torstai 31. joulukuuta 2020

Millainen oli käsityövuosi 2020?

Viimeistä viedään.

Tämä monelle surkea vuosi on nyt paketissa. Tankki on tyhjä, uuteen olemme valmiita. Vuosi 2020 piti olla hieno vuosi, mutta mönkään meni. Tuntuu, että koko vuoden voisi pyyhkiä pois ja aloittaa tyhjältä pöydältä. Myös blogissa piti olla upea vuosi, olihan se 10-v juhlavuosi! Mutta niin paljon kipuilin asian kanssa (ks. postaus). Nyt (ehkä) päässyt blogi-ikäkriisin yli ja olen sujut asian kanssa (kunnes se on ihan just kohta 11. synttärit vastassa). 

Mutta vaikka kuinka kummallinen startti tälle vuosikymmenelle olikaan, on silti hyvä keskittyä pieniin hyviin asioihin. Vuoteen mahtui silti monta hyvää asiaa. Niin mahtui myös blogiin ja käsitöihin. 

Nostan nyt pienet pystit tälle vuodelle - mikä oli parasta, mikä tykätyintä, mitä nerokkainta? Ehkä näistä nousee kässäinspiraatiota vuodelle 2021!
Vuoden 2020 klikatuin postaus:
Elvi-laukku

Tämä oli ehdottomasti yksi isoimmista vuoden kässähiteistä niin Instagramissa kuin myös tässä blogissa. Eniten klikkauksia sai Elvi-laukun postaus. Ja eipä siinä, Elvi on pystinsä ansainnut! Lue lisää tästä.

Vuoden 2020 tykätyimmät korvikset:
Unikko-korvikset

Nämä unikko-korvikset voisivat saada monta top ykkösmainintaa: yhdet eniten arjessa käytetyimmät korviksista tänä vuonna, eniten kehuja saaneet korvikset... ja näissä on myös ihan nerokkain idea nimittäin tein ne muovisesta Marimekon lahjakortista! Lue lisää tästä.

Ks. myös samalla idealla toteutetut valkoiset lahjakorttikorvikset.
Vuoden 2020 kierrätetyin kierrätys:
Saunatakin kierrätys - 8 ideaa

Vanha saunatakki lähti uuden tieltä palasiksi ja voi kuinka hyvin sen kierrätinkään! Syntyi niin paljon ideoita uusiokäyttöön, jopa kahden postauksen verran. 

Vuoden 2020 nerokkain pirkkaniksi:
Magneettisuljin pyykkikoneeseen

Niin pieni idea, niin pieni vaiva ja toteutus - mutta niin suuri pelastus arjessa! Pyykinpesukoneen ovi oli siis aina auki ja tiellä ja siten polvessa jatkuvasti mustelmaa. Ongelma ratkesi sillä, että ostin kaksi koukullista magneettia ja suljen niillä oven. Pysyy kiinni, mutta rumpuun kiertää silti ilma eikä se ala haisemaan. Arjen niksit, ihan best.

Vuoden 2020 käytännöllisin virkkaus:
Kohotuskori leivälle

Yksi jatkuva trendi on hapanjuurileivonta ja siihen ovat myös käsityöt ulottuneet. Kesällä virkkasin ystävälle, itselle ja äidille kohotuskorin ontelukuteesta. Siis niin näppärä! Käyttämättömänä ei vie paljoa tilaa, kun korin vai litistää. Lue lisää tästä (sis. ohje).

Vuoden 2020 pienin virkkaus:
Virkattu mininalle

Se on niin söpö! Keväällä oli nallebuumi ikkunoissa, joten kokeilin virkata pikkuruisen nallen. Ks. ohje tästä.

