Dintre produsele traditionale de pe masa noastra de Craciun nu putea lipsi Piftia de porc. Ei, dar ca sa o adaptam putin vietii urbane, i-am dat si cateva forme festive... asa cum vedeti in imagini. Sper sa va placa!
Ce am folosit:
doua picioare porc (adidasi),m doua rasoale porc, o ceapa, un morcov, o capatina usturoi,10 boabe piper, mujdei din 4-5 catei usturoi, o lingurita sare si doua linguri de otet.
Cum am procedat:
Am spalat bine picioarele de porc si rasoalele si le-am pus intr-o cratita cu apa rece. Apa trebuie sa depaseasca cu 4-5 cm nivelul carnii.Am adaugat o lingurita de sare (care va contribui la formarea spumei) si am lasat vasul deoparte cca 30 de minute inainte de a-l pune pe foc (pentru ca gelatina sa iasa treptat din oase).
Am pus apoi vasul pe foc foarte mic sa fiarba domol si am spumuit permanent pana nu s-a mai format spuma. Cand a inceput sa clocoteasca usor, am adaugat zarzavatul: ceapa, morcovul si capatana de usturoi necuratata dar spalata bine si crestata putin cu un cutit. Am adaugat si boabele de piper si am lasat sa fiarba vreo 3 ore, pana ce carnea s-a desprins usor de pe os.
Am facut apoi si proba cu putina zeama pusa pe o farfurie si data la rece pentru a vedea daca se incheaga usor. Am mai adaugat apoi mudeiul de usturoi si am lasat putin sa se intrepatrunda aromele.
Am strecurat apoi partea solida de zeama si am dat vasul cu zeama la rece, pana a doua zi, pentru a se inchega si a inlesni degresarea. Am ales carnea de pe oase si am pastrat-o intr-un bol acoperit pana a doua zi.
A doua zi am degresat bine piftia si am pus-o din nou pe foc, foarte putin, pentru a o inmuia.
Am pregatit apoi formele. Am folosit forma preferata de silicon cu stelute, o alta in forma de bradut si alte cateva vase de yena. Am pus cu o lingura putina zeama in fiecare dintre ele si le-am dat la rece pentru 10 minute.
Le-am scos si am inceput decorarea, fixand in zeama usor inchegata stelute din morcov fiert, feliute de masline umplute, frunze din castraveciori acri, frunze de patrunjel etc.
Am adaugat apoi bucatele de carne si zeama alternativ, pana am umplut vasele, apoi le-am dat la rece.
Pentru a rastruna usor formele decorative, le-am trecut iute peste o lumanare aprinsa, apoi le-am rasturnat pe un platou. Le-am mutat apoi cu paleta de tort in vasul de prezentare si am decorat cum se vede in imagini.
Am fotografiat doar o parte din formele preparate, pentru ca la restul s-a "umblat" pana sa ajung sa le imortalizez.
31 decembrie 2008
30 decembrie 2008
Fasole batuta cu carnati
Si cum nu putea lipsi de pe masa de Craciun traditionala fasole cu carnati, preferata sotului meu, iat-o in maretia ei!
Ce avem nevoie:
500g fasole boabe
4 cepe medii
doi morcovi mari
cateva coaste afumate cu putina carne pe ele
4-5 catei de usturoi mari
100ml ulei,
2 linguri bulion
sare, piper, tarhon
6-7 buc. carnaciori afumati, eu am folosit Oltenesti de la Angst.
Cum procedam:
Spalam bine fasolea boabe, in mai multe ape, apoi o lasam in apa de pe o zi pe alta.
Apa trebuie sa depaseasca inca o data nivelul boabelor, deoarece fasolea se umfla.
A doua zi mai clatim o data boabele de fasole, punem apa noua si le dam la fiert.
Dupa ce au fiert un clocot-doua, aruncam apa impreuna cu cojile care s-au desprins. Le mai ajutam si noi cu mana indepartandu-le pe cat posibil.
Punem apoi fasolea cu apa noua pe foc, adaugam coastele, o ceapa taiata in patru, morcovii taiati in bucati mai mici, 2-3 linguri ulei, putina sare, piper.
Dupa ce au fiert bine boabele, le strecuram dar pastram zeama.
