Kirjaston poistokirjoista käteeni tarttui kuluneella viikolla Sisko Istanmäen (s. 1927) kirja Yöntähti. Olen joskus ostanut enemmänkin kirjastojen poistokirjoja, enimmäkseen nimenomaan runokirjoja, mutta viime vuosina en enää ole paljoakaan harrastanut näiden poistohyllyjen tutkimista. Nyt kuitenkin nappasin 50 sentillä mukaani tuon kirjan, koska joskus olen lukenut jotain Istanmäeltä ja muistin hänen kirjoittavan melko vetävää tekstiä. Siinä asiassa en kokenut nytkään pettymystä.
Kuva: Aamun kirja -ohjelma |
Yöntähti on kirja vanhuudesta. Istanmäki kirjoittaa vakaasti ja jollain erityisellä tavalla mielenkiintoisesti, mutta viiden 80-vuotta täyttäneen vanhuksen tarina, jonka hän tämän kirjan kansien välissä kertoo, on aika ankeaa luettavaa. Onko kyseessä omalaatuinen huumori, sarkasmi vai mikä, mutta ei tämä mikään varsinainen viihderomaani ole...
Istanmäellä on oivaltavan kertojan tyyli, joka ei päästä lukijaa irti, vaan lukija alkaa odottaa jotain jo seuraavalla sivulla, seuraavassa luvussa, jotain, jonka hän haluaa lukea, vaikka kuinka masentavaa tekstiä tulisi vastaan. Niin minäkin luin ja luin ja luin nuo 205 sivua ja odotin miltei loppuun saakka, että jotain todella hyvää tapahtuisi noille vanhuksille, mikä tekisi heidän elämänsä paremmaksi. Mutta ei, arki seuraa arkea, tosin joskus on pyhäkin, joskus ei riidellä ja ruokakin on hyvää, mutta jatkuvia takapakkeja tulee, pienemmän onnettomuuden jälkeen todella iso, mikä ratkaisee kaikkien viiden kohtalon.
Kummallista, että melkein viimeiseen lukuun asti odotin myönteistä yllätystä, mutta turhaan. Lemmikki syö toisen lemmikin, tulipalon jälkeen ei vakuutuksen turvin rakenneta uutta, kuolema seuraa kuolemaa.
Kirjan varsinainen sankari on yksi vanhuksista, joka kykenee hoitamaan ja ruokkimaan neljä muuta ja lopulta henkensä uhalla pelastaa kaikki talon elolliset olennot. Ikääntyminen tekee tehtävänsä.
Nuorekas kirjailija Television Aamun kirja -lähetyksessä haastateltavana |
Jollain kampanjalla on muiden ikäryhmien itsemurhalukuja saatu vedettyä alemmas, mutta vanhusten ei. Myös nuorten itsemurhien määrä on suuri. Itsemurhan kautta kuolee kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenteessä, vaikka liikenne onkin suuri tappaja. Omakohtaisesti tiedän kolme iäkkään ihmisen itsemurhaa. Kaikenkaikkiaan viimeisen 50 vuoden aikana itsemurhien määrä on nelinkertaistunut.
Istanmäen kirjassa ei kukaan tee itsemurhaa, mutta en kyllä koe tuota kirjassa kuvattua vanhuuttakaan kovin kiinnostavaksi, jos niin voi sanoa. Mutta kirjan lukeminen herätti kyllä ajatuksia siitä, miten huonosti yhteiskunnassamme vanhusten asiat ovat, vaikka enää vaivaistaloja ei olekaan, eikä tuossa kirjassakaan ollut mitään vastaavaa. Kuitenkin Istanmäki tuo selkeästi esiin vanhusten yksinäisyyden, mikä köyhyyden ja voimien heikkenemisen ohella on suurin itsemurhien syy. Kirjassa vanhusten yksinäisyys ratkeaa kiinnostavalla tavalla, kun entiset luokkatoverit muuttavat yhteen asumaan, vaikka sitä ei ratkaisuna juuri yksinäisyyteen mitenkään korosteta.
SISKO ISTANMÄKI Yöntähti Tammi 2008, 205 s.
Helsinkimissio kampanjoi kaikenikäisten ihmisten hyvinvoinnin puolesta.
HELSINKIMISSION KRIISIPUHELIMET
AAMUKORVA
Senioreja auttava puhelin
(09) 2528 2730 / 045 341 0504
Kuulolla joka aamu klo 5-9.
(Puhelun hinta on oman operaattorisi hinnoittelun mukainen.)
Sähköposti: aamukorva(at)helsinkimissio.fi
Nuorten Kriisipiste
12-29 -vuotiaille
Albertinkatu 33,
00180 Helsinki
Kriisipuhelin 045 341 0583
Päivystys ti-to klo 9-13
Sähköposti: nuortenkriisipiste(at)helsinkimissio.fi
Krisjouren för unga
Albertsgatan 33
00180 Helsingfors
Jourtelefon 045 341 0574
Jourtider: Tisdagar-torsdagar kl. 11-13
E-post: krisjouren(at)helsinkimissio.fi