Ks. myös muokattu mininallen ohje minitonttuna joulukalenterista.
Vuoden 2020 käytännöllisin ompelus:
Tyyyliinat mittojen mukaan

Jokainen, joka käyttää muotoiltua tyynyä on varmaan huomannut saman: kaupan tyynyliinat ovat ihan liian isot. Ompelin vanhasta lakanasta mittojen mukaan uusia tyynyliinoja. Niin helppoa, niin tarpeellista. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 käytetyin ommeltu vaate:
Yömekosta tulikin arkimekko

Jos totta puhutaan, suurimman osan tästä vuodesta olen ollut pierukalsareissa ja jossain kotipaidassa, mutta silloin kun olen pukenut jotain fiksumpaa päälle, on se useimmiten ollut tämä koirakuosinen mekko. Eli kannatti viime tammikuussa tehdä yömekko, kun siitä tulikin ihan arjen käytetyin mekko. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 inspiroivin ompelu-idea:
Turbaanipanta

Se on panta, se on turbaani, se on jotain mikä pysyy päässä ilman turhia asetteluja! Etuosa lukittu muotoonsa, takana muotolaskokset niskassa. Näppärää, vaikka itse sanonkin. Lue lisää tästä (sis. ohje).
Vuoden 2020 kivointa koiralle:
Koiran piilopussi

Nostan tämän esiin, koska jos jotain hyvää pitää tästä vuodesta ajatella niin arjessa se on ainakin meillä mummokoiran supertyytyväisyys. Maaliskuusta asti ei ole paljoa tarvinnut olla yksin, joten mummo nauttii täysin siemauksin. Kotona tarvitaan silti paljon viihdykettä ja virikettä, yksi niistä on ollut koiran piilopussi. Äärettömän helppo ompelus ja äärettömän viihdyttävää tekemistä koiralle kuin myös viihdyttävää katsottavaa omistajallekin. Lue lisää tästä.

Ks. myös uusin ompelus koiralle: joululahjaksi tehty vinkuva pullalelu!
Vuoden 2020 nopein ompelus miehelle:
Työkalurulla

Jos jotain koiralle niin nostetaanpas jotain ompelusta myös miehelle. Tämä työkalurulla on miehellä pyöränkorjaustarvikkeita täynnä ja usein laukussa mukana. Ihan vasta taisi rullaa pyöritellä eteisessä ja sanoi, että tämä on kyllä ihan paras juttu mitä oon tehny. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 työläin ompelus:
Iso silmukkatyyny

Vai eniten ärräpäitä aiheuttanyt ompelus? Työläs oli myös ylioppilaslahjaksi tekemäni tilkkupeitto, mutta tämä oli kyllä jotain omaa luokkaansa. Silmukkatyyny ja miljoona metriä kapeaa, vanulla täytettyä putkea. Aaarrghh! Tämän tekemistä ehkä vähän kadun, vaikka onhan lopputulos edelleen aika hauska. Ei tyyny muuten olisi valittu myös kuvamainintana syksyllä Talo ja koti -lehteen. Titteli on siis ansaittu. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 uusin taito:
Vuoleminen

Osallistuin vuoden aikana sekä keramiikka- että vuolemiskurssille/-pajaan. Keramiikka ei ollut minulle ihan uutta, joten uusin taito -pysti menee vuole oma virkkuukoukkusi -kurssille. Sieltä syntyi useampi virkkuukoukku. Sitä ei aina muista kuinka kivaa on oppia jotain ihan uutta! Lue lisää tästä (ja tästä keramiikkakurssin tuotoksista).

Ks. myös tästä kuinka virkkaus sujui itse tehdyillä virkkuukoukuilla.
Ja ei vuotta ilman tätä..

Vuoden 2020 oudoin ompelus:
Kangasmaskit

Vai must-kässä? Pakkopulla-ompelus? Niin kummallinen, mutta silti niin tarpeellinen. Kukapa olisi vuosi sitten arvannut, että pian ommellaan kangasmaskeja? Alkuvuonna varmaan pitää tehdä omaan käyttöön uusi satsi, koska osa maskeista on vähän kutistunut jatkuvan keiton vuoksi. Aion tehdä samalla idealla helpoilla vastalaskoksilla ja helpon metallisen nenätuen kera aiemminkin. Lue lisää tästä.

Sellainen käsityövuosi 2020! Mitähän käsitöitä sitä ensi vuonna tehdään? 

Hyvää uutta vuotta!

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Lahjapankki 3/3: Lahjat ommellen.

Kolmas osa, lahjapankin viimeiset esittelyt! Säästin lahjapankki-sarjan lopuksi kaikki pukinkonttiin menneet pienet, vähän suuremmat ja tosi pienet ompelukset.

Ks. Lahjapankki-sarjan osa 1/3: Enkeli kierrättäen ja osa 2/3: Virkatut ja solmitut lahjat.

