divendres, 31 de desembre del 2010

Feliç 2011!

Renovem els propòsits per un 2011 en què es vagin acomplint els nostres somnis. Desitgem-los. Compartim-los. Contemplem-los com els estels que ens il·luminen qualsevol d'aquelles nits en què hem cregut que tot és possible.

PER UN VENTURÓS 2011!

La dècada que s'acaba


Segle XXI. Euro. Prestige. Nunca Máis. Viquipèdia. Genoma humà. 11-S. Torres Bessones. Bin Laden. George W. Bush.. Aznar. Afganistan. Guerra. Iraq. Saddam. Guerra. Hugo Chávez. Harry Potter. Lula da Silva. 11-M. Fòrum 2004. Tsunami. Youtube. Facebook. Twitter. Ipod. iPhone. Tripartit. Maragall. Govern d’entesa. Montilla. Final de l’IRA. Terratrèmols. Haití. Bombolla immobiliària. Lehman Brothers. Crisi financera. Joan Pau II/Benet XVI. Estatut. Zapatero. Som una nació. Nosaltres decidim. Angela Merkel. El millor Barça de la història. Laporta. Rijkaard. Messi. Sis copes. Guardiola. Barça, Barça, Barça! Viva la vida! Castro, Fidel/Castro, Raúl. Chirac/Sarkozy. Blair/Brown/Cameron. Obama. TDT. Grip aviar. Xina. Grip A. Wikileaks. Crisi. Yes we can.

dijous, 30 de desembre del 2010

Sirga d'Or 2010


Ja s'ha fet públic el nom dels guardonats amb la Sirga d'Or 2010, les dones de la pauma de Rasquera -en la categoria individual- i la barca de Miravet -en la categoria d'entitats-.
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre atorga el premi Sirga d’Or a proposta del CERE després de l'elecció en la qual poden participar tots els socis de l'entitat.
El premi vol ser un reconeixement de l’ens comarcal a la tasca que aquesta persona i entitat han dut a terme al voltant de qualsevol dels aspectes relacionats amb la Ribera.
L’acte d’entrega del premi als guardonats serà el divendres 7 de gener, a les 21.30 h, a la Llanterna Teatre Municipal de Móra d’Ebre. L’acte es clourà amb l’actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb l’espectacle “Lo misteri de Nadal”.

dimecres, 29 de desembre del 2010

L'Agulla 56


Com sempre i amb el final del primer trimestre, la nostra escola presenta un nou exemplar de la revista L’Agulla que arriba ja al número 56. Com sempre ens permet projectar en format paper les activitats realitzades en els diferents nivells i àrees al llarg dels últims tres mesos i no deixa de ser una font d’informació i de contacte amb els diferents agents del fet educatiu.

A 1r de Cicle Mitjà hem volgut mostrar els tantogrames –una espècie de joc amb les paraules- que vam treballar en algunes sessions d’expressió escrita. Ens van quedar força bé i us adjunto l’enllaç amb l’Agulla digital on podreu llegir com ens van quedar.
Tantogrames a 1CM
http://blocs.xtec.cat/agulla/2010/12/29/els-tantogrames-de-1cm/

La màscara del rei Artur

Aquest és el títol del llibre que la Pilar Rahola va escriure sobre la figura del ja President de la Generalitat Artur Mas. Aquests dies l’he estat llegint. Retrata la figura de l’aleshores candidat de CiU a la Generalitat intentant desmuntar tòpics i llegendes urbanes, no exempt d’un punt de vista crític amb ell o amb els seus ja que comença marcant distàncies amb el protagonista. Tot i que sembla que com va avançant el llibre li va agafant “carinyo”
Per conèixer l’Artur Mas la Pilar Rahola ho fa seguint el candidat com la seva ombra, amb xerrades amb ell i també amb alguns dels seus més estrets col·laboradors (Francesc Homs, David Madí, Felip Puig, Lluís Corominas, Xavier Trias, Jordi Pujol).
Com ens avisa en la contraportada l’autora pretén “treure-li la màscara” i per això ens mostra la personalitat, el seu bagatge professional i polític. Amb Mas parla de religió i de Déu, de la família, de la travessia pel desert a l’oposició, de la relació amb alguns dels protagonistes polítics dels darrers anys.
No deixa de ser interessant per apropar-se a qui està cridat a partir d’ara a regir els interessos del nostre país.

dilluns, 27 de desembre del 2010

Catalunya-Hondures

Una nació, una Selecció!

Artur Mas, 129è President

Foto: Agència EFE

Artur Mas ja és el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya després de prometre el càrrec i afegint a la fórmula les paraules "amb plena fidelitat al poble de Catalunya".
Desitgem pel bé del país molt d'encert en aquesta nova etapa que s'inicia a Catalunya. No deurà ser fàcil. Però tan de bo es compleixi allò de "peus a terra i mirada llarga" per assolir en paraules del nou president "la plenitud nacional de Catalunya".
Artur Mas és el vuitè president des de la restauració de la institució durant l'etapa republicana, havent-lo precedit:

- Francesc Macià (ERC) 1931-1933
- Lluís Companys (ERC) 1933-1940
- Josep Irla (ERC) 1940-1954
- Josep Tarradellas (ERC) 1954-1980
- Jordi Pujol (CiU) 1980-2003
- Pasqual Maragall (PSC) 2003-2006
- José Montilla (PSC) 2006-2010

De totes maneres podem recordar que la nostra principal institució d'autogovern es remunta al segle XIV, en concret a l'any 1359, amb Berenguer de Cruïlles com a primer president de la Generalitat. Des d'aleshores han passat més de 65o anys i 128 presidents.

divendres, 24 de desembre del 2010

Bon Nadal!

dijous, 23 de desembre del 2010

Padró d'habitants 2010

Com sempre per aquestes dates l’INE publica el Padró d’habitants. A 1 de gener de 2010 la Ribera d’Ebre arribava a la xifra de 24.082 habitants –amb un augment de 78 ciutadans respecte les dades de 2009-.

