La recuperació de la memòria històrica, i en concret de la memòria lúdica, és una manera de cohesionar la societat.
El joc incideix en les societats de moltes maneres. A la Barcelona del segle XVIII, en plena guerra, el joc era una manera d’esbargir-se i els barcelonins, de divertir-se, en sabien molt. Al segle XXI el joc integra les persones.
A què jugaven els infants de finals del XVII i principis del XVIII? I els adults? Jocs que encara es practiquen, com baldufes i daus; jocs desapareguts, però que havien estat molt populars, com el joc de pilota o l’argolla; jocs de pensar, com l’alquerc o el molí de nou; jocs moguts, com l’anella. A partir els jocs reconstruïm costums, hàbits, maneres de viure i de relacionar-nos. Fem un viatge lúdic a un dels capítols més importants de la nostra història!
Juguem com jugaven els defensors de Barcelona!
EL JOC DE L’ARGOLLA
Joc molt practicat a Barcelona, documentat amb testimonis escrits i arqueològics.
Consisteix a fer passar una bola de fusta per una argolla clavada a terra amb l’ajuda d’unes pales.
Es jugava al carrer i en uns espais tancats anomenats triquets, cases de joc que a la Barcelona dels segles XVI a XVIII eren molt populars.
Els triquets més coneguts i especialitzats en el joc de l’argolla a Barcelona eren al carrer dels Corders de Viola.
Precedent del billar i del criquet, s’anomenava popularment billar de terra.
Ha desaparegut com a joc dels nostres carrers, però es conserva encara a Itàlia, Portugal i França.
L’ASSALT
El joc simula la defensa de Barcelona contra les tropes ocupants. Al 1714, la ciutat va resistir tant de temps a un setge desigual gràcies a la punteria i l’encert dels seus defensors.
Aquest joc de l’assalt relaciona aquest fet històric amb el joc dels ganxets, un dels jocs tradicionals de llançament.
L’espai de llançament representa la muralla de Barcelona, des d’on els defensors disparen ganxets cap a uns blancs que simulen els assaltants.
Els jocs de llançament són una de les activitats més practicades en la història.
La demostració de l’habilitat de la punteria forma part del repertori lúdic de les persones.
Practicant aquest joc et sentiràs com els barcelonins defensant la muralla i fabricaràs la teva pròpia munició.
L’ALQUERC I EL MOLÍ DE NOU
Els jocs de tauler són presents a totes les llars. Alguns es practiquen des de molt antic, d’altres s’hi han incorporat des de terres llunyanes, portats per persones que han vingut amb el seu bagatge lúdic.
L’alquerc és un joc de tauler on els jugadors mouen una de les seves peces a una posició buida adjacent, unida per una recta, o capturen la peça contrària fent un salt.
Aquest joc, originari probablement de l’antic Egipte, a l’Edat Mitjana es va fusionar amb el tauler d’escacs i va donar lloc a les dames.
A Catalunya trobem alquercs i molins de nou grafiats a les lloses de pedra d’alguns paviments, sobretot al voltant d’edificis religiosos i llocs de reunió.
Amb aquest joc podràs assetjar i conquerir, defensar i contraatacar, de manera inofensiva a partir de l’astúcia.
Si esteu interessats en portar aquest taller de jocs del 1714 al vostre municipi, escola, centre de lleure... podeu posar-vos en contacte a través d'aquesta adreça o de la Cia. de Jocs l'Anònima.