31 de desembre 2017

Repàs de l'any

Com cada 31 de desembre, em disposo a fer un repàs de les activitats literàries de l'any. És un bon exercici d'autoestima (per què no?) per a adonar-te que no has perdut el temps, que has deixat petjades, i per a recordar extraordinaris moments que li dec a la literatura:
-Publicació del meu 13è llibre, La vida darrere de l'aparador (Onada Edicions).
-6è Premi de Poesia Vila de Cambrils, amb l'obra Olor de capvespre.
-Participació al projecte lierari i artístic prioratí VIure (camins d'esperança)
-Versos contra la violència. Coordinació dels recitals de poesia a La Ràpita i Roquetes, el 7 i 8 d'octubre, i del posterior llibre (Onada Edicions), i de l'espectacle a Tortosa el 29 de desembre.
-Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre. Enguany hem sobrepassat els 200 programes emesos. Un programa consolidat, dedicat al món del llibre, en una televisió privada. Gràcies a Canal 21 per l'aposta, per deixar-nos aquest racó, i a totes les persones convidades.
-diLLUMs d'arts al forn. Un any més amb aquesta trobada mensual, ja consolidada, gràcies a la qual hem impulsat la trobada d'escriptors de Sant Jordi, l'homenatge a les persones premiades durant l'any 2017, i el projecte Versos contra la violència.
-Jornada Literària de Cornudella de Montsant. Enguany hem arribat a la desena edició, d'aquesta emotiva cita al meu poble, amb escriptors amics.
-Club de lectura de Tortosa. Un any més, i ja en van 11, coordinant el Club de la Biblioteca de Tortosa, colze a colze amb Sílvia Panisello. Enguany hem superat les 100 trobades.
-Literatura al carrer. Una activitat esporàdica, visceral i improvisada, de portar la literatura a qualsevol racó de pobles i ciutats.
-Participació a les Jornades de les Lletres Ebrenques d'Amposta, a través d'una sessió de microcontes amb alumnat de l'Institut Ramon Berenguer IV.
-Participació al Club de lectura d'Amposta, i al  Club de Lectura de Deltebre, per comentar El nostre pitjor enemic.
-Amb gust de terra. Presentació d'aquest petit espectacle a la fira Litteratum, juntament amb el guitarrista i amic Albino Tena.
-Visita a l'Escola de Remolins de Tortosa, on hem van donar un dels millor regals que m'han fet mai, dins del programa Autors a les Aules, de la ILC. Sempre disposat a visitar les escoles, la clau de la nostra societat.
-Xerrada i lectura de No és la derrota, sinó el vent, a l'Institut de Roquetes.
-Xerrada sobre No és la derrota, sinó el vent, a l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta.
-Xerrada sobre literatura km 0 a Reus, amb Onada Edicions.
-Participació al Dia mundial de la Poesia, amb una xerrada a la Biblioteca de Móra d'Ebre.
-Participació a una trobada de Retrats ebrencs.
-Convidat al Dia de les llengües maternes,  on es van llegir textos meus traduïts a diversos idiomes.
-A partir d'enguany, un dels meus versos forma part de la col·lecció de postals de la ILC.
-Lectura de contes a la botiga RepoArt.
-Lectura de contes per demanar la llibertat dels presos polítics.
-Presentacions de llibres: La vida darrere de l'aparador, a la fàbrica CREO de Tortosa, a Móra la Nova, amb Jordi Duran, a Cornudella, amb Francesc Valls, a la Fira literària de Jesús; El nostre pitjor enemic, a Reus, amb Carme Andrade.
.
En resum, un bon grapat d'activitats, amb números rodons que comencen a fer goig, com els 10 anys de Jornada Literària, els 100 Clubs de Lectura o els 200 programes de televisió.
I molts amics de lletres nous, i moltes llavors, i moltes emocions.
Que tinguem molt bona any nou i, sobretot, que TOTHOM TORNI A CASA.

