dissabte, 29 de maig del 2021

L'auca de jocs d'Ascó al Litterarum

Ahir vaig tenir ocasió de presentar L'auca de jocs d'Ascó a Litterarum, 14a fira d'espectacles literaris i 18a del llibre ebrenc.
 
Acompanyat d'escriptors com Josep Gironés o Núria Morera, historiadors com Ricard Martí o l'arxiver Gerard Mercadé vaig donar a conèixer aquesta darrera publicació de l'associació cultural Lo Llaüt, un llibre didàctic, visual i molt pràctic que invita al lector a llegir i alhora a jugar!
Fins demà diumenge a la carpa de la fira hi podreu trobar nombroses publicacions d'autores i autors ebrencs i, relacionats amb els jocs, a banda de l'Auca hi trobareu tots els llibres resultat de les jornades i congrés Jocs en la Història.
Si us interessa el llibre també el trobareu a través de Lo Llaüt.

La pepa Marga

Ahir, la Marga, ens va fer un regal inesperat i entranyable: una pepa que amb la mirada i el vestit ho diu tot d'un temps... Com no podia ser d'altra manera, a aquesta pepa li hem posat de nom Marga!
Mil gràcies!!!!

Mural de jocs a Tarragona

Murals a la cantonada del carrer Cavallers amb carrer d'en Mediona, a la part vella de Tarragona.

divendres, 28 de maig del 2021

Jocs tradicionals a partir del llibre L'auca de jocs d'Ascó

El passat mes d'abril, coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, l'alumnat de 3r de primària de l'escola Enric Grau i Fontseré de Flix va fer un taller de jocs tradicionals. La particularitat d'aquest taller va ser, però, que els jocs que vaig proposar es feien a partir d'una antiga auca de jocs tradicionals que ja des de mitjans de segle XVII circulava per Catalunya. Aquests jocs els vaig extreure del llibre L'auca de jocs d'Ascó que vaig publicar recentment i que vaig tenir el goig de presentar a l'alumnat de l'escola.
Entre els jocs que vam fer trobem el clàssic joc de la gallineta cega:

El joc de la palometa o indiaca:
Però també d'altres jocs més estranys com tot el de la pendent o el del castell de nous -jocs amb reminiscències dels temps dels romans-:
En tots aquests jocs els xiquets i xiquetes apostaven la seva particular moneda: patacons!
Aquí teniu uns petits vídeos on veureu la dinàmica d'alguns jocs:
 
 

dijous, 27 de maig del 2021

Presentació de L'auca de jocs d'Ascó a Litterarum

El proper divendres 28, de 18:00 a 19:00, a la Plaça de Dalt de Móra d'Ebre i en el marc de Litterarum (Fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre), presentaré el llibre L'Auca de jocs d'Ascó. M'acompanyaran els següents autors:


Albert Asensio, El príncep feliç i altres contes, Juventud

Mònica Sales, Confi(n)ada, Onada

Ricard Martí, Els bombardejos silenciats de 1938, Onada

Núria Morera, El desordre dels cossos, Cossetània

Álvaro Arasa, Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre, Grup EbreRecerca

Josep Gironés, La mort d'un anarquista, Pagès

Gerard Mercadé, Miscel·lània del CERE. Núm. 30, Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre

Biel Pubill, Auca dels jocs d'Ascó, Associació Cultural Lo Llaüt

A continuació, «Signa’m lo llibre», signatura de llibres. La gran carpa llibreria de llibres ebrencs comptarà amb una zona on durant mitja hora els autors signarem llibres als visitants.

Us hi esperem!!!

dimecres, 26 de maig del 2021

Els jocs, les joguines i els esports grecoromans

 

Ahir, a l'Antiga Audiència de Tarragona (pl. Pallol, 3), es va presentar el llibre "Els jocs, les joguines i els esports grecoromans". Una magnífica i necessària publicació de 480 pàgines gestada, a foc lent, des de fa més de vint anys, al Camp d'Aprenentatge de la Ciutat de Tarragona.

