miercuri, 30 decembrie 2009

La Multi Ani tuturor si un 2010 plin de... ceea ce va doriti fiecare


Sunt intr-o pauza de blog, sunt in concediu la familia mea, la Deva. Asa ca mi-am spus sa stau departe de computer si de blog. Insa nu pot sa nu va adresez tuturor un gand bun, acum la sfarsit de an. Si sa va multumesc celor care v-ati gandit la mine si mi-ati facut urarile de sarbatori.

Va doresc ca 2010 sa va aduca tot ceea ce va doriti voi, fie ca e vorba despre sanatate, fericire, iubire, bani sau toate astea la un loc!

La Multi Ani si sa ne reintalnim cu bine anul viitor!

Cu drag,
Menaru

marți, 22 decembrie 2009

No smoking

Ce m-a surprins azi la audierea lui Baconschi in comisiile parlamentare?
  • Nu faptul ca o discutie care trebuia sa fie pe politica externa a fost deturnata pe tema fraudarii alegerilor la Paris si la ciocniri verbale intre parlamentarii PSD si PDL.
  • Nu ironiile reciproce aruncate de Valeriu Zgonea si Teodor Baconschi referitoare la episodul votului de la Paris.
  • Nu faptul ca discursul ministrului propus a fost extrem de general si previzibil, rostit de parca i se parea o formalitate acea audiere si abia astepta sa scape de ea.
  • Nu modul ferm si oarecum je m'en fich-ist (daca-mi permiteti acest cuvant) in care a raspuns intrebarilor, mod pe care l-am apreciat, pentru ca n-a parut un ministru propus doritor sa obtina binevointa membrilor comisiei, care transmitea: eu sunt sigur pe mine, e normal sa ma votati, stiu cine sunt, ce sunt si ce am facut.
  • Nu insistenta lui Titus Corlatean de a-l acuza pe Baconschi de a fi "mai la dreapta de dreapta", pentru ca ar fi scris prefata unei carti a unui tip care este adeptul viziunilor legionare. I-a pus intrebare si in audiere, a subliniat asta si in declaratiile de la sfarsit facute presei.
Ei bine, pe mine m-a surprins, as zice chiar socat, sa vad dezinvoltura lui Hrebenciuc si, mai apoi, a lui Sever Voinescu fumand in sala de sedinta. Nu incepuse inca audierea, iar Hrebenciuc fuma tacticos, parca se pregatea pentru ce urma. L-am surprins facand asta si in timpul audierii. Insa in timpul audierii l-am vazut si pe Sever Voinescu fumand tacticos o tigara.

E adevarat, eu merg destul de rar prin Parlament, in special la audieri de ministri de externe, ambasadori, la evenimente organizate acolo, dar a intrebat si eu daca e o obisnuinta sau nu. "Ei, e Hrebe", mi-a raspunhs o colega de la Antena.

Nu-mi venea sa cred! E adevarat, pe holuri se fumeaza, jurnalistii fumeaza pe-acolo, la fel si politicienii, deci poti fuma prin Parlament, insa chiar in sala de sedinta? Chiar in timpul audierii unui ministru propus?

Instantaneu m-am gandit la Parlamentul European. Cred ca atunci cand merg la Bruxelles fumez cel mai putin, din comoditate, nu ies afara doar pentru o tigara. E adevarat, nu sunt un fumator inrait. La Bruxelles este un loc in care poti fuma in interior, intr-o incapere special amenajata la barul de la etajul 3, insa mirosi ca naiba cand iesi de-acolo. E ceata, nu alta, dar viciosii au un loc.

La Strasbourg la PE eu nu stiu sa fie in interior un loc, eu ies intr-o curte interioara de la sala de presa. E adevarat ca am fumat in PE la Strasbourg, in biroul presedintelui de politica externe, Jacek Saryusz-Wolsky, un polonez. Am fost sa ii iau un interviu si m-a servit cu o tigara. Am savurat acel Davidoff light cu o placere nedisimulata, ceea ce l-a amuzat. Insa m-am aratat uimita: "Fumati aici?". "Ei, doar la mine in birou, e voie", mi-a raspuns el, aratand ca e important.

Insa regulile sunt reguli, in comisii sau in alte intalniri nici nu s-ar gandi cineva sa fumeze. Multi dintre ei nu fumeaza in birourile proprii, pentru ca e interzis.

Asa ca puteti intelege uimirea mea cand am vazut ca in Parlamentul Romaniei se fumeaza in salile de sedinta si chiar in timpul sedintei. Eu cred ca asta e o lipsa de respect - nu numai fata de reguli, ci si fata de momentul respectiv si de insusi ministrul propus.

Ciudat, nu, dar asta e impresia care ma domina dupa audierea de azi a lui Baconschi.

duminică, 20 decembrie 2009

Meritocratia in Romania. Baconschi, nu Aurescu

Sunt o idealista, eu inca mai cred in meritocratie. Marturisesc ca am ramas surprinsa si dezamagita sa aud despre propunerea lui Teodor Baconschi pentru portofoliul externelor, in conditiile in care numele lui Bogdan Aurescu a fost atat de mult vehiculat si eram convinsa ca merita acest post.

Nu am nimic impotriva ambasadorului roman la Paris, am facut un interviul cu domnia sa inainte de a prelua mandatul in Franta, dialogul a fost o incantare. Insa nu am uitat de un scandal in care era implicat un jacuzzi.

De partea cealalta, pe Bogdan Aurescu il stiu profesional mult mai bine din contextul procesului de la Haga. E tanar, dar cred ca are calificarea sa fie ministru. Nu este un tip controversat, nu are balaceli in jacuzzi, este in minister de 13 ani si a lucrat acolo zi de zi - un argument important, incat acum sunt convinsa ca la conducerea MAE trebuie sa fie un om din sistem, care sa cunoasca in amanunt acea intitutia.

Daca meritocratia ar fi fost un criteriu de evolutie profesionala in Romania, Aurescu era acum ministru. Numai ca nu este. Jocurile politice si interesele primeaza O sa si explic.

Aurescu este indubitabil un profesionist recunoscut. A castigat pentru Romania - impreuna cu echipa sa - procesul impotriva Ucrainei, a lucrat la acest proiect si a avut viziune si o gandire strategica pe termen lung. Probabila asta a fost cel mai coerent proiect de politica externa al Romaniei de dupa revolutie. Recunoasterea lui Aurescu este atat in randul profesiei, a intregii clase politice - audierea sa in Parlament si faptul ca a primit constient (nu dintr-o greseala, ca Blaga) avizul favorabil al comisiei parlamentare reprezinta o confirmare profesionala fara niciun echivoc, dar si la nivelul opiniei publice.

Ei bine, Aurescu a fost propus ministru in guvernul Croitorul, un guvern despre care se stia ca o sa fie sacrificat, care nu va trece. Si atunci a aparut intrebarea fireasca: de ce a acceptat? In mod cert isi cunostea sansele - ele erau minime, daca nu nule. Pentru ca el a considerat ca da un semnal puternic in institutie, in minister, ca le transmite oamenilor ca in ciuda haosului politic, lucrurile au si vor avea continuitate, ca situatia in MAE, in politica externa romaneasca e sub control. Sa recunoastem, ministerul asta e complicat si cu o gramada de bube, in ciuda faptului ca pare cel mai elitist.

Lui Basescu i-a servit sa fie nominalizat Aurescu pentru externe. Si in guvernul Croitoru, si in guvernul Negoita. L-a folosit, s-a folosit de imaginea buna pe care o are Aurescu. Cum? Declaratia lui Basescu spusa in campanie nu are nevoie de nicio explicatie:

Sunt mândru că România a câştigat cel mai mare proces al său de după cel de-al doilea război mondial. Ne-am câştigat 9.600 de kilometri pătraţi de platou continental în Marea Neagră în disputa de la Haga cu Ucraina. Iată că în timpul mandatului meu suprafaţa României a crescut nu numai cu ce aduce Dunărea, dar şi cu 9.600 kilometri pătraţi în Marea Neagră. (...) Am luat o Românie mai mică de la Ion Iliescu şi la sfârşitul primului mandat las tuturor românilor o Românie mai mare decât am primit-o şi asta în primul rând este că şi voi românii aţi vrut ca să se câştige acest proces extrem de important la Haga.

A zis-o la mitinguri, a zis-o la dezbaterile cu contracandidatii.

Cand s-a pus problema noului guvern Boc, evident ca numele lui Aurescu a aparut din nou. Probabil ca toti se gandeau: ok, in sfarsit, i-a venit momentul. Apoi a aparut, tot pe surse, si o a doua varianta: Sever Voinescu. O varianta care palea, in ochii opiniei publice si nu numai, in fara lui Aurescu, indubitabil.

Vineri, colegii de pe politic aflasera, pana pe la pranz, ca Aurescu va fi ministru, presa dadea ca sigura acesta varianta. Insa cei care faceau guvernul aveau alte planuri. Campania electorala trecuse. Asa ca sambata a aparut surpriza: Teodor Baconschi propus pentru portofoliul Externelor. Diplomatul a confirmat ca a fost intrebat si ca vine in tara pentru audieri.

Toata aceasta schimbare - in urma unor sfori trase si inca mai caut explicatia plauzibila pentru numirea lui Baconschi - imi arata ca, pana la urma, meritocratia nu conteaza in Romania. Doar jocurile si interesele politice. In acest moment MAE avea nevoie de un om ca Aurescu. Un om cu competentele lui.

Trecand peste statura intelectuala a lui Baconschi, performantele lui in MAE sunt caracterizate ca foarte modeste. Indepartarea lui din functia de secretar de stat (prin redeseanrea organigramei MAE si desfiintarea functiei) de catre Calin Popescu Tariceanu - interpretata la momentul respectiv ca un alt episod al conflictului Basescu-Tariceanu, in conditiile in care Baconschi era un apropiat al presedintelui, el fiind apoi adus consilier la Cotroceni, inainte de plecarea in Franta - ar fi avut cauze si niste evaluari ale performantei sale in aceasta functie. "E buna ca ambasador in Portugalia sau pe langa Sfantul Scaun,in functii reprezentative, dar palaria de ministru e prea mare pentru el. A fost si cea de secretar de stat", este un curent de opinie in MAE.

Meritocratia nu conteaza, Aurescu a fost bun in campanie. Asta e convingerea mea. Sunt absolut convinsa ca n-a refuzat el propunerea, ca apoi sa se gaseasca o alternativa. Pur si simplu cred ca nu i s-a mai propus oficial, chiar daca a fost varianta.