Desprindem carnea de pe coaste si trecem prin masina de tocat fasolea impreuna cu morcovul, ceapa si carnea de pe coaste. Adaugam si usturoiul facut mujdei cu putin ulei si sare.
Tocam apoi restul de ceapa, punem intr-o cratita restul de ulei si prajim ceapa tocata pana devine sticloasa. Adaugam cele doua linguri de bulion si diluam cu putina zeama ramasa de la fasolea fiarta, punem si putina sare si putin piper si gata sosul.
Pastram cateva linguri din sosul de ceapa pentru decor.
... Pastram intr-un bol si cateva linguri din fasolea tocata care, impreuna cu zeama pastrata, poate deveni o delicioasa supa crema de fasole...
Amestecam apoi sosul si fasolea tocata, omogenizam, gustam sa vedem cata sare ii mai trebuie, adaugam apoi piperul si putin tarhon.
Asezam totul intr-un vas, de preferinta termorezistent si acoperim cu un strat din sosul de ceapa pastrat.
Taiem apoi carnaciorii in bucatele nici prea mici dar nici prea mari, ii crestam usor in cateva locuri si ii prajim putin, apoi ii asezam peste fasolea frecata.
Inainte de servire putem sa incalzim la microunde.
... pentru supa: in zeama pastrata adaugam fasolea tocata pastrata, mai adaugam sare, piper macinat si putin tarhon si am preparat astfel o supa crema de fasole delicioasa pe care o putem servi cu crutoane. O mai putem imbunatati adaugand si cateva feliute de kaiser afumat rumenit usor...
Asigurati-va, totusi, ca stomacul vostru va rezista unui astfel de tratament :)
In rest, ce sa va spun, este de-a dreptul criminala!
Etichete:
Craciun,
fasole cu carnati,
Preparate traditionale
28 decembrie 2008
Sarmalute in foi de varza acra
Bineinteles ca nu puteau lipsi sarmalutele de la masa noastra de Craciun.
Ingrediente folosite:
Foile de la trei capatini de varza, 1kg carne macra de porc tocata si 500g carne grasa de porc tocata, 250g piept afumat tocat, 250g piept afumat feliat, o cana orez, doua cepe tocate, o lingura arome pentru sarmale, doua linguri bulion, piper, sare.
Din cantitatile prezentate mi-au iesit 83 de sarmalute de marime medie.
Cum am procedat:
Am spalat in trei ape foile de varza si le-am asezat una peste alta intr-un castron.
Am amestecat carnea tocata macra cu cea grasa si cu pieptul afumat tocat.
Am tocat ceapa si am inmuiat-o putin in ulei, apoi am adaugat peste ea orezul spalat in multe ape si l-am inabusit impreuna cu ceapa.
Am luat apoi cratita de pe foc si am lasat sa se racoreasca putin compozitia.
Dupa ce s-a racorit am amestecat-o cu carnea tocata, am adaugat o lingura de arome pentru sarmale, sarea si piperul si am omogenizat compozitia.
Am pregatit cratita pentru sarmale, am tocat cateva foi si le-am asezat intr-un strat pe fundul cratitei, apoi am rasucit sarmalele si le-am asezat in cercuri concentrice suprapuse. La terminarea fiecarui strat, am asezat printre sarmale felii de piept afumat.
Deasupra ultimului strat am mai asezat unul de foi tocate, apoi am adaugat apa pana am acoperit sarmelele si am pus vasul la fiert pe foc mic pentru aproximativ o ora.
Dupa o ora am incercat cu furculita daca s-a fiert umplutura, apoi am pregatit un sos din doua linguri de bulion diluat cu apa in care am mai adaugat o lingura de arome pentru sarmale, putina sare si putin piper, am adaugat sosul peste sarmale si am bagat cratita in cuptorul preincalzit pentru inca o jumatate de ora.
Foarte important: gustati varza si daca este foarte sarata micsorati cantitatea de sare adaugata in umplutura si sos. Eu am nimerit o varza exelenta, nici prea sarata si nici prea acra, iar sarmalele au iesit minunate.
Le-am servit cu mamaliguta alaturi.