30 de desembre 2017

Emocions arran de Versos contra la violència, l'espectacle




A veure com començo per a intentar explicar les emocions d’ahir, abans, durant i després de l’espectacle Versos contra la violència, creat per Valer Gisbert, a partir dels textos del llibre homònim de més de 70 autors, publicat per Onada Edicions.
Del com i per què dels recitals, del llibre i de l’espectacle, ja n’he parlat i podeu trobar informació al blog dels diLLUMs d’arts al forn.
Per una vegada, em temo que no seré breu.
Temps era temps, un xiquet de Cornudella de Montsant d’uns onze anys, el petit d’una família senzilla d’un petit poble del Priorat. No sé ben bé per quin motiu, aquell  xiquet que era jo, i que encara sóc, li va agafar la mania de fer fitxes dels escriptors que coneixia a través dels llibres de text de la seva escola petita, humil, senzilla i, per cert, pública. Desava aquelles fitxes d’Espronceda, Machado i companyia en un arxidor d’anelles que fa temps que no trobo, però que està, segur, esperant-me en algun racó de casa de mons pares (el trobaré un dia, segur). Podria haver col·leccionat futbolistes o cantants, però es veu que llavors ja tenia inoculat el virus immortal de la lectura. Inimaginable en aquells temps convertir-me en escriptor, si jo era un xiquet petit, senzill, d’un poble fora del mapa, sense una vida apassionant i extraordinària.
Però vés per on, l’any 1983, amb 18 anys, escric el meu primer poema. I el 1992 escric el meu primer conte. I el 2001 publico el primer llibre, Tens un racó dalt del món. Però em feia recança atribuir-me el nom d’escriptor. En el fons, encara era el xiquet tímid, i senzill d’un poble petit amagat al mapa.
L’any 2005 obtinc el premi Marian Vayreda i publico Postres de músic. Fou el punt d’inflexió, tot i que desconec encara els mecanisme que van produir el canvi aparent. La persona tímida, reservada, i que mai prenia iniciatives que era llavors, i que encara viu dins meu, va reemprendre la dèria de col·leccionar escriptors que, en gran part, han esdevingut amics i amigues (el major èxit que m’ha donat la literatura). Recordo perfectament quins foren els primers: Estrella Ramon i Francesca Aliern. M’hi vaig posar en contacte quasi sense gosar, i la seva humanitat fou una porta oberta per a mi, de dos fulles. Després tot ha anat a gran velocitat, i la meva col·lecció d’escriptors/amics es compta per centenars, i fotògrafs, i pintors, i escultors, i ceramistes, i he buscat complicitats amb tots ells, i he organitzat no sé ben bé quantes activitats, algunes de petit format, íntimes i tendres, i d’altres cercant la màxima participació. I un dels meus objectius sempre ha estat sumar, col·laborar, provocar contactes, crear sinèrgies, posar autors veterans al costat de novells, multiplicar creativitats, enriquir-me d’humanitat.
La culminació ha estat amb el projecte Versos contra la violència, nascut de forma senzilla i des de la màxima emoció, convertida en recitals de poesia, en un llibre, en un espectacle, en un proper documental i....
Ahir, a primera fila de l’Auditori, no em podia sentir més feliç i agraït, orgullós d’amics i amigues amb tant de talent que treballaven junts per primer cop.
Després, enmig d’abraçades i de plors, mon fill va vindre a felicitar-me, i tot continua.
I un dia trobaré la llibreta d’anelles on col·leccionava escriptors, perquè mai no l’he perduda.
GRÀCIES
.
És molta la gent a qui estic agraït, i podria caure en la temptació de dir que no puc esmentar-los a tots, però ho intentaré, perquè la llista de gent que ha participat al projecte Versos contra la violència fa goig. Perdoneu si em deixo algú.
.

