dijous, 31 d’agost del 2023

Ascó, plaça de 9


Un dels moments més intensos de la passada festa major va ser l'actuació a Ascó dels Castellers de Vilafranca, la tarda del dissabte 19 d'agost. Una data que ja passa a la petita història de la vila ja que va veure com el Pla de l'Església esdevenia una plaça de 9 amb un espectacular 3 de 9 amb folre. Un castell de gamma extra que per primer cop s'erigia a la Ribera d'Ebre.
L'actuació dels Castellers de Vilafranca es va completar amb el 4 de 8 amb agulla,  el primer 9 de 7 (amb una enxaneta) de l’any, i hi van afegir un quart castell, el 4 de 8, abans de culminar l’actuació amb el pilar de 7 folrat.

dimecres, 23 d’agost del 2023

Monogràfic: La història d'Ascó amb nom de dona


Com ve sent habitual en el programa de la festa major, hi trobem un espai dedicat a endinsar-se en la  història de la vila, tasca que des de 2007 anem realitzant amb l'amic Biel Pubill.

Aquest any s'ha dedicat a la història d'Ascó amb nom de dona. El monogràfic vol ser una petita aportació a la lluita per la igualtat real i tangible entre dones i homes, per una societat inclusiva on no hi hagi diferències de gènere. I què millor que fer-ho reivindicant la figura femenina en la nostra societat. Per tant vol ser una reivindicació d’aquelles dones d’Ascó que bé mereixen ser ressenyades com a persones que han excel·lit en algun àmbit professional o bé han destacat en alguna faceta, circumstància o episodi concret.

Artistes, esportistes, religioses... que no ens ha de fer ignorar que en la vida quotidiana les dones també han estat i són protagonistes de la història del dia a dia. A Ascó, especialment, les dones pageses que després de passar el dia al tros continuaven les tasques de cura de la família i de les feines de la llar; o les dones dels llaüters que ho tenien tot a punt per quan l’home embarqués o tornés a casa; o les que trobàvem darrer dels taulells de les botigues. Sense elles no s’explicaria la història sencera.

Des de temps remots trobem dones que han destacat duent a terme activitats, tasques o feines més enllà de les tasques domèstiques. Si ens fixem en l’últim segle, per exemple, moltes persones recorden a unes figures que van tenir cura dels asconencs i les asconenques d’aquell temps: la infermera Vicenta Hernández Sánchez, que va exercir a Ascó entre 1950 i 1980, aproximadament; la Margarita Sevil Burillo, que va exercir de llevadora en aquell mateix període; o la Raimunda Agustí Biarnés, que va estar al capdavant d’una guarderia des de 1950 fins a 1973. Unes persones a les quals caldria sumar el nom de les mestres que van exercir el seu magisteri a Ascó com ara donya Inés Anguera Sans, donya Flora Alonso Vilanova o donya Pilar García Monzón, entre moltes d’altres. Infermera, llevadora, magisteri... oficis molt adreçats a tenir cura dels altres.

Les dones que protagonitzen el monogràfic són Santa Paulina i la Mare de Déu del Carme, la reina Sança, Elisabet i Blanca d'Aragó i Anjou, Francesca Antònia de Salvador i Biarnés, Margarida Jordà Serra, Benita Franquet Sans, Roser Bru Llop, Joana Biarnés Florensa, Carme Montornés Serra, Maria Teresa Linyan Serra, Montserrat Vallés Grau, Sònia Franquet Calvente, Eva Sans Grau i Judith Sans Serra.

Acte de l'inici oficial de la Festa Major d'Ascó 2023

dilluns, 21 d’agost del 2023

Ens preparem per a la festa (VAT)

Des de la festa major de 2019 un dels primers actes és un programa especial a Vídeo Ascó Televisió d'entrevistes amb els protagonistes i reportatges, en definitiva, una crida a viure intensament els dies de festa grossa: Ens preparem per a la festa.

dissabte, 12 d’agost del 2023

Tot a punt per la Festa Major d'Ascó

Falta menys d’una setmana perquè s’enceti la Festa Major d’Ascó que tindrà lloc del 16 al 20 d’agost, uns dies en què s’atura el dia a dia per viure amb intensitat unes diades festives, lúdiques, tradicionals i culturals.

Com és habitual, les festes d’estiu a Ascó estan marcades per una programació que combina actes lúdics, socials, esportius i culturals; esdeveniments que  converteixen la Festa Major d’Ascó en una cita obligada del calendari, des del vol de campanes anunciador de la festa fins a l’esclat dels focs artificials que clouran la celebració. Activitats preparades des de la Comissió de Festes, però que també compten amb la col·laboració de diferents entitats del poble.