Per municipis, la distribució ha quedat de la següent manera:
Ascó - 1.634 (+26)
Benissanet - 1.263 (+13)
Flix - 4.061 (-37)
Garcia –594 (-8)
Ginestar - 1.022 (-44)
Miravet – 798 (-16)
Móra d’Ebre - 5.795 (+100)
Móra la Nova - 3.238 (+59)
La Palma d’Ebre – 425 (+12)
Rasquera – 966 (+11)
Riba-roja d'Ebre - 1.336 (-12)
Tivissa - 1.812 (-3)
La Torre de l’Espanyol – 679 (+1)
Vinebre – 459 (-24)
Ribera d’Ebre – 24.082 (+78)
(Entre parèntesi, la xifra de diferència respecte les dades oficials de l'any anterior)

Un anàlisi a cadascun dels municipis ens indica que a la meitat dels pobles hi ha hagut un augment del Padró mentre que l’altra meitat ha tendit a la baixa. Entre els municipis que creixen amb major o menor mesura són Ascó, Benissanet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, la Palma d’Ebre, Rasquera i la Torre de l’Espanyol.
Per altra banda, els set municipis on hi ha hagut una minva de població al llarg del 2009 són Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i Vinebre.

A nivell comarcal cal esmentar que des que el 2001 la població de la comarca va descendir fins als 21.951 habitants, des d’aleshores aquesta tendència s’ha capgirat amb un creixement de més de 2.000 ciutadans, molts d’ells nouvinguts d’arreu del món.

President Montilla

Tot i que encara en funcions fins a la presa de possessió d’Artur Mas com a nou president de la Generalitat el proper dilluns, amb la segona part del debat d’investidura d’avui José Montilla ha conclòs el seu trajecte com a responsable de la nostra màxima institució d’autogovern.
Als treballadors de l’administració de la Generalitat ens ha fet arribar una carta de comiat on ens ha agraït la feina que fem i ens ha encoratjat en la nostra tasca.
Crec que també arriba el moment d’agrair-li el seu periple presidencial malgrat que no ha estat exempt de dificultats començant per la feblesa d’encapçalar una majoria parlamentària de tres partits que no havien guanyat les eleccions, de les jugades que li han fet els seus amics del PSOE i especialment la coincidència en aquest tram final de legislatura amb una profunda crisi econòmica.
Malgrat tot, el President Montilla ha exercit el seu càrrec amb dignitat, ha estat exemplar en aquest període d’interregne, ha fet un esforç amb la llengua pròpia del país i n’ha estat un defensor davant les invectives del PP i de C’s. I com s’ha repetit aquests dies, la seva presidència ha servit també per exemplificar el model d’èxit d’integració en la societat catalana.
Gràcies President Montilla!

Rebuig a la sentència

L'escola, en català!!

Us adjunto un fragment emès per Òmnium Cultural arran d'aquesta sentència ignorant i absurda d'un Tribunal Suprem que viu aliè a la realitat catalana on la convivència lingüística és un fet i la immersió lingüística ha estat un èxit.

El Tribunal Suprem ha emès tres sentències on ordena que s'han de "garantir que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament" emparant-se amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Quan menys d'una desena de pares els qui han reclamat acabar amb la immersió lingüística. El Tribunal Suprem està valorat en els rànquings internacionals com el del Fòrum de Davos per sota d'altres òrgans homòlegs de països com Aràbia Saudita, Egipte, Uganda, Nepal... quant a independència i imparcialitat.
Aquestes sentències provoquen la mort del sistema d'immersió lingüística, un sistema premiat arreu d'Europa, que no només garanteix l'existència de la llengua catalana i la seva qualitat en producció cultural, sinó que l'acabament d'un sistema de cohesió, on ciutadans de qualsevol origen, llengua o estatus econòmic tenen l'oportunitat d'ascendir socialment, ja que la Generalitat de Catalunya d'acord amb les sentències ha d'adaptar elsistema educatiu d'acord amb aquestes sentències.

Desitgem que els nostres representants estiguin a l'alçada de les circumstàncies davant aquest nou atac al país i a un dels seus eixos vertebradors, la llengua i el seu ús a l'escola.

dimarts, 21 de desembre del 2010

Hivern


HIVERN
Estimo la quietud dels jardins
i les mans inflades i vermelles dels manobres.
Estimo la tendresa de la pluja
i el pas insegur dels vells damunt la neu.
Estimo els arbres amb dibuixos de gebre
i la quietud dels capvespres vora l'estufa.
Estimo les nits inacabables
i la gent que s'apressa sortint del cinema.
L'hivern no és trist:
És una mica malenconiós,
d'una malenconia blanca i molt íntima.
L'hivern no és el fred i la neu:
És un oblidar la preponderància del verd,
un recomençar sempre esperançat.
L'hivern no és els dies de boira:
És una rara flexibilitat de la llum
damunt les coses.
L'hivern és el silenci,
és el poble en silenci,
és el silenci de les cases
i el de les cambres
i el de la gent que mira, rera els vidres,
com la neu unifica els horitzons
i ho torna tot
colpidorament pròxim i assequible.

Les Quatre Estacions. Miquel Martí i Pol

divendres, 17 de desembre del 2010

La Ribera d'Ebre amb la Marató de TV3

Aquest cap de setmana de nou TV3 ens convida a participar a la Marató que enguany va dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.
La Ribera d’Ebre s’ha mobilitzat amb l’organització de tota una sèrie d’activitats populars per sumar-se a aquesta iniciativa solidària.

