diumenge, 25 d’octubre del 2015

La revista Caramella dedica el monogràfic als jocs i les joguines


 
El juliol va sortir el número 33 de Caramella, la revista de música i cultura popular. I aquest cop Caramella es posa a jugar amb un dossier dedicat als jocs i les joguines. Un ampli recull central d’articles que aborden aquest tema des de vessants diferents i alhora complentàries: des del rol social i cultural del joc fins a parlar amb constructors de joguines fins als nous jocs d’ordinador. Cris Molins, Jan Grau, els Amics de la baldufa, la Joana Domenge, Francesc Gibert, Joana Riera, Pere Capellà o Aleix Cardona ens permeten una aproximació al món, al sector... i entre aquests l’article “Ludi Antiquarum Emporiarum”. Els jocs de l’antiga Empúries, que descriu extensament l’experiència que, des de fa 4 anys, duen a terme els alumnes de 1r d’ESO de l’institut Flix i que, a grans trets, suposa el reconeixement, l’anàlisi i la recerca de nombrosos jocs d’època clàssica duent-los a la pràctica, durant el Treball de Síntesi, al jaciment arqueològic d’Empúries. Conèixer els jocs d’una època determinada i esbrinar com sorgeixen, la seva funció, en quin context, qui els protagonitzava, qui els potenciava o els permetia, com evolucionaven i degut a què... aquesta és la línia de treball que du a terme l’alumnat per conèixer els jocs en la història o, si voleu, la història a través dels jocs.


Amb el títol Els jocs de l’antiga Empúries o, a què jugaven els nens, joves i adults que vivien a Empúries fa 2.000 anys presentem aquest Treball de Síntesi des del curs 2011-2012 que fem conjuntament amb el Camp d’aprenentatge d’Empúries. Es tracta d’un projecte compartit amb el CdA, interdisciplinari amb diverses assignatures entre les que destaca la història i les llengües, i que té per objectiu endinsar-nos en el coneixement del nostre passat d’una forma lúdica a partir de l’anàlisi, la reflexió i la pràctica dels jocs i diversions dels habitants d’Empúries, en plena romanització. La singularitat del projecte rau en el fet que els jocs i les diferents pràctiques lúdiques es realitzen en un entorn real –no virtual-, compartint els mateixos escenaris (domus, fòrum, tavernes, amfiteatre, temples...) on jugaven els nostres avantpassats.
 

Si voleu saber-ne més, si voleu veure imatges i conèixer quins jocs fan els alumnes entre aquestes restes arqueològiques d’Empúries sols cal que llegiu la revista Caramella!

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Sortida per la Via Verda

L'alumnat de 1r d'ESO de l'institut Flix ha fet la tradicional sortida en bicicleta des del poble d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, fins a Xerta, al Baix Ebre. Tot un dia compartint rialles, gresca, alguna caiguda i més d'una punxada de pneumàtic, però una experiència única per a conèixer més el territori i, alhora, conèixer-nos més entre nosaltres.



Podeu trobar més informació de l'activitat en aquest enllaç.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

La Patum Infantil a TOCATÌ

A TOCATI, festival de jocs al carrer de Verona, l'amic Oscar Garcia Pertusa va fer una xerrada sobre La Patum Infantil. Podem escoltar-la en aquest vídeo.


dijous, 15 d’octubre del 2015

La imaginació al poder


He llegit un interessant i il·lustratiu article sobre com jugar i com distreure's amb joguines fetes amb elements de l'entorn natural o domèstic. Es titula: La imaginación al poder. Us l'aconsello. Segur que us donarà bones idees per a repensar les estones d'oci i, també, per a viatjar amb uns altres ulls!

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Al pati no tan sols s'hi juga a futbol

 
En aquest enllaç del diari ARA trobareu un reportatge (31 de maig) signat per Elisabet Escriche en el qual es reflexiona sobre la necessitat de convertir els patis i les estones d'esbarjo d'escoles i instituts en zones d'actuacions didàctiques o pedagògiques, amb criteri, en les quals l'alumnat pugui desenvolupar la seva creativitat i pugui relacionar-se més còmodament, sense exclusions per qualitats físiques, i on el joc tradicional prengui un paper important com a nexe d'activitats. Entre les persones entrevistades que justifiquen aquestes propostes trobareu la Imma Marin, directora de Marinva, experta en educació en el temps de lleure.

dilluns, 5 d’octubre del 2015

Exposició sobre Joan Amades al Museu del Joguet

Del 9 d'octubre al 10 de gener podeu veure l'exposició temporal: Joan Amades. Auques, goigs, processons, jocs de l'oca, soldats de rengle, jocs infantils... a l'entrada del Museo del Joguet de Catalunya a Figueres. Serà una bona ocasió per a redescobrir la figura d'Amades en motiu del 125è aniversari del seu naixement. 
L'entrada és gratuïta.
Us recordo, així mateix, que la Cia. de Jocs l'Anònima disposa d'una exposició de joguinetes inspirades en la coneguda auca de Jocs de la Mainada que va recollir Amades. Aquesta exposició es va poder veure recentment a Verona, al Festival de Giochi in Strada. Si esteu interessats en disposar d'aquesta exposició podeu contactar a través d'aquest enllaç.