måndag 31 mars 2014

Slutspurten

...eller att kalla det slutspurt känns lite väl positivt när det handlar om att sammanfatta senaste veckornas läsning i ett inlägg. Att läsa har varit lite som att trampa i sirap under ett par veckor och jag har inte fäst mig sådär jättemycket vid någon av böckerna. Det var ju tur att månaden började betydligt bättre så jag tillslut ändå tog mig imål på slutet ;)

Min slutspurt på mars månads läsmaraton anordnat av Bokmoster blir därför ett inlägg med inte mindre än tre titlar som jag egentligen inte har så stor lust att skriva mycket om...

1. Jag älskar Puffins klassikerserie. De är så otroligt snygga och jag har köpt en liten samling till barnen. Oftast är de trevliga att läsa med en hel del roligheter som ordlistor, och analyser av texten ur olika perspektiv att fördjupa sig i. Tyvärr älskade jag inte alls Treasure Island. Krånglig, rörig och trist. Sorry. Detta var en bok jag ville gilla, precis som den andra nyss utlästa klassikern The Old Man and the Sea. Bättre lycka nästa klassiker hoppas jag!

2. FTL av Rouzbeh Masarrat Agah gillade jag visst. Jag lyssnade på boken och hade speciellt ibörjan svårt att hänga med eftersom det är två berättarjag som växelvis ger sin bild av livet i förorten. Det är intressant och faktiskt lärorikt att höra hur killarna resonerar om hur de ska gå tillväga för att som invandrare från förorten (ja, de gör skillnad mellan sig och de som bor på t ex Södermalm och i deras ögon blivit försvenskade) bli någon i det svenska samhället. 

3. Nymåne av Diana Abu-Jaber. Även denna bok handlar om invandrare, fast helt annorlunda än FTL. Den fokuserar på en grupp människor med irakiska rötter eller intressen som rör sig kring en restaurang och den "mellanöstska" fakulteten vid universitet i Los Angeles. Boken utspelas under Sadams tid vid makten i Irak och präglas av oro, tvivel men också kärlek och avundsjuka får plats. Denna boken var också bra, men men ... jag vet inte, jag hade bitvis svårt att koncentrera mig och hade inget vidare läsflyt. 

Övriga sju böcker jag läst under detta maraton är:

Det roligaste med att delta i en utmaning har som vanligt varit att läsa lite fler bloggar än jag annars läser. Denna utmaningen har dessutom varit bra för mig för att komma in i att verkligen ta mig i kragen och skriva om böckerna som jag läst. Bra böcker är lätt att skriva om, vissa andra böcker värre...



tisdag 25 mars 2014

Letteratura Pavese


Bloggen är lite bortglömd fn, vilket till stora delar beror på 
div. syprojekt, varav ett skymtar under böckerna. 

I Italien verkar det inte vara några större svårigheter att anlita en privatdetektiv om man skulle vilja. Både i dagspressen och utmed vägarna annonseras flitigt, men själv har jag ännu inte haft någon anledning att anlita någon för egen del ;)

Alessandro Reali har skrivit två böcker om två privatdeckare i Pavia. Litteratur med lokal anknytning har en viss dragningskraft och tycker oftast det är kul att känna igen sig geografiskt i miljön. Dessa två har dessutom väldigt snygga omslag som visar två av de mest karaktäristiska Paviamotiven, Ponte Coperto (Den övertäckta bron) och Piazza Vittora som är stadens hjärta. Rent innehållsmässigt är dessa böcker dock lite för noir för min smak och jag tycker författaren krånglar till språket i onödan, men det sista stöter jag ofta på i italiensk litteratur så det är nog ett ganska typiskt sätt att skriva.

Fitte Nebbie (Täta dimmor) läste jag innan jul och La Morte Scerza sul Ticino (Döden skämtar på Ticino) är den sjunde boken i mars månads läsmaraton. Tre böcker återstår, och jag ligger väl framme - en av dem är redan avslutad och två på god väg!


torsdag 20 mars 2014

The Old Man and the Sea

Jag har aldrig tidigare läst Hemingway och tänkte att The Old Man and the Sea skulle vara min ingång till ett fantastiskt författarskap. I efterhand vet jag dock inte riktigt vad jag hade förväntat mig, och att jag kanske borde förberett mig bättre genom att läsa om boken, för nu blev den en ganska stor besvikelse faktiskt. Handlingen bara k r ö p fram och det hände ju i n g e n t i n g... Antagligen beror det på att jag var stressad och jag tycker själv att jag borde ge boken en ny chans vid tillfälle. Kanske i en solstol i sommar? Eller nej kanske inte ändå, vid närmare eftertanke är jag mer peppad att prova med något annat av samma författare!