ASCÓ
L’Escola amb la Marató de TV3 (Escola Sant Miquel)
L’Handbol femení amb la Marató: tarda esportiva amb competicions i sortejos de diferents lots amb material esportiu i paneres amb productes nadalencs (Club Handbol Ascó)

BENISSANET
Venda de pastissos (AMPA de l’Escola Antoni Nat de Benissanet)

DARMÓS
Diverses activitats: xocolatada, concert de cançons populars catalanes, activitats infantils i jocs populars com les birles o la petanca, dinar popular, bingo i sorteig de cistelles per a grans i petits (Associació de Veïns Sant Miquel Arcàngel)

FLIX
Flix amb la Marató: senderisme, passejades amb moto, mini tennis, jocs de taula, concerts, venda de cargols llestos per menjar, karaoke, dinar popular, xocolatada, rem, venda de buffs, exhibició de balls, sardanes a ritme de rock, vermut popular i sessió de play station (Col·lectiu d’entitats de Flix)

GINESTAR
Cursa solidària per la Marató (ZER Font de l’Aiguadí)

MIRAVET
Subhasta de plats, rifa de productes locals i bingo (Dones de Miravet)

MÓRA D’EBRE
Móra Càsting, concurs de talents musicals a La Llanterna Teatre (Ajuntament de Móra d’Ebre)
Enganxa't a la Marató de TV3 amb la flashmob (Associació de ball en línia "Enganxats...al Country&LineDance")
Fira de Santa Llúcia: venda manualitats i pastissos (Associació de Dones de Móra d’Ebre)
Truites solidàries (CiU de Móra d’Ebre)
IV Festa de la Diversitat (Institut Julio Antonio)
La Residència Natzaret amb la Marató de TV3 (Residència Natzaret)

MÓRA LA NOVA
Bingo solidari i flashmob de la Marató de TV3 (Ajuntament de Móra la Nova)
Ball per la Marató (Associació de la Llar de Jubilats i Pensionistes de Móra la Nova)
Mercat gastronòmic (Espai Kau-Kau’s)

LA PALMA D’EBRE
Xocolatada per la Marató (Associació de Jubilats i Pensionistes de la Palma d’Ebre)
Jugar per la Marató: es podrà jugar al parxís, a l'oca, al trivial pursuit i als escacs entre d'altres jocs (Ball de Diables Mussols Sokarrats)

RASQUERA
Cursa solidària per la Marató (ZER Font de l’Aiguadí)

RIBA-ROJA D’EBRE
Bingo Popular i sorteig d’una manta de patchwork (Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre)

TIVISSA
Cursa de Muntanya de Tivissa (Extrem Team Tivissa)

LA TORRE DE L’ESPANYOL
Units amb la Marató: Concert amb el conjunt l'Aristocràcia (tribut a Joan M. Serrat) i repartiment de coca amb xocolata i beguda (Associació de Dones Bassa d’Oli i la Penya Blaugrana El Tormo)

TRUCA
905 11 50 50

dijous, 16 de desembre del 2010

Ja camina la IX legislatura

FOTO: www.ara.cat

Aquest dijous s'ha constituït el Parlament de la IX legislatura sorgit de les eleccions del passat 28 de novembre. En el Ple de constitució s'elegeix els membres de la Mesa que s'encarreguen del govern de la cambra, essent escollida presidenta Núria de Gispert (CiU).

Per primer cop una dona presidirà el Parlament de Catalunya i és converteix en la setena persona que presideix la institució des del seu restabliment l'any 1980. Les personalitats que l'han precedit han estat:

- 1980-1984: Heribert Barrera (ERC)
- 1984-1988: Miquel Coll i Alentorn (CiU)
- 1988-1995: Joaquim Xicoy (CiU)
- 1995-1999: Joan Reventós (PSC)
- 1999-2003: Joan Rigol (CiU)
- 2003-2010: Ernest Benach (ERC)

La resta de la Mesa ha quedat distribuïda de la següent manera:

- Lluís Corominas (CiU), vicepresident primer
- Higini Clotas (PSC), vicepresident segon
- Jordi Cornet (PP), secretari primer
- Montserrat Tura (PSC), secretària segona
- Josep Rull (CiU), secretari tercer
- Dolors Batalla (CiU), secretària quarta