Suolaterapiatyyny

Näin erilaisia suolatyynyjä pariinkin otteeseen syksyllä kaupoissa. Jossain myytiin niitä reumatyynyinä. Kotona googlettelin aihetta lisää ja päätin, että tätä on äidin (jolla on nivelreuma) on kokeiltava! Jos edes vähän auttaisi, edes ihan vähän. 

Suolatyyny on siis merisuolalla täytetty tyyny ja sitä käytetään vähän jyvätyynyn tapaan joko pakastimessa jäähdytettynä tai uunissa matalassa lämpötilassa lämmitettynä. Mietin, että kehtaako antaa lahjaksi tyynyä, jossa on ihan vaan karkeaa merisuolaa? Tuntui hassulta, mutta eihän se poikkea jyvätyynyistä siinäkään. Joten kokeilin tehdä omat versiot suolatyynyistä. Koko on noin ikään polville sopiva, yksi tyyny kummallakin polvelle. Kokeilin tyynyä polvelle ihan huoneenlämpöisenä ja paino tuntuu kivalta, painotyynyn tapaan jo se voi rentouttaa. Painoa yhdellä tyynyllä olikin noin kilo.

DIY: Suolaterapiatyyny

Tee näin: Leikkaa yhtä tyynyä varten 100 % puuvillasta 2 kpl esim. 22 x 38 cm kokoista palaa. Ompele oikeat puolet vastakkain (saumuroi tai tiheä suora tikki+siksak, jotta suolahiput eivät pääse saumasta läpi), jätä yhteen nurkkaan (pystyyn tai vaakaan, ei väliä kummassa nurkassa) kääntöaukko. Ompele suoralla ompeleella noin 6 cm välein palkki/lokero, mutta jätä aina toiseen laitaan noin 5-6 cm verran tyhjää.

Sitten täytä tyyny. Täytä aina yksi lokero kerrallaan ja ompele lokero umpeen. Eli kaada aukkoon suppilon avulla noin 2 dl merisuolaa. Ompele aukko umpeen, varmista ensin että paininjalan alle ei varmasti jää suolaa (neula vääntyy helposti!). Viimeiseen lokeroon voi laittaa tarpeen mukaan vähän vähemmän suolaa, jos viimeisen aukon ompelu umpeen tuntuu hankalalta.

Lisää terapiatyynyn ohjeet:

Lievittää kylmänä nivelkipuja, kihti- ja niveltulehdus- ja venähdystuntemuksia. Ensiapu turpoaville nivelille. Voi käyttää nukkumaan mentäessä. Viilennä näin: Jäähdytä pakastimessa 30 min - 2 h.

Auttaa lämpiminä kipeytyneihin lihaksiin. Voi helpottaa välikorvan tulehdusta, munuaiskipuja sekä maksa- ja sappivaivoja. Lämmitä näin: Lämmitä lyhyesti 50-60 -asteisessa uunissa (ei mikrossa!) ja anna olla kipeytyneellä alueella 20 min.

Hiusdonitsit

Tein kyllä viime vuonnakin - ja ihan samalla ihmiselle! Mutta toivottiin lisää, koska olivat ihan parasta. Joten kyllähän täti tekee, jos kerran käyttöön kelpaa. Toiveena oli jotain mustavalkoista ja kuviollisestä sekä kokonaan valkoista ja raidallista. Kaikki toiveet toteutettuna, tässä triodonitsit!

Pyyheturbaani

Pyyheturbaaneja ompelin myös tänä vuonna, tilauksesta ja myös vielä yhteen pakettiin yllärinä. Itse käytän pyyheturbaania aina suihkun jälkeen. Siihen on niin tottunut, että ei osaa ilmankaan. On mukava, kun ei latvat tippase vettä vaan turbaani suojaa. Moni käyttää niskassa nappiviritelmää, itse tykkään laittaa kuminauhan pätkän. Se sujahtaa saumaan ommeltaessa ja pitää turbaanin pään niskassa tosi hyvin paikollaan. Plus turbaanin voi ripustaa siitä naulakkoon kuivumaan käytön jälkeen.

Ks. ohje turbaaniin viime vuoden lahjapankista (kohta 3).

