dimarts, 26 de juny del 2018

Demà, mostrarem la realitat

Mercè Rodoreda: "no he de dir als lectors que la Colometa està desesperada sinó que li he de fer sentir que ho està". Aquesta és una de les claus de l'excel·lència de "La plaça del Diamant" i té a veure amb la capacitat de l'autora per implicar els lectors en la història. Com? Mostrant-los la realitat i deixant que traguen ells les conclusions. Demà, a #LaBonaLletra, la meua secció al programa Plaerdemavida, parlarem d'aquesta tècnica.
Podeu escoltar-nos a les 13h en la sintonia d'`À Punt ràdio. I sempre, al web. O al rebost de La Bona Lletra.

dilluns, 25 de juny del 2018

El taller d'Escriptura Narrativa, de nou

Encara no fa mes i mig que vam acabar i ja comencem de nou. Avui s'obre el període de matrícula per al Taller d'Escriptura Narrativa que impartisc a la UNED. Ací teniu l'enllaç a tota la informació. Les classes comencen a l'octubre i, al llarg del curs, ens ocuparem de veure com s'estructura un relat, què és el conflicte literari i de quina manera l'hem de fer servir, com dissenyar escenes i com donar-li ritme a la narració i, per acabar, veurem de quina manera s'ha de gestionar la informació per atrapar el lector. I, a més, analitzarem alguna novel·la coneguda i escriurem, escriurem, escriurem...

dimarts, 15 de maig del 2018

Autors a les aules

"Autors a les aules" (http://autorsalesaules.com/) és un projecte que llança FULL i que pretén facilitar la presència d'escriptors als centres docents. I pel qual se'ls ha de felicitar. Al meu parer, és una iniciativa necessària, no sols perquè facilitarà un major contacte entre els escriptors i els estudiants, i ajudarà a promoure la visibilitat dels autors valencians, sinó també perquè reconeix de manera explícita que les activitats als centres docents, com les xarrades o les visites als clubs de lectura, són també una faceta laboral més que incorpora l'ofici d'escriptor i, en conseqüència, que s'han de remunerar (i això, que sembla obvi, no ho és gens en la realitat de cada dia).
Amb tot, espere que aquest projecte siga només un primer pas. I que, en un futur no massa distant, gesten un programa similar que atenga un camp molt més desvalgut encara que la xarxa de centres educatius i que, alhora, és un dels àmbits amb major capacitat de promoure l'afició a llegir: els clubs de lectura.
Si vols llegir la notícia, la tens ací:http://www.llibresvalencians.com/Lesaulespuntdetrobadaamble…

dimarts, 8 de maig del 2018

La bona lletra, 20, 25-4-18 L'escopeta de Txèkhov



En aquest programa de "Plaerdemavida", a la secció "La bona lletra" parlem d'un consell literari que va formular el dramaturg rus Anton Txèkhov i que és conegut com "l'escopeta de Txèkhov". Saps de què es tracta?

divendres, 4 de maig del 2018

La bona lletra, 19, 18-04-18, Autor i narrador poden ser la mateixa persona?



En aquest programa ens fem una pregunta: l'autor i el narrador, poden ser la mateixa persona? I ens valem de dos fragments de "Un momento de descanso", la novel·la d'Antonio Orejudo per respondre-hi.

dilluns, 23 d’abril del 2018

Una entrevista a l'ARTS

A l'ARTS, parle de draps bruts i altres qüestions, a propòsit de la concessió del premi Enric Valor a la meua novel·la "El paradís a les fosques".

dimarts, 10 d’abril del 2018

La bona lletra 13 07 03 18 Narradors intern i extern





El narrador és una de les peces clau de qualsevol relat i, la tria, una de les decisions més importants que ha de prendre l'escriptor. Dels tipus bàsics de narrador i les seues implicacions parlem en el lliurament número 13 de "La bona lletra", la secció del programa Plaerdemavida on ens ocupem de tècniques, recursos i curiositats literàries.

Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida i ací els podcasts de la seccióBona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dilluns, 9 d’abril del 2018

Les veus i la boira, a la Fira del Llibre de València

La Fira del Llibre de València ha programat un club de lectura sobre la meua novel·la Les veus i la boira. Serà el 3 de maig, a les 18.30h al recinte de la fira (Sala Museu 1). L'activitat va dirigida tant a clubs de lectura ja constituïts com a lectors individuals. Per a participar-hi, cal inscriure's en aquest enllaç: http://firallibre.com/event/trobada-de-clubs-amb-vicent-uso/

dijous, 5 d’abril del 2018

Anit, a Castalla

Anit, a Castalla, vaig viure una nit molt especial. Pel premi Enric Valor, és clar, que em van concedir per la novel·la El paradís a les fosques, un premi de prestigi que m'ha fet molt de goig obtenir. Per trepitjar els carrers on va nàixer i va viure el senyor Valor, com el coneixien per ací, una figura enorme de la nostra cultura, a qui no sols admire sinó a qui guarde afecte perquè vaig tenir l'ocasió de conèixer-lo i la seua bonhomia i el seu caràcter humil i afable em van deixar una empremta profunda. Per l'acte, organitzat amb cura i mimant-ne els detalls, davant d'un auditori ple. Però sobretot em va impressionar la resposta de la gent de Castalla, que venia a felicitar-me en allaus, i a fer-se fotos amb mi i a comentar-me què els havia semblat l'acte, i les meues paraules i a dir-me que es llegirien la novel·la. No hi havia estat mai, a Castalla, i em van acollir amb una familiaritat immensa, com si em conegueren de sempre. I, entre totes les anècdotes que s'anaven succeint, vull destacar la figura d'una dona, que es va acostar al moment d'acabar-se l'acte i em va dir que la seua mare havia conegut Enric Valor, que n'havien tingut relació, i que volia mostrar-me una cosa. I va traure una carpeta blava, de gomes, una d'aquelles on abans es guardaven els documents importants, però menuda, molt menuda, i la va obrir i em va mostrar, mentre em deia que estava segura que m'agradaria el que anava a veure, una estampeta antiga, gairebé translúcida, i la va girar del revés i em va assenyalar un nom, escrit en lletres daurades, i em va preguntar, sap què és, açò? I jo, encara atabalat per les emocions de l'acte, no vaig saber reconèixer l'objecte, i ella em va aclarir, sol·lícita, "el recordatori de la primera comunió del senyor Valor". I em va emocionar, no tant trobar-me un objecte antiquíssim, una relíquia, podríem dir, lligat íntimament a la vida del lingüista de Castalla, sinó la generositat d'aquella dona que, abans d'acudir a l'acte, va pensar en mi (tot i que encara no sabia qui era) i va creure que, ja que el premi du el nom d'Enric Valor, potser al guanyador li agradaria veure aquella penyora de l'homenot de Castalla. I va prendre's la molèstia d'agafar la carpeta i presentar-se davant meu i mostrar-me aquell recordatori. Em vaig emocionar, no cal dir-ho.

dimecres, 28 de març del 2018

La bona lletra: el narrador desaparegut

En una novel·la, és factible que desaparega un personatge. Però, és possible que desaparega un narrador? En La Bona Lletra d'avui, dins Plaerdemavida, parlarem del cas misteriós d'un narrador que es va perdre a les poques pàgines d'haver començat a explicar-nos la història. A les 13h en À Punt. I sempre que vulgueu al rebost de la secció.

dijous, 22 de març del 2018

Dos títols recomanables: dues opcions diferents per gestionar diàlegs

Ahir, en "La Bona Lletra", la meua secció a Plaerdemavida, el programa de literatura d'À Punt Mèdia, vam llegir fragments de dues novel·les molt recomanables. Dues opcions diferents i legítimes per gestionar els diàlegs. Podeu recuperar la secció a https://www.youtube.com/playlist… … I el programa sencer a http://www.apuntmedia.es/a-la-carta/plaerdemavida …


dimecres, 21 de març del 2018

La bona lletra: diàlegs literaris

És lícit incorporar als diàlegs literaris les incorreccions de la parla perquè sonen més reals? Avui, a La Bona Lletra, dins el programa Plaerdemavida, intentarem aclarir-ho. Ja saps, en la sintonia o en el web d'À Punt Mèdia. A les 13h, en directe, i si fas tard, ens trobaràs sempre en l'apartat "A la carta". I les seccions anteriors, les tens totes en aquest enllaç.

dimecres, 14 de març del 2018

La bona lletra: la por a la pàgina en blanc

Avui, a La bona lletra, la secció de Plaerdemavida on parlem de recursos literaris, ens ocuparem de la por a la pàgina en blanc i de les estratègies que podem posar en pràctica per superar els bloqueigs. I veurem com el gran García Márquez seguia el consell d'un altre gran, Ernest Hemingway. Ja ho sabeu, a les 13h a la sintonia d'À Punt. I, si feu tard, trobareu el programa al web. I ací podeu recuperar les seccions anteriors.

