dissabte, 29 de gener del 2022

Judith Butler, Premi Internacional Catalunya

Aquesta setmana s'ha fet públic el nom de la persona guardonada amb el XXXIII Premi Internacional Catalunya: la filòsofa i activista pels drets humans nord-americana Judith Butler.

Aquest premi es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En aquesta edició, l'atorgament del premi a Butler s'ha justificat perquè "la seva obra ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer".


JUDITH BUTLER
Judith Butler, (1956, Ohio, EUA), és filòsofa, catedràtica a la Universitat de California Berkeley i activista pels drets humans. Amb la seva obra ha realitzat importants aportacions al feminisme, l’ètica i la filosofia política, per les quals es considerada com una de les veus polítiques més influents de l'època contemporània. 
La seva obra va revolucionar i transformar la teoria feminista, però encara que es va donar a conèixer pels seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer, el seu pensament s’estén fins a les seves reflexions sobre el reconeixement, la vulnerabilitat i la violència i, més darrerament, les formes col·lectives d’acció política. En aquest sentit actualment, és considera també una de les intel·lectuals més influents del món en altres disciplines acadèmiques, com són la filosofia, l’ètica, el dret, les ciències polítiques o l’estudi de la literatura. 
Per aquest motiu la seva influència intel·lectual en el pensament contemporani no es pot reduir a un camp d'estudi, encara que en cert sentit podem considerar que es troba inscrita globalment en el compromís ètico-polític que articula el seu projecte teòric: combatre la violència —normativa, simbòlica, física, sexual o política— que condiciona la vida de determinats col·lectius més vulnerables i exposats a l’exclusió i al dolor. Essent una crida per reconèixer aquesta condició i per reconsiderar l'abast, la defensa i ampliació dels drets civils i polítics. 
L'activisme i pensament de Judith Butler commou perquè obeeix a un desig de viure: de fer que la vida compti, importi, sigui possible, però també perquè la seva lucidesa ens obliga a pensar sobre aspectes cabdals de la nostra societat i de la nostra existència de manera nova

dijous, 27 de gener del 2022

Ascó amb les víctimes de l'Holocaust

Avui, dia 27 de gener, es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. El nostre petit homenatge a les víctimes locals ha estat adherir-nos al projecte Stolpersteine!
Al Ple de juny, l’Ajuntament d’Ascó va iniciar els tràmits per col·locar les llambordes Stolpersteine fetes a mà davant del darrer domicili de tres veïns d’Ascó que van ser deportats a diferents camps de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial: Agustí Màdico Ribes, Antonio Daura Florensa i Agustí Serra Florensa.
Amb la voluntat de crear espais de memòria per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves, fem el primer pas. El procés que pot trigar anys ha de servir per condemnar aquesta barbàrie i recordar les víctimes.

Font: Ajuntament d'Ascó

dimecres, 26 de gener del 2022

Cicle Gaudí de gener: 'Pan de limón con semillas de amapola'


SINOPSI
Basat en la novel·la de Cristina Campos, el film de Benito Zambrano explica la història de dues germanes que es retroben de nou a Valldemossa, un petit poble de l’interior de l’illa de Mallorca, per vendre la pastisseria que han heretat d’una dona a la qui ni tan sols coneixen.
Després de ser separades en l’adolescència i d’haver construït les seves dues vides de forma totalment diferent, intentaran descobrir els secrets de la seva misteriosa herència, alhora que recuperen el temps perdut i fan front a conflictes familiars del passat.
Les protagonistes interpretades per Elia Galera i Eva Martín, creen un vincle que va més enllà de la pantalla en aquesta profunda història de sororitat i d’amor fraternal.
La pel·lícula ha rebut el suport de la crítica i ha aconseguit una nominació al Goya al Millor guió adaptat.

dijous, 6 de gener del 2022

dimecres, 5 de gener del 2022

Educació: compromís del govern amb la defensa del català i la cohesió social

El govern de Catalunya ha aprovat un acord per refermar el compromís amb la defensa del català i la cohesió social als centres educatius, així com la protecció de les persones que hit treballen.