Ensiapupakkaus

Tämä on lahja, jota toivon ettei saajan tarvitsisi käyttää. Kompaktin ensiapulaukun tein maantiepyöräilyä harrastavalle miehelleni. Hirvittää, kun vetää koko päivän kestäviä pyöräilylenkkejä ja ei ole mitään itseänsä korvaajaa pakettia mukana - ihan vaikka edes laastaria, jos tarvitsee pyörää fiksata ja onnistuu saamaan haavan sormeen.

Nyt ompelin pienen ja napakan pakkauksen, joka veisi pyöräilylaukussa mahdollisimman vähän tilaa.. Siinä on päällä vetoketju laidoissa ja sisällä hauska keltainen tie-kuvioitu kangas (ks. kuosista kuva alla). Päällinen on vedenkestävää kangasta niin ei kastu läpi. Täytin pussukan kaikella mitä nyt yleensä voisi pienten haavereiden kohdalla tarvita. Mukana myös sitomistarvikkeet, desiä ja lämpöpeitto.

Pyöräilylippis

Ensiapupussukan vuorikangasta jäi sopivasti yli sen verran, että tein siitä vielä pyöräilylippiksen. Siinä on kovetettu lippa (muovia sisällä) ja neljä paneelia. Kankaan kuviointi on niin hauska! Se on nimeltään Telttaretki. Kaavan olen ottanut valmislippiksestä ja viime vuonna se onnistui täydellisesti (ks. postaus), tähän onnistuin ilmeisesti laittamaan turhan isot saumavarat, kun lippiksesta tulikin vähän iso! Noh, onneksi on aikaa maantiepyöräilykauteen, kunhan ennen kesää "ehdin" pienentää lippiksen käyttöön..

Puuvillakangas Eurokankaasta (lastenkangasosastolta).

Yöshortsit

Tämä on meillä jo ihan perinne. Annamme joka jouku toisillemme uuden yövaatteen, mies minulle yöpaituilin ja minä hänelle yöpaidan ja/tai -shortsit. Tämän vuoden shortsit olivat myös pyöräilyteemalla! Ja näihin ihan tilasin kangasmerkkejä, joilla sai merkattua kumpi puoli on taakse ja kumpi eteen - ei tarvitse enää arpoa mitenkä ne pöksyt vetää jalkaansa!

Kangas Paapiin Into pyöräilee -joustocollegea. Kaava ostoshortseista otettu. Kylie and the Machine -kangasmerkit tilattu Mereen-verkkokaupasta.

Korvapuustinen tpaita

Mies rakastaa korvapuusteja. Joten kun yhdessä Facebookin kässäryhmässä näin vilauksen pullakangasta, tiesin mitä tilaan! Löysin tämän mustapohjaisen trikoon ihania-verkkokaupasta (en tiedä onko enää saatavilla) ja tiesin heti mitä ompelen siitä. Ja siitä tuli niiiiin makea. Ja mies tykkäsi.

Kaava Paapiin kaavakirja naisille -kirjasta (sis. myös miehen paitakaavat!). Kaavaa muokattu sen verran, että lisäsin helmapituutta ja tein hihoihin kaitaleet huolitteluksi.

Jämäpalasta bokserit kaupan päälle

Kun leikkasin tpaidan paloja, ajattelin saavani samasta palasta vielä pullakuvioiset bokset. Ois ollut niin hienot! Mutta harmillisesti toinen persposki ois jäänyt ilman pullaa, joten päätin leikata vain etumuksen pullakankaasta ja muuten punaisesta trikoosta. Punainen kangas ja musta vyötärönauha sopivat kuosiin aika hyvin.

Kaava Suuri Käsityö -lehdestä nro:sta 10/19. Olen tehnyt samat tilkkubokserit myös kesällä jätskikuosina.

Eikä siinä vielä kaikki!

Tilkun tilkusta tuli vielä pieni pullea pulla! 

Ja sanottakoon heti, että koiralle. Ei miehelle pullalelua.

