Ja ihan vain, koska saisin jonkun muunkin tarttumaan tuumasta toimeen niin käydäänpäs läpi tylsän inspiroiva kymmenen kohdan korjauspläjäys! Here we go:
1/10 Parsi reiät
Ei reikä sukkaa huonoksi tee, joten eikun lankaa käteen ja parsimaan! Jos ei osaa, juutuubbivideoista löytyy varmasti apua. Mulla oli jopa kahdet villasukat, joissa oli useampi reikä. Tässä parissa jopa samassa kohtaa päkiöissä! Arvaatteko mitä? Vaan ei ole enää, sitä on parsittu kuin mummo konsanaan.
2/10 Ompele saumat
Väittäisin, että lähes kaikki irvistelevät ja repsottavat saumat voi tavalla tai toisella ommella kuntoon. Etenkin housut kuluu, jos pääasiallinen liikkumiskeino on pyöränpenkki. Farkut voi olla vaikeet, mutta ohuet pöksyt on helppo korjata.
Eikun aukon reunat vastakkain ja ompele uusi sauma. Joustavissa housuissa on aina sen verran joustoa, että voi ottaa haaruksesta ja takamuksesta vähän sisään. Itsehän korjaan esim. legginssejä niin kauan kuin vain pystyy. Mitä se haittaa, jos vähän takamuksesta saumat menee jo vähän turhan monella korjauskierroksella, jos siinä on kuitenkin pitkä helma päällä peittämässä?
3/10 Korjaa se pienikinHuomasin, että mulla on tosi paljon alusvaatteita, joissa saumat tai pitsit repsottaa. Ja mietin et jumankaut, kyllä mää ryysyisä kuljen, pitää ostaa uusia.. eikun en osta; KORJAAN. Kyllähän nyt pikkusaumat pitää korjata - myös pikkareista! Joten ompelin tunnin ajan pelkkiä pikkuhousuja kasaan. Kaikkeen se poikkeustila antaa aikaa. Nyt ei tartte kulkea enää repsottavissa pikkareissa.
4/10 Jos ei tule pidetyksi, fiksaa sitä
Tässä kaksi malliesimerkkiä. Kumpikin itse ommeltuja vaatteita ja kumpaakaan ei ole enää pitkiin aikoihin tullut käytettyä. Mietin, että miksei? Kumpikin tuntui joten liian väljältä päältä, joten kavensin kumpaankin, olihan ne melkoisia laatikoita malliltaan. Vain pikkuisen sisään sivusaumoista niin on vaatteessa enemmän muotoa. Ja ehkä ne nyt taas pääsevät ahkeraan käyttöön.
Ks. alkuperäiset esittelypostaukset: Pus-tunikamekko / Liito-oravatunika
5/10 Jos se ahdistaa, muuta sitä
Edelliset tuntuivat liian isoilta, tämä taas tiukalta tupilta. Mekko oli alkujaan XXL-kokoinen toppi, jonka "värjäsin" kloriitilla (vuonna 2012!!). Ompelin topin omaan kokoon ja lisäsin vyötärölle kuminauhavyötärön. Tämä oli pitkään suosikki, mutta täytyy myöntää, että vyötärö ei ole entisensä ja kuminauha pureutuu jenkkakahvoihin.
Olin laittamassa mekkoa jo paloiksi, kunnes tajusin: ai niin, voihan sen kuminauhan ottaa poiskin! En jaksanut ratkoa sitä pois, koska se olisi kuitenkin jättänyt tosi rumat jäljet. Joten leikkasin vain kuminauhan vetävän kaistaleen pois ja sitten kappaleet takas poikkisaumalla yhteen. Tuli väljyyttä ja mekkoa voi taas pitää!
Ks. postaus "Ruoste"-mekosta (ennen ja jälkeen).