Pe de alta parte, probabil ca nu e inca momentul lui. Nu intr-un guvern despre care se spune ca va fi unul de sacrificiu. Asa ca nu e nicio pierdere, in mod sigur nu pentru el. E insa o pierdere pentru cei care inca mai cred, la fel ca si mine, ca totusi, in ciuda intereselor si jocurilor politice, meritocratia isi gaseste si ea locul pe undeva. E clar, insa, ca deocamdata nu e cazul.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Ce carti ati cumparat anul asta?

Citesc aici ca peste jumatate dintre romani nu au cumparat carti in 2009, mai precis 51% dintre noi.

Eu anul asta m-am rasfatat din plin. Am inceput in noiembrie 2008, cand dupa luna petrecuta la Bruxelles, eu si prietenul meu ne-am intors cu o valiza de carti. Iar din Anglia am trimis doua pachete prin posta si m-am itnros cu o alta valiza.

Am citit multe dintre ele, iar cand am plecat din Anglia ma temeam ca am cuparat prea putine si ca le voi termina in cateva luni. Marturisesc insa ca dupa ce m-am intors am citit mult mai putin decat in cele trei luni petrecute in UK. Din pacate, din nefericire.

Insa ma consider o rasfatata, din acest punct de vedere. Sunt prin fericitii 49% care au achizitionat cel putin o carte in 2009.

Vroiam sa va provoc sa imi spuneti care e cartea pe care o considerati cea mai buna achizitie. Si urma sa va spun si eu. Dar nu pot sa aleg. Pe toate le consider atat de bune, incat voi merge la biblioteca si, cu ochii inchisi, voi pune degetul pe una.

Gata! Fareed Zacharia - The Post-American World. E achizite din 2008, de la Bruxelles. Dar da, 100% de acord cu alegerea facuta cu ochii inchisi.

Dorinta mea pentru anul 2010: sa cumpar mai multe carti si sa le si citesc, decat in acest an.

vineri, 18 decembrie 2009

1 an

(foto: google)

Am crescut marisor: azi blogul meu implineste 1 an. Va multumesc tuturor celor care ma cititi, ma urmariti, care ati pus blogul meu in blogroll, tuturor celor care comentati, tuturor celor care ma criticati, tuturor celor care ma laudati.

Reactiile voastre m-au incurajat sa merg mai departe, sa scriu uneori mai inspirat, alteori deloc inspirat cum ar zice unii. :)

Va multumesc si sper sa ramanem impreuna mult timp de-acum incolo.

Sarbatori fericite va doresc tuturor si un an 2010 asa cum vi-l doriti!

joi, 17 decembrie 2009

Anunt matrimonial

Fac revista presei on-line din Republica Moldova. de obicei ma uit doar pe stirile politice si evenimentele la zi, dar azi am zis sa parcurg toata pagina principala a Jurnalului de Chisinau. Si am vazut un anunt matrimonial.

Este vorba de cumnatul meu. Are 29 de ani şi n-a fost niciodată căsătorit. Este simpatic şi priceput la toate, dar foarte timid. Are maşină şi casă, moştenite de la bunei.

Mi s-a parut atat de funny: tipul e timid, clar, din moment ce cumnatul sau cumnata da anuntul matrimonial. Dar e simpatic, priceput la toate (important, nu? sa stie sa schimbe o garnitura la robinetul de apa calda). Cea mai tare parte mi s-a parut sfarsitul: are casa si masina mostenite de la bunei. :)))) De la bunei? E un anunt simpatic si tare amuzant.

UPDATE: E Boc. Pronosticuri pentru guvern

In 35 de minute Traian basescu va anunta numele noului premier. La realitatea, Liana Patras/Alexandru ii pune pe invitati sa liciteze: cine va fi premier.

Boc? Un independent? Mihai Razvan Ungureanu?

Vorbind cu prietenii mei care scriu pe politic am auzit mai multe variante. Citeam pe un blog - in cer scuze, citesc atat de multe intr-o zi ca nu mai stiu unde - ca o lovitura de imagine ar fi Anca Boagiu. E numele care l-am auzit doar acolo.

Citind presa vad si variante de membri ai guvernului. Licitam pe guvern? Ca pana la premier mai e putin, curiozitatea si interesul ne vor fi satisfacute.

Ma intreb: se vor mai regasi Blaga, Videanu, Berceanu si Udrea in noua guvern? Va fi, in sfarsit, Bogdan Aurescu ministru de externe? Am vazut a a aparut si varianta Sever Voinescu. Va fi Funeriu la educatie si Raluca Turcan la cultura?

Am ajuns la licitatii. Asta mi se pare oarecum amuzant. Deci, licitam?

UPDATE: Ei bine, Emil Boc este premier. Sper ca echipa pe care si-o va face va fi din oameni competenti. Ma enerveaza logica asta - e un premier de sacrificiu, e un guvern de sacrificiu, care va trebui sa ia masuri foarte nepopulare, cerute de acordul cu FMI si de iesirea din criza.

Pe de alta parte ma enerveaza ipocrizia celor care vor fi acum in opozitie: PNL si PSD. De cand invinsii trebuie sa fie favorizati si sa ridice pretentii de premier. Crin Antonescu a iesit pe locul 3 la alegeri, iar Geoana a pierdut. Cum si la ce diferenta, nu mai conteaza, din moment ce institutiile statului au spus ca Basescu a castigat corect si l-au validat ca presedinte. Si atunci de ce invinsii sa aiba pretentii de banca intai?

Pe de alta parte, daca interesul national ar fi ceea ce "ii mana in lupta", atunci ar fi cedat oameni pentru echipa premierului. Cadou-otravit? Geoana, las-o naibii. Daca toti ar fi interesati de binele tarii, ar face naibii o echipa competenta, indiferent cine e premier. Daca opozitia vor bloca totul in parlament, este evident ca nu au in vedere interesul national. Daca se va continua situatia dinainte de alegeri, cand picam ministri doar ca sa ne opunem, cand ne umflam muschii doar asa, sa aratam noi ce opozitie puternica suntem, dar ignorand total urgentele economiei, atunci nu vor face decat sa confirme ca ii doare la basca e interesul national.

Sunt nerabdatoare sa aud declaratiile liderilor PSD si PNL. Asta daca mai au timp si nu sunt prea ocupati sa isi pazeasca spatele in propriile partide.

PS. Ati vazut ca si Basescu si Boc aveau azi cravate mov? Si azi e joi.... :))))

miercuri, 16 decembrie 2009

Remember 1989

Au trecut 20 de ani de la caderea comunismului. Aud pe Realitatea TV Timisoara povestea zilelor acelora de decembrie 1989, cand timisorenii au declansat ceea ce urma sa fie eliberarea Romaniei de un regim opresiv.

Oamenii care vorbesc au in jur sau peste 40 de ani, sunt tinerii activi ai acelor zile. Si, evident, intrebarile firesti care li s-au pus: sunteti multumiti de situatia de-acum, dupa 20 de ani?

Citeam pe Times articolul publicat de prestigioasa publicatie in ianuarie 1990, adica foarte la cald, vorbea despre caderea lui Ceausescu "saptamana trecuta". Merita o lectura. Aici.

In sfarsit, Romaniei i-a venit randul in seria Autumn of Change, seria speciala dedicata caderii comunismului in Europa de Est. In 19 decembrie, la ora 19.30, ora Romaniei, CNN va difuza un reportaj despre Romania, care va fi reluat in 20, 21 si 25 decembrie. Fionnula Sweeny va fi la Bucuresti intre 21 si 23 decembrie si va transmite live de-aici. Inca de cand am vazut promo-ul facut de Amanpour, prin primavara, am fost foarte curioasa si nerabdatoare sa vad povestile despre Romania. Mai e putin.

Apare obsesiv in aceste zile intrebarea: a meritat? Nu stiu ce simt cei care au fost in strada, care au petrecut nopti de groaza in arest, care si-au vazut prietenii impuscati, care au fugit speriati de gloante sau parintii care si-au pierdut copiii in acele zile.

Cred ca opiniile lor sunt foarte importante, raspunsul lor la aceasta intrebare. Altfel, eu pot spune simplu: a meritat. Daca e s-o iau personal, spun ca a meritat pentru ca eu fac astazi aceasta meserie care imi place tocmai pentru ca romanii au castigat libertatea de expresie. Si pentru multe alte lucruri. Da, sunt in fiecare zi lucruri dezamagitoare in tara asta, dar nu poti spune ca nu e mai bine decat inainte. Cel putin nu mai exista teroare de a vorbi, de a gandi, teama de cei apropiati, despre care nu stiai daca nu cumva te toarna sau nu.

Ii spuneam mamei mele saptamana trecuta ca, daca as fi fost mai mare in perioada ceausista, probabil as fi fost printre tinerii care ar fi incercat sa fuga din tara. Ca nu ma impacam cu un regim ca ala, ca eu n-am teama sa vorbesc si probabil ca as fi fost unul dintre tinerii revoltati. Imi amintesc de tinerii de la bloc, proaspeti absolventi de facultate sau studenti despre care auzeam ca au incercat sa fuga din tara pe la sarbi sau pe la unguri. Dar in majoritate pe la sarbi. Unii au fost prinsi, dar au continuat sa incerce, pana le-a reusit. Probabil ca, daca as fi avut 18 ani si peste inainte de revolutie as fi facut la fel. :)

marți, 15 decembrie 2009

Ce ti-e si cu zapada asta....

Dimineata am plecat de-acasa, din Drumul Taberei, pe ninsoare, dar inca nu se asezase. Si, surpriza, am iesit foarte repede din cartier, era cam 9.40 cand am luat troileibuzul. In alte conditii meteorologice, mai prielnice, faceam mai mult.

Pe parcursul zilei am vazut scenarii apocaliptice, realitatea avea un generic cu o muzica ce te baga in sperieti. Ma gandeam ca o sa fie o adevarata aventura sa ajung acasa. Din centru, din zona Universitatii pana, fireste, tot in Drumul Taberei.

Am plecat de la serviciu pe la 19.20 si am ajuns fara nicio problema in cartier. Nu tu coada pe dealul de la Academie, nimic. Ma uit la stiri acum si vad ca in Bucuresti se circula greu.

Nu stiu cum e asta, dar intr-unul dintre cartierele bucurestene spre care si dinspre care se circula in general foarte greu, zapada n-a afectat circulatia. Sa fiu eu un om teribil de norocos si sa fi nimerit niste momente fara trafic? Sau situatia nu e chair atat de disperata peste tot?

Mama mea, acum la Deva, ma suna ingrijorata si ma compatimea cum o sa ajung acasa. Ei bine, fara nicio problema. voi ati avut probleme? In tara o fi mai grava situatia? Probabil, doar asa imi imaginez ca se justifica apocalipsa prezentata la tv.

