dimecres, 26 d’agost del 2020

Vetaina acaba el seu recorregut per Castella-Lleó

Després de Lleó el viatge de Vetaina s'acaba passant per Mansilla de las Mulas, on destaca el seu magnífic museu etnogràfic, Sahagún, San Esteban de Gormaz, Carracosa de Abajo, Caracena, Casillas de Berlanga, ermita de San Baudelio, Caltojar i Alalo.

                                                                    Sahagún

 Església de San Miguel de San Esteban de Gormaz on hi ha un bonic alquerc davall d'una arcada lateral del pòrtic
Carrascosa de Abajo amb el frontó a la plaça de l'església.
Tot seguit el ben cuidat poblet de Caracena. A la plaça  trobem la columna de la justícia on es lligaven/encadenaven els delinqüents i se'ls exposava davant el veïnat per a l'escarni públic.
Església romànica de Santa Maria de Caracena, amb capitells ben decorats i pòrtic amb columnes ben curioses. A les bases de les arcades s'intueixen jocs de cassoletes.
Església de San Pedro de Caracena que, si més no, guarda un fantàstic tresor lúdic. A la taula de l'altar hi ha gravat amb gran detall un alquerc, i s'intueix un altre a l'extrem.
I encara ens queda destacar el castell de Caracena.
A Casillas de Berlanga trobem un altre bon exemple de frontó aprofitant la paret de l'església.

Més endavant Vetaina la impressionant ermita de San Baudelio. És un racó apartat del camí, en un paratge desert, i s'hi alça aquesta ermita que, exteriorment, ningú diria que amaga un impressionant tresor artístic.
  Caltojar, amb la seva església romànica i la pista de frontó, de nova creació, fora de la vila.
 
I per acabar aquest recorregut encara passa per Alalo, darrer poble de Sòria que visita i on pot veure, de nou, un trinquet enganxat a la paret de l'església, amb la particularitat, a més, que la pista es troba al mig de la carretera que creua el poble!

dimarts, 25 d’agost del 2020

L'artesa de carraus i matraques de Mansilla de las Mulas

 

Fins fa poc César Rodriguez Iban encara feia matraques i carraus de tota mena i mides al seu petit taller de Mansilla de las Mulas. Ara ja ha deixat de fer-ne però encara té una bona caixa plena d'aquest instrument tradicional.


diumenge, 23 d’agost del 2020

Museu etnogràfic de Lleó a Mansilla de las Mulas

El Museu etnogràfic de Lleó, al poble de Mansilla de las Mulas, bé mereix una visita pausada i atenta. A diferència d'alguns museus etnogràfics on els objectes no estan referenciats, es troben amuntegats i omplint les estanteries o aparadors, aquí trobem un museu ben rumiat, amb un discurs museogràfic i expositiu molt coherent i, sobretot, ben presentat i amb la documentació i informació mínima necessàries.

El museu ocupa els espais d'un antic convent desamortitzat. A planta baixa i al primer pis es mostren, bàsicament, els espais tradicionals on es desenvolupava la vida -llar- i els oficis. Com a ben curiós trobem l'ofici de cerer, que fins no fa gaires dècades tenia força feina fent els ex-vots que després s'oferien als sants i santes i es veien penjats a totes les ermites i esglésies.
Al tercer pis és on trobem tot allò referent a la part més lúdica de l'activitat humana, els jocs, balls, esports i festes. La part relacionada amb els jocs i esports tradicionals i populars és força variada i mostra jocs de llançament com ara diferents modalitats de birles, tanguilla, calva, llave... jocs de pastors com ara el llançament de gaiata, jocs infantils...
Es dóna la casualitat que la façana de l'antic convent fou, durant molt temps, espai de joc utilitzat com a frontó. A la recepció del museu hi ha un parell de fotografies on es veu clarament aquest espai.
 
Podeu veure una part d'aquest jocs en aquest video.

I en aquest altre.