diumenge, 30 de març del 2014

III IOCUS: Escola d'estiu de jocs tradicionals

Curioseja!
 
Benvolguts/des,
Per si és del vostre interès, us comuniquem que estem preparant la tercera edició de:
 
III IOCUS 
L’ ESCOLA D'ESTIU DE JOCS TRADICIONALS
(Adreçada a persones vinculades al món educatiu, deportiu i social)
 
LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del  7  a  l11  de Juliol 2014
Més informació: jocsanonima.wordpress.com

dijous, 20 de març del 2014

Conèixer la història a través dels jocs

Museu del Louvre (150 aC)
ELS JOCS DELS ADULTS. JOCS DE TAULELL
El joc d’Ur és el joc de taula més antic que coneixem i pren el nom de la ciutat mesopotàmica on es va trobar. No es coneix exactament el seu funcionament però tot fa pensar que es tracta d’una mena de joc de persecució o recorregut.
El senet és el següent joc més antic i té els seus orígens a l’Egipte dels faraons. D’aquest se n’han trobat moltes representacions a l’interior de les cambres funeràries així com nombrosos taulells i fitxes. Sembla ser que també es tractava d’un joc de persecució.
Ara fa 2.000 anys els romans també practicaven diversos jocs de taula dels quals en tenim notícia a través dels textos dels autors clàssics així com per les restes arqueològiques descobertes i, en particular, pels nombrosos taulells de jocs gravats en lloses i marbres que trobem escampats arreu de les regions on va arribar l’imperi romà.
A Mulva (Sevilla) es va localitzar una mena de llosa on hi ha gravat, per un costat, un tres en ratlla. Aquest dos tipus de taulells de joc els trobem gravats, en gran quantitat, en diferents espais, edificacions i serveis de la majoria de grans jaciments arqueològics. Un lloc molt usual on se’n poden veure és als fòrums, als esglaons que donen accés als temples, als seients dels teatres i amfiteatres... o alquerc i per l’altre un molí de nou

Duplum molendinum (molí de nou i 3 en ratlla o alquerc).
Jaciment de Mulva. Peça exposada al museu de Sevilla
 
Tots coneixem el joc del tres en ratlla. Els romans hi jugaven en taulells quadrats però també circulars, com els que veiem a les imatges.
 
Tres en ratlla circular a Efesso

Tres en ratlla circular a Efesso

Els alumnes de l'institut Flix han estat preparant el crèdit de síntesi a Empúries a través dels jocs. Amb aquesta i altres entrades del seu bloc han fet una primera aproximació als jocs i joguines de fa 2.000 anys. A és, han pogut practica i construir-ne alguns, com aquests taulers de joc:
 

Per a més informació sobre el crèdit de síntesi des del Camp d'aprenentatge d'Empúries ves a aquest enllaç.

dilluns, 17 de març del 2014

Com i a què jugaven els nens i nenes d'Empúries ara fa 2.000 anys?

Sabeu quin és el joc grec del kottabos? Aquest i d'altres jocs d'època grega i romana estan treballant els alumnes de 2n d'ESO de l'institut de Flix per a preparar la seva estada a l'Escala i treballar el crèdit de síntesi amb un projecte compartit amb el CdA Empúries i centrat en el joc.
 
 
Si voleu veure tota l'activitat d'aquest projecte podeu accedir-hi a través d'aquest enllaç.

diumenge, 16 de març del 2014

Pieter Brueghel i els jocs infantils

Julio Herrador, professor de la Universitat de Sevilla, va treballar amb els seus alumnes el conegut quadre de jocs de Pieter Brueghel. El resultat el podeu veure en aquest vídeo.



Si no el podeu veure correctament podeu clicar a aquest enllaç
Recordem que en aquest bloc també podeu veure una activitat centrada en els jocs de Brueghel que van fer els alumnes de l'institut de Flix el 2005.

dijous, 13 de març del 2014

Els jocs de 1714!!! Una proposta lúdica

dsc_0127-qpr
 
La recuperació de la memòria històrica, i en concret de la memòria lúdica, és una manera de cohesionar la societat.
El joc incideix en les societats de moltes maneres. A la Barcelona del segle XVIII, en plena guerra, el joc era una manera d’esbargir-se i els barcelonins, de divertir-se, en sabien molt. Al segle XXI el joc integra les persones.
 
dsc_0043-qpr
 
dsc_0050-qpr
 
A què jugaven els infants de finals del XVII i principis del XVIII? I els adults? Jocs que encara es practiquen, com baldufes i daus; jocs desapareguts, però que havien estat molt populars, com el joc de pilota o l’argolla; jocs de pensar, com l’alquerc o el molí de nou; jocs moguts, com l’anella. A partir  els jocs reconstruïm costums, hàbits, maneres de viure i de relacionar-nos. Fem un viatge lúdic a un dels capítols més importants de la nostra història!
Juguem com jugaven els defensors de Barcelona!
 