Núria Montardit, Marta Panadès i Jordi Tortosa en són els autors. Tots tres, docents i membres del CdA de Tarragona des de molts anys, han anat recollint durant tots aquests anys jocs, maneres de jugar, joguines i diversions que durien a la pràctica els nens i nenes grecoromans. El resultat, com deia, un volum que concentra el món lúdic d'un temps i del qual en som hereus.

Moment de la presentació del llibre que va anar a càrrec Rafael Muñoz, qui fou inspector d'ensenyament del CdA durant molts anys.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

dimarts, 25 de maig del 2021

La trisella de Palau-Sator

Al Museu Rural de Palau-Sator (Baix Empordà) es pot veure una vella trisella de les mateixes característiques que té la trisella que l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó (Ribera d'Ebre) va recuperar per a dur a terme l'antic joc d'aposta. 
Trobareu tota la informació sobre aquest joc en aquest enllaç
El museu encara ens guarda un altre petit detall lúdic, són les pales de rentar roba que fins no fa pas tantes dècades duien, particularment les dones, per anar a rentar als safareigs públics o als rius. Aquestes pales, un cop malmeses, eren utilitzades pels xiquets per a jugar al bòlit. 

dilluns, 24 de maig del 2021

Se'ns gira feina!!!!

 
Amb aquests camps plens de roelles se'ns gira feina!!!!

diumenge, 23 de maig del 2021

Els jocs, les joguines i els esports grecoromans

 
Presentació del llibre Els jocs, les joguines i els esports grecoromans, demà dilluns a l'Antiga Audiència de Tarragona (Plaça Pallol, 3).

dissabte, 22 de maig del 2021

Vetaina d'excursió per la serra de Montsant

Vetaina ha fet una nova escapada a la Serra de Montsant. Aquest cop l'itinerari escollit, sortint de l'ermita de Sant Antoni, ha estat seguir la sendera del grau de Sant Antoni des d'on es contempla una espectacular vista de la vall del silenci o congost de Fraguerau
Un cop superat el grau ha trescat per la carena fins al Pi de la Carabasseta i aquí ha pres el ramal que baixa fins al Toll de l'ou.
A partir d'aquí el camí s'ha fet una mica més complicat. La sendera no estava massa fressada i hi havia molta vegetació que feia dificultós veure el camí, tanmateix ha continuat sense problemes passant primer per La Llibreria, les baumes que senyoregen el barranc dels Pèlags fins arribar al Pont Natural.
 
El retorn cap a Sant Antoni l'ha fet remuntant el riu Montsant a l'alçada de l'aiguabarreig d'aquest amb el rierol dels Pèlags. Cinc horetes de sendera en plena natura, sense trobar ningú!

divendres, 21 de maig del 2021

El món dels retallables

En particular a les ciutats i pobles grans els retallables van ser, durant dècades, un dels principals entreteniments per als nens i nenes. Es venien en fulls solts o bé en carpetes temàtiques, i fins i tot es podien trobar dins de contes o publicacions il·lustrades com ara El Sigronet, El Patufet... 
Algunes d'aquestes il·lustracions, realitzades per artistes del dibuix, esdevenien també autèntiques obres d'art després de ser retallades per les hàbils mans de les criatures que,  dedicaven hores i hores a preparar aquelles figures per, després, poder donar-los vida a través de la seva imaginació, movent-los d'un costat a un altre, posant-los noms, canviant-los de vestits, dissenyant habitacions quasi a mode de diorames... 

Per desgràcia el "món dels retallables" també ha passat a "una altra vida" i avui són pràcticament inexistents les editorials que s'atreveixen a publicar aquests productes i, si ho fan, ho fan amb models troquelats que no cal retallar o, millor, en adhesius. Aquests que presento són una molt petita mostra que m'ha obsequiat l'amic Mário Maia.

dijous, 20 de maig del 2021

Construcció de virolets

El passat més d'abril a l'escola Enric Grau i Fontseré de Flix l'alumnat de 3r d'ESO va fer un petit taller de construcció de virolets o trompitxols fets amb taps de refresc.
L'activitat és molt senzilla de realitzar i els resultats són sorprenents!