dilluns, 13 de desembre del 2010

25 anys de televisió

Dissabte va tenir lloc la commemoració dels 25 anys de Vídeo Ascó TV. Entre els convidats hi havia el director general de Comunicàlia, Joan Vila, qui al seu blog que manté actiu al diari ARA n'ha fet aquest apunt que us adjunto.
Ascó celebra els 25 anys de la seva televisió
Una petita població de Catalunya, només 1.600 habitants, en una comarca força allunyada de la centralitat geogràfica, la Ribera d’Ebre, va celebrar aquest dissabte, 11 de desembre, amb una gran festa popular, el primer quart de segle de la seva televisió local. Sí, encara que molta gent ho ignora tot d’Ascó, excepte que té una central nuclear en el seu terme, aquest poble té un mitjà de comunicació que ja voldrien per a elles localitats molt més grans o fins i tot capitals de comarca. I Ascó va ser capaç dissabte a la nit de reunir unes 300 persones, moltes d’elles antics col·laboradors de la tele, en una demostració que la força de la comunicació de proximitat no depén del volum de població que abarca, sinó de l’empenta d’un col·lectiu de persones que saben aglutinar el fenòmen comunicatiu i fer-ne partícipeps la resta de conciutadans. Vaig tenir la sort de poder assistir a l’acte, en representació de Comunicàlia, i fins i tot de poder adreçar unes paraules d’enhorabona i suport. Ja havia visitat Vídeo Ascó TV (VAT en les sigles que ells fan servir per autonomenar-se) en una ocasió anterior, fa un any i mig, i havia quedat gratament sorprés de la modernitat i amplitut de les seves instal·lacions. Ara, amb motiu del 25è aniversari, han renovat el decorat del plató i canviat les caretes dels principals programes de producció pròpia, que van ser estrenades públicament durant la festa. També durant la mateixa tarda havien fet una jornada de portes obertes, que va ser un èxit d’assistència. La directora de la televisió, Roser Jordà, una jove periodista local que aglutina una petita plantilla de cinc persones fixes i una trentena més de col·laboradors, va voler compartir amb els pioners i antics directors el seu protagonisme en l’acte i els va cedir la paraula perquè expliquessin com van ser els durs inicis, a mitjans dècada dels 80. I a més, després del pastís (foto), es va fer un emotiu homenatge per sorpresa a dues de les professionals que més anys porten treballant a la televisió, la Dolors i la Mari Carme, la primera al davant dels informatius i la segona, de l’administració, la qual cosa demostra que hi ha bona camaraderia a l’empresa. És realment encoratjador que una televisió petita com la d’Ascó sigui capaç de sobreposar-se a totes les adversitats i tirar endavant un projecte arrelat al seu àmbit, encara que cal dir que han tingut la sort de disposar d’un sistema de cablejat que els permet no dependre de l’emissió per TDT, i també que tenen al darrera un ajuntament que, malgrat l’alternança lògica dels partits en el govern local, ha entès els beneficis de continuar suportant econòmicament la televisió malgrat la crisi. Comunicàlia forneix actualment més d’una quinzena de programes a la setmana de la graella de VAT, tot i que, com és lògic, els programes estrella de l’emissora siguin els de producció pròpia: l’informatiu, l’espai polisportiu i un magasín multitemàtic, tots ells de periodicitat setmanal. Des d’aquí, els torno a desitjar molta sort per continuar fent una televisió al servei de la seva gent, tal com vaig tenir el goig de fer personalment dissabte a la nit.
JOAN VILA TRIADÚ

dijous, 9 de desembre del 2010

Acte "15 anys sense Bladé" a Móra d'Ebre

El proper dissabte 18 de desembre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l'Ajuntament de Móra d'Ebre, volen realitzar un acte en record a l’il·lustre escriptor riberenc, ja que el proper 22 de desembre farà 15 anys que ens va deixar.

L’acte vol ser un reconeixement comarcal, amb la participació de gent de totes les poblacions de la Ribera d’Ebre llegint textos sobre els pobles i la comarca que tant estimava.

La primera part de l’acte està pensada perquè cada ajuntament de la comarca triï una persona representativa de la seua població per a què surti a llegir un text extret del llibre Visió de l’Ebre català.

15 ANYS SENSE BLADÉ
La Llanterna Teatre, de Móra d’Ebre
Dissabte, 18 de desembre de 2010 · 22 h
Entrada gratuïta
· Presentació i parlaments inicials
· Lectura del text de cada municipi de la comarca amb el mateix ordre que l’escriptor va escollir a l’hora de fer el llibre.
· Parlaments finals
· Cloenda. Estrena de l’espectacle literari a partir de textos d’Artur Bladé realitzat expressament per a l’acte a càrrec de la poetessa i rapsode Cinta Massip i del músic i guitarrista Toti Soler.
· Fi de l’acte a les 23.30 h

dimecres, 8 de desembre del 2010

John Lennon

Recordant John Lennon, quan fa 30 anys del seu assassinat, amb una de les últimes cançons que va composar.

dimarts, 7 de desembre del 2010

VAT 25 anys

En aquest 2010 que ja s'acaba Vídeo Ascó Televisió ha celebrat el seu 25è aniversari. Al llarg de l'any s'han emès programes especials com "Material Arxivat", s'ha fet memòria amb la reemissió dels programes dels primers anys, s'ha fet un recull coneixent l'opinió dels col·laboradors que hi han anat passant. A més s'ha aprofitat per renovar els decorats de programes com els informatius o els esports. En fi, una excusa per commemorar una xifra que poc s'ho podien imaginar els seus fundadors el gener de 1985 quan van començar les emissions d'una programació que en el temps s'ha consolidat, per on hi han passat més de 200 col·laboradors en aquest període i que ha comptat amb el suport de les diferents corporacions que hi ha hagut de diferent color polític.

La cloenda d'aquest any de celebració tindrà lloc el dissabte 11 de desembre on hi estan convidats tots els col·laboradors d'aquests anys i que consistirà amb una jornada de portes obertes als nous estudis en actiu des de 2008 (al carrer dels Països Catalans, 8) i un acte de celebració al Casal Municipal.

dilluns, 6 de desembre del 2010

El convidat

Una de les novetats de la temporada televisiva de TV3 ha estat l'espai El convidat conduït per l'Albert Om. Sens dubte una troballa que ens fa passar una bona estona els dilluns per la nit amb la seva particular manera d'aproximar-se als personatges amb els quals passa un cap de setmana.
En el fons no deixa de ser un programa d'entrevistes però en l'entorn dels protagonistes, apropant-se a l'amfitrió d'una forma diferent de com estem acostumats. I malgrat ser una aproximació a la part més íntima dels personatges, en cap cas cau en el mal gust. Unes bones entrevistes en profunditat portades amb mestratge per l'Albert Om, aconseguint crear un clima de complicitat que es transmet a l'espectador.
Cal dir que ha tingut uns bons amfitrions com la Gimpera, el Buenafuente, la Montserrat Carulla o mossèn Ballarín, entre d'altres.