Etichete:
Craciun,
Preparate din carne tocata,
Preparate traditionale,
sarmale
Cozonaci cu cacao si nuca, rahat si fructe confiate
Am facut a doua serie de cozonaci astfel: unul mare umplut cu crema de cacao, nuca macinata si stafide, unul de marime medie umplut cu rahat si doi rotunzi, mai mititei, unul umplut cu crema de cacao si nuca si altul cu fructe confiate.
Cozonacul cu cacao si nuca:
Cozonacul cu rahat:
Cozonacei rotunzi cu cacao si nuca si cu fructe confiate:
Pentru aceasta serie am folosit urmatoarele
Ingrediente pentru aluat:
800g faina (Dobrogea pentru cozonac)
10g drojdie uscata (un pliculet si jumatate)
250g zahar
350ml lapte cu 3,5%grasime
150g unt topit si o lingura ulei
4 galbenusuri
o jumatate lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
3 pliculete zahar vanilinat
Aluatul l-am pregatit la MC. Daca vreti sa-l pregatiti manual, gasiti explicatiile aici.
Ingrediente pentru umpluturi:
a) crema de cacao si nuca: din nuca razuita cu lapte fiert, cu stafide inbatate cu rom sau coniac, zahar dupa gust, cacao, vanilie;
b) fructe confiate: stafide blonde, stafide negre, caise, smochine, avocado, papaya;
c) rahat colorat, taiat cubulete.
Cum am procedat:
Am pus in cuva masinii mai intai laptele, galbenusurile, untul topit si uleiul, zaharul, sarea, aromele, apoi faina si drojdia. Am pus masina la programul 7 - 1,5.
Dupa ce a dospit coca, am rasturnat-o pe planseta infainata si am modelat cozonacii astfel:
Am impartit aluatul in doua bucati mai mari si una mai mica, apoi fiecare bucata am mai impartit-o in doua si am intins usor coca.
Am intins pe fiecare bucata umplutura apoi am rulat-o, apoi am rasucit rulourile doua cate doua si le-am asezat in tavile tapetate cu hartie de copt.
Am uns apoi cozonacii cu galbunus amestecat cu o lingurita de miere si am mai lasat tavile acoperite cu un prosop cca 20 de minute, sa mai creasca, inainte sa-i bag la cuptor.
Intre timp am preincalzit cuptorul.
Dupa 20 de minute, am mai uns inca o data cozonacii cu galbenus, am presarat zahar brun, apoi i-am bagat la cuptorul preincalzit pentru cca 40 de minute.
Este bine sa verificati daca s-au copt din cand in cand cu paiul, dar nu inainte de 20 de minute, ca sa nu se lase.
Aici cozonacul cu cacao si nuca:
si aici cel cu rahat:
si aici o feliuta:
Iata aici cozonacelul rotund cu fructe confiate:
si aici cel rotund cu cacao si nuca:
Cozonacul cu cacao si nuca:
Cozonacul cu rahat:
Cozonacei rotunzi cu cacao si nuca si cu fructe confiate:
Pentru aceasta serie am folosit urmatoarele
Ingrediente pentru aluat:
800g faina (Dobrogea pentru cozonac)
10g drojdie uscata (un pliculet si jumatate)
250g zahar
350ml lapte cu 3,5%grasime
150g unt topit si o lingura ulei
4 galbenusuri
o jumatate lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
3 pliculete zahar vanilinat
Aluatul l-am pregatit la MC. Daca vreti sa-l pregatiti manual, gasiti explicatiile aici.
Ingrediente pentru umpluturi:
a) crema de cacao si nuca: din nuca razuita cu lapte fiert, cu stafide inbatate cu rom sau coniac, zahar dupa gust, cacao, vanilie;
b) fructe confiate: stafide blonde, stafide negre, caise, smochine, avocado, papaya;
c) rahat colorat, taiat cubulete.
Cum am procedat:
Am pus in cuva masinii mai intai laptele, galbenusurile, untul topit si uleiul, zaharul, sarea, aromele, apoi faina si drojdia. Am pus masina la programul 7 - 1,5.
Dupa ce a dospit coca, am rasturnat-o pe planseta infainata si am modelat cozonacii astfel:
Am impartit aluatul in doua bucati mai mari si una mai mica, apoi fiecare bucata am mai impartit-o in doua si am intins usor coca.
Am intins pe fiecare bucata umplutura apoi am rulat-o, apoi am rasucit rulourile doua cate doua si le-am asezat in tavile tapetate cu hartie de copt.