Korvapuusti-vinkulelu

Että mua hihitytti, kun tämän keksin! Leikkasin kaksi pullakuosia ja niiden väliin kangassuikaleen. Ompelin kasaan, täytin vanulla ja tungin sisälle vingun (otin joskus vuosia sitten talteen käytöstä poistetusta koiranlelusta). Piti odottaa, että mies vie koiran ulos lenkille, jotta saatoin testata vinkuuko pulla. Ja vinkuhan se! Tuli ihan täydellinen pallolelu koiralle. Se on tykännyt vinkupullasta tosi paljon.

Nakki-lelu

Höpöttelin koiraa paijatessa ääneen, että mitäs se pukki voisi tuoda kiltille Coralle?
Mies vastasi vierestä "koiran äänellä": NAKKEJA!
Joten nakki se on siis. Teen nakkilelun!

Ja tästä nakista koira ei tykännyt yhtään, ei ole suostunut koskemaan leluun edes. Mikä pettymys! Mua taas niin hihitytti, kun tätä ompelin. Mutta oishan se pitänyt tietää, kun on väriltään valju ja ei ääntä tule vaikka kuinka runnois. Koiramummeli kautta aikojen tykännyt aina pienistä, pyöreistä ja värikkäistä leluista. (Että mitä edes yritin tällä nakilla?)


Reppuheijastimet

Loppuun vielä nämä pienet lahjalisäykset ostolelujen kylkeen. Reppuheijastimet. Tytölle timantti ja pojalle Among us -hittipelin hahmo. Näitä en tosin ommellut vaan liimasin heijastinteippiä suoraan huovalle. Kontaktiliimaa käytin vähän apuna, kun ei meinannut tarttua muuten. Huovan taa lisäsin vielä vahvikkeeksi sofitsta.

Siinäpä oli kaikki tämän vuoden itse tehdyt joululahjat!

Ja ylihuomenna onkin sitten uusi vuosi! Ei haittaa yhtään, 2020 on jo niin nähty. Olen valmis uuteen, toivottavasti parempaan vuoteen. 

tiistai 29. joulukuuta 2020

Lahjapankki 2/3: Virkatut ja solmitut

Kolmiosaisen lahjapankki-sarjan toinen osa!

Ykkösosasta paljastui yksi lahja, kierräetten valmistettu enkeli, ja nyt vuorossa virkatut, solmitut eli makrameehommailut ja muuta pientä mukavaa klassikkolahjaideaa päälle.

Virkattu kudekori

Ei muuten, mutta oli joku säilytin alle oleviin lahjamuksiin saatava, joten virkkasin trikookuteesta pienen korin. Virkkasin ensin suorakulmaisen pohjan ja sitten kiinteitä silmukoita sen ympäri. Sen jälkeen kaikki kerrokset kiintein ketjusilmukoin vain silmukoiden takareunaan. Lopuksi lisäsin myös pienet kahvat päihin. Tuli aika söpö kori! Muoto on vähän "ammemainen". Paksu kude ja kiinteät silmukat pitävät reunat tosi jämäkkänä. Sopii jatkossa siis muuhunkin pikkutarvikesäilytykseen. 
Ja tarve oli näille! Tein vuosien tauon jälkeen sytykkeitä eli sytykesipsejä ja -kukkasia. Kukkaset oli mitotettu koriin (vai kori mitoitettu sytykkeille?) ja sipsit laitoin kartonkilaatikkoon (joka toimii lopuksi sytykkeenä jo itsestään).
Sytykesipsit ja -kukkaset

Yksinkertaiset sytykekukkaset ovat munakennoista - kuten myös sytykesipsit! Ei ehtinyt kertyä kennoja tarpeeksi (yhdestä kannesta ei hurjan montaa saa), joten käytin myös osaan vessapaperirullaa pohjana. Jos pelkästään parerihylsyjä dipataan sytykkeiksi niin käyhän ne silloin myös sipseinä. 

Eli valmistus on sama kuin missä vain sytykkeissä (google täynnä ohjeita), en vain käyttänyt sytykesipseihin vanulappuja. Ennen käytin, mutta se tuntui ajatuksena niiiiiiiin väärältä. Miksi käyttää teollisesti valmistettuja tuotteita sytykkeiksi, kun homman voi korvata kierrätysmateriaalein? Yhtä hyvin palaa ja toimii, ehkä vain ei-vanulapulliset eivät ole yhtä sieviä, kun alta ei hohkaa valkoinen lappu vaan munakenno. Lautasliinan kuvio vähän siihen tummuuteen hukkuu vaikka itse kynttilä oli valkoista.