Marga Julià, Roberto Oliván, Marta Viladrich, Montserrat Hernández, Albino Tena, Alba Figueroa, Octavi Pla, Meritxell Sabaté, Josep Pons, Joan Camps, Ismael Villamón, Cinta Villamón, Júlia Redó, Gema Panisello, Marisa Valls, Joaquim Vilagrasa, Òscar Ologaray, Dolors Queralt, Ajuntament de Tortosa, Òmnium cultural, Antena Cultural URV Tortosa, Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, Impremta Querol, El Forn de la Canonja, Institut Joaquim Bau, Mundo escénico, Susanna Ferreres, Marta Escolà, Adriana Alonso-Villaverde, Ajuntament de Roquetes, Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Agustí Clua, Andreu Carranza, Àngel Martí, Anna Maria Franco, Atzavara-arrels, Baltasar Casanova, Begonya Ferré, Biblioteca Mercè Lleixà, Carme Cruelles, Carmen Martínez, Conxita Jiménez, Cor Flumine, Daniel Ruiz i Pallach, diLLUMS d’Arts al Forn, Dolors Roo, Eduard Carmona, Eduard Sánchez, Eduardo Margaretto, Emigdi Subirats, Emili Rosales, Enric Panisello, Èrika Ferraté, Ernest Redó, Esther Baiges, Fede Cortés, Gerard Lluís Climent, Glòria Fandos, Jesús M. Tibau, Joan Arrufat, Joan Todó, Joana Serret, Jordi Duran, Josep Igual, Josep Messegué, Juan Manuel Garcia, Judit Torné, Lluís Martín Santos, Lluís Villavicencio, Manel Ollé, Manuel Pérez Bonfill, Mar de fora, Maria José Benlloch Estellé, Mario Pons, Màrius Pont, Miquel Franch, Miquel Reverté, Montse Boldú, Montse Pallarès, Núria Menasanch, Òscar Olagaray, Paco Murall, Pep Carcellé, Pep Carles, Pili Alegria, Rafael Haro, Ramon Sabater, Ricardo Gascon, Sergi Quiñonero, Sílvia Franzoni, Sílvia Panisello, Sinta Salvadó, Teresa Bertran, Tomàs Camacho, Txell Aixarch, Vicent Pelllicer, Xavier Aragó, Zoraida Burgos, Agustí Clua, Agustí Forner, Andreu, Brian Cutts, Carme Cruelles, Conrad Ibáñez López, Cristina Company, Elena Solé, Enric, Fèlix Edo Tena, Francesca Aliern, Gerard Vergés, Ignasi Blanch, Jere Soler Giménez, Joan Callau, Joan Gras, Josep Boldó, La Xicuela de Corriol Benlloch, Maria José Piñol, Montse Castellà, Núria Álvarez, Núria Ibáñez , Pilar Cabrera, Salvador Macip, Salvador Riera, Sandra Labenne, Santi Borrell, Sílvia Mayans, Toni Tèrmens, Valer Gisbert, Vicent Sanz, Xavier Miró, David Comuñas, Grup CREA.
.

Més informació:
Fotos de diversos autors en aquest àlbum
Emigdi Subirats
Àngel Martí
Montse Boldú
Atzavara-arrels
Canal Terres de l'Ebre
La Nova Escena
Fotos de Marta Escolà

La vida nova, d’Orhan Pamuk


Més llibres, 2017

Un dia, vaig llegir un llibre, i em va canviar la vida. Des de les primeres pàgines vaig percebre amb tanta intensitat la força del llibre, que vaig sentir que el meu cos se separava de la meva cadira i de la taula davant la qual estava assegut. Tanmateix, encara que tenia la impressió que el meu cos s'allunyava de mi, tot el meu ésser restava més que mai assegut a la meva cadira, davant la meva taula, i el llibre manifestava tot el seu poder, no tan sols sobre la meva ànima, sinó sobre tot el que constituïa la meva identitat.