Am uns apoi cozonacii cu galbunus amestecat cu o lingurita de miere si am mai lasat tavile acoperite cu un prosop cca 20 de minute, sa mai creasca, inainte sa-i bag la cuptor.
Intre timp am preincalzit cuptorul.
Dupa 20 de minute, am mai uns inca o data cozonacii cu galbenus, am presarat zahar brun, apoi i-am bagat la cuptorul preincalzit pentru cca 40 de minute.
Este bine sa verificati daca s-au copt din cand in cand cu paiul, dar nu inainte de 20 de minute, ca sa nu se lase.
Aici cozonacul cu cacao si nuca:
si aici cel cu rahat:
si aici o feliuta:
Iata aici cozonacelul rotund cu fructe confiate:
si aici cel rotund cu cacao si nuca:
Etichete:
aluaturi dulci,
cozonaci,
Craciun
26 decembrie 2008
Cozonaci cu mac si cu nuca
Primii trei cozonaci pentru Craciun i-am facut cu mac si nuca, astfel: unul de marime medie cu nuca, unul mai micut in format briosa doar cu mac si unul tot de marime medie mixt, adica cu mac si cu nuca.
Poze am facut doar la cel mixt, pentru ca primii doi au plecat catre copiii mei si nu i-am mai pozat.
Ca sursa de inspiratie am folosit reteta de cozonaci babani ai Gabrielei Cara, numai ca eu am redus putin cantitatile si am framantat si dospit coca la MC. Pentru cele dintre voi care vor sa-i framante manual, veti gasi explicatiile detaliate pe blogul Gabrielei.
Pentru cozonacii mei am folosit urmatoarele cantitati.
Ingrediente pentru aluat:
600g faina (Dobrogea pentru cozonac)
7g drojdie uscata
150g zahar
300ml lapte cu 3,5%grasime
100g unt topit si o lingura ulei
3 galbenusuri
o jumatate lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
2 pliculete zahar vanilinat
Ingrediente pentru umpluturi:
a) crema de mac: din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie si stafide imbatate cu rom sau coniac;
b) crema de nuca: din nuca razuita cu lapte fiert, cu stafide inbatate cu rom sau coniac, zahar dupa gust, vanilie si scortisoara.
Cum am procedat:
Am pus in cuva masinii mai intai laptele, galbenusurile, untul topit si uleiul, zaharul, sarea, aromele, apoi faina si drojdia. Am pus masina la programul 7 - 1,5.
Dupa ce a dospit coca, am rasturnat-o pe planseta infainata si am modelat cozonacii astfel:
Am impartit aluatul in doua bucati mai mari si una mai mica, apoi fiecare bucata am mai impartit-o in doua si am intins usor coca.
Am intins pe fiecare bucata umplutura apoi am rulat-o, apoi am rasucit rulourile doua cate doua si le-am asezat in tavile tapetate cu hartie de copt.
Am uns apoi cozonacii cu galbunus amestecat cu o lingurita de miere si am mai lasat tavile acoperite cu un prosop cca 20 de minute, sa mai creasca, inainte sa-i bag la cuptor.
Intre timp am preincalzit cuptorul.
Dupa 20 de minute, am mai uns inca o data cozonacii cu galbenus, am presarat zahar brun, apoi i-am bagat la cuptorul preincalzit pentru cca 40 de minute.
Este bine sa verificati daca s-au copt din cand in cand cu paiul, dar nu inainte de 20 de minute, ca sa nu se lase.
Si iata cum a iesit cozonacul meu, cel consumat in noaptea de Craciun:
si aici mai de aproape...
Au iesit teribil de gustosi, asa ca s-au consumat una-doua!
Pe ceilalti doi pe care i-am dat copiilor nu am apucat sa-i fotografiez, din pacate, dar am mai copt o serie, cu nuca si cacao si cu rahat, asa ca va veti putea bucura in scurt timp de noi imagini.
Pe curand!
Etichete:
aluaturi dulci,
cozonaci,
Craciun
25 decembrie 2008
Salata de boeuf
Probabil ca toata lumea stie sa prepare o salata de boeuf, dar fiecare dintre noi o pregateste intr-un anume fel.
Iata cum am preparat eu salata de boeuf pentru Craciun.
