dimarts, 28 de febrer del 2012

A què jugaven els nens i les nenes d'Empúries ara fa 2.000 anys?

Aquest és el títol del projecte que estan duent a terme els alumnes de 1r d'ESO de l'institut de Flix de cara a conèixer més i millor els jocs, les joguines i les diversions dels romans ara fa 2.000 anys. Si voleu consultar tot el dossier podeu clicar aquí.

Aquest material està pensat per a ser utilitzat durant l'estada que aquests alumnes faran al Camp d'aprenentatge d'Empúries, a l'Escala, per treballar aspectes relacionats amb els primers assentaments grecs i romans a Catalunya.

divendres, 24 de febrer del 2012

Programa congrés Jocs en la història


Ja tenim el programa tancat del congrés Els jocs en la història que se celebrarà els dies 18 i 19 de maig a les poblacions de Móra la Nova i Ascó.
Malgrat la situació econòmica actual hem d’estar molt orgullosos d’haver preparat un congrés ambiciós que gràcies al suport i la suma de nombroses entitats, associacions i institucions del territori permetrà tractar Els jocs en la història des de diversos àmbits i comptant amb la presència de persones molt preparades en cadascun d’ells.


A més el congrés s’ha dissenyat pensant en la localitat, Móra la Nova, i pensant en el territori. És per això que hi trobem activitats que es duran a terme a la veïna població de Móra d’Ebre –serà la visita al Tradijoc, on es podrà veure l’organització que suposa un macro esdeveniment com és la trobada de jocs tradicionals de tots els alumnes de 1r d’ESO de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta-.


Part del congrés es realitzarà, també, a Ascó, on a banda de diverses comunicacions es visitarà la població seguint un itinerari lúdic que ha creat l’associació cultural Lo Llaüt i que permetrà als assistents conèixer el patrimoni arquitectònic i històric d’Ascó a partir dels jocs que practicaven els moriscs.


En aquesta mateixa població es gaudirà de dos importants activitats més com són l’exposició Joguines trencades, de la col·lecció de l’artista Miquel Angel Juan; i del concert amb instruments de joguina de l’Orchestra Fireluche.

Aquesta voluntat de dissenyar un programa ampli i variat ha donat lloc a preveure un seguit de tallers oberts a tota la població i on es podran construir joguines, practicar esports i jocs tradicionals, o conèixer-ne d’altres.


A més trobarem diverses exposicions i pòsters al pavelló firal de Móra la Nova i un mercat de joguines tradicionals que els mateixos artesans posaran a la venda al recinte firal.
Tot és doncs previst per al congrés de Jocs en la història. Ara sols faltes tu! Per saber-ne més i inscriure’t sols cal que vagis a aquest enllaç.

Escola d'estiu de jocs tradicionals


Si vens a l’Escola d’Estiu potser “aniràs de bòlit” !
L’ ESCOLA D'ESTIU DE JOCS TRADICIONALS
LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 9 al 13 de Juliol
Més informació: jocsanonima.wordpress.com

dimarts, 21 de febrer del 2012

La meletxa Polina


La meletxa Polina és un conte que vam escriure en ocasió de la celebració del XXIII Col·loqui de la Societat d'Onomàstica que es celebrà a Ulldecona el novembre de 1997, com a petita aportació en l'apartat de temàtica referida a vocabulari local.
La nostra protagonista, la meletxa Polina, ens serveix d'excusa per, mitjançant les seves aventures, presentar tot un seguit de paraules i expressions que pensem són molt pròpies de la zona que banya l'Ebre català, algunes més concretes de pobles de la Ribera i, tal vegada altres genuïnes d'Ascó.
El diàleg que es pot desprendre d'entre els personatges d'un conte breu fan impossible recollir tot el vocabulari local existent. Es tracta per tant d'un recull que en cap cas pretén ser exhaustiu, però que pot ajudar a conèixer més la parla pròpia d'aquesta zona i esdevenir una eina pedagògica per molts mestres que poden jugar a adaptar el conte a la seva realitat lingüística.
Us invito a llegir les aventures de la nostra formigueta Polina a través d'aquest enllaç.