El Govern considera necessari refermar la voluntat i el compromís de defensa de l’escola catalana, de tota la comunitat educativa i de la cohesió social de Catalunya, i remarca que el model d’ensenyament en llengua catalana ha tingut un paper rellevant i ha esdevingut una eina clau per garantir la cohesió social de l’alumnat al llarg d’aquests anys.

És per això que el Govern ha aprovat l’acord per refermar el compromís amb la defensa del català, de les escoles i de la cohesió social, a tots nivells i per totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques que tingui a la seva disposició.

De la mateixa manera, ha aprovat protegir amb tots els mitjans les persones que regeixen els centres educatius, els i les docents i la resta de persones que hi presten serveis davant possibles atacs. I, d’acord amb el principi legal d’indemnitat, acorda posar els serveis d’assessorament, representació i defensa jurídica de l’Administració de la Generalitat al seu servei.

D’altra banda, l’acord preveu exigir responsabilitats per la via corresponent, ja sigui política, penal, administrativa o d’una altra naturalesa, a totes aquelles persones o entitats pels atacs a persones o col·lectius per la defensa i l’ús del català o per l’exercici de llurs funcions.

El Govern recorda que el sistema lingüístic de Catalunya es basa en el principi de no discriminació lingüística de l’alumnat -dret a no ser separat en centres ni grups classe diferent per raó de la seva llengua habitual-; en el dret i el deure de tot l’alumnat a conèixer amb suficiència oral i escrita les dues llengües oficials en finalitzar l’ensenyament obligatori i en el dret a rebre l’ensenyament en català. L’escola catalana ha estat considerada un model d’èxit i ha rebut el reconeixement del Tribunal Constitucional, que ha confirmat la constitucionalitat d’un model lingüístic escolar que té en la llengua catalana el seu centre de gravetat.

4 de gener de 2022

diumenge, 2 de gener del 2022

Les xifres del Rogle el 2021

Com cada inici d'any, és moment de fer balanç de les dades que ha registrat l'activitat del blog al llarg de 2021.
L'estadística indica que durant l'any 2021 Lo Rogle ha sumat un total de 4.442 internautes únics (usuaris diferents que l’han consultat). A més, s’han registrat 7.964 visites i un total de 8.827 pàgines vistes.
Els mesos amb major nombre de visites han estat juliol i octubre.
La mitjana anual ha estat de 21,82 visites diàries. Gràcies a tots!
D’altra banda, al llarg d’aquest any que hem acabat s’han publicat un total de 159 apunts.

dissabte, 1 de gener del 2022

Commemoracions catalanes de 2022

 Esdeveniments

  • 100 anys de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. 
  • 150 anys de la Fundació de l’actual Ateneu Barcelonès.
  • 500 anys de l’Arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa. 
  • 750 anys de la Recopilació dels Costums de Tortosa i dels Costums de la Mar. 

Personalitats

  • 50 anys de la mort d’Esperança Bru Oller, promotora de l’educació de les dones i la cultura.
  • 100 anys del naixement de Maria Matilde Almendros i Carcasona, actriu i locutora de ràdio.
  • 100 anys del naixement de Júlia Bonet Fité, emprenedora,empresària, i fundadora de Perfumeries Júlia.
  • 100 anys del naixement de Francesc Català-Roca, fotògraf. 
  • 100 anys del naixement de Gabriel Ferrater i Soler, poeta, crític, traductor i lingüista.
  • 100 anys del naixement de Joan Fuster i Ortells, escriptor, intel·lectual. 
  • 100 anys del naixement de Jordi Sabater i Pi, primatòleg.
  • 100 anys del naixement de Ramon Trias Fargas, economista i polític. (Departament d’Economia i Hisenda). 
  • 150 anys del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols, pedagoga, escriptora i promotora de l'educació de les dones.
  • 150 anys del naixement de Natividad Yarza Planas. Mestra, miliciana, política, primera alcaldessa de Catalunya.