17 iul. 2014

5 minute pe zi. Matematica alături de delfini



            Salturile spectaculoase ale delfinilor ne-au ajutat să repetăm număratul din 2 în 2, din 5 în 5, din 10 în 10. Am scris numerele la întâmplare într-un fel de ”șotron” albastru - fiecare casetă era, chipurile, un val. Iar delfinul a sărit de pe un val pe altul, crescător și descrescător.

            Delfinii ne-au arătat care număr e mai mare sau mai mic.


            Am reunit mama și puiul rezolvând calcule simple. Repetăm des adunările astea pentru ca Una să le poată memora, în ideea că-i va fi mai ușor când va avea de făcut calcule complexe.



            Am analizat datele dintr-un grafic. (Îl găsiți aici: grafic.)



        Am rezolvat probleme de matematică urmând câțiva pași obligatorii: am citit atent textul, am subliniat/încercuit informațiile importante, am transpus aceste informații în limbaj matematic și am găsit soluția problemei. Problemele le-am scris într-un ppt. pe care-l puteți descărca (de aici) și modifica așa cum vă place.

14 iul. 2014

Portalul magic



            Una va împlini 7 ani în august și citește, acum, la finalul clasei pregătitoare, destul de cursiv. N-a făcut încă trecerea spre cititul silențios (de asta ne ocupăm vara aceasta), cred că abia după aceea lucrurile vor deveni cu mult mai simple pentru ea. În orice caz, ne-am stabilit o rutină – citește pentru mine zilnic, aproximativ 10 minute (de obicei o poveste sau o cărticică scurtă), iar de când a început vacanța a crescut și timpul pentru citit împreună la 15-20 minute. În afara acestor 15 minute, e liberă să citească orice, oricât și oricând, atunci nu-i supraveghez deloc lectura și nici nu-i corectez eventualele erori.
            Pașii pe care i-am parcurs până acum s-au legat, cred eu, frumos: am început cu un cuvânt pe zi, apoi am citit o fabulă pe zi, apoi cărticele simple cu autocolante sau cu pictograme (de la editura Gama, Girasol sau Teora). Am trecut, ușurel, la povești un pic mai ample, fără pictograme. Întâlnirea cu ”Magic Lilli” sau cu ”țelul vrăjitoarei”, lecturile din enciclopediile de la editura Aquila 93 au pregătit-o pentru pasul următor: colecția Portalul magic” Paralela 45.


Destinată elevilor din clasele primare, colecția include nenumărate povești (dintre care 8 volume apar în planul editorial al celor de la Paralela 45) scrise de Mary Pope Osborne, traduse și adaptate de Bogdan Chircea. Eroii celor 8 cărticele sunt Jack și Annie, care descoperă, într-un copac, o căsuță secretă, ticsită cu cărți. Fiecare volum deschis îi poartă într-o călătorie nouă în timp și spațiu.




De ce i se potrivesc acum Unei aceste volume? Întâi, pentru că textul e împărțit în capitole scurte, include mult dialog ușor de urmărit, iar mărimea literelor e odihnitoare pentru ochi, deși se apropie mai mult de acel Times New Roman 12 cu care suntem noi obișnuiți.


Apoi, paginile sunt ticsite de aventuri, iar eroii sunt copii. Asta vrem, întâmplări care să ne țină cu sufletul la gură, ca să uităm că cititul e treabă grea și serioasă. Cărțile sunt ilustrate (pot numai să-mi imaginez cât de frumoase ar fi fost aceleași ilustrații colorate), subțirele (au fiecare câte 64 de pagini), iar prețul mi se pare extrem de bun (9 lei pe site-ul editurii, dar le puteți găsi la preț redus și în librăriile online: elefant.ro, libris.ro).



            Copiii voștri ce mai citesc în vacanță? M-aș bucura să ne povestiți ce cărți îi încântă!