Ce ii transmit liderii europeni lui Basescu: ai nevoie de guvern cu sprijin larg, continua reformarea justitiei, fii un sprijin in UE

Liderii europeni, deocamdata, ii transmit felicitari presedintelui Basescu. Daca nu gresesc, Sarkozy a fost primul, urmat de presedintele Parlamentului European, de premierul britanic si de presedintele Comisiei Europene. Marturisesc ca astept mesajul lui Obama. Si al Angelei Merkel.

Deci care sunt mesajele esentiale din scrisorile de felicitare adresate de liderii europeni, dand la o parte cuvintele politicoase si firesti intr-o astfel de ocazie?

Sarkozy: Sunt convins ca acest nou mandat pe care vi l-au dat romanii ne va permite sa intarim relatiile noastre exceptionale de prietenie si cooperare care unesc tarile noastre, in continuarea parteneriatului strategic pe care l-am semnat in 4 februarie 2008. Fiti sigur de dorinta mea personala si de determinarea tuturor autoritatilor franceze de a actiona in acest sens. Tarile noastre trebuie sa faca fata unor provocari importante. (...) Stiu, din experienta, ca pot conta pe sprijinul dvs.

Buzek, presedintele PE: Ca presedinte al Romaniei veti avea o sarcina dificila avand in vedere conditiile economice actuale deosebite din intreaga lume, dar si multe oportunitati de a transforma viata oamenilor in bine. Am observat, in cadrul reuniunilor de la Bruxelles, abilitatile dumneavoastra de negociator si de promotor al valorilor si aspiratiilor romanesti. Imi doresc sa promovati in continuare interesul si vocatia europeana a romanilor.

Brown: Ati primit un mandat pentru continuarea actiunilor decisive de reformare a justitiei, aceste reforme asigurand un progres semnificativ in combaterea coruptiei si cresterea performantei in sistemul judiciar. Puteti conta pe sprijinul nostru deplin in acest domeniu. Apreciem, de asemenea, relatia stransa de cooperare in activitatile de combatere a infractionalitatii.

Barroso, presedintele CE: Prima si cea mai urgenta sarcina care sta acum în fata dumneavoastra este formarea unui nou guvern, capabil sa reuneasca un larg sprijin in Parlament. O abordare consensuala si inclusiva este cu atat mai importanta in aceste vremuri dificile.

Nostalgii comuniste in RATB

Am zile in care urasc sa merg cu troleibuzul. Si nu e din cauza aglomeratiei, pelc mai devreme, ma inarmez cu rabdare, cu MP3 player-ul in urechi si asta e. Il urasc din cauza oamenilor.

Nu, nu sunt asociala. Dar sa aud dimineata, la prima ora, cand sunt ninca rupta de somn sau pur si simplu n-am chef de serviciu si totusi intr-acolo ma indrept tot felul de oameni vorbind despre ce ii framanta si luand drept auditoriu intregul troleibuz.... e peste puterea mea de anduranta.

Am asistat la numeroase episoade in care subiectul erau tinerii. Si, intotdeauna, cei care ii blamau erau oamenii in varsta. Una dintre primele mele revelatii cand am venit in bucuresti la facultate si am inceput sa folosesc zilnic mijloacele de transport a fost sa constat ca oamenii batrani sunt foarte rai si ranchiunosi. Eu aveam imaginea bunicilor mei, oameni ok, care nu ii urau pe tineri asa cum constatasem ca se intampla, daca ma luam dupa episoadele din troleibuz.

Ceea ce mi-a pus capac a fost o replica incredibil de nepotrivita a unei batrane. O tanara statea pe unul dintre locurile destinate copiilor, batranilor, bolnavilor sau femeilor insarcinate. Si de ea s-a luat o batrana, cu vechiul repetoriu: Tinerii din ziua de astazi sunt niste nesimtiti, nu cedeaza locul oamenilor in varsta, needucati, etc etc. Doamna, ma simt rau, i-a replicat tanara. Ei, te simti rau la varsta asta, noi suntem bolnavi, nu voi, si-a arogat batrana monopol asupra bolii. Sunt insarcinata, nu ma simt bine, a continuat tanara dialogul prin care se scuza. Si ce, eu te-am pus sa ramai insarcinata?, a fost replica batranei.

M-a socat, pur si simplu. Mi s-a parut o esenta a rautatii.

Ei bine, in aceasta dimineata o alta femeie facea apologia vremurilor lui Ceausescu. "Ala a fost bun, ne dadea casa, serviciu, acum vezi barbat in toata firea plangand ca si-a pierdut locul de munca", spunea ea. Unii au incercat sa o faca sa taca - pana la urma, in drumult au spre serviciu ai nevoie de liniste, nu de aberatii - dar replica ei a fost: "Mi-am castigat dreptul sa vorbesc. Pentru asta au murit unii acum 20 de ani".

Pai cum vine asta? Altii i-au castigat un drept, de care se bucura, dar ea uita ca au murit din ordinul acelui om "minunat" care ii dadea serviciu si casa.

Brr, urasc RATB-ul, pe bune. Din unii oameni scoate tot ce e mai urat. Probabil ca sunt foarte multi oameni singuri, care n-au cu cine sa vorbeasca si cand merg cu autobuzul simt ei nevoia sa se faca auziti. Si sa comunice. Tot se gaseste cineva sa intre in dialog cu ei, fie sa ii aprobe, fie sa le spuna sa taca. Si uite-asa, o cearta devine tot comunicare.

Apropo, merita sa intrati in sectiunea asta pe HotNews.ro.

luni, 14 decembrie 2009

Training de 10 luni in China pentru manageri pe banii UE - cursuri de limba chineza de afaceri si munca intr-o companie timp de 3 luni

Manageri cu varsta intre 26 si 40 de ani si cu 5 ani de experienta pot aplica pentru un program de schimb de experienta si training in China finantat de Uniunea Europeana. EU-China Managers Exchange and Training Programme are ca data limita de depunere a aplicatiilor este 7 ianuarie 2010, ora 18.00 (ora Beijingului), iar ceie zece luni si jumatate ale programului vor incepe in 17 mai 2010. Adresa de email la care pot fi trimise aplicatiile este: application@metp.net.cn

Mai multe informatii puteti citi pe pagina de net a programului, aici.

Cateva informatii sumare: preselectia va fi facuta de un grup de experti chienzi si europeni, iar cei care se afla pe lista scurta vor sustine un itnerviu de 30 de minute la Beijing sau in Europa.

Programul va consta in doua saptamani de training intercultural, 7 luni de cursuri de limba chineza pentru afaceri si trei luni de munca in China. Alocatia primita este de 1000 de euro pe luna. Prioritate se va acorda femeilor manager, se arata in indicatiile legate de program.

Festivalul filmelor incriminatoare

Parca suntem al un festival de filmulete incriminatoare: filmuletul cu Basescu lovind un copil, presupusul film sexual cu Geoana si astazi, ajungand la serviciu, descopar filmuletul cu Geoana primind mita 5000 de euro. Il puteti vedea aici.

Despre el vorbeste fosta consiliera a lui Adrian Nastase, Anca Alexandrescu, pe blogul ei. Dar presa a preluat postarea si o rezuma.

Nu v-ati saturat de filmulete de-astea despre care se vorbeste cu atata voluptate si nu se mai termina dezbaterile si trimiterile la ele, pe care le vedem obsesiv pe televiziuni, care sunt preluate pe bloguri si se rostogolesc asa, ca un bulgare de zapada care devine urias?

Parca suntem al un festival de film, nu alta. Contextul politic este inca volatil, Mircea Geoana declara intr-un interviu la Antena 3 ca vrea sa ajunga la CEDO cu contestarea alegerilor, pe cand BEC renumara voturile nule si rezultatul e tot in favoarea lui Basescu.

Geoana ne promitea liniste, dar el vrea continuarea scandalului, daca va sesiza CEDO. Iar aparitia acestui film probabil ca va naste alt scandal. Ma intreb daca mai sunt si alte filme sau am epuizat cinemateca.

Pentru ca dupa vizionare, dupa "critica de film" aferenta, cred ca e cazul ca lumea sa se puna pe treaba. Toti avertizeaza cat de greu va fi anul 2010. Dar asta deocamdata este un subiect secundar. Principal e sa ne satisfacem pasiunea de "cinefili", nu? Sa speram ca festivalul filmelor incriminatoare a luat sfarsit, odata cu acest film cu Geoana.

vineri, 11 decembrie 2009

New York Times despre fantomele comunismului

New York Times vorbeste despre fantomele comunismului si asta imi spune inca o data ca acum, la 20 de ani de la prabusirea acestui sistem in Europa, a devenit "an issue" trecutul comunist, apartenenta la structurile statului comunist sau colaborarea cu acestea.

Aici am mai scris despre asta.

Un rezumat al articolului din NT Times publica HotNews.ro.

E vremea propice sa fim mai buni si mai generosi

Spun asta citind povestea unui pusti de 9 ani care are o tumoare intracraniana maligna si care face un tratament, a suferit si o operatie, care costa 45.000 de euro. Pentru noi, oamenii obisnuiti, este o suma mare, dar picatura cu picatura se poate aduna.

Povestea lui Robert Vlase, caci asa se numeste pustiul, este aici. Stiu ca sunt multe astfel de povesti si ca oameni de bine au fost generosi si au ajutat. Cand este insa vorba despre o ruda a unui amic sau cunoscut, cum este cazul acestui pusti pentru mine, este parca si mai dureros si dorinta de a ajuta e si mai mare.

Ma gandesc ca acum, in apropierea Craciunului, este vremea propice sa fim mai buni si mai generosi.

joi, 10 decembrie 2009

Intelectualul lui Basescu... intelectualul lu' peste...

Deschid HotNews.ro si vad prima stire: Horia Roman Patapievici: Basescu a detinut o caseta cu Mircea Geoana primind sex oral .

Prima reactie: ce nebunie e asta? Si ce naiba l-a apucat pe intelectualul Patapievici? El a facut aceasta afirmatie din titlul articolului intr-un interviu pentru o publicatie spaniola, aici este traducerea interviului. Articolul in original, aici.

Senzatia pe care mi-o provoaca aceasta iesire a lui Patapievici, un tip chiar daca destul de controversat - dupa parerea unora - considerat de altii un intelectual rasat, este de sila. De ce s-a apucat Patapievici sa arunce asta pe piata. Mai ales ca vad ca purtatorul de cuvant al lui Basescu, din campanie, Sever Voinescu, infirma aceasta informatie.

Patapievici vrea sa convinga - pe cine, cititorii spanioli? - ca Basescu este un om cinstit, ca n-a folosit mizerii in campanie, desi o putea face. Si mai zice si ca presedintele l-a impins pe copilul din celebrul film si ca a gresit ca nu a negat din prima gestul.