Ja miten niitä sytykesipsejä sitten käytetään? "Kun takkaan tulen haluat sytyttää, sytykkeet varmaan miellyttää. Yksi sipsi puoleen väliin repäise, sitten tulitikku rääpäise. Sipsi puiden väliin tikulla sytytä, ei sammuva tuli enää ärsytä!"
Purkinavaajat

Eli "miehen korvikkeet". Näitä ujuttelin muutamaan pakettiin. Kaksinkertaista liukuestettä ja kierrätyspuuvillalankaa ympärille. Nämä ovat kyllä loistavia arjessa, avaa niin purkkien kannet ja pullojen korkit tuosta vain.

Ks. purkinavaajiin ohje tästä postauksesta.
Kahdessa paketissa purkinavaajat olivat osa jotain isompaa pakettia. Tein tällaiset "ekologisen keittiön" setit.

Siinä oli purkinavaajien lisäksi virkatut "scrubbiet" juuttinarusta ja pellavalangasta. Eli napakasti juutin ympärille pellavalangalla virkatut kiekot ripustuslenkillä varustettuna. Sillä voi hingata lieden tai kattilan, sitten ravistella ja huljuttaa vedessä ja ripustaa kuivumaan. Vaihtoehtoisesti mietin, että käyttöpaikkana voisi olla myös kylppäri ja kuorimista tarvitsevat kantapäät?
Ekokelmut

Kolmas osa "ekokeittiösettiä" oli ekokelmut eli mehiläsvahalla päällystetyt puuvillakangaspalat. Voitteko uskoa, tein nyt vasta ekaa kertaa näitä vuosia sitten kässäpiireihin tullutta ekohittiä? Oli kyllä helppoa ja mietin miksi en ole aiemmin tehnyt (no siksi, koska käytössä on ostotuollainen, lasirasioiden arsenaali sekä silikoniset, joustavat ja pestävät kannet, jotka ajavat monessa saman asian).

Setteihin kumpaankin tein kolme eri kokoista ekokelmua. Vähän kyllä tosin epäilen laitoinko mehiläsvahaa liikaa? Vai oliko puuvillakangas liian paksua? Vai onko vain ostotuollainen sen verran kulunut ja muutenkin "teollisempi" että tuntuma vaan on eri? Pitää kyllä ottaa ensi vuonna asiaksi tehdä itsellekin ekokelmuja, kun mehiläisvahaakin ehkä jäi sopivasti. 
Niputin lahjat yhteen kartongilla. Piti vähän jättää "heippalappuja" ja ohjeita, jotta lahjojen saajat eivät avatessaan hämmenny. Se on kammottavaa, jos avaa lahjan ja ei oikein tiedä mitä ihmettä siis sai? Näihin jätin käyttöohjeet ja materiaalitiedot.

Ja ai niin, mukaan sujahti myös pienet makrameekuuset!
Makrameekuusikoristeet

Tällaiset pienet kuusikoristeet. Solmeilin ne suht ohueasta kierrätyspuuvillasta (Novita Cotton recycled). Yllä tähtenä ja pienenä painona ovat isot prikat. Näistä tuli niin söpöt ja ihanan symmetriset.
Makrameekuusi

Yhteen toiseen pakettiin lähti koristekuusista isompi versio makrameelangasta (Chunkymop). Kuusi on ihan sama, mutta vain paksummasta langasta ja jätin alas vähän hapsua, pienissä kuusissa pujotin kaikki langanpäät nurjalle piiloon.
Makrameeseinäkuuset

Pieniä kuusia, keskikokoinen kuusi ja vielä suuremmat kuuset!

Nämä ovat isot seinäkuuset. Vasemmalla olevan kuusen tein Kauneimmat Käsityöt -lehden jouluerikoisnumeroon ja omasta ohjeesta tein vielä toisenlaisen version, jonka annoin äidille lahjaksi. 