http://blogs.tv3.cat/elconvidat

diumenge, 5 de desembre del 2010

Vespre

Després del 28-N

Han passat les eleccions després d’una campanya que ha causat cert cansament davant d’uns polítics previsibles, de discursos repetitius i en ocasions poc edificants. Malgrat tot, un bon indicador per combatre la desafecció ha estat haver assolit una participació més elevada de la prevista per les enquestes.
A la Ribera d’Ebre la participació ha superat la mitjana catalana, però si ho comparem amb fa quatre anys, hi ha hagut un petit descens d’unes dècimes. Quant als resultats, aquests són força aproximats al que ha succeït a la resta del país: pujada de vots de CiU, descensos notables de PSC i ERC -tot i que ha mantingut la tercera posició a la comarca- i lleus variacions en el PP i ICV. Per la seva banda, Solidaritat ha sumat un 4,5% dels vots, i l’altre partit parlamentari, C’s, no ha arribat ni a l’1% de les paperetes, sent superat fins i tot per l’inquietant partit de l’Anglada.
No podem oblidar el 5% dels vots nuls o emesos en blanc, una xifra que creix elecció rere elecció i que hauria de generar reflexió a polítics i ciutadans.
Però superat el 28-N, ara comença la feina. Tant pels que assumiran les responsabilitats de govern amb un panorama poc afalagador, com pels partits que des de l’oposició hauran d’efectuar una reflexió profunda dels resultats per poder superar aquest desencís inicial. A tots ells, molt d’encert.

JOSEP M. RADUÀ SERRA

Article publicat al DIARI DE LA RIBERA (04/12/2010 - núm. 6)

dimecres, 1 de desembre del 2010

dimarts, 30 de novembre del 2010

Fira de Nadal 2010

Ascó, 4 i 5 de desembre de 2010

Resultat electoral a Ascó

La jornada electoral del diumenge es va traduir amb els següents resultats al poble d’Ascó: la participació del 65’37% es va situar per sobre de la mitjana catalana i també va augmentar un punt respecte la registrada a les eleccions de 2006.

Cens 1.337
Votants 874 65’37 %
Abstenció 463 34’63 %
Vots nuls 28 3’20 %
Vots en blanc 32 3’66 %

CiU 348 41’13 %
PSC-PSOE 182 21’51 %
Esquerra 85 10’05 %
PP 78 9’22 %
ICV-EUiA 57 6’74 %
Solidaritat 18 2’13%
C’s 12 1’42%
Altres 34 5’44 %

En general són uns resultats bastant similars als de la resta del país. Victòria de CiU -però en aquest cas amb un lleu increment de dos punts respecte fa quatre anys-, el PSC que recula uns 6 punts, igual que ERC, tot i que aquesta formació ha mantingut la tercera posició si ho comparem amb el global de Catalunya. Per la seva part, el PP i ICV a nivell local també pugen tot i que més tímidament.
Cal dir que gairebé un 7% dels vots van ser en blanc o nuls.

dilluns, 29 de novembre del 2010

diumenge, 28 de novembre del 2010

28-N

“No preguntis el que Amèrica pot fer per tu sinó el que tu pots fer per Amèrica”
John F. Kennedy

dissabte, 27 de novembre del 2010

Llançament del Diari Ara

El 28-N també serà notícia perquè el mapa comunicatiu català es veurà incrementat amb la presència d'una nova capçalera de premsa escrita, o millor dit, un diari digital que també tindrà la seva versió en paper. Un diari que apostarà més per l'anàlisi i que segons expliquen neix amb voluntat d'obrir nous debats. Benvinguda sigui tota iniciativa d'aquest caire que a més ampliarà el panorama dels mitjans escrits en català. Diumenge el primer número.
Aquest és l'espot que han passat per televisió anunciant el seu llançament.

divendres, 26 de novembre del 2010

Fi de campanya

Queden pocs instants per què s'iniciï la jornada de reflexió de les eleccions al Parlament de Catalunya.
Desitjo que el 28-N el nostre país emprengui el camí del progrés i de la llibertat.
Visca Catalunya!

diumenge, 21 de novembre del 2010

dimecres, 17 de novembre del 2010

Iniciat el procés de selecció de la Sirga d'Or 2010

El CERE és l’encarregat de seleccionar la persona i l’entitat que ha de rebre el guardó Sirga d’Or, premi que es concedeix cada dos anys i que és atorgat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
Per tal de dotar el procés de selecció d’una major participació en l’elecció, la Junta Directiva del CERE va aprovar la constitució d’una comissió d’institucions i persones de relleu de la comarca i de diferents municipis, que han estat els que han portat a terme el procés de selecció dels candidats.
El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre va convocar, tal i com diuen les bases, aquesta comissió. Després d’escoltar les diverses propostes de candidats i l’exposició dels motius, es va aprovar per unanimitat la llista definitiva següent:

CATEGORIA ENTITAT
· Vídeo Ascó Televisió
· Colla de Diables El Jordiet de Garcia
· Orfeó de Flix
· La barca de Miravet

CATEGORIA PERSONA
· Joan Ramon Vinaixa
· Josep M. Barbero
· Miquel Esteve
· Sònia Franquet
· Les treballadores de la pauma de Rasquera


Els socis del CERE són els encarregats de fer l'elecció final dels guardonats. Reben una butlleta amb el nom dels candidats, i un document resum de la biografia i els mèrits de cada un, i aleshores marquen amb una creu els seus escollits i retornen la butlleta al CERE. El termini de votacions és fins al 25 de novembre. Un cop rebuts tots els vots, es farà el recompte, del qual sortirà un guanyador/a de cada categoria.
Durant el mes de desembre es realitzarà un acte d’entrega dels guardons als guanyadors i de reconeixement i agraïment als candidats finalistes de l’edició 2010.