Un fragment din interviu:
Reporter: Videoclipul cu copilul a fost dezagreabil ...
Patapievici: Obscen. Nu cred că Basescu a lovit copilul ci cred că doar l-a împins. Greşeală sa a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul lui Bill Clinton, in chestiunea cu sexul oral... Apropo, ştiu din surse sigure ca lui Băsescu i-a fost oferita o caseta cu Mircea Geoana primind un sex oral şi a refuzat să-l folosească împotriva lui. Este un om cinstit, credeti-mă.

Ok, am inteles, Basescu e cinstit. Patapievici cum e?

UPDATE: Citesc in Gandul reactia lui Patapievici.
"Am pomenit de existenţa acestei casete, fără alte referiri, pentru a sublinia diferenţa dintre atitudinea adversarilor preşedintelui Băsescu, care s-au pretat la falsificarea unei casete pentru a-l compromite, şi atitudinea preşedintelui Băsescu însuşi. În discuţia cu jurnalistul spaniol nu am făcut nici o referire negativă ori derogatorie la adresa d-lui Geoană, aşa că aprecierea domniei sale cum că "Patapievici umblă cu porcării" este gratuită, consecinţă regretabilă a dezinformării."

miercuri, 9 decembrie 2009

Macelul lui Vantu

Am vazut in ultima vreme tot mai multe postari pe bloguri referitor la ce se va intampla in trustul media al lui Vantu. In interviul publicat azi de HotNews.ro el spunea ca va renunta la print.

Stirile sunt reci cand le citesti asa, insa eu le-am primit ca pe niste lovituri personale. Am prieteni in trustul acela, prieteni care si-au pierdut deja job-ul sau care sunt pe care sa il piarda, prieteni care nu stiu ce se va intampla cu ei, pentru ca lucreaza la Realitatea.

Aud ca un baiat a facut infarct cand a auzit despre posibilitatea inchiderii Cotidianului. In redactia Business Standard au fost tot felul de reactii ale oamenilor, lacrimile incadrandu-se in peisaj.

Am criticat ceea ce faceau televiziunile de stiri, Realitatea TV inclusiv, insa am subliniat mereu ca sunt multi oameni de-acolo foarte buni profesionisti si foarte onesti. La fel si la publicatiile lui Vantu.

Iar ceea ce se intampla acum acolo e un macel. Am trait alaturi de oameni din trustul ala reducerea salariilor, schimbarea Cotidianului si acum ultima lovitura, renuntarea lui Vantu la print si inchiderea unor publicatii. Imi pare rau de colegii mei de presa, de prietenii mei de-acolo. Dar cum sunt buni profesionisti si onesti - chiar daca nu sunt niste celebritati - sunt sigura ca isi vor gasi un loc de munca. Pentru oameni buni exista intotdeauna o varianta de back-up, chiar daca nu o vad in prima faza.

Ii spuneam unui prieten ca acum e norocos ca e la Chisinau, unde pune umarul la construirea televiziunii lui Vantu din Moldova. Pe de alta parte, ma intrebam daca va mai avea unde sa se intoarca in cateva luni. Oamenii imi zic ca sunt convinsi ca Vantu ar putea rade tot in jurul Realitatii TV.

marți, 8 decembrie 2009

Stratfor gandeste din nou Romania in paradigma razboiului rece: Rezultatul alegerilor poate duce la revolte sociale care ar fi bine primite de Rusia

Stratfor, compania de analiza americana, supranumita la un moment dat si CIA din umbra - nu cred ca isi merita acest nume, sincer, din moment ce multe din analizele sale mi se par chiar amatoristice si captive paradigmei razboiului rece - face o analiza a rezultatelor alegerilor din Romania. Iata ideile principale:
  • Ambiguitatea privind alegerile pot duce la potentiale miscari de strada in Romania, mai ales ca tara se confrunta cu efectele unei grave crize economice si cu aniversarea, sensibila din punct de vedere politic, caderii comunismului.
  • Criza care va urma alegerilor prezidentiale va intarzia, fara niciun dubiu, numirea unui nou premier si a unui nou guvern. (...) Intarzierea formarii unui guvern intervine intr-un moment prost pentru Romania. Incertitudinea politica a dus la blocarea imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI (n.a.: banii sunt din mai multe surse, nu numai de la FMI, ci si de la Comisia Europeana, Banca Mondiala, etc). (...) Mai mult, Uniunea Europeana a amenintat deja cu blocarea fondurilor europene pentru Romania pentru vechi acte de coruptie, iar aluziile la fraudarea alegerilor ar putea duce din nou la solicitarea inghetarii fondurilor de catre Bruxelles.
  • In afara problemelor economice, in Romania este o considerabila neliniste sociala. Inaintea alegerilor, au izbucnit o serie de proteste presupus spontane in 1 decembrie la Timisoara. In timp ce protestele erau aparent impotriva comunismului, demonstrantii au fost vazuti rupand posterele cu Geoana. Suporterii lui Geoana au pretins ca protestele au fost orchestrate de tabara lui Basescu pentru a a face o legatura intre Geoana si PSD cu regimul comunist din Romania.
  • Este foarte posibil sa existe miscari sociale. Recesiunea, cuplata cu o mare nesiguranta economica, va oferi probabil motivatia pentru ca multi oameni sa iasa in strada. Mai mult, evenimentele care marcheaza a 20-a aniversare de la revolutia anticomunista vor incepe in 16 decembrie si vor oferi oportunitatea fortelor ant-Basescu pentru a strange randurile si a aparea revolte antiguvernamentale, similare cu cele din Ungaria din 2006, cand aniversarile a 50 de ani de la revolta ungurilor impotriva Uniunii Sovietice au luat aceasta turnura.
  • Acestea, revoltele, vor fi bine primite de Moscova, din moment ce Basescu este considerat un ghimpe in spatele Rusiei. Sustinerea acordata de el revolutiei anticomuniste din tara vecina, Moldova, si sustinerea ferma a Statelor Unite l-a facut principalul dusman al Kremlinului in Balcani. Basescu va folosi acest lucru pentru a se prezenta ca unicul mostenitor politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul intre Basescu si Geoana ar putea fi sursa unui incendiar decembrie in Romania.
Cred ca Stratfor accentueaza mult prea mult faptul ca Moscova ar putea fi satisfacuta de revoltele din Romania si a faptului ca Basescu este principalul dusman al Moscovei in Balcani. Cred ca Stratfor da o mai mare importanta a lui Basescu in ochii Moscovei decat rusii insisi.

Pe de alta parte, compania de analiza gandeste in paradigma asta: Romania e terenul confruntarii dintre Rusia si SUA, Romania poate juca un important rol regional, daca o lasa Rusia. Aici, aici si aici sunt cateva analize ale Stratfor din care se vede paradigma despre care va vorbeam. Cred ca Stratfor a ramas captiva logicii de razboi rece si o foloseste in a explica lucrurile legate de tarile est-europene.

Presupun ca multe publicatii au scris deja despre analiza asta, nu am avut timp sa fac o revista a presei, multe o vor comenta, multe vor scrie. Sincer, cred ca nu trebuie sa i se dea mai multa importanta decat merita si nici nu trebuie interpretata alarmist. Sa fim seriosi, in ciuda brandului Stratfor, in multe analize a luat-o pe aratura. Luati-o ca o lectura alternativa, nimic mai mult.

Inversunarea impotriva diasporei

De doua zile nu fac decat sa ascult si sa citesc o serie de comentarii la adresa diasporei. Cum ea a inclinat balanta pro-Basescu, evident ca este o tinta.

Sunt absolut uimita de cata inversunare este impotriva unor romani care si-au exprimat dreptul la vot, la fel ca noi cei din tara. Citesc argumente de genul:
  • cu ce drept unii care nici nu traiesc in Romania ne decid noua soarta?
  • soarta noastra a fost decisa de niste capsunari
  • nu platesc taxe in tara, de ce ne-ar decide ei soarta?
  • de ce mai au drept de vot, ca oricum nu traiesc in Romania?
  • s-au fraudat alegerile in strainatate, acolo a fost un masiv turism electoral - sustine PSD
  • ce e de laudat ca aia din diaspora au plecat din tara si nu pun umarul la reconstructia ei?
Cei care au astfel de comentarii uita ca in strainatate sunt studenti romani la burse, oameni care au prins cate un job temporar - de cativa ani - intr-o companie, oameni care au o puternica legatura cu tara si carora le pasa ce se va intampla, din moment ce intentioneaza sa se intoarca aici la un moment dat. Uita si de miliardele de euro trimise de "capsunari" in tara, care au hranit economia. Uita si de faptul ca majoritatea romanilor plecati in strainatate si care voteaza sunt oameni realizati acolo, ca nu toti sunt agricultori, ca avem intelectuali.

Simtim ca ei ne decid soarta noua, celor care suntem in tara? Ma intreb de ce? Ei vad o alta Romanie decat noi, cei de-aici? Din discutiile mele cu prieteni din strainatate am aflat ca au fost oripilati de ceea ce au vazut la televiziuni si de cum au perceput ei Romania in ultimele doua saptamani. Mi-au spus ca pentru ei este inacceptabil si imposibil sa puna stampila pe PSD sau candidatul acestui partid, oricat sprijin liberal ar avea. Si ma intrebau de ce se mira toti de marele sprijin pe care l-a avut Basescu de la ei, cei de-afara. Era logic, electoratul din diaspora e de dreapta!

Am intrebat si pe blog ce a determinat diaspora sa iasa intr-un numar atat de mare la vot. Puteam face o analiza in care sa aduc argumente de la chestiuni tehnice: mai multe sectii de vot, un numar mai mare de romani in strainatate, faptul ca tot mai multi au acte valabile, pana la cele emotionale. Dar am vrut sa ne spuna ei. Si au facut-o.

Eu cred ca diaspora a ajuns in aceste zile un subiect de disputa - ii accentuam importanta in vot, o acuzam ca a votat gresit, o apreciem pentru ca n-a fost indiferenta, o criticam ca ne-a decis soarta. Mi se pare o greseala sa o tot aducem in discutie, insa contestatarii alegerilor, prin declaratiile lor, o fac sa ramana in atentie. Intr-un mod negativ.

Am apreciat prezenta lor masiva la vot, romanii de-afara si-au facut insa datoria ca noi toti ceilalti. Dispretuiesc cometnatorii care o cuplabilizeaza si argumenteaza ca n-ar trebui sa aiba drept de vot si sa ne decida soarta.