Ai nevoie de:
10-15 cartofi mari (cca 3kg), 5 morcovi mari (1kg), o telina mare (800g), 500g carne de vita sau manzat (eu am luat vrabioara de manzat), 400g mazare boabe din conserva (Bonduelle), un borcan castraveciori acri (850g) si un borcan gogosari acri (850g) de la Olympia (eu am mai adaugat inca 5 buc. castraveciori acri), 1kg maioneza vegetala, o lingurita sare.
Cum am procedat:
Am curatat cartofii, i-am taiat in patru si i-am pus la fiert in apa rece cu putina sare.
Morcovii impreuna cu telina, le-am curatat, le-am taiat in bucati potrivite si le-am pus la fiert separat, in apa rece cu putina sare.
Carnea de vita am spalat-o bine, am taiat-o cubulete cam de 5cm apoi am pus-o la fiert. Cand a dat in clocot am inceput sa o spumuiesc (adica sa scot spuma cu spumiera) pana a incetat sa mai faca spuma. Am adaugat apoi in apa o lingura cu coniac pentru a o fragezi.
Am scos apoi mazarea din cutie, am strecurat-o si am clatit-o in cateva ape ai am pus-o intr-un bol (sa astepte, pana la momentul potrivit :)).
Am scos muraturile - castraveciorii si gogosarii - din sucul lor, le-am clatit si le-am pus intr-un bol si pe ele.
Cand au fiert legumele si carnea le-am strecurat si le-am lasat sa se raceasca foarte, foarte bine.
De fapt, eu am fiert legumele si carnea cu o seara inainte de a prepara salata.
Ei, si acum, trecem la treaba cea mai meticuloasa, intrucat mie imi place salata cu legumele taiate cubulete de marime nici prea mica, nici prea mare, deci sa nu iasa nici ca o pasta si nici grosolana, asa ca am dat o atentie mai mare acestei etape.
Dar cu o muzica buna in surdina, o cafea aromata si un strop de coniac alaturi, am putut sa fac fata situatiei.
Am inceput tocatul cu carnea, apoi cartofii, legumele si la sfarsit muraturelele.
Cand au fost toate gata, am adaugat mazarea si maioneza si am omogenizat usor, cu mila, ca sa nu se sfarame cubuletele.
Am gustat, am adaugat sarea putin cate putin pana mi-a placut gustul.
Este bine sa gustati inainte de a adauga sarea, pentru ca daca muraturile sunt foarte sarate este posibil sa nu mai fie nevoie sa adaugat sare.
Iar daca muraturile nu sunt suficient de acre, mai puteti adauga zeama de lamaie.
Ei si acuma, urmeaza asezarea in vase si decorarea... o treaba care poate deveni o distractie, cu putina imaginatie :) Na, ca am facut si o rima :) :)
Eu am umplut mai multe vase, dar din pacate nu le-am pozat pe toate, pentru ca unele au plecat spre casa copiilor, ca sa aiba si ei in frigider preparate traditionale.
Iata vasul care a stat pe masa noastra de Craciun!
Pofta buna si petrecere frumoasa in continuare!
Iata cum am preparat eu salata de boeuf pentru Craciun.
Ai nevoie de:
10-15 cartofi mari (cca 3kg), 5 morcovi mari (1kg), o telina mare (800g), 500g carne de vita sau manzat (eu am luat vrabioara de manzat), 400g mazare boabe din conserva (Bonduelle), un borcan castraveciori acri (850g) si un borcan gogosari acri (850g) de la Olympia (eu am mai adaugat inca 5 buc. castraveciori acri), 1kg maioneza vegetala, o lingurita sare.
Cum am procedat:
Am curatat cartofii, i-am taiat in patru si i-am pus la fiert in apa rece cu putina sare.
Morcovii impreuna cu telina, le-am curatat, le-am taiat in bucati potrivite si le-am pus la fiert separat, in apa rece cu putina sare.
Carnea de vita am spalat-o bine, am taiat-o cubulete cam de 5cm apoi am pus-o la fiert. Cand a dat in clocot am inceput sa o spumuiesc (adica sa scot spuma cu spumiera) pana a incetat sa mai faca spuma. Am adaugat apoi in apa o lingura cu coniac pentru a o fragezi.