L’acte més emblemàtic és sens dubte el pregó de la festa major i la proclamació del pubillatge, que en certa manera, és l’inici oficial de la festa. En aquesta ocasió, la persona escollida per pronunciar el pregó és l’Anna Ferrús Serra, arquitecta, molt vinculada a la vida associativa a Ascó i que es troba al capdavant de l’Associació Cultural Lo Llaüt, entitat que aquest 2023 commemora el seu 25è aniversari.

Les Pubilles i els Hereus són uns altres protagonistes, una tradició que es remunta a 1963 i que s’ha consolidat com un dels pilars de la festa major. No únicament viuran la seva proclamació dimecres a la nit, sinó que al llarg de la festa participen en les diferents activitats que s’han programat.

A la festa major s’hi pot trobar molta música d’estils i formats diferents, des de les cercaviles fins al ball de gegants, passant per les orquestres –Atalaia, Montgrins, Venus i Himalaya-, els grups de versions –Yo suspendí EGB, amb música revival dels 70, 80 i 90, fins la Waikiki-, música familiar amb L’eriçó punxegut, la gresca de la Festa Imagina i un espectacle d’òpera i sarsuela. Sense passar per alt una nova edició del Festival Ascó Batega, que en aquesta té The Tyets i Sofia Ellar com a caps de cartell que van sorgir d’un procés participatiu entre la joventut d’Ascó de 14 a 35 anys.

Aquest any es torna a comptar amb un Carnaval d’Estiu després de l’èxit i acollida que va tenir l’any passat i va portar la disbauxa i el bon humor pels carrers i places d’Ascó acompanyats de xaranga i grup d’animació. Els carrers també seran protagonistes de la xaranga o del correbars, que traslladaran la festa arreu del poble.

La tarda del dissabte es dedica a la cultura tradicional catalana amb una ballada de sardanes, la presència dels Gegants d’Ascó en Falcó i na Sança, i una diada castellera de primer nivell amb els Castellers de Vilafranca, que van guanyar l’última edició del concurs de castells, i que intentaran convertir la plaça de l’Església d’Ascó és una plaça de nou.

Un altre dels plats forts de la festa major serà l’actuació del Mag Lari amb el seu espectacle Strafalari, on podrem gaudir del seu humor: un espectacle de màgia, carregat de participació i grans il·lusions.

Curses pedestres, pàdel, natació, futbol, la festa del riu i tir al plat són els esdeveniments esportius de la festa major, organitzats amb l’ajuda dels diferents clubs de la població i que en el cas del futbol i les curses ja són un clàssic, ja que cal retrocedir més de 80 anys per veure’ls programats per primer cop a la festa major, mentre que el tir al plat es remunta als anys cinquanta del segle passat.

La combinació de tradició i innovació, i un ventall d’activitats divers i transversal, dona com una resultat una festa major que valdrà la pena viure.

diumenge, 6 d’agost del 2023

Malpàs 118

 El número 118 de la revista Malpàs (juny de 2023) arriba amb un editorial marcat per l'etapa estiuenca: "Amb l’arribada de l’estiu es posa el punt i final al curs escolar, però aquests últims dies també fan un parèntesi les diferents competicions esportives o els cursos organitzats per les entitats o per l’Ajuntament. Hi ha una aturada necessària per al setembre reemprendre-ho amb força i energia. Si bé unes activitats s’aturen, n’hi ha d’altres que es posen en marxa a l’estiu com l’Escola d’Estiu, l’Aplec de Sardanes i Sant Cristòfol, el futbol sala, les nits a la fresca, l’Ascó Batega, i fins arribar a la festa major, punt àlgid de l’estiu".

El pes informatiu d'aquest número està relacionat amb les eleccions municipals del passat 28 de maig: es publiquen els noms de les candidatures que van concórrer als comicis així com els seus respectius programes electorals, i i finalment es recullen els resultats sorgits de les dotzenes eleccions municipals d'ençà l'any 1979. El bloc informatiu es complementa amb les notícies locals, de l'Ajuntament, del Consell Comarcal i d'ANAV, així com dels nostres centres educatius i de l'Associació Cultural Lo Llaüt.

En aquesta ocasió Mariona Batiste López, estudiant del Cicle Superior d'Educació Infantil, protagonitza la secció "I tu què estudies?" ; mentre que Paquita Borrell ens parla de Ca Cullera a la secció "Noms de les cases del poble".

La mirada al passat ens l'apropa Montse Ortiz i Felip Fucho parlant del davantal, i Biel Pubill apropant-se a la construcció de catxaperes, entre d'altres articles.Interessant recuperar unes fotografies de l'Ascó d'ahir, concretament de la festa de Sant Joan de 1979 amb una foguera al Fossar Vell.

Al "Racó Literari" es passa revista a la Nit de la Cultura 2023 en la qual es van lliurar els diferents premis Vila d'Ascó (de les lletres i de la fotografia) i es va comptar amb l'actuació de l'Elena Gadel.