Seireenin rukouksia
Tabu (1965) on Timo K. Mukan toinen teos. Se kertoo esikoisteoksen tapaan nuoren tytön seksuaalisesta heräämisestä. Kuitenkin Tabussa on jo nimensä mukaisesti makua kielletystä, vaietusta asiasta: tytön ja vanhemman miehen suhteesta.
Päähenkilö Milka on isätön, äitinsä kanssa asuva nuori tyttö. Erään sadonkorjuun aikana hän saa tutustua vanhaan perhetuttuun, Kristus-Perkeleeseen, aivan uudella tavalla. Tästä tapahtumasta alkaa suhde, jota sekä Kristus-Perkele että Milka molemmat vuoroin vihaavat, vuoroin rakastavat. Kristus-Perkele antaa Milkalle hopeakolikon ja pallon, jonka sisälle sulkea tuo symbolinen synnin palkka.
Päähenkilö esitetään seireeninä, joka viettelee niin niittoapulaisen kuin kanttorinkin, ja vaikka kirjassa on minäkertoja, paistaa aikakauden sovinistinen ajattelutapa siitä silti läpi. Kristus-Perkele koettaa paeta Milkaa, mutta tyttö liimautuu iholle ja tekee miehen elämän tukalaksi.
Tarinan miljöönä toimii lappilainen pikkukylä, jonka uskonnollisuus on kutakuinkin samaa luokkaa kuin Maa on syntinen laulu -kirjassa. Yksittäisistä rakennuksista voisi yhtenä tärkeimmistä mainita Milkan oman kotitalon sekä Kristus-Perkeleen pienen mökin.
Teoksen suurimmiksi teemoiksi kasvavat aikuistuminen ja valtava kaipuu. Rukouksissaan Milka kutsuu Taivaan isää, mutta todellinen ikävä kohdistuu omaan, teillä tietymättömillä olevaan isään sekä isähahmoon, jota Milka vääristyneesti luulee ensirakkaudekseen. Kuitenkin hidas tunne-elämän tervehtyminen paistaa läpi Milkan ajatuksista. “Näin minä sinua hyvästelen...”
*******
Pidin kirjan monikerroksisuudesta ja symboliikasta. Tabu on kenties paras lukemistani Mukan teoksista.
Maria