Am scos apoi mazarea din cutie, am strecurat-o si am clatit-o in cateva ape ai am pus-o intr-un bol (sa astepte, pana la momentul potrivit :)).
Am scos muraturile - castraveciorii si gogosarii - din sucul lor, le-am clatit si le-am pus intr-un bol si pe ele.
Cand au fiert legumele si carnea le-am strecurat si le-am lasat sa se raceasca foarte, foarte bine.
De fapt, eu am fiert legumele si carnea cu o seara inainte de a prepara salata.
Ei, si acum, trecem la treaba cea mai meticuloasa, intrucat mie imi place salata cu legumele taiate cubulete de marime nici prea mica, nici prea mare, deci sa nu iasa nici ca o pasta si nici grosolana, asa ca am dat o atentie mai mare acestei etape.
Dar cu o muzica buna in surdina, o cafea aromata si un strop de coniac alaturi, am putut sa fac fata situatiei.
Am inceput tocatul cu carnea, apoi cartofii, legumele si la sfarsit muraturelele.
Cand au fost toate gata, am adaugat mazarea si maioneza si am omogenizat usor, cu mila, ca sa nu se sfarame cubuletele.
Am gustat, am adaugat sarea putin cate putin pana mi-a placut gustul.
Este bine sa gustati inainte de a adauga sarea, pentru ca daca muraturile sunt foarte sarate este posibil sa nu mai fie nevoie sa adaugat sare.
Iar daca muraturile nu sunt suficient de acre, mai puteti adauga zeama de lamaie.
Ei si acuma, urmeaza asezarea in vase si decorarea... o treaba care poate deveni o distractie, cu putina imaginatie :) Na, ca am facut si o rima :) :)
Eu am umplut mai multe vase, dar din pacate nu le-am pozat pe toate, pentru ca unele au plecat spre casa copiilor, ca sa aiba si ei in frigider preparate traditionale.
Iata vasul care a stat pe masa noastra de Craciun!
Pofta buna si petrecere frumoasa in continuare!
Etichete:
Craciun,
Preparate traditionale,
Salate aperitiv
Salata Lavinia
Aceasta salata a fost preparata special pentru nora mea si este o varianta a salatei de boeuf doar ca in componenta ei nu intra carnea si mazarea.
Se prepara conform retetei de aici, eliminand doar cele doua componente.
Bineinteles ca a avut parte si de o decorare personalizata :)
Etichete:
Craciun,
Salate aperitiv
Urari de Craciun
Prietenelor mele de pretutindeni le urez din inima un Craciun Minunat si un An Nou plin de surprize placute, cu sanatate, belsug, realizari si impliniri personale si profesionale!
Petrecere buna alaturi de cei dragi!
Cu drag,
Dana
Etichete:
urari de Craciun
13 decembrie 2008
Aperitiv Stelutele spiridusilor
Aceste stelute ii vor incanta cu siguranta pe spiridusii Mosului in Noaptea de Ajun:)
Iata cum le-am pregatit:
Stelutele le-am copt din aluat fraged.
Mie mi-a mai ramas putin aluat de la Saratelele festive pentru Mosul, dar poate fi folosit orice tip de aluat fraged pregatit in casa sau din comert.
Dupa ce am copt stelutele si s-au racit le-am umplut in felul urmator:
aici le-am umplut cu icre afumate si le-am ornat cu o felie de maslina verde umpluta, o bucatica de lamaie si un firisor de marar...
aici le-am umplut cu crema de branza frecata cu putin marar si un praf de sare si am ornat cu o steluta decupata dintr-o foaie de ceapa rosie pe care am umplut-o cu icre de Manciuria...
aici tot cu icre afumate...
aici cu crema de branza frecata cu marar si un praf de sare si am ornat cu o felie de rosioara cerise, triunghiulete dintr-o felie de castravete si un fir de marar...
deasupra feliei de rosioara am mai pus un mot de branza....
aici o imagine artistica, din profil...
si o imagine "din avion" ca sa vedeti ce bine arata ...
Va pup si sper sa va inspire imaginile mele pentru mesele voastre festive.
Etichete:
Aperitive,
aperitive festive,
Craciun
Icre afumate
Aceasta reteta este conceputa de mine si va asigur ca este delicioasa, intrucat de fiecare data cand o prepar nu rezista pana a doua zi in frigider, pentru ca toate celelalte mancaruri gatite raman pe locul doi.