Pana acum, diaspora era apreciata. Acum exista o inversunare impotriva ei. Marturisesc ca subiectul incepe sa ma agaseze. Marturisesc ca abia astept sa se linisteasca lucrurile dupa alegerile astea, dupa aceasta campanie electorala, probabil cea mai interesanta, dar si cea mai jegoasa din istoria recenta a Romaniei. Lasati diaspora in pace. N-au facut decat sa voteze, asa cum am votat si noi. Si daca va revolta ca ei ne-au decis soarta, intrebati-va de ce au avut aceasta optiune. E cert ca Romania se vede altfel de-acolo, de la ei. Sunt mai detasati, dar si mai putin manipulati.

luni, 7 decembrie 2009

Dezamagire... o foarte mare dezamagire...

Nu, nu e provocata de rezultatul alegerilor, nici de faptul ca PSD contesta alegerile.

E provocata de faptul ca Sorin Ovidiu Vantu s-a razgandit. Asteptam cu atata nerabdare conferinta lui de presa anuntata pentru 7 decembrie!

Ma intrebam: ce vrea sa spuna? Vorbeste despre Realitatea? Vorbeste despre fostii candidati? Ne anunta vanzarea Realitatii lui Patriciu? Un zvon care tot circula de cateva saptamani bune in Romania.

"Atmosfera politica atat de tensionata" l-a determinat "sa mai astepte". Asa zice el.

Cred ca nu ne-am fi suparat sa ne mai abata gandul de la rezultate si procente si voturi, nu-i asa? Am vazut si de la amicii mei de pe Facebook ca se intrebau ce s-a intamplat de nu mai iese Vantu.

Eu ma gandesc sa va provoc la un exercitiu de imaginatie si aberatie (daca-mi permiteti) si sa ne gandim ce ar putea sa ne anunte Vantu. Si cand?

Oricum, eu ma declar dezamagita, foarte dezamagita. N-am asteptat multe conferinte de presa cu mai mare interes. Poate doar conferinta lui Putin, in marja Summit-ului NATO? Sau a lui Obama, la G20, la Londra? :D

Presa de dupa alegeri

Stateam si ma gandeam astazi la ce s-a intamplat in si cu presa in toata aceasta campanie electorala si in perioada pre-campanie si ma intrebam ce se va intampla de acum inainte. Ce lectii au invatat jurnalistii, ce lectii au invatat sau ar fi trebui sa invete oamenii politici si patronii de presa?
  • Mi s-a parut o greseala ca presa a devenit actor in campanie, tinta a atacurilor presedintelui Basescu, care a avut ca tema atacarea mogulilor de presa.
  • Mi s-a parut in egala masura o greseala ca presa a dat ocazia sa devina o tinta in campanie. Este o greseala a ambelor parti.
  • Sunt jurnalist si m-am gandit adesea ca televiziunile manipuleaza, trunchiaza informatia si realitatea, am ajuns sa zapez si sa ajung pe OTV, unde nu ma uit niciodata, pentru a vedea un interviu cu Basescu, sa ies in Piata Universitatii sa vad cu ochii mei ce se intampla acolo.
  • Pe de alta parte, ma gandeam ca unii dintre realizatorii/prezentatorii tv si-au pierdut total credibilitatea in ochii publicului. Si ce altceva ai, ca jurnalist, daca nu credibilitate, e cel mai mare capital al tau?
  • Ma gandeam ca au fost oameni in televiziuni pentru care parea sa nu mai conteze viata de dupa 6 decembrie, convinsi fiind probabil ca tabara pe care o sustin va castiga. dar viata lor ca jurnalisti continua si urma sa continue si dupa acea data. Cum si-ar fi reconstruit credibilitatea pierduta?
  • De fiecare data cand Basescu rostea HotNews ma cutremuram. Stiu ca HotNews este perceput ca portocaliu, dar marturisesc ca au fost dati, nenumarate cand am scris ca Basescu greseste, cand am fost in total dezacord si nimeni nu mi-a zis vreodata: stii, noi suntem pro-Base, nu trebuie sa scrii asta. Nu e o politica redactionala - si chiar nu ma intereseaza daca ma credeti sau nu - dar eu am simtit ca am avut libertatea sa scriu impotriva portocaliilor si am facut-o. Iar pe blog(aici, aici, aici) am fost si mai dura, ca doar e un blog personal, puteam sa imi exprim opinii personale, insa postarile respective au fost preluate de Hotnews.ro.
  • Am fost intr-o emisiune tv, la o televiziune pro-Basescu, unde erau invitate doua doamne comentator recunscute ca fiind in tabara jurnalistilor pro-Base, insa am preferat sa vorbesc putin si sa ma abtin sa vorbesc mai mult decat despre domeniile pe care le stiu cel mai bine si sa nu ma las atrasa in politizarea temelor de politica externa sau a celor europene.
  • Ma intreb daca oamenii aceia care l-au tocat pe Basescu vor fi consecventi. Il consideri un tiran, crezi ca trebuia indepartat, sa vedem daca mergi pe linia asta. A existat, in istoria Realitatii tv, o lunga perioada in care aceasta ii aducea osanale lui Basescu, iar mai apoi aceiasi jurnalisti - indeplinind ordinele sefilor - il sfasiau ca niste lupi insetati de sange. Mi s-a parea mult mai dizgratios si murdar sa il vad din nou pe Razvan Dumitrescu, de exemplu, in vreo jumatate de an, schimband din nou discursul, decat sa mearga pe aceeasi linie: anti-Basescu.
Ma intreb daca presa a invatat ceva? Ca nu degeaba exista notiunea de deontologie, ca ea trebuie aplicata, la fel ca aceea de echilibru, pentru ca exista viata si dupa campania electorala si ca esti jurnalist si trebuie sa fii credibil si dupa ce batalia politicienilor s-a dat.

Sunt curioasa sa urmaresc acum televiziunile, comentatorii. Mai bine zis, sunt curioasa sa ii vad dupa o jumatate de an. As aprecia mai mult consecventa, decat intoarcerea armelor. As prefera sa ii vad dand puternic in Basescu, decat sa ajunga sa il laude, din nou. Dar cel mai mult as prefera sa ii vad echilibrati. Sa il critice cand e cazul si sa ii remarce succesele, cand vor exista.

Daca cei care veti citi aceste randuri ma veti considera pro-Basescu, mai ganditi-va o data. Am fost un elector al lui dezamagit, am trecut intr-o tabara adversa si nu sunt impacata cu faptul ca l-am votat pe el in turul 2. Sper ca mesajul meu de alegator dezamagit de primii lui 5 ani de mandat a ajuns la el, a fost mesajul votului meu dat in turul I unui contracandidat. Din convingere. Cum spuneam, din foarte multe motive, nu sunt convinsa 100% ca am facut bine ca l-am votat. Dar trebuia sa raman consecventa: nu am putut vota PSD si nu voi putea vota niciodata.

UPDATE: 147.754 de romani au votat in strainatate - respect diasporei!

Respect, Cristian Gheju, ultimul votant din Los Angeles (foto: Ministerul Afacerilor Externe), respect intregii diaspore!

Este prezenta record a romanilor la vot. Daca trendul era ca in turul doi sa iasa mai putini decat in primul tur, de aceasta data diaspora a iesit masiv, din punctul meu de vedere.

In conditiile in care trebuie sa parcurga sute de kilometri pana la sectia de vot, sa stea la cozi si sunt detasati oarecum de ce se intampla in tara, iata ca diaspora a trecut peste toate inconvenientele si a mers sa voteze.

Sunt absolut convinsa ca diaspora il ajuta pe Traian Basescu sa castige. In turul I, 60% dintre romani au votat cu el, in general diaspora nu alege PSD. Abia astept centralizarea voturilor pe tari si pe candidati, dar sunt sigura ca diaspora i-a dat votul lui Basescu.

Cand am vazut numarul celor iesiti in strainatate la vot nu mi-a venit sa cred. Si tot ceea ce mi-a venit sa spun a fost: Respect diasporei!

As vrea sa stiu cum au simtit romanii din strainatate lupta, ce i-a determinat sa mearga la vot. Sper sa aflu din comentariile voastre!

UPDATE: Numarul a crescut, cei care u votat in total in strainatate este de 147.754, doar 861 fiind voturi nule. Altfel, 115.831 au votat cu Basescu si doar 31.045 au votat cu Geoana.

vineri, 4 decembrie 2009

Stockholm (II): Vine Craciunul!!!!

M-am saturat de politica, de campanie, de alegeri, de dezbaterea de-aseara. Vin sarbatorile, in curand. Can am fost saptamana trecuta in Stockholm am fost cuprinsa deja de spiritul Craciunului, pentru ca ei aveau deja piata de Craciun, orasul era impodobit, iar in toate vitrinele erau elfi, Mosi Craciuni, decoratiuni. Cateva imagini - din nou multumiri Magdei Barascu, ea le-a facut.


Un elf viking ii atrage pe turisti in magazinurile de suveniruri.


In conditiile in care incepe sa se insereze la ora 14.30, faptul ca orasul e impodobit cu luminite de Craciun este minunat.



Decoratiuni simple si de efect. Sunt curioasa cum vor fi cele din Bucuresti. Sper sa evite kitch-ul.

God Jul inseamna Craciun fericit!

joi, 3 decembrie 2009

E posibil ca Vantu sa joace la doua capete?

Vorbeam cu un prieten despre vizita lui Geoana la Vantu acasa, in noaptea dinaintea dezbaterii si el mi-a spus: eu cred ca Vantu joaca la doua capete.

Mi-a dat de gandit, dar oricum Geoana a gresit enorm, pentru ca este inadmisibil sa faca o astfel de vizita, chiar la casa "mogulului", dupa ce in timpul zilei, intr-un interviu, l-a catalogt drept malefic. Putea sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi surprins, pentru ca, probabil, au fost plasati strategic oameni azi-noapte la Vantu acasa, probabil la vila lui Patriciu, habar n-am, nu vreau sa aberez, cu aparate foto, pregatiti sa surprinsa pe cineva. Cred ca a fost o vanatoare. Si Geoana a cazut in capcana.

Sa fi jucat Vantu la doua capete, sa se asigure in caz ca va iesi totusi Basescu? Sa spuna ca i l-a livrat pe tava, ca l-a incriminat? Habar n-am, dar pe bune ca mi-a dat de gandit intrebarea prietenului meu.

UPDATE: M-am lamurit, Vantu zice la Realitatea ca Geoana a mers la el sa se relaxeze inainte de dezbaterea din aceasta seara. Sunt prieteni de 4 ani de zile.

In acelasi timp, spune ca s-a intalnit si cu Basescu de cate ori a avut nevoie unul sau celalalt, la solicitarea unuia sau a celuilalt. In timpul mandatului lui Basescu de presedinte, pana la un anumit moment cand s-au rupt relatiile. Nu a vrut sa precizeze momentul. A fost prieten si cu Udrea, cand era ea la Cotroceni. O considera "o femeie desteapta".

In 7 decembrie a anuntat ca va face o conferinta de presa in care va da raspunsuri la toate intrebarile care exista. Oare va face si vreun anunt legat de asta?