La jota, dansa d'interès nacional

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana va aprovar fa uns dies l’informe que fonamenta la inclusió de la jota en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

La jota és present en diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes de les comarques catalanoparlants de l'Aragó i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Constitueix un element de caràcter propi que és present en moltes festes i celebracions tradicionals.
Recordem que al mes de maig va ser reconeguda dins del Catàleg la festa de Sant Antoni d'Ascó, festivitat durant la qual es balla la jota d'Ascó -també coneguda com Ball de Coques- al voltant de la foguera.

dimarts, 16 de novembre del 2010

Els castells, Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat

La Unesco proclama els castells com a patrimoni cultural i immaterial de la Humanitat.
La candidatura portada a la Unesco presentava els castells com una de les manifestacions culturals més genuïnes i singulars d'Europa, i com una excel·lent targeta de presentació de Catalunya al món sota el lema “força, equilibri, valor i seny”.

dimecres, 10 de novembre del 2010

Bases del VI Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó”

L’Ajuntament d’Ascó ha publicat les bases del VI Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó” 2011, el termini d’admissió del qual conclourà el dia 11 de gener de 2011.

Adjunto un extracte de les bases:

Poden presentar-se a aquest premi obres de poesia escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació.

El tema i la forma són lliures. Els treballs han de tenir una extensió habitual d’un llibre de poesia, escrits a doble espai.
Els originals han d’estar signats per l’autor/a. Es presentaran 6 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. S’adjuntaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, domicili, telèfon, adreça electrònica i fotocòpia del DNI. No s’admetran pliques.
Els treballs s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.

El premi consistirà en un objecte artístic creat per l’artista Antoni Tàpies, més una dotació de 2.400 euros (sobre els quals s’efectuaran les retencions fiscals corresponents en concepte de drets d’autor) i la publicació en edició comercial dins la col·lecció de poesia Mitilene, d’Editorial Meteora. El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.

Bases del XXIII Premi Literari Vila d’Ascó

L’Ajuntament d’Ascó ha publicat les bases del XXIII Premi Literari Vila d’Ascó 2011, el termini d’admissió del qual conclourà el dia 11 de gener de 2011.

Adjunto un extracte de les bases:

El tema és lliure.
Poden presentar-se a aquest premi obres escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació. Un cop presentats, els treballs no podran ser retirats del premi fins que s’hagi fet públic el veredicte del jurat.
Els treballs han de tenir una extensió entre 175 i 225 pàgines d’uns 2.100 espais (30 línies de 70 caràcters). Han de portar el títol a la portada i no poden estar signats.
Els i les concursants presentaran 2 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. S’acompanyaran d’un sobre tancat amb el títol de l’obra. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça electrònica.
Els treballs s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.

Dotació 3.600 Euros (sobre els quals s'efectuaran les retencions fiscals corresponents en concepte de drets d'autor) i la publicació del llibre per part de Cossetània Edicions.

dilluns, 8 de novembre del 2010

Bases del Premi de Pintura Sant Antoni 2011

IV Premi de Pintura Sant Antoni “Vila d’Ascó” 2011

L'Ajuntament d'Ascó ha publicat les bases del IV Premi de Pintura de Sant Antoni.

Tema: “La festa de Sant Antoni

Poden participar en el concurs i accedir al premi totes les persones nascudes, empadronades o vinculades a Ascó. Els i les concursants poden utilitzar qualsevol tècnica de pintura.

Les obres han de tenir unes dimensions mínimes de 36x46 cm. i màximes de 89x116 cm. en qualsevol posició. El suport serà lliure.

Les obres es podran presentar els dies 7, 10 i 11 de gener de 2011, de 10 a 14 hores, a l’Ajuntament d’Ascó. No se n’admetran fora de termini.

S’atorgarà un únic premi de 1.000 euros, sobre el qual s’efectuaran les retencions fiscals que corresponguin. El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.

El jurat es reservarà el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament durant la Festa de Sant Antoni d’Ascó 2011.

L’exposició es podrà visitar els dies 14, 15, 16 i 17 de gener de 2011.

L’obra premiada quedarà en propietat de l’Ajuntament d’Ascó, ostentant-hi tots els drets existents i incloent-hi els drets d’explotació.


(Extracte de les bases)
IMATGE: Obra de Carme Jornet, premi 2010

Un Papa veloç

Benet XVI va visitar Barcelona els dies 6 i 7 de de novembre en motiu de la dedicació de la basílica de la Sagrada Família. En els seus desplaçaments va fer un recorregut veloç amb papamòbil pels carrers de la ciutat.
Imatge presa al carrer Diputació, en el trajecte entre la Sagrada Família i la seu de l'arquebisbat de Barcelona.

dijous, 4 de novembre del 2010

Bona notícia

La Ribera d’Ebre estrena un nou mitjà de comunicació i ja sabem que això d’estrenar agrada i per norma general és una bona notícia. Hi ha força pobles que disposen de la seva publicació local –penso en exemples com La Veu de Flix, La Foig de Garcia, Lo Mussol de la Palma d’Ebre, Malpàs d’Ascó-. Però benvinguda una iniciativa que neix amb voluntat de superar l’àmbit local i abastar el territori més immediat com ja estan fent les emissores de ràdio a Flix, a Móra la Nova i especialment la degana, Ràdio Móra d’Ebre.
Aquesta proposta d’un mitjà en paper és segurament arriscada tenint en compte que s’adreça a un volum de població discret i més en plena era tecnològica en què els diaris digitals, els blogs o les pàgines webs van ocupant part del terreny dels mitjans tradicionals.
Per això, desitjo que el Diari del Priorat i la Ribera d’Ebre sàpiga ocupar l’espai que li deixen els altres mitjans en paper que no sempre es fan prou ressò de l’ampli ventall d’activitats del teixit associatiu, de la tasca dels emprenedors de casa nostra, de les iniciatives locals... Vist des del nord de la Ribera, hi ha la sensació que només formem part de l’actualitat quan s’ha de parlar de les notícies relacionades amb les centrals nuclears d’Ascó o els llots tòxics de Flix. Sense negar que siguin d’interès, que ho són i molt, també hi ha vida més enllà.