dimecres, 7 de març del 2018

La bona lletra: com triem el narrador


Antonio Muñoz Molina: "La història només es converteix en argument i novel·la quan l'escriptor troba la veu o les veus que l'han de contar". Avui, a "La bona lletra" dins del programa Plaerdemavida, que condueix Maria Josep Poquet, parlem de com triar el narrador: a les 13h en la sintonia d'À Punt Mèdia.

divendres, 2 de març del 2018

La bona lletra 12 28 02 18 Escriptors de mapa




Sabeu què són els escriptors de mapa? D'ells, i del seu sistema de treball, parlem en la secció número 12 de "La bona lletra", la secció del programa Plaerdemavida on ens ocupem de tècniques, recursos i curiositats literàries.
Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dimarts, 27 de febrer del 2018

Escriptors de mapa




Sabeu què són els escriptors de mapa? D'ells, i del seu sistema de treball, parlem en la secció número 12 de "La bona lletra", la secció del programa Plaerdemavida on ens ocupem de tècniques, recursos i curiositats literàries.
Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

divendres, 23 de febrer del 2018

La bona lletra: Clàssics



Què és un clàssic? N'hi ha una definició universal? Els hem de llegir? I, als centres educatius, s'han de llegir els clàssics o és preferible llegir altres relats més moderns? Què en pensen, escriptors com Mark Twain o Jorge Luís Borges? De tot açò parlem a la novena emissió de "La bona lletra", la secció del programa Plaerdemavida on ens ocupem de tècniques, recursos i curiositats literàries.
Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dijous, 22 de febrer del 2018

Un club de lectura especial

Voleu participar en un club de lectura molt molt especial?
Seguiu, doncs, les instruccions:
1. Llegiu "Les veus i la boira"
2. Inscriviu-vos pitjant aquest enllaç (podeu fer-ho com a clubs de lectura o com a particulars).
i 3. Veniu el 3 de maig a la Fira del Llibre de València.
Serà un gust trobar-me amb lectors com vosaltres i enraonar del perquè i del com de la novel·la i de llibres i de literatura i del que calga.

dimecres, 21 de febrer del 2018

La bona lletra: interés i curiositat



Si un llibre t'enganxa, vol dir que és bo? Què és millor, que vulgues córrer per saber què passarà o que t'hi trobes a gust? Demà, a #LaBonaLletra de Plaerdemavida parlarem dels llibres que fomenten la curiositat del lector i dels que li generen interès. I hi prendrem partit. Si vols escoltar-nos, ja ho saps, a partir de les 13h en la freqüència d'À Punt.
Si fas tard, trobaràs el programa en https://www.apuntmedia.es/a-la-carta/plaerdemavida
I també pots recuperar les seccions ja emeses a youtube:https://www.youtube.com/playlist…

dimarts, 20 de febrer del 2018

La bona lletra: 200 anys de Frankenstein



En gener de 2017 es van complir 200 anys de l'edició de Frankenstein o el modern Prometeu, la novel·la que Mary W. Shelley va escriure a instàncies de lord Byron. A "La bona lletra", dins el vuitè capítol de Plaerdemavida, parlem de la famosa nit del 12 de juny de 1816 en què es troben a Vil·la Deodati, la residència on passava aquell estiu lord Byron, el poeta Percy Shelley, la seua esposa Mary W. Shelley, la seua germana Claire, el metge John William Polidori i l'amfitrió. La nit que sorgeixen dues novel·les que han donat molt de joc: El vampir, de Polidori, i Frankenstein.
Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dilluns, 19 de febrer del 2018

Svetlana Aleksiévitx: Últims testimonis

"Només hi ha una raó per no llegir Svetlana Aleksiévitx i rau a l'estómac (...) Per llegir-la, en canvi, hi ha múltiples raons". La meua ressenya d'Últims testimonis (Raig Verd): la podeu llegir al núm. 81 de Caràcters (https://www.uv.es/caracters/ ). Una escriptora imprescindible.

divendres, 16 de febrer del 2018

La bona lletra: La manipulació de l'atmosfera



Al llarg de la història de la literatura, molts autors han manipulat els fenomens atmosfèrics per potenciar els efectes dels seus relats. Però aquesta estratègia, que ja podem trobar a la Bíblia, comença a ser comuna a partir del Romanticisme, tot i que troba també certa oposició. Al seté programa de Plaerdemavida, i dins la secció "La bona lletra", parlem de com es pot manipular l'atmosfera per aconseguir que el relat cale més profundament en el lector. I llegim un fragment d'un dels mestres en la matèria, el gran Edgar Allan Poe.
Pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida ací.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa, que vaig publicar en 2017.