Care e job-ul lui Geoana? Diplomat? Pfoa.....

Incredibil, Geoana ma oripileaza cand vorbim despre politica externa. Exploatarea in comun cu Ucraina a zacamintelor din platoul continental al Marii Negre? Din partea aia castigata de noi prin procesul de la Haga?

Sedinte comune de guvern cu guvernele de la Budapesta, Roma si Chisinau? Au existat deja, cu exceptia Chisinaului, unde a existat un guvern ostil Romaniei. Ce zice Geoana nou aici?

Geoana zice ca diplomatia e meseria lui? Hmmmm....

Basescu a marcat: "Il informez pe cel proapat intors de la Moscova din vizite subterane ca acum 2 saptamani trustul de constructii petroliere Constanta a semnat cu Gazprom constructia unei conducte submarine de 250 mil dolari intre Novorosisk si Soci, pentru racordarea sistemului de gaze al Rusiei la Soci, unde se vor desfasura jocurile olimpice. Este o firma romaneasca ce executa aceasta lucrare".

Ce bataita ia Geoana pe capitolul la care are cea mai buna competenta, cica, politica externa.

Ce credeti ca vom vedea la dezbaterea de diseara?

Lacrimi... atacuri.... diplomatie... dezvaluiri...resemnare...

Eu ma astept la o dezbatere agresiva, ma astept ca Basescu sa atace - oricum nu mai are nimic de pierdut ar spune unii - nu am idee cum va fi Geoana. Ma astept totusi sa fie mai "viu" decat l-am vazut intreaga campanie.

Va veti uita la dezbatere? Eu cred ca ar putea fi momentul decisiv pentru multi indecisi. Daca nu asta, care?

Voi la ce va asteptati pentru diseara?

PENTRU CEI CARE VOR O ZI FARA REALITATEA TV, HOTNEWS.RO TRANSMITE LIVE DE-ACOLO, LA FEL CA ORICE TELEVIZIUNE. ASA CA PUTETI VEDEA DEZBATEREA NU PE TELEVIZIUNI, CI PE HOTNEWS.

miercuri, 2 decembrie 2009

Poate Maria Basescu a ajuns la limita rabdarilor

Am primit scrisoarea Mariei Basescu si cand am citit-o prima ideea a fost: mama, cred ca femeia asta a ajuns la capatul rabdarilor. Am scris adesea si s-a vazut, cred, ca nu sunt un fan Traian Basescu, dar o admir pe sotia sa. Pentru toata discretia ei, pentru faptul ca e o femeie stilata, la locul ei si pentru ca nu cred ca a avut o viata usoara alaturi de un barbat precum Basescu.

Acum vad televiziunile care spun ca este o strategie de campanie scrisoarea respectiva. O aveti aici. Judecati singuri.

Dar nu pot sa nu ma gandesc ca, dupa ce i-a fost atacata fiica mai mica - justificat, de cele mai multe ori, absolut justificat -, dupa ce s-au scris lucruri despre fiica mai mare, dupa ce sotul este facut bataus si dupa ce cineva - Mircea Dinescu - spune despre ea ca incaseaza lovituri de la sot, femeia asta nu s-a saturat.

Ea, care se considera o femeie normala, asemeni multor milioane de romance, care recunoaste ca si-a dedicat viata familiei, facand totul sa le fie bine copiilor si sotului, nu putea sa incaseze toate aceste lovituri si sa nu zica nimic, in final. Pana la urma, este probabil un ultim moment cand ar putea reactiona: nu se stie daca dupa 21 decembrie va mai fi prima doamna.

Pe de alta parte poti gandi si ca este o strategie. Insa, pana la urma, cred ca toate comentariile care se fac pe televiziuni la adresa acestei scrisori, si ceea ce a zis Dinescu adineauri la Realitatea, sunt o continuare a aruncarii mizeriilor. Insa de aceasta data spre omul care le merita cel mai putin: Maria Basescu.

Jos comunismul - ce inseamna asta in Romania, ce la Bruxelles

Ma gandeam ca in ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre comunism, din nou, despre lustratie, despre fosti comunisti si anticomunisti.

Ieri se vorbea despre punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, astazi presedintele Basescu spune ca este necesara legea lustratiei, dupa condamnarea comunismului, pentru ca cercul sa se inchida.

Ei bine, ca sa aduc lucrurile pe teritoriul meu, al afacerilor europene, comunismul este ghiuleaua atarnata de piciorul unora care spera la o pozitie de inalt functionar european.

Parlamentul European ii va audia pe comisarii propusi si legislativul de la Strasbourg arata ca va face zile grele comisiei Barroso II daca nu va exista un echilibru intre femei si barbati in componenta ei. Barroso a reusit sa aiba, ca numar, cu una mai multe femei decat in echipa anterioara.

Si atunci Parlamentul a dat alt semnal: ca va fi foarte dur cu acei candidati care au avut legaturi puternice cu regimurile comuniste din tarile lor. Apartenenta la structurile comuniste, acum la 20 de ani de la caderea acestor regimuri, este vazuta ca un stigmat. Ca o problema, ca faptul ca aceste tari nu au reusit sa isi improspateze clasa politica si sa o innoiasca, sa aduca sange proaspat.

Grupul PPE a aratat ca tuturor celor ccarora anterior au cooperat cu "regimuri opresive si organizatii nedemocratice" li se va nega ocuparea postului de comisar. Adica toti cei cu un trecut comunist vor intalni opozitie.
Evident ca doar comisarii propusi din noile tari membre se confrunta cu o astfel de problema, iar tinta sunt in mod cert in acest moment comisarii ceh si ungur.

In Romania, la 20 de ani de la caderea comunismului, oamenii simt nevoia sa iasa in strada si sa strige, din nou, jos comunismul si sa revendice simbolurile anticomuniste abuziv utilizate de niste politicieni, in scop electoral.

Cam asa gandim si vorbim despre comunism la Bucuresti/Timisoara si la Bruxelles/Strasbourg.

marți, 1 decembrie 2009

Piata Universitatii - spiritul pietei e viu

Am fost in piata si cred ca au iesit destul de putini oameni. Am inteles ca inainte de venirea mea, destul de intarziata, erau mai multi. Cifrele sunt intre 300 si 500 de oameni si sper ca in zilele urmatoare sa fie mai multi.

Pentru ca asociatiile de revolutionari care au organizat evenimentul din piata au anuntat ca vor fi acolo in fiecare seara. Si au cerut ca acolo sa vina si cei doi candidati, au cerut o dezbatere in piata.

Multi tineri si, mai impresionant, multi oameni la 40 de ani si peste. Unii si-au adus copiii. Multa presa si sunt curioasa cum se va reflecta mitingul din piata. Pana am plecat eu de-acasa, pe la vreo 19 si ceva, numai OTV, Etno TV si B1 dadusera imagini de-acolo. Si HotNews.ro are live text, colegii mei erau acolo. Aici puteti citi despre miting.

La fel erau oameni de la Mediafax, de la Antene - fara camere, de la Gandul, de la agentii, ce mai presa era acolo. Lipseau insa televiziunile. Manifestantii cereau prezenta TVR, cea careia ii dam cu totii bani.

Timisoara nu e Moscova, Jos comunismul, Piata Universitatii nu e Piata Rosie, Ati mintit poporul cu televizorul si fotografii cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac - cam asta scria pe pancartele manifestantilor.


Nu mi-as fi imaginat ca in 2009, la 20 de ani de la caderea comunismului, voi mai auzi scandarea Jos comunismul, Jos Iliescu. Ca acele cantece ale "golanilor" din Piata Universitatii de la inceputul anilor '90 vor rasuna din nou in Piata Universitatii.

Ma gandeam ca deja am ajuns la un grad de civilizatie, de evolutie si de distantare de vremurile si regimul trecut incat nu va mai fi nevoie ca oamenii sa iasa in strada si sa strige Jos comunismul. Ceea ce s-a intamplat astazi la Timisoara - incercare de miting PSD in Piata Operei - a miscat oamenii si in Brasov, si in Bucuresti si inteleg ca si in alte orase din tara. Spiritul Pietei Universitatii este inca viu si a fost resuscitat.

Ma intreb cati dintre nehotaratii privind participarea la votul de duminica au fost convinsi de tot ce s-a intamplat sa mearga la vot. Probabil ca destui nehotarati s-au hotarat astazi, iar o mare parte o va face joi, dupa dezbaterea celor doi candidati.

Cred ca tabara Geoana-Antonescu-Johannis au obtinut, prin prezenta lor azi la Timisoara, exact efectul contrar celui scontat. Cred ca erau foarte siguri pe victorie, cred ca si-au spus ca nimic nu se mai poate intampla. Eu cred ca tocmai s-a intamplat.

Un sondaj INSOMAR arata ca Geoana conduce cursa cu 54% fata de cele 46% ale lui Basescu. Cineva imi spunea ca in PDL exista alte cifre, 52% pentru Basescu, fata de 48% ale lui Geoana si ca, dupa filmulet, Basescu ar fi castigat 2%. Unii zic ca, dimpotriva, le-a pierdut.

In mod cert, ziua de duminica ne va lamuri. Eu stiu ca voi merge la vot si ca imi voi exprima un vot valabil.

Nu-mi place Romania de astazi

E ziua nationala a Romaniei si ma gandeam ca nu-mi place deloc Romania in care traiesc, Romania de astazi. De ce?
  • Nu-mi place tradarea unora pe care i-am creditat cu votul meu, fie ca a fost Basescu, fie ca a fost Antonescu.
  • Nu-mi place cand vad in Timisoara o acceptare a PSD-ului, partidul lui Iliescu, sa nu ne amagim. Steaguri rosii pe strazi? Timisoara este orasul de dreapta, de centru-dreapta prin excelenta, orasul care ma facea mandra ca sunt imi am originile aproape de el, care este pentru mine etalon din si dupa 1989.
  • Nu-mi place cand aud un presedinte in functie care a pus sef la un serviciu secret sotul unei consiliere, fiindca asa vroia sufletelul ei.
  • Nu-mi place cand oameni de afaceri care spun "Intariti-va statul, domnule!" sustin un candidat pentru conducerea acestui stat. Cum sa-l intarim, cand omul care trebui sa supravegheze asta le este dator vandut?
  • Nu-mi place cand ma gandesc ca ar putea exista probabilitatea ca, la un moment dat, Adrian Nastase sa redevina premier (colegii mei care se ocupa de politica interna mi-au spus ca exista si acest scenariu). Ce va zice atunci Europa care ne cerea sa finalizam cazuri de inalta coruptie, sa dam verdicte in acest sens?
  • Nu-mi place cand ma gandesc ca suntem intr-o criza economica de care toti cei in masura sa ne scoata din ea sunt total dezinteresati.
  • Nu-mi place cand ma gandesc ca FMI si CE nu vor mai manifesta ingaduinta si flexibilitate si cand ma intreb de unde vom avea banii necesari economiei noastre.
  • Nu-mi place cand ma gandesc la optiunile de pe buletinul de vot de duminica.
  • Nu-mi place cand va tineri de varsta mea care au votat cu Antonescu si acum spun cu convingere ca il vor vota pe Geoana, ca nu pot pune stampila pe Basescu. Ce convingeri liberale au ei?
  • Nu-mi place cand vad televiziuni fara nicio urma de deontologie profesionala si cand vad jurnalisti vanduti unor tabere. Sau care executa fara sa comenteze - doar au un job de aparat - ordinele unor sefi vanduti.
  • Nu-mi place ca am ajuns sa spun ca nu-mi place Romania.
Si totusi, acum, de ziua Romaniei, e ceva ce-mi place si in care imi pun speranta: ca suntem membri ai UE si NATO. Macar atat!