JOSEP M. RADUÀ SERRA

Article publicat al DIARI DE LA RIBERA (30/10/2010 - núm. 1)

dimarts, 2 de novembre del 2010

Diari de la Ribera

La Ribera d'Ebre disposa d'un nou mitjà de comunicació: el Diari de la Ribera. L'hem pogut trobar a les llibreries al preu d'1'50€, el primer número del qual va aparèixer el dia 30 d'octubre.
La nova aposta periodística neix "al servei de la comarca i de la seva gent", i en l'editorial es defineix com "el diari de tothom, un mitjà independent, plural, rigorós, amb una clara i manifesta voluntat de servei públic". "Estarem amb tothom que tingui alguna cosa a dir i informarem dels fets que són notícia".
El Diari de la Ribera compta amb les seccions de serveis, opinió, entrevistes -en aquesta ocasió a la periodista Laura Martínez i a l'arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach-, territori, esports, cultura i agenda.
En aquest número hi tinc una petita col·laboració que properament publicaré al blog.
Així que donem al benvinguda a aquest nou producte que ens permetrà acostar-nos a la informació des de la proximitat.

dilluns, 1 de novembre del 2010

Lipdub per la independència


...la flama de tot un poble en moviment

divendres, 29 d’octubre del 2010

Malpàs 68

Ja tenim al carrer el número 68 de la revista Malpàs corresponent al tercer trimestre de l'any i amb les seves seccions habituals.
A destacar l'article "Set anys de mestre a Ascó (1974-1981)" d'Alfons Argilaga i Masip i el pregó de la festa major de 2010 a càrrec de Josep Maria Sabaté Guasch, aleshores director del Servei Català de la Salut.
La portada està dedicada al grup d'Ascó que es va desplaçar a la I Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre celebrada l'últim Onze de Setembre a Miravet.

diumenge, 24 d’octubre del 2010

La comanda templera d'Ascó

Ahir recordàvem la commemoració de l’efemèride pels 800 anys de la donació de Pere I a l’orde del Temple de la vila i el castell d’Ascó, que venia a confirmar la cessió que n’havia fet el seu pare el rei Alfons el Cast l’any 1182.
Veiem quins eren els indrets o els dominis que configuraven l’antiga comanda templera: les Camposines, Vilalba dels Arcs –tot i que primer estava integrat a Miravet-, Gorrapte, la Fatarella, Vinebre i Berrús. Riba-roja va esdevenir sotscomanda d’Ascó.
Dissolta l’orde del Temple l’any 1312 la comanda va passar a ser hospitalera, en aquest cas depenent de la castellania d’Amposta.

Fonts: Catalunya Romànica XXVI, d’Enciclopèdia Catalana (Barcelona, 1997)

dissabte, 23 d’octubre del 2010

Ascó, 23 d'octubre de 1210

Avui fa 800 anys de la donació per part del rei Pere I el Catòlic a l’Orde del Temple del castell i la vila d’Ascó, tot i que més que de donació caldria parlar de venda ja que els templers van pagar la quantitat de “5.000 masmudines, a més de 200 morabatins de renda anuals sobre la lleuda i el peatge d’Ascó”.
Tot i que cal dir que amb el document de donació del rei Pere no es feia més que confirmar el domini que els templers tenien del territori des de ja feia anys. El principal empenyorament va ser el 1182 després que Alfons el Cast hagués entregat el 1174 a la seva muller, Sança de Castella, la vila d’Ascó com a esponsalici.
Després d’un moment de conflicte i col•lisió de jurisdiccions entre Pere el Catòlic i la seva mare, la reina Sança, va provocar que s’acabés produint la donació.
Els templers tenien interès pel lloc d’Ascó a causa de l’important paper que exercia sobre la comunicació fluvial entre les ciutats de Lleida i Tortosa per la seva posició estratègia de control de pas sobre el riu. Els templers el 1153 ja havien rebut béns d’Ascó de part del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona.

Fonts: Catalunya Romànica XXVI, d’Enciclopèdia Catalana (Barcelona, 1997)

divendres, 22 d’octubre del 2010

diumenge, 17 d’octubre del 2010

17-O: 6 municipis decideixen

Nova onada de consultes per a la independència a 6 municipis del Principat: La Bisbal del Penedès, Gòsol, Olesa de Bonesvalls, Rubí, Tarragona i Vilallonga del Camp.

En total, avui són cridats a les urnes uns 200.000 ciutadans. En aquest onada destaca la capital de la nostra demarcació, Tarragona. A veure què tal la participació... ja que sembla un repte difícil.
Les anteriors onades van ser el 13 de desembre de 2009, i el 28 de febrer, 25 d’abril i 20 de juny de 2010. De moment han votat 580.000 ciutadans que suposa un 20% del cens de població convocada.

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Manifest del Correllengua 2010

“Les llengües han de créixer i viure fora dels Manifestos. Si cal aturar-se a reflexionar estem al marge de la normalitat. No és que no sigui natural la llengua, és que no és normal la circumstància. El català és la llengua que aquest poble ha elaborat durant segles, enriquint-la, transformant-la, compartint-la; el català va néixer a Catalunya i viu a Catalunya i en totes les terres tocades per la cultura i per la humanitat catalanes. Aquest fet és tan normal que no cal ni plantejar-s’ho. Per què, doncs, ens aturem a reflexionar sobre el català?