6/10 Jos se ärsyttää, poista se
Tämäkin trikootakki on itse ommeltu. Ihan tieten tahtoen piti saada hapsullinen trikootakki ja arvaatteko mitä? Ei mennyt kauaa, kun hapsut alkoivat risomaan ja takki jäi vaatekaapin tukkeeksi. Ja taas sakset käteen: leikataan hapsut pois. Helmaan huolittelu tilalle ja done.
Pitäisi osata arvostaa itse tehtyä sen verran, että muistaisi, että itse tehdyssäkin mielipidettään saa muuttaa ja itse tehtyä saa muokata sen mukaan eikä vain hillota vaatetta kaapissa tyhjän panttina. Se ei ole kankaan tai vaatteeseen käytetyn ajan arvoista.
Ks. postaus hapsutrikootakista.
7/10 Jos se on haalistunut, tee se uudelleen
Mun suosikki olopaita! Ihanan ohut collegepaita ja kuulkaas tätä on kyllä käytetty. Ei juuri kaappiin ehdi, kun jo pyykkinarulta poimin sen takaisin päälleni. Ja sen on näköinenkin tuo printti, hyvä et edes näkyy enää.
Ks. postaus Coffee & Netflix -printistä.
Ennen ja jälkeen. Ensin tuoreena ja nyt taas uudella kierroksella! Alkuperäinen printti tuli tehtyä tekstiilitusseilla. Päätin reilusta tussata vain uuden kerroksen päälle. Musta oli loppunut, joten vaihdoin värin siniseen. Ihan hyvä, eikö!
8/10 Jos siinä on tahra, peitä se
Se mikä ei lähde, voi hyvin mennä piiloon luovilla ratkaisuilla.
T-paidan taskussa oli häiritsevä rasvatahra. Ei se juuri päälle näkynyt, mutta riitti et tiesin sen olemassa olon. Eikä se lähtenyt millään myrkyllä pois.. joten päätin peittää sen silitettävällä siirtokuvalla.
Kyllä meni peittoon ja vähän enemmänkin! En tosin ehkä miettinyt tätä loppuun värien kannalta, koska sininen vesiväritausta näyttää pinkillä pohjalla vain entistä isommalta läiskeeltä.. mutta itse kuva on aika söpö!
9/10 Jos siinä on reikiä, peitä sekin
Toinen taskuprojekti: revenneet yläreunat. Ratkoin koko taskun veks. Jäi tosi pahat jäljet, mutta ei se mitään, tehdään uusi tasku tilalle!
Mittasin just eikä melkein oikean kokoisen taskun laamatrikootilkusta. Ja, kun aloin poistamaan nuppineuloja... mitäs helv***, uusia reikiä??? En tajua mistä nuo kaksi paholaista tuohon ilmaantuivat, koska ei niitä ennen ompelua ollut. Ja just, kun sain taskun valmiiksi!
En uskaltanut alkaa toistamiseen ratkomishommiin ettei tule taas isommat reiät tilalle. Tunika on ihan vain kotivaate niin päädyin parsimaan langalla reiät umpeen. Itse trikoo on kuitenkin niin mukavasti kulunut ja lutunen, joten kyllä sitä vielä kotona jonkun aikaa käyttää parsittunakin.
Harmi, että just parsimisen jälkeen muistin: vaatelaastarit. No niillähän se ois pitänyt kokeilla korjata alkujaankin eikä lähteä tekemään uutta taskua. No, next time sitten.
10/10 Jos se on liian pieni, anna sille lisää tilaa
Aina on jotkut rintaliivit, jotka on liian piukat ja se jos mikä ahdistaa. Sitä varten on hyvä ottaa käytöstä poistetuista rintseistä varakappaleita jemmaan. Lisäkappale ympärykseen ja kas näin, taas voi hengittää.
Ks. lisää vinkkejä rintaliivien fiksaukseen tästä postauksestani.
Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että arjessa vaate puristaa, lörpöttää, irvistää tai muuten vain ärsyttää. Useimmiten vaatteen korjaus vie vain vähän aikaa. Joten tee se, korjaa sun vaatteet! Ne on sen arvoiset.