Iata si reteta:
Avem nevoie de: 100g icre (eu am avut de stiuca), cateva felii de paine inmuiata in apa rece (eu am pus 4 felii), 250ml ulei, 1 lingura suc de lamaie, 100g peste afumat (de data asta eu am folosit macrou).
Cum procedam:
Batem icrele cu putin ulei, pana incep sa se sparga. Adaugam apoi cate putina paine inmuiata in apa rece si stoarsa, apoi iarasi ulei si iarasi putina paine, batand icrele incontinuu.
Dupa ce am terminat de omogenizat painea si uleiul, adaugam pestele afumat ales bine de oase si faramitat cu mana, omnogenizam compozitia si adaugam o lingura cu zeama de lamaie. Apoi omogenizam din nou.
Salata de icre rezultata are un gust demential, iar lamaia si painea o fac mult mai usoara.
Daca doriti, pentru un mic dejun cu fitze, puteti aseza salata pe niste stelute coapte din aluat fraged, asa ca in reteta Aperitiv Stelutele Spiridusilor.
Etichete:
aperitive festive,
gustari,
salata de icre
12 decembrie 2008
Saratele festive pentru Mos Craciun
Desi Mosului ii plac tare mult dulciurile, cred ca nu s-ar da in laturi de la niste saratele fitzoase si gustoase, numai bune pentru a sta alaturi de o bauturica aperitiv inaintea unei mese copioase.
Iata reteta pentru saratelele mele:
Ai nevoie de: 500g faina, 250g margarina, 200ml iaurt, sare dupa gust, o lingurita amoniac dizolvat in otet sau suc de lamaie, doua galbenusuri, chimen, mac sau susan;
Cum am procedat:
Am facut aluatul framantand mai intai faina cu margarina, foarte usor, doar cu degetele, pana a devenit compozitia nisipoasa.
Am adaugat apoi iaurtul, sarea si amoniacul stins.
Daca coca iese prea tare, se mai pot adauga 2-3 linguri de apa minerala ori iaurt.
Am invelit apoi coca in folie alimentara si am bagat-o la frigider pentru 3-4 ore.
Am intins apoi foi de 3-4 milimetri grosime si am taiat cu forme specifice evenimentului (stelute, braduleti, clopotei, inimioare etc.) pe care le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si le-am uns cu pensula cu galbenus batut. Am presarat apoi deasupra semintele preferate: mac, susan, chimen.
Le-am copt in cuptorul incalzit in prealabil pana au devenit aurii.
Aveti grija insa pentru ca se coc foarte repete si daca nu sunteti atente se pot praji prea tare.
Sunt foarte, foarte spornice.
Mie imi plac mai mult cele cu chimen, dar sotului meu ii plac mai mult cele cu susan si cu mac.
Spor la copt!
Etichete:
Aluaturi sarate,
Craciun,
Saleuri
08 decembrie 2008
Figurine din turta dulce - serie color
Si pentru ca mi-a mai ramas putin aluat de turta dulce, m-am gandit sa mai coc o serie de figurine si sa le decorez in alt fel, adica mai colorat...
Reteta pentru aluat o gasiti aici, insa pentru decor am folosit glazura din zahar pudra si suc de lamaie, bombonele festive, betisoare din zahar decorative si nuca de cocos colorata.
Si iata cum au iesit:
Am postat imagini cu diferite moduri de decorare, dar se poate folosi un singur tip de decor daca prajiturilele sunt menite a fi asezate la o masa de Craciun mai eleganta :)
Etichete:
biscuiti,
Craciun,
deserturi,
turta dulce
Aventurile Mayei Mitzone in zi de week-end
Maya Mitzone a descoperit un loc nou in casa, care pe deasupra mai emana si caldura... oare ce-o fi asta? se intreaba ea!
De aici pot privi pe toata lumea fix in ochi, de la egal la egal, nu-i asa?
Si, va rog, nu ma certati! Uite ca incap si eu si nu deranjez nimic pe aici!
De aici pot privi pe toata lumea fix in ochi, de la egal la egal, nu-i asa?
Si, va rog, nu ma certati! Uite ca incap si eu si nu deranjez nimic pe aici!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)