dijous, 15 de febrer del 2018

La bona lletra: Les primeres frases



Quina importància té la primera frase d'un llibre? Se sol escriure abans que les altres o cal esperar un temps per definir-la' Quines característiques ha de tenir? A "La bona lletra" del sisè lliurament de Plaerdemavida parlem de com encaren els diferents autors l'inici de les seues narracions. I escoltem què en pensa Jaume Cabré i, per acabar, comentem alguns dels inicis més famosos de la història de la literatura.
Ací pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dimecres, 14 de febrer del 2018

La bona lletra: Els best sellers i els germans Grimm



Es pot reconèixer un best-seller abans que siga un èxit de vendes? Com podríem definir-lo? Es pot fabricar un supervendes? A "La bona lletra" del cinquè episodi de Plaerdemavida ens ocupem dels llibres que han arribat a milers de lectors, alguns a través de grans campanyes publicitàries i d'altres en contra de totes les previsions. I expliquem quines característiques tenen els best-sellers i si es compleixen sempre. I, per acabar, parlem d'uns dels primers autors de best-sellers, els germans Grimm i les seues narracions d'arrel folclòrica que han aconseguit escampar per tot el món.
Pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida ací.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en aquest L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dimarts, 13 de febrer del 2018

La bona lletra: La importància del tema en literatura, i un pessic d'Alfred Hitchcock



Quina importància té el tema, a l'hora de fer literatura? Poca, molta o no gens? Es pot fer bona literatura de qüestions banals? O ens calen grans conflictes per arribar a bon port? En "La bona lletra" del quart lliurament de Plaerdemavida parlem del tema i de quina importància li donen alguns autors. I expliquem una anècdota sobre la matèria que Alfred Hitchcock li conta a François Truffaut en el volum El cinema segons Hitchcock, on el director francès recull una llarga entrevista que manté amb el mestre del suspense.
Pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida ací.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dilluns, 12 de febrer del 2018

La bona lletra: Holmes, Watson i el narrador testimoni



Arthur Conan Doyle ens explica les aventures del detectiu Sherlock Holmes a través de la veu del seu inseparable doctor Watson, però, per què tria aquesta fórmula? A la secció "La bona lletra" del tercer programa de Plaerdemavida parlem del narrador testimoni, aquell que ens explica les peripècies que protagonitza un altre personatge i de quines condicions ha d'observar per a ser fiable.
Pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida ací.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

divendres, 9 de febrer del 2018

La bona lletra: Daniel Pennac i els drets dels lectors



Quins són els drets dels lectors? En un llibre titulat Com una novel·la, l'escriptor francés Daniel Pennac es planteja per què no llegeixen els adolescents i s'adona que un dels problemes és l'excessiva sacralització del llibre i de la lectura. La seua proposta trenca motllos i llocs comuns i restaura el dret a gaudir-ne, d'un bon llibre, i a deixar-lo córrer, si no ens fa el pes. Al final del text, Pennac proposa un decàleg de drets dels lectors, que comentem en el segon programa de Plaerdemavida, dins la secció "La bona lletra".
Pots recuperar els programes sencers de Plaerdemavida ací.
Bona part dels continguts de "La bona lletra" els trobaràs en L'arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa que vaig publicar en 2017.

dijous, 8 de febrer del 2018

L'escrit de Borges sobre els clàssics


Ahir a #LaBonaLletra de Plaerdemavida (À punt Mèdia) vam parlar dels clàssics i vam llegir un extracte d'un text de Borges. Ací el teniu sencer: http://ciudadseva.com/texto/sobre-los-clasicos/

Podeu recuperar tots els programes a https://www.apuntmedia.es/a-la-carta/plaerdemavida

I, si només voleu escoltar la secció, podeu recuperar-les a Soundcloud (https://soundcloud.com/user-169269097) o, en format vídeo, a Youtube (https://www.youtube.com/playlist…)

dimarts, 6 de febrer del 2018

Mark Twain: clàssic és un llibre que la gent elogia però no llig; un llibre que tot el món voldria haver llegit i ningú vol fer l'esforç de llegir. Demà a "La bona lletra" de Plaerdemavida parlem dels clàssics (a les 13h en À Punt Mèdia). Què és un clàssic? Cal llegir-los? Què en penseu? Quin és el vostre clàssic preferit?