Stockholm (I)

Saptamana trecuta am fost doua zile in Stockholm si m-am simtit minunat. De fiecare data cand merg in tarile scandinave am senzatia ca sunt intr-o alta Europa. Si, in toate cele pe care le-am vazut - Suedia, Norvegia, Finlanda - mi-au placut oamenii. Sunt atat de frumosi.

Partea deprimanta este legata de faptul ca pe la ora 14 si un pic incepea sa se insereze. In acest sens, Marina, o colega de la Jurnalul National, a gasit ieri o stire pe AFP: "Le soleil a brillé à Stockholm seulement 17,5 heures en novembre, le pire ensoleillement depuis 2000 pour ce mois de l'année, selon des données de l'institut météorologique suédois. Le soleil n'a été visible dans la capitale suédoise que 35 minutes en moyenne par jour lors du mois de novembre, selon SMHI".

Oare cum e sa traiesti intr-un oras in care, intr-o luna de zile, soarele a stralucit doar 17,5 ore? Stiu, rata sinuciderilor este ridicata, la fel si bolile psihice.

Si totusi, orasul asta e minunat si cred ca am fost norocoasa ca am prins doua zile frumoase, insorite. Las imaginile sa vorbeasca de la sine.

Posta regala, ansamblu (sus) si detaliu (jos). Fotografiile sunt facute de colega mea Magda Barascu. Multumesc, Magda!


Gara Centrala. Ca sa ajungi de la aeroportul Arlanda in centrul orasului, la gara, exista un tren expres. Biletul este echivalentul a 24 de euro, in timp ce cu autobuzul, pretul e la jumatate, 11,9 euro.







Hotelul in care am stat in Stockholm, foarte dragut si nou.


Apropo de Suedia, cand m-am intors am vazut acest articol in EVZ. Merita citit.

luni, 30 noiembrie 2009

Castigatorii si perdantii comisiei Barroso II

Nu am avut timp sa comentez impartirea portofoliilor din comisia Barroso II si o fac acum, cu o mica intarziere. Din punctul meu de vedere, sunt castigatori si perdanti. Greutatea portofoliului da insa greutatea in negocierile intre ei, sau mai exact intre cabinetele lor. Conteaza foarte mult si sefii de cabinet pe care ii vor avea si este foarte interesant de vazut cum isi va face Dacian Ciolos echipa.

Marii castigatori sunt, din punctul meu de vedere, cei care au obtinut portofoliile economice grele. Iar finlandezul Olli Rehn si belgianul Karel De Gucht, liberali, au prins un mare pot fiecare, primul afacerile economice si monetare (dupa ce a avut extinderea), al doilea - comertul.

Frata si Germania pot fi inscrise la capitolul castigatori de asemenea. Michel Barnier a facut o concesie mica, acceptand ca Jonathan Faull, britanic, sa fie director general la piata itenrna, pentru a-i linisti pe britanici si City-ul londonez. Insa a obtinut mentinerea in portofoliul lui a serviciilor financiare. Mai mult, Franta a obtinut si ca agricultura sa fie alocata unei tari prietene, cu aceeasi filosofie asupra PAC. As sublinia ca asta este si o mare victorie a Romaniei, mai ales la nivel de imagine. Sau acolo, pentru ca este evident ca Ciolos nu va putea favoriza Romania. Va imaginati ca oricum atentia asupra lui va fi foarte mare, intrucat au existat atatea controverse si atat lobby negativ in toata perioada negocierilor pentru ca Romania sa nu obtina acest portofoliu.

Germania a obtinut energia, ceea ce a suscitat deja ingrojorari ca Oettinger va modela politica energetica in favoarea gigantilor energetici germani RWE, E.ON, EnBW. Comisia precedenta a luat masuri dure impotriva copaniilor energetice franceze si germane pentru abuzul lor de pozitie dominanta pe piata, iar Parisul si Berlinul au avut numeroase incercari de a se opune separarii operatiunilor - productie, transport, distributie - marilor companii energetice in ultimii ani. Germanul este perceput ca apropiat al EnBW, compania energetica din landul sau Baden Wurtteberg, care are o cooperare stransa cu gigantul francez EdF.

Spaniolul Joaquin Almunia a fost mentinut de guvernul de la Madrid, chiar daca initial se spunea ca va fi rechemat pentru a deveni ministru de finante. Spania a vrut sa isi pastreze si portofoliul - afaceri economice si monetare - insa Barroso a mers pe ideea ca vechii membri ai echipei sa primeasca portofolii cu totul noi fata de cele detinute anterior. insa Almunia a obtinut unul dintre cele mai puternice portofolii, concurenta, fiind si primul viecpresedinte, al doilea in linia decizionala dupa Barroso. Este chiar o victorie a socialistilor, avand in vedere apartenenta politica a lui Almunia.

Polonezii au obtinut bugetul, un portofoliu important, asa cum au tintit, in timp ce Estonia luat transporturile, un portofoliu care apartinuse italianului Tajani. El are acum intreprinderile si antreprenoriatul, probabil un portofoliu mai slab decat cel detinut anterior, avand in vedere ca vroia sa si-l pastreze.

Perdantii sunt, din punctul meu de vedere Ungaria si Bulgaria. La un moment dat, se vorbea despre varianta de a-i da lui László Andor portofoliul servicii financiare, rupt din piata interna a lui barnier. Andor, ca fost membru in board-ul BERD, are o buna legatura cu City si ar fi fost in masura sa satisfaca englezii si sa le linistasca temerile. In final, a luat angajare si afacerile sociale, un portofoliu destul de slabut, din punctul meu de vedere.

La fel bulgaroaica sau irlandeza, care a obtinut cercetare si inovare. Slovacul Sefcovic are un rol mai ales administrativ, cu relatiile interinstitutionale, insa este vicepresedinte. Portofoliul multilingvism a fost ascuns in portofoliul mai amplu educatie, cultura, multilingvism si tineret care i-a revenit cirpriotei Androulla Vassiliou.


Portofoliile comisiei Barroso II

Austria: Johannes Hahn - politica regionala
Belgia: Karel De Gucht - comert
Bulgaria: Rumiana Jeleva - cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la criza
Cipru: Androulla Vassiliou - educatie, cultura, multilingvism si tineret
Cehia: Stefan Füle - extindere si politica european de vecinatate
Danemarca: Connie Hedegaard - actiune climatica
Estonia: Siim Kallas - transporturi (Vicepresedinte)
Finlanda: Olli Rehn - afaceri economice si monetare
Franta: Michel Barnier - piata interna si servicii
Germany: Günther Oettinger - energie
Grecia: Maria Damanaki - afaceri maritime si pescuit
Ungaria: László Andor - angajare, afaceri sociale
Irlanda: Máire Geoghegan-Quinn - cercetare si inovare
Italia: Antonio Tajani - industrie si antreprenoriat
Letonia: Andris Piebalgs - dezvoltare
Lituania: Algirdas Šemeta - taxare si uniune vamala, audist si antifrauda
Luxemburg: Viviane Reding - justitie, drepturi fundamentale si cetatenie (VP)
Malta: John Dalli - sanatate si politicile consumatorului
Olanda: Neelie Kroes - agenda digitala (VP)
Polonia: Janusz Lewandowski - buget si programare financiara
Romania Dacian Ciolos - agricultura
Slovacia: Maroš Šefcovic - relatii interinstitutionale si administratie (VP)
Slovenia: Janez Potocnik - mediu
Spain: Joaquín Almunia - concurenta (VP)
Suedia: Cecilia Malmström - afaceri interne
Marea Britanie: Catherine Ashton - inalt reprezentant pentru politica externa (VP)

Regandirea portofoliilor

Portofoliul justitie, securitate si afaceri interne a fost impartiti in doua:
  • Reding ia justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, alaturi de directoratul general pentru comunicare si directoratul general pentru egalitatea intre femei si barbati, actiune impotriva discriminarii si societate civila, ultimul apartinand anterior DG Employment (angajare si afaceri sociale)
  • Suedeza Cecilia Malmström ia afacerile interne, ce vor include securitate, contra-terorism si controlul granitelor/frontierelor
Portofoliul dezvoltare si ajutor umanitar a fost si el impartit:
  • Piebalgs ia dezvoltarea
  • Bulgaroaica Jeleva ia cooperarea internationala, ajutorul umanitar si raspunsul la crize
Portofoliul angajare, afaceri sociale este extins cu incluziunea sociala

Lituanianul Semeta va fi responsabil de taxe si uniune vamala, un portofoliu care se va extinde cu audit si lupta impotriva fraudei.

Auditul si lupta impotriva fraudei au fost desprinse din portofoliul administratie - care se refera la personal, cladiri si chestiuni de securitate. Acestuia din urma i se adauga acum relatiile interinstitutionale, de care se ocupa anterior comisarul pentru comunicare.

Portofoliul comunicare a fost desfiintat. La fel ca si multilingvismul, care a fost grupat cu educatia, cultura si politicile dedicate tinerilor.

Portofoliul protectia consumatorului a fost alaturat sanatatii, asa cum era initial, inaitne de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007.

Portofoliul cercetare si stiinta va include responsabilitatea pentru inovatie.

Portofoliul afacerilor externe e extrem de complicat: politica de vecinatate a fost adaugata extinderii, dar comisarul va lucra in stransa cooperare cu Inaltul reprezentant pentru politica externa, la fel ca si comisarul pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la criza si cel pentru dezvoltare.

Portofoliul actiuni climatice a fost creat nou, prelund directoratul C de la mediu, cu exceptia responsabilitatii pentru aer curat, care ramane la mediu.

Unitatea protectie civila din directoratul de mediu se va muta la directoratul ajutor umanitar.