29 de desembre 2017

Bíbliques, de Jesús Massip


Bíbliques, de Jesús Massip
Onada Edicions, 2017
Sinopsi

Bíbliques és el testament espiritual que ens llega l’autor, tot sabent que hi ha preguntes la resposta a les quals només és o pot ser el silenci. En l’obra del poeta es configura una dualitat: arrelament i transcendència. L’arrelament s’afirma, s’aferma i perviu. La transcendència és la contraposició entre vida i mort. Com a conseqüència d’aquesta contraposició, sorgeix l’existència d’una dualitat major: la possibilitat o no d’una transcendència espiritual. Ara és quan se’ns il·lumina més que mai un pensament que Jesús Massip, alguna vegada, ha confessat quan afirma i explica que ell és i se sent un “agnòstic cristià”. Sap, però, que aquesta fe, tot i que no entra en col·lisió amb la ciència, no pot negar, ni negarà, que hi ha preguntes de la raó que no tenen retorn ni resposta raonable. Només una fe possible. Amb límits i dificultats, però possible. Fer-ho perceptible, explicitar-ho i explicar-ho, mou, genera i justifica la seva obra poètica.

28 de desembre 2017

M'admiro davant la grandesa del passat.



M'admiro davant la grandesa del passat.
La temptació és endinsar-m'hi;
l'obligació, ser-ne un fill, no un esclau.
.
Inspirat en el mural pintat per Roc Blackblock a la plaça Sant Joan de Tortosa, amb un text de Gerard Vergés: "De cop comprenc que l'home és la memòria."

27 de desembre 2017

Versos contra la violència, un espectacle impactant

No Us podeu perdre l'impactant espectacle que Valer Gisbert ens està preparant per a aquest divendres a les 21.30 hores, a l'Auditori de Tortosa, basat en el llibre Versos contra la violència, d'Onada Edicions
L'entrada és gratuïta, però millor si feu la reserva a dillumsdartdalforn@gmail.com
Se'n fa ressò la web Surtdecasa, on Valer explica alguns detalls de l'espectacle, i El Punt Avui.



Àngels Moreno A Tens un racó dalt del món





Àngels Moreno ens visita aquesta setmana a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, per parlar de la seva obra poètica, especialment del llibre L'usurpador, guanyador del XIX Premi Maria Mercè Marçal, una obra carnal i reflexiva alhora, arriscada i personal.
A la secció La llibreria recomana, ens visita Octavi Serrer, de la llibreria Serret de Vall-de-roures, que ens parlarà del nou llibre de Miquel Esteve, i de l'àlbul il·lustrat Fills de dracs, de Sébastien Pérez i Justine Brax. També recomanarem El secret de la ciutat dels dracs, de Roger Roig i Hugo Prades  i la novel·la L'illa de Bembé, de Mercè Falcó, guanyadora del III Premi Autor Revelació de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.
A la secció Què fem a les biblios, ens visita Neus Bertomeu de la Biblioteca de Deltebre.
També estrenem les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 27 de desembre  i el 3 de gener a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

25 de desembre 2017

Contes per Nadal


Quatre anys seguits ja és tradició nadalenca consolidada. Un cop més, Sílvia Tejedor em convida a llegir un conte de Nadal a la Cadena Ser Ebre, i com sempre m'acullo a un dels meus llibres preferits: Contes per telèfon, de Gianni Rodari. El 2014 vaig llegir La guerra de les campanes, el 2015, Un diumenge al matí, el 2016, Fris, fras, frus, i el 2017, El país amb el des al davant.
Amb ells us desitjo bones festes, que la vida us regali molta il·lusió, i viceversa.

24 de desembre 2017

perduts a la vorera



No només mitjons; també trobo guants caiguts a la vorera, i aquest m'esperava a la porta de casa.

23 de desembre 2017

Plantem, persistim


Collir és una tasca llaminera. És agraït veure el fruit a la mà, que tant d’esforç ens ha costat. Abans, però, cal haver plantat.
De vegades, cal assumir que la tasca que ens pertoca és”només” plantar, que els arbres que posarem a la terra amb tota la nostra il·lusió i fermesa, potser no brotaran.
I un bon pagés, precisament perquè estima la terra, perquè creu en els seus arbres, persistirà, i plantarà una vegada i una altra.
Rendir-se només depèn d’un mateix.
#paísgroc
#llibertatpresospolítics
#llibertatJordis
#llibertatJunqueras
#llibertatForn

#freedomforCatalunya