diumenge, 19 de febrer del 2012

Carnestoltes 2012

Com en d'altres poblacions Ascó va fetejar Carnestoltes amb una bonica desfilada pels carrers de la vila i un fi de festa a la plaça de Vallxiqué. Val a dir que enguany les carrosses eren molt originals i estaven molt ben guarnides! Felicitats a tots.

dilluns, 13 de febrer del 2012

Els jocs tradicionals al programa Maiors

El passat 10 de febrer el Canal TE va interessar-se pels jocs tradicionals dins del programa Maiors. Durant tres quarts d'hora la tertúlia va girar al voltant de la riquesa del patrimoni lúdic de les Terres de l'Ebre, i sobre les iniciatives en l'àmbits educatiu i el paper que desenvolupen les entitats i associacions culturals. Al llarg de l'entrevista es va parlar del Tradijoc, del congrés de Jocs en la Història que es farà els dies 18 i 19 de maig a Móra la Nova, publicacions de jocs, i iniciatives de recuperació dels jocs.


A l'entrevista hi van participar la Mar Panisello, regidora de cultura de l'Ajuntament d'Amposta que va parlar sobretot del la festa del Mercat a la Plaça d'Amposta; l'Elena Espuny, historiadora i tècnica de Patrimoni Etnològic de l'Institut Ramon Muntaner; i Biel Pubill, professor d'educació física de l'institut de Flix.

dissabte, 11 de febrer del 2012

IOCUS. Curs d'estiu de jocs

 IOCUS és un projecte lúdic promogut pels membres de la Cia. de Jocs l’Anònima amb l’objectiu de crear i oferir espais per a la pràctica i la reflexió al voltant del Joc i el Deport popular i tradicional.

DATA I LLOC: Del 9 al 13 de Juliol del 2012. Tàrrega/Anglesola (Urgell)
HORES DE DURADA: 40 hores de dilluns a divendres. Modalitat presencial.

OBJECTIUS:
-Oferir recursos per a aplicar el joc i deport en diferents contextos.
-Conèixer el patrimoni lúdic del territori i difondre’l.
-Experimentar patrimoni lúdic
-Utilitzar el joc com a element d’intervenció socio-educativa.
-Mostrar experiències i bones pràctiques lúdiques.
-Construïr materials de joc.
-Cercar i posar en valor jocs populars i tradicionals.

DESTINATARIS: Adults majors de 18 anys; estudiants: universitaris, graus i cicles formatius, d’altres formacions; caps, monitors/es i educadors/es de lleure; professionals de l’ensenyament: mestres d’infantil, primària i secundària, universitat; animadors/es socioculturals; professorat d’ensenyaments de règim especial; persones vinculades al món de l’esport; ludotecaris/es; professionals de l’àmbit social; qualsevol persona que tingui ganes de reaprendre a jugar.


NOMBRE DE PLACES: 35. En el cas de no arribar a un nombre mínim d’inscrits, l’organització pot anular el curs.

COST DE LA MATRICULA:
-150 euros ( en el termini d’inscripció: 1 al 15 de Juny)
-180 euros (passat el termini d’inscripció)
-Dte 10% per a grups d’un mínim de 5 persones d’una mateixa entitat i dintre del termini d’inscripció.
El preu no inclou l’allotjament.
Per a més informació: Cia. de Jocs l'Anònima

dijous, 9 de febrer del 2012

Congrés de Jocs en la Història

Us recordo que encara està obert el termini per a presentar resums de comunicacions al Congrés Jocs en la història, que se celebrarà el divendres 18 i el dissabte 19 de maig a Móra la Nova. Tots els que esteu interessats en el món dels jocs des de l'àmbit educatiu, del lleure, o de la recerca i investigació teniu amb aquest congrés el lloc idoni per retrobar gent que ens agrada els mateixos temes i, alhora, una plataforma on donar a conèixer les vostres cerques, experiències i activitats en relació al joc.


PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS Les persones interessades a fer propostes de comunicacions hauran d’informar a la secretaria de les jornades de les seves dades i el títol abans del 23 març del 2012. Els resums de les comunicacions, d’un màxim de tres-centes paraules, s’hauran d’enviar per correu electrònic abans del 13 d’abril de 2012 a l’adreça electrònica elena@irmu.org. El comitè científic organitzador, que decidirà sobre l’acceptació de les comunicacions proposades, es reserva el dret de seleccionar aquelles que s’inclouran dins el programa.
Els textos definitius s’hauran d’enviar abans del 16 de juliol de 2012 en format electrònic. Podran tenir fins a trenta mil caràcters i incloure documents gràfics i un màxim de tres imatges.

PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS- PÒSTER
Aquest apartat es dirigeix a mostrar els resultats d’alguna recerca o experiència al voltant dels jocs i esports tradicionals en la història. El format serà d’1m. d’alt per 80 cm. d’ample. Se suggereix que consti dels següents apartats: títol, autors i filiació (institució), introducció, material i mètodes, resultats, conclusions i bibliografia.
Les persones interessades a participar en aquesta modalitat de comunicació hauran de comunicar-ho a la secretaria de les jornades abans del 23 de març de 2012 i presentar el contingut del pòster maquetat abans del 30 d’abril de 2012 a l’adreça electrònica elena@irmu.org.

PUBLICACIÓ D’ACTES Està previst que les ponències, les comunicacions i les comunicacions-pòster aprovades pel comitè científic organitzador siguin recollides en una publicació.

RECONEIXEMENT DE CRÈDITS I ACTIVITATS FORMATIVES
- Activitat reconeguda dins del Pla Formatiu de Zona del Departament d’Ensenyament.
- Activitat reconeguda com a "Seminari Els jocs en el segle XXI: noves tecnologies i ensenyament" per als estudiants de Magisteri de la URV (divendres 18 maig).
- Reconeixement de 2 crèdits acadèmics per la Universitat de Lleida.
- Activitat reconeguda per l’Escola Catalana de l’Esplai. Tortosa.

PERÍODE D’INSCRIPCIÓ
De l’1 de febrer al 4 de maig

SECRETARIA DE LES JORNADES
Institut Ramon Muntaner
Mas de la Coixa
Rotonda Eix de l’Ebre. N-420, s/n 43770 Móra la Nova
Tel. 977 401757. elena@irmu.org

ORGANITZEN
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Muntaner, Ajuntaments de Móra la Nova i Ascó

COL•LABOREN Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó, Associacio Europea de Jocs i Esports Tradicionals, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Consell Esportiu de la Ribera d’Ebre, Club de Bitlles de Móra la Nova, Coodinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, Entitats de Móra la Nova, Escola Catalana de l’Esplai de Tortosa, Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània. URV, INEFC Lleida, Institut Escola 3 d’abril de Móra la Nova, Museu de les Terres de l’Ebre, Pla Català d’Esport a l’Escola Terres de l’Ebre, Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre,  Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Tradijoc. VIII trobada de Jocs Tradicionals i populars de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

dilluns, 6 de febrer del 2012

Els viatges de la Vetaina


Viatgem per conèixer, per aprendre, per sorprendre'ns, per recordar, per compartir, per somniar, per descansar, per il·lusionar-nos, per descobrir, per desconnectar, per xalar, per enriquir-nos, per badar... i és clar, també per jugar!
Avui us presento la Vetaina. És una menuda companya que des d’ara em seguirà per camins i racons dels meus paisatges, i que amagant sempre la seva cara, com un secret, us deixarà la imatge d’un instant que l’ha omplert per sempre més de bons records.

dijous, 2 de febrer del 2012

Artijoc: joguines impossibles


No us perdeu allò que la creativitat i la imaginació és capaç de fer quan surt dels caparrons dels nostres nois i noies!
Clicant damunt la imatge podreu accedir a l'activitat: Artijoc: joguines impossibles, que els alumnes de 2n d'ESO de l'institut de Flix han realitzat jugant amb les paraules.
Es tracta d'un projecte inspirat en l'obra de l'artiste mallorquí Miquel Angel Juan i el seu fantàstic museu Llonovoy.