Detta är min sjätte titel i mars månads läsmaraton som arrangeras av bokmoster

tisdag 18 mars 2014

Tisdag är promenaddag

Eftersom vädret har varit vackert i ett par veckor så har nivån i floden sjunkit och man kan ta sig fram på promenadvägarna igen.

söndag 16 mars 2014

Sköna söndag

En härlig vårdag som spenderats på utflykt i närområdet. Tänk att vi bott här i snart tio år och först nu besökt både Piacenza och Castell'Arquato!? Nästintill pinsamt...

Vi började dagen med en promenad genom Piacenza. 
Palazzo Comunale di Piacenza. Byggnaden kallas även Il Gotico.

 Sedan var vi på naturhistoriska museet och såg en jättefin utställning om de olika närmiljöerna. deras djurvärld. Flod (Po), "kullarna" och bergen. Eftersom både Pavia och Piacenza ligger på Po-slätten så liknar miljön varandra väldigt mycket. Sedan besökte vi deras planetarium som är på tillfälligt besök och lärde oss massor om stjärnhimlen. Otroligt och uppskattat museumsbesök av hela familjen. 

 Därefter åkte vi upp till kullarna söder om Piacenza, till byn Castell'Arquarto som är en medeltida borg med anor tillbaka till 700-talet då kyrkan byggdes. Först åt vi...


...och sen promenerade vi runt, samt tittade på det lilla museet som inrymdes på väg upp i tornet i  La Rocca Viscontea. Bilden är tagen halvvägs (eller kanske 2/3?), ner över torget med kyrkan och il palazzo del Podestà. Trots solsken var det lite disigt så sikten över landskapet bakom var något begränsad.

fredag 14 mars 2014

Wilderness av Roddy Doyle

Jag är ganska säker på att det var det vackra omslaget som lockade min nio-åring att läsa Wilderness av Roddy Doyle, han älskar nämligen vargar och visst har huskyn på omslaget stora likheter med en varg! Som en stor Roddy Doyle-fantast själv så hade han inga problem att övertyga mig om att köpa boken till honom.

Så fort han avslutat läsningen så snappade jag åt mig den för att läsa själv. Jag älskar verkligen Roddy Doyles språk och dess irländska inslag, denna boken är inget undantag därifrån utan den är otroligt välskriven. Han är en mästare på dialoger och skriver helt naturligt som man pratar och i denna boken är t ex de finska guidernas språk väldigt karaktäristiska.

Boken handlar om en familj bestående av storasyster Gráinne från pappan första äktenskap, småbröderna Tom och Johnny och deras mamma Sandra. Plötsligt dyker Gráinnes mamma upp efter många års frånvaro och Sandra tycker det är bäst att hon och pojkarna reser bort ett tag och de reser på ett riktigt vinter äventyr i den finländska vildmarken.

Vartannat kapitel i boken följer pojkarnas resa som utvecklas till ett riktigt äventyr som får dem att växa och känna sig både stora och att de trots att de är små kan vara till hjälp. Vartannat kapitel följer Gráinne och hennes mammas trevande försök att förstå och närma sig varandra. Jag kan tycka att de olika trådarna i boken vänder sig till lite olika publik. Min son uppskattade, och kunde relatera till pojkarnas äventyr, men säkert förstod han inte allt av tonårstjejens ilska och frustration över att ha blivit övergiven av sin mor som liten. Ett lite äldre barn kan säkert tycka precis tvärtom. Själv uppskattade jag båda delarna av berättelsen lika mycket!

Detta är den femte titeln i mars månads läsmaraton 2014. Hälften avklarat och drygt halva månaden kvar!

onsdag 12 mars 2014

Tvärstop

Det var tur jag laddade upp med några tidsinställda bokinlägg i läsmaratonet under helgen som gick, för när veckan började så tog det tvärstopp på energi och pollenallergin slog till med full kraft. Att läsa orkar jag såklart lite ändå, och om jag bara får till medicineringen på rätt nivå så ska jag nog orka skriva igen. Ytterligare ett inlägg är redan förplanerat till på fredag. Sen är det ju helg och bara det brukar ju göra underverk för energidepåerna!

The Outcast Dead av Elly Griffiths

Min fjärde titel i läsutmaningen läsmaraton 2014 är The Outcast Dead av Elly Griffiths. Hos Bokmoster kan man se vilka fler som deltar och hur det går för de olika deltagarna.

Elly Griffiths deckarserie med arkeologen Ruth Galloway är min absoluta deckarfavvoserie just nu och visst kan jag tycka att det är jobbigt att läsa om när barn är inblandade men jag tycker ändå att The Outcast Dead är en av de bästa hittills. Säker har det till viss del att göra med att det är lite mindre "flum" i denna än i flera av de andra böckerna. Lite mindre inflytande från druider, häxor och solens position över det engelska kustlandskapet. Dessa inslag har visst sin charm, men i lagom avvägd mängd.