EL JOC DE L’ARGOLLA
dsc_0093-qpr

dsc_0055-qpr
 
dsc_0134-qpr

Joc molt practicat a Barcelona, documentat amb testimonis escrits i arqueològics.
Consisteix a fer passar una bola de fusta per una argolla clavada a terra amb l’ajuda d’unes pales.
Es jugava al carrer i en uns espais tancats anomenats triquets, cases de joc que a la Barcelona dels segles XVI a XVIII eren molt populars.
Els triquets més coneguts i especialitzats en el joc de l’argolla a Barcelona eren al carrer dels Corders de Viola.
Precedent del billar i del criquet, s’anomenava popularment billar de terra.
Ha desaparegut com a joc dels nostres carrers, però es conserva encara a Itàlia, Portugal i França.

L’ASSALT

dsc_0015-qpr

dsc_0115-qpr

dsc_0068-qpr

El joc simula la defensa de Barcelona contra les tropes ocupants. Al 1714, la ciutat va resistir tant de temps a un setge desigual gràcies a la punteria i l’encert dels seus defensors.
Aquest joc de l’assalt relaciona aquest fet històric amb el joc dels ganxets, un dels jocs tradicionals de llançament.
L’espai de llançament representa la muralla de Barcelona, des d’on els defensors disparen ganxets cap a uns blancs que simulen els assaltants.
Els jocs de llançament són una de les activitats més practicades en la història.
La demostració de l’habilitat de la punteria forma part del repertori lúdic de les persones.
Practicant aquest joc et sentiràs com els barcelonins defensant la muralla i fabricaràs la teva pròpia munició.

L’ALQUERC I EL MOLÍ DE NOU

dsc_0013-qpr
 
dsc_0069-qpr

dsc_0077-qpr

Els jocs de tauler són presents a totes les llars. Alguns es practiquen des de molt antic, d’altres s’hi han incorporat des de terres llunyanes, portats per persones que han vingut amb el seu bagatge lúdic.
L’alquerc és un joc de tauler on els jugadors mouen una de les seves peces a una posició buida adjacent, unida per una recta, o capturen la peça contrària fent un salt.
Aquest joc, originari probablement de l’antic Egipte, a l’Edat Mitjana es va fusionar amb el tauler d’escacs i va donar lloc a les dames.
A Catalunya trobem alquercs i molins de nou grafiats a les lloses de pedra d’alguns paviments, sobretot al voltant d’edificis religiosos i llocs de reunió.
Amb aquest joc podràs assetjar i conquerir, defensar i contraatacar, de manera inofensiva a partir de l’astúcia.
 
Si esteu interessats en portar aquest taller de jocs del 1714 al vostre municipi, escola, centre de lleure... podeu posar-vos en contacte a través d'aquesta adreça o de la Cia. de Jocs l'Anònima.

Jocs al Triquet del Born

A principis del segle XVIII Edmond Halley va anunciar que l’any 1759 tornaria a ser visible des de la terra el cometa que ara porta el seu nom. Aquell any l’expectació va ser tan gran que fins i hi ha un joc que va rebre el nom de "El cometa" segons apareix en un recull de jocs de l’època. Sabem que l'havia jugat Lluís XIV i que a Barcelona tenia tan bona rebuda que, segons Joan Amades, va donar nom a un carrer de la ciutat.
Per aquest motiu el joc del cometa és el protagonista del triquet d’aquest mes. El triquet del Born és un club de joc que es reuneix un cop al mes i a cada trobada es presenta un joc que podria haver-se jugat en algun dels triquets barcelonins, s’expliquen anècdotes i algunes variants i després es juga amb els altres participants. La vetllada acaba amb una bateria de jocs lliures. Uns dinamitzadors expliquen la mecànica i ajuden a entendre com s’hi juga i resolen els dubtes que puguin anar trobant.

 
Dia: dimarts 18 de març
Hora: de 19 a 20:30h
Lloc: Al Born Centre Cultural

dilluns, 10 de març del 2014

Aprendre català jugant: Fem estels?

Els alumnes nouvinguts de l'institut Flix aprenen vocabulari i a comunicar-se en català a partir d'un improvisat taller de construcció d'estels.
El Rizwan, que el setembre va arribar del Pakistan, mostra la seva habilitat construint estels amb materials tan senzills com canyes i bosses de plàstic, i sols necessita unes tisores, celo i fil. Ell ja comença a tenir un vocabulari bàsic relacionat amb accions i dirigeix perfectament als seus companys que, amb la seva ajuda i veient com ho fa, són capaços de fer-se els seus propis estels.


dijous, 6 de març del 2014

IOCUS. Escola de jocs tradicionals a Tàrrega

Aixopluga’t !
T’oferim un bon recer!
 
Benvolguts/des,
Per si és del vostre interès, voleu reservar-vos els dies i en voleu fer difusió,
us comuniquem que estem preparant amb il·lusió la tercera edició de:
 
IOCUS:
ESCOLA D'ESTIU DE JOCS TRADICIONALS
(Adreçada a persones vinculades al món educatiu, deportiu i social)
 
LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 7 a l'11 de Juliol 2014
Més informació: jocsanonima.wordpress.com
 
(Si voleu, podeu endreçar l’arxiu de la imatge adjunta. És el cromo núm. 19 de l’àlbum de l’escola d’estiu.)