Fortsätt till huvudinnehåll

En smakebit på Søndag


I vanlig ordning så deltar jag i den norska bokbloggen Flukten fra virkelighetens  En smakebit på søndag. Det tycks som att jag varje söndag nyligen har börjat på en bok och därför brukar mina smakprov komma från början av boken. 


Just nu är jag i början av Peter Robinsons bok En förgiftad man och jag har höga förväntningar. Det är en deckar som utspelar sig i klassisk engelsk landsbygdsmiljö.  Så här står det på baksidan:


Ett sextio år gammalt mord hemsöker Kilnsgate House 
Yorkshire Dales är känd för sin naturliga skönhet och förutom de större dalgångarna, som karvades ut ur landskapet av inlandsisen för tusentals år sedan, finns också otaliga, mer eller mindre undanskymda dalar varav flera är obebodda. Kilnsgarthdale är en sådan dal och där uppfördes 1748 Kilnsgate House. En sträng vinternatt 1953 giftmördas husets dåvarande ägare. Mannens fru utpekas som skyldig och avrättas kort därefter genom något så ovanligt som hängning.
Till Kilnsgate House flyttar sextio år senare Chris Lowndes efter att ha rönt stor framgång i Hollywood där han komponerat filmmusik till flertalet prisbelönta storfilmer. Chris har nyligen förlorat sin hustru och flyttar tillbaka till sina hemtrakter i förhoppning om att slå sig till ro och komponera musik vid sin nystämda flygel. Men husets historia lämnar honom inte i fred. Han blir som besatt av att hitta lösningen på den mordgåta som länge nog har hemsökt Kilnsgate House och dess ägare.
Men berättelserna om "giftmörderskan från Kilnsgate" går isär. När Chris ifrågasätter den officiella versionen öppnar sig nya dörrar i Kilnsgate House, vars labyrintiska inre rymmer nya insikter och sanningar. 

Mitt smakprov kommer från sidan 13 och beskriver Chris första möte med Kilnsgates House:
Framför entrén fanns en veranda med ett stenvalv och träbänkar på sidorna som påminde om ingången till en gammal bykyrka. Jag antog att det var en lämplig plats för att dra av sig leriga stövlar efter på efter en dags rip- eller rävjakt. Där fanns till och med en ihålig elefantfot för promenadkäppar och paraplyer

Kommentarer

Anne sa…
Takk for denne smakebiten! Jeg er veldig glad i Peter Robinson og leste mange av hans bøker om Alan Banks i en periode. Min favoritt av Robinson er "En usedvanlig tørr sommer"/"In a dry season" :) Kos deg med boken!
Beathe sa…
Tusen takk for smakebiten:-) Har ikke lest noe av forfatteren men skal absolutt sjekke ut. Ha en fin kveld:-)
Monika sa…
Två chanser har han fått, den käre Robinson, hos mig. Men det går bara inte, vi tycker inte alls om varandra. Kul att det är så olika, jag brukar ju tycka som du :)
Har ikke lest noe av denne forfatteren før, men engelsk landbygd og krim virker lovende!
Har faktixkt inte läst nån Robinson tidigare (vad jag kommer ihåg iaf). Monika-tråkigt att höra
Sigrid- oslgbar kombination!
Denne forfatteren må jeg skjekke ut. Boken hørtes o veldig spennende ut:) Takk for smakebiten og ha en fin kveld:)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingar

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske ko

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...