Njutning från första till sista sida. En bok som jag inte ville lägga ifrån sig, men som jag samtidigt önskade aldrig skulle ta slut...

måndag 10 mars 2014

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson

Det händer inte ofta, det kanske har hänt en handfull gånger någonsin. Men nu har det ändå hänt igen: jag har läst om en bok! Jag stod inför val av bok att lyssna på i bilen. Jag kör mycket bil och det är ypperligt att utnyttja den tiden till att lyssna på ljudböcker. Fast nu var mina mp3 böcker helt slut men eftersom bokrean snart skulle börja så hade jag inte lust att lägga pengar på en ny ljudbok innan jag först sett vad som skulle komma att erbjudas på rean.

Därför tittade på den mycket begränsade mängd lånade cd-böcker som står i bokhyllan och mindes hur mycket jag tyckt om Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson, men jag kom (som vanligt) inte håg vad den handlade om. Jag är tyvärr urdålig på att komma ihåg vad böcker handlar om, jag minns snarare den känsla boken väckte hos mig.

Det som gör att jag tycker om många av Majgull Axelssons böcker är att de är så levande. Miljöer och personer träder fram ur berättelsen och får liv. Vanliga människor blir intressanta och får färg även under en ofta grå yta. Just Is och vatten, vatten och is är en generationsroman som tydliggör dels hur svårt det kan vara att bryta invanda mönster, även över generationsgränserna, men även hur en enda händelse kan få konsekvenser för resten av livet.

Jag har bloggat om boken en gång tidigare.

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson är min tredje bok i läsmaraton 2014.



lördag 8 mars 2014

Mãn av Kim Thùy

Jag trodde fullt och fast att jag hade läst Ru av Kim Thùy men insåg så fort jag började läsa Mãn att det inte var så. Hennes sätt att skriva och det poetiska språket var helt nytt för mig och det är omöjlig att jag skulle ha läst en bok och sedan glömt den känslan som språket förmedlar.

Det är en väldigt vacker bok om att komma till ett nytt land och att leva där med dubbla identiteter, att följa både sina ursprungliga traditioner och smälta in i det nya samhället. Jag upplever att boken är uppbyggd av betraktelser snarare än av kapitel. Varje betraktelse är bara ett fåtal sidor och istället för att följa där den förra slutade så utgår varje lite betraktelse från ett vietnamesiskt ord (kan vara ordet för gräsmatta, banan eller något ) som är centralt för just den betraktelsen. Historien spretar ändå inte utan vävs, del för del, ihop till en berättelse. Det är en kort bok, men en bok som vinner och växer av att njuningsläsas långsamt. Nu känns det bara bra att jag fortfarande har Ru kvar att läsa ;)

Mãn betyder ”full av lycka” eller ”att det inte finns något mer att längta efter”, eller ”att alla önskningar har gått i uppfyllelse”. (från sekwa förlags hemsida som gett ut den på svenska)

Mãn är min andra titel i mars månads läsmaraton. Hos Bokmoster kan man se vilka fler som deltar och hur det går för dem.

torsdag 6 mars 2014

Lyckliga gatan av Liza Marklund

Lite sen med första bokinlägget denna månad med tanke på 10 utlovade under mars, kanske man kan tycka. Fast med läsningen ligger jag i framkant, bara skrivandet som halkar efter lite!

Min första titeln i mars månads läsmaraton är Lyckliga gatan av Liza Marklund.

Vad jag blev positivt överraskad av Liza Marklunds senaste bok Lyckliga gatan! Jag har inte alls gillat henne efter de allra första Annika Bengtzon deckarna, men "behövde" något att lyssna på när jag pysslade här hemma och i brist på annat valde jag den boken på e-libs ljudboksbibliotek och jag gillade vad jag hörde! Jag tror jag stört mig en hel del på huvudpersonen tidigare, men upplevde nu att hon lugnat ner sig betänkligt och inte alls framträdde lika bufflig och egoistisk som jag uppfattat henne tidigare.

Handlingen då? Förutom två grymma misshandelsfall med tortyrinslag, varav det ena med dödlig utgång så försvinner två kvinnor med ca tretti års mellanrum. Både Kvällspressen med Annika Bengtzon i spetsen och polisen famlar lite i blindo. När läsaren får en inblick i de kriminellas hjärnor mot slutet av boken så klarnar bilden, men jag undrar om det inte måste vara en uppföljare planerad för jag missade i vilket fall att förstå både motivet och vem som ligger bakom egentligen. Och Annika Bengtzons ex-man Thomas Samulesson, vad sjutton sysslar han med? Lite för många öppna trådar på slutet för att boken ska kännas helt avslutad.

tisdag 4 mars 2014

Ledig dag


Barnen har varit lediga från skolan så vi passade på att ta tåget till Milano idag.