Directoratul general pentru transport si energie a fost impartit in doua, cum ar fi fost si firesc, iar comisarii respectivi isi vor pierde responsabilitatea pentru deciziile privind ajutorul de stat acordat in domeniile lor, care trece la comisarul pentru concurenta.

Vreti sa lucrati o saptamana la Financial Times?

Eu raspund: Da!Da!Da!.... insa, din pacate, nu ma calific. Pentru ca nu sunt nascuta in 1989. Si tot ce trebuie sa faci este sa scrii un eseu.

Cei nascuti in 1989 in Romania - si, in general intr-o tara din Europa Centrala si de Est - pot participa la un concurs de eseuri. In eseurile lor trebuie sa vorbeasca despre "sentimentele lor legate de evenimentele din 1989" si despre "sperantele, asteptarile si grijile legate de viitor", ganduri si impresii, in nu mai mult de 1500 de cuvinte. Asta se arata intr-un comunicat de la UniCredit Tiriac care anunta concursul.

Data limita de inscriere este 31 decembrie 2009, iar eseurile pot fi trimise aici:

prin email la: bornin89@ebrd.com sau http://www.ebrd.com/bornin89/, unde veti gasi si informatii suplimentare

prin posta la: EBRD Communications Department, Reference: “Born in ‘89”, One Exchange Square, London, EC2A 2JN, UK

Premiul cel mare consta intr-o saptamana in redactia Financial Times si bani de la UniCredit.

Cum am spus, daca as fi cu ceva ani mai tanara, adica nascuta in '89, n-as avea nicio ezitare sa particip. Ceremonia de premiere va fi in primavara lui 2010, la sediul BERD din Londra.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Merci, la France! Bonne chance, Ciolos!

In sfarsit, Ciolos a devenit comisar european, iar Romania a primit agricultura. Nu s-a ajuns usor aici, iar eu am fost extrem de sceptica ca vom reusi asta. Si vreau sa clarific lucrurile de la inceput: nu am pus niciodata la indoiala calitatile si calificarea lui Dacian Ciolos, am spus-o, o repet, i-am spus-o si lui. Dar nu depinde numai de asta, erau atat de multe variabile si, in final, aceasta victorie pare a Romaniei, dar eu o consider si o victorie a Frantei. De la care, marturisesc, nu ma asteptam la atata consecventa.

Basescu a ales o strategie castigatoare

Ceea ce toata lumea, inclusiv eu, credea ca este o strategie perdanta s-a demonstrat o strategie castigatoare. Basescu a mers pe o singura varianta, atat de om, cat si de portofoliu. Vrem agricultura, il avem pe Ciolos foarte calificat pentru ea.

Analistii, oamenii din institutiile europene, toti spuneau ca in general in astfel de negocieri mergi pe mai multe variante, cu mai multi candidati. Basescu a tinut-o pe-a lui, iar eu am scris si am considerat ca greseste teribil. Pentru ca oficiali din Comisie mi-au spus: Romania si presedintele au primit semnalul clar ca nu vor primi un portofoliu care va gestiona atat de multi bani - anual, 45% din bugetul UE -, este practic exclus sa se intample asta.

Mai mult, o serie de eurodeputati germani si-au manifestat nemultumirea si opozitia fata de o astfel de solutie si e suficient sa cautati interviurile lui Ingeborg Grassle de pe NewsIn, care se repeta in acest sens. In timpul summit-ului din 19 noiembrie de la Bruxelles, aceasta l-a primit pe Ciolos la o discutie, tocmai pentru a nu exista opozitie fata de el la audierea din parlament. De altfel, asa cum era normal, Ciolos a facut un lobby intens in ultimele saptamanai acolo.

In paralel cu propunerea lui Ciolos si negocierea acestei variante, agricultura, se desfasurau din partea unor actori politici romani si alte negocieri. PSD-ul, mai precis Adrian Severin, a tras pentru postul de Inalt reprezentant pentru politica externa. In ultima vreme, PSD-istii il acuzau pe Basescu de faptul ca nu a sustinut aceasta candidatura si de-asta Severin nu a avut sanse. Eu am scris ceva, dar am si evitat sa intru in aceasta campanie pro-Severin, pentru ca nu existau sanse sa obtina o functie mult prea importanta pentru un reprezentant al Romaniei. A fost chiar un contra-lobby facut de PSD-isti lui Ciolos la Bruxelles.

Pe de alta parte, exista un lobby din interiorul PDL pentru altcineva pentru postul de comisar, insa persoana respectiva nu era in viziunea lui Basescu. Pentru ca el o tinea pe-a lui, agricultura. Chiar oameni din PDL spuneau ca Ciolos nu este puternic colorat politic - fiind in situatia lui Orban - si ca Barroso si-ar dori oameni politici in Comisie, pentru a o intari si a satisface grupul politic PPE din Parlament. La un moment dat, la Bruxelles se vorbea despre mari sanse ale Ancai Boagiu, singura care a pastrat o legatura constanta cu PPE, pentru ocuparea acestui post. Se spunea ca Boagiu a avut o intalnire la Varsovia, cu ocazia unui eveniment, cu Barroso, iar el si-ar fi exprimat preferinta pentru Boagiu de a deveni comisar. O informatie pentru care nu as baga mana in foc, dar probabil folosita in aceasta campanie. Cand secretarul general al PPE a dat un interviu in Adevarul, lucrurile au devenit evidente.

In afara de Basescu si apropiatii lui, la Bucuresti - pe baza semnalelor primite de la Bruxelles - exista in mediul politic, putin preocupat de acest subiect, de altfel, ideea ca nu avem nicio sansa pentru agricultura. De-asta PSD nu s-a opus nominaizarii lui Ciolos si Diaconescu si-a exprimat inca din vara sustinerea oficiala pentru el, desi am inteles mai apoi ca subiectul nici n-a fost discutat in partid si de-asta e considerat un tradator (motiv pentru care, spunea EVZ, nu va obtine postul de ministru de externe in guvernul de dupa alegeri, daca iese Geoana invingator). In PDL se spunea la fel, probabil doar Basescu a crezut 100% in asta. Am vorbit cu oameni apropiati lui, care ii admirau stilul de negociere, insa ajunsesera la aceeasi concluzie din discutiile cu contactele lor de la Bruxelles - Romania nu va primi agricultura. Altii din PDL spuneau ca Ciolos n-a fost primit multa vreme la o discutie de tatonare cu Barroso, aratand clar ca acesta nu ar intentiona sa dea agricultura Romaniei, iar pe Ciolos il recomanda tocmai expertiza in acest domeniu.

Convingerea lui Basescu s-a clatinat putin in timpul IndAgra, prin octombrie. In interviul de-acolo a dat primul semnal public ca sansele noastre s-au redus pentru agricultura, dar noi le jucam pana la capat.

Rolul cheie al Frantei

Franta si-a exprimat inca de timpuri si foarte deschis sutinerea pentru ca Romania sa primeasca agricultura. Ratiunile sunt simple: vrei ca un prieten sa gestioneze un domeniu care te intereseaza atat de mult. Franta este cel mai mare beneficiar al subventiilor UE, al platilor directe, cele spre care tendinta merge sa fie reduse, pentru a se redirectiona banii spre dezvoltare regionala. Exista aceste doua orientari si doua tabere, iar batalia in urmatorii ani va fi dura.

Numai ca Franta a dat la un moment dat semnale - inainte de referendumul din Irlanda - ca sustine acesta tara pentru obtinerea postului de comisar pe agricultura. Irlandezii cereau orice pentru a ratifica Tratatul de la Lisabona, iar europenii le promiteau orice. Asta a facut si Franta.

Ei bine, in acel moment convingerea lui Basescu s-a clatinat putin si a venit declaratia de la IndAgra. Numai ca reactia ambasadorului francez, neoficiala fireste, a fost de surprindere. Ce l-a apucat pe Basesu sa spuna chiar el ca sansele s-au redus, s-a intrebat Henri Paul, care a aratat clar ca Parisul nu si-a schimbat sustinerea. Numai ca asta nu se intampla oficial, fireste.

Mai mult decat sustinerea Romaniei, Franta si-a urmarit propriul interes. La Bruxelles se spunea ca Franta va avea doua portofolii, daca va avea Romania agricultura, si a fost unul dintre motivele pentru care a existat aceasta opozitie pentru varianta Romania-agricultura.

Numai ca in negocierile din ultimele luni pentru inaltele posturi din UE Franta a fost foarte cuminte - ea a zis ca vrea piata interna ca portofoliu, dar altfel s-a raliat de altfel Germaniei si in sustinerea lui Van Rompuy si a lui Catherine Ashton. Pentru ca spera la compensatii si la obtinerea importantului portofoliu al pietei interne, cu serviciile financiare in el. Michel Barnier, comisarul, ameninta cu o reglementare stricta a sectorului serviciilor financiare, ceea ce a ingrijorat City-ul londonez.

In ultima saptamana aici a fost meciul - daca sa rupa sau nu acest sector din piata interna, din portofoliul francezilor. Pana ieri, britanicii credeau ca i-au facut-o Frantei: varianta de care au fost aproape siguri era ca serviciile financiare deveneau portofoliu separat, dar ungurului, care avea o relatie excelenta cu City-ul si care n-ar fi facut probleme. Franta obtinea, in compensatie, si agricultura, deci ea revenea Romaniei.

Si totusi, Franta nu s-a lasat. Unii erau siguri - britanici - inainte cu jumatate de ora de anuntarea echipei de catre Barroso ca Barnier nu are serviciile financiare. Insa portughezul luase decizia, cu o concesie din partea franceza: serviciile au ramas in portofoliu, insa director general se pare va fi un englez. Sau un britanic va fi intr-un post cheie, pentru a linisti si Londra.

Intreaga vara am urmarit cu mare atentie negocierile, desfasurarea lor, fiind, la un moment dat, sngurii care scriam despre asta, la Hotnews. Pentru ca am considerat ca subiectul este important, in ciuda faptului ca ceea e se intampla in tara il puneau intr-un colt de umbra, iar politicienii nu erau deloc preocupati de asta. Bataliile si mizele erau altele.

Ma bucur ca a iesit asa, desi marturisesc nu am crezut, pana acum vreo doua-trei saptamani, ca aveam sansa reala pentru agricultura. Opozitia a fost mare si chiar daca Dacian Ciolos este probabil cel mai calificat om pentru asta, nu era vorba despre persoana lui. Era vorba despre Romania si relevanta ei in UE. Ceea ce am ignorat eu a fost marele interes al Frantei, desi sunt absolut convinsa ca ne-ar fi abandonat daca era in interesul ei. Si totusi, a fost consecventa. Britanicii, germanii nu sunt deloc incantati ca Parisul are doua portofolii, dar acesta e jocul: "win some, lose some".