Näihin makrameekuusiin kuten myös pienempiin kuusiin laitan ohjeet ja välivaihekuvat jemmaan tuleviin joulukässäilyihin - palataan niihin ensi jouluna!
Makramee-enkelit

Ja jos ei kuusia niin sitten enkeleitä. Nämä helpot makramee-enkelit julkaisinkin jo joulukalenterin 20. luukussa (ks. postaus). Myös pari enkeliä lähti joululahjaksi. Oma suojelusenkeli saa jäädä suojelusenkeliksi seinälle näin joulun jälkeenkin. Se ei ole minulle joulukoriste vaan enemmänkin vaikka talvikoriste.

maanantai 28. joulukuuta 2020

Lahjapankki 1/3: Enkeli kierrättäen.

Joulupyhät pyhitetty ja ohitettu. Nyt on aika pistää paketit pöytään ja näyttää mitä lahjoja tänä vuonna tein itse. Muutama tuli verkkokaupan kautta, mutta tässä kolmiosaisen lahjapankin eka osa vuosimallia 2020!
Joulukalenterin 9. luukussa näytin kuinka tein tonttukoristeen täysin kierrättäen ja aika pitkälti ihan kuumaliimapyssyn avulla. Samalla ajatuksella tein enkelin kierrättäen! Hirveesti teki mieli julkaista enkeli jo joulukalenterissa, mutta piti malttaa, jottei mene lahjan saajalle ylläri pilalle.

Ks. Luukku 9: Kierrätetty sukkatonttu (sis. ohje).

Ja kuinka tein sen?

Tästä se lähti. Vanha massapallo (joka oli lommolla), pätkät rautalankaa ja pieni nokare silkkimassaa. Muotoilin kädet ja pään ja sitten annoin yön yli kuivua ja kovettua. Päässä silkkimassaa on vain korvista vähän taaemmas, takaraivo on vapaata, koska ajattelin et mitäs turhia koko palloa massalla päällystämään, jos päälle tulee kuitenkin hiukset.

Kun massa oli kovettunut, hahmottelin akryylimaalilla kasvot (suusta lähti liian pikaisen kosketuksen myötä puolet pois, mutta korjasin sen sitten lopuksi).

Hiukset tein jättilangasta. Ensin pistelin "jakauksen", sitten vedin osan pois (jotta latvat ohentuivat) ja sen jälkeen huovuttelin huovutusneulalla lankoja yhteen, jotta isot "makkarat" sulautuvat yhteen. 

Ja näin se homma edistyy!

Tässä näette enkelin rungon. Hiukset on tässä loppusuoralla ja kuumaliimalla päähän liimattu. Pää puolestaan liimattu saumurilangan hylsyyn (jonka yläosa oli aivan täydellisen kokoinen kaulaan nähden!). Liimasin eka "käsivarret" huopasuikaleeseen ja sitten suikaleen keskeltä hylsyn taa. Paketti alkaa edistyä.

Sen jälkeen tein siivet huovasta (kaksi erillistä kappaletta. Leikkasin ja liimasin mekon tilkkupalasta. Eli todella myös ihan vain kuumaliimalla kasasin sen. Tuntui, että miksi siirtyä ompelukoneelle, kun samalla vaivalla homma sujui liimaten. Ja kuumaliimalla sain mekon helmaan jämäkkyyttä.

Liimasin myös  pohjaan paksun huopapalan tuplatueksi. Näin enkeli pysyy hyvin pystyssä eikä kaadu helposti.
Lopuksi korjasin vielä "meikin" akryylimaalilla. Hiuksiin pujottelin kultanauhaa, samoin vyötärölle. Hiuksiin tuli myös liimatuhru, sen myötä tein leikkuujämistä pienen hiuskoristeen korvan viereen. Se mielestäni viimeisteli kokonaisuuden. Ensin ajattelin, että laittaisin enkelin käteen jotain, mutta kaikki mitä siihen kokeilin oli jotenkin liikaa ja kovin irrallista. Ilman mitään tavaraa kokonaisuus pysyi rauhallisempana. Olihan enkelillä jo isot siivet, muhkea tukka ja enkeliksi vahva meikki.
Tämän enkelin tein lahjaksi äidille. Äidillä on vuosien saatossa tupsahtanut melkoinen kokoelma erilaisia enkeleitä, jotka hän ottaa esille jouluksi suureksi asetelmaksi. Oliko niitä 23 vai 27? Tästä enkelistä tuli uusi nyt uusin lisäys kokoelmaan.