamattomuuteen ja turvallisuuteen
- Teimme johtopäätlksen, että koulussa pitää olla turvallista, jotta kaikki viihtyvät, ja hyvät tavat lisäävät turvallisuutta. Hyvät tavat lisäävät turvallisuutta!
- KiVa-materiaalissa on mukana kuvakorttipareja, jotka esittävät saman tilanteen turvattomana ja turvallisena -> Tutkimme turvaton-kuvia ja mietimme, miten tilanne korjataan
- Keskustelussa tuli esiin, että yksin olo on turvaton, ja lähdimmekin pohtimaan, kuinka hyvin tunnemme toisemme -> teimme pari leikinomaista harjoitusta, joide tarkoitus oli tutustuttaa oppilaita toisiinsa hieman paremmin:
- Laita käsi sen oppilaan olalle, jonka tunnet parhaiten. Laita käsi sitten sen olalle, jonka tunnet vähiten. Kätelkää ja esitelkää itsenne.
- Istuimme piiriin, ja aloitin leikin: "Olen Kia ja pidän lukemisesta." Seuraava jatkoi: "Hän on Kia ja Pitää lukemisesta. Minä olen Y ja pidän koirista." Näin jatkettiin koko piiri läpi. Jokainen vuorollaan siis esitteli ensin kaverinsa ja sitten itsensä. Lopuksi keskustelimme, kuinka paljon esille tuli asioita, joista me kaikki tykkäämme.
4. Kuviksessa tarkoitus oli yhdistää aikaisempi teemamme liikennekasvatus ja tämä hyvät tavat -viikko. Meidän piti tehdä liikennemerkkejä, joissa ohjattaisiin noudattamaan koulussa hyviä tapoja ja kerrattaisiin koulun sääntöjä. Edellinen kuvistyö oli kuitenkin vielä niin kesken, että tämä jäi vain suunnitteluasteelle. ;)
5. Uskontotunnilla luin oppilaille tarinan, jossa kolme lasta rikkoo vahingossa yhden pojan kodissa kolme kukkaruukkua ja kaataa vesimaljakon. Kaksi pojista meinaa livistää tiehensä ja jättää kolmannen yksin selvittämään sotkua. Kolmannen pojan äiti tulee paikalle, ja saa pojat anteeksiantavalla käytöksellään myöntämään virheensä ja pyytämään anteeksi.
- Oppilaat saivat kertoa omia anteeksi-pyytämiskokemuksiaan
- Mietimme, kuinka vaikeaa on pyytää ja antaa anteeksi -> Siitä tulee kuitenkin hyvä mieli!
- Jokainen piirsi vihkoonsa kuvan tilanteesta, jossa on pyytänyt tai antanut anteeksi
- Kuuntelimme Elastisen ja Robinin Vahva-kappaleen
6. Palasimme Karhu ja rohkea jänis -kirjan kautta hyviin tapoihin. Mietimme, mitä olimme oppineet hyvistä tavoista ja kaveruudesta.
7. Askartelimme auringon, jonka jokaiseen säteeseen kukin oppilas kirjoitti yhden kauniin lauseen tai kivan ajatuksen. Säteissä lukee nyt muun muassa: "Olet kiva!" "Kiitos!" "Anteeksi" "Tule mukaan" "Kiva nähdä". Harjoittelimme yhteistä päätöksentekoa ja äänestämistä, kun valitsimme paikan, joho aurinko laitetaan. Luokka valitsi, että aurinko laitetaan seinälle luokan ulkopuolelle, josta muutkin oppilaat voivat käydä lukemassa kivoja ajatuksia. :)
8. Viikon lopuksi käsittelimme aihetta myös draaman keinoin. Oppilaat saivat pienissä ryhmissä miettiä tilanteita, joissa hyvät tavat ovat atrpeen. Sitten he esittivät niitä muulle luokalle. Saimme nähdä muun muassa tilanteen, jossa yksinäinen kaveri haettiin mukaan leikkiin. Tilanteen, jossa asiakas asioi kohteliaasti yhtä kohteliaan kioskimyyjän kanssa sekä tilanteen, jossa tyttö pyysi anteeksi pojalta, jonka vahingossa kaatoi.
Tänään olen saanut ilokseni kuulla monta kaunista kiitosta ja kuulla, miten kukin on ketäkin auttanut ja, missä tilanteessa! <3