Perquè el català no té, a Catalunya, l’estatus que altres llengües tenen als estats plurilingües d’Europa; està legalment una miqueta per sota quant a drets, a protecció i a la llei implacable del mercat. Aquest desequilibri, que es tradueix en desenes de situacions corrents en la vida quotidiana, només es pot compensar amb una actitud ferma i conscient dels parlants. Però reclamar aquesta actitud és demanar massa: la llengua és, sobretot, un fet natural. Parlem una llengua perquè som “això” com a persones i perquè és la llengua del país, a la qual se sumen sense ni adonar-se’n els nouvinguts: la identitat col·lectiva és això. I amb la llengua que parlem i compartim contribuïm a la riquesa cultural de la humanitat, a la diversitat de les persones i de les terres. Per què els catalans hauríem de ser més conscients, més batalladors, més esforçats que no ho són, posem per cas, els castellano-parlants a casa nostra? Perquè no estem en una situació de normalitat. Els catalans, doncs, hem de construir un espai de normalitat per la nostra llengua; un espai que es diu Catalunya. Un espai que té una estructura política, social i humana, i cap de les tres coses no es pot separar de les altres.
Políticament estem sotmesos a “sentències” adverses: lluitem contra això. Socialment som diversos: aprofitem la diversitat per compartir la llengua que ens vertebra. I humanament? Humanament fem pinya, tots iguals i diferents, perquè la identitat col·lectiva es fa amb el concurs de tothom, però amb una història i una tradició que fa de Catalunya una parcel·la peculiar de la humanitat.

Som una nació de portes obertes, però som una nació. S’hi parlen mil llengües, però només una la definim com a llengua pròpia. Treballem junts, per tant, conscients, batalladors i esforçats, per poder tenir en el futur la normalitat que avui se’ns regateja”.

Patrícia Gabancho (escriptora i periodista)

divendres, 15 d’octubre del 2010

Dossier Companys

En el record del 70 aniversari de l'afusellament del president de Catalunya Lluís Companys us suggereixo la lectura del darrer número de la revista Sàpiens.
Coincidint amb aquest aniversari i amb els vuit anys de trajectòria d'aquesta revista, ens ofereixen un dossier especial dedicat a la figura de Companys i a la seua trajectòria: la gestació del seu ideari en una família benestant de l'Urgell, la seva vinculació amb els rabassaires, els fets de la República, els esdeveniments arran de la guerra civil i la repressió contra els vençuts.
A més inclou un reportatge, "El compte enrere", realitzat a través d'un manuscrit de la seva segona dona, Carme Ballester, i que explica els successos des de la detenció del president a La Baule-les-Pins, a la Bretanya, fins a l'execució al castell de Montjuïc de Barcelona el 15 d'octubre de 1940.

dijous, 14 d’octubre del 2010

Programa Correllengua 2010 a Flix

17h
Sortida dels centres educatius.
Baixada i plantada de la flama.

17.30h
Salutació.
Lectura del manifest.
Lectura de poemes a càrrec d’alumnat de l’Intitut de Flix.

17.45h
Passi d’audiovisual elaborat per l’alumnat de l’escola.
Lliurament de premi a l’autor del cartell guanyador.

18h
Jocs tradicionals dirigits per l’alumnat de l’Institut de Flix.
Confecció del mural amb les frases de l’alumnat de l’escola.

18.30h
Coca i xocolata a càrrec de l’Associació de dones de Flix.

Mostra de Collages de Josep M. Pros


En el marc de la II Jornada Carmel Biarnés es va inaugurar l'exposició de Collages del vinebrà Josep M. Pros que es podrà visitar a l'antic Hospital d'Ascó fins el 24 d'octubre.
Josep M. Pros ha publicat cal·ligrames, dibuixos i acudits a La Caragolera, revista local de Vinebre, i a les primeres Miscel·lànies del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. La seua obra està estructurada bàsicament amb materials diversos encolats, recuperats dels contenidors, papereres i de la via pública. Més que l’estètica decorativa, l’autor busca provocar emocionalment, proposant una reflexió sobre la condició humana, des del més tendre sentiment a la més crua realitat.

En el cartell de la mostra hi ha el collage que Pros ha realitzat en homenatge a Carmel Biarnés i el qual va ser lliurat a la seva família.

diumenge, 10 d’octubre del 2010

Els guardonats del II Premi Carmel Biarnés

En el transcurs de la Jornada Carmel Biarnés es va donar a conèixer el veredicte del II Premi de Periodisme que porta el nom de l’erudit d’Ascó. En aquesta segona edició hi va haver un total de 9 treballs presentats entre les quatre categories (quatre en premsa escrita, tres en televisió, un de ràdio i un de publicat a Internet).
Els guanyadors han estat els següents:

- Premsa escrita: l’article “Història que viatja en rails” de Marc Soler publicat a La Vanguardia el 27 d’agost de 2010.

- Televisió: “Documental en commemoració del IV Centenari de l’expulsió dels moriscos” elaborat per Vídeo Ascó Televisió i que va ser emès els dies 16 i 17 d’abril de 2010.

- Ràdio: declarat desert.

- Internet: l’apunt ”Homenatge als moriscos en el quart centenari de la seva expulsió: l'expedició ebrenca visita el poble morisc d'Ascó” de Jordi Grau Pi, publicat al blog de la llibreria Can Solfa d’Ascó el 9 de juny de 2010.

El jurat va fer menció especial al treball “Els rentadors públics a la Terra Alta” de Loreto Meix pel treball de recerca realitzat i el rigor històric (premsa escrita) i al treball presentat pel realitzador Santi Valldepérez per l’originalitat de les imatges i el dinamisme del muntatge (televisió)

El jurat va estar compost per Miquel Esteve, Aleandra Guerrero, Joan Launes, Àngels Pérez i Aurora Serrano.

divendres, 8 d’octubre del 2010

Ibers a l'Ebre


La II Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés vol fer una aproximació a una altra de les facetes de Carmel Biarnés: les recerques arqueològiques a redòs de l'Ebre. La manera com s’apassionava amb tot allò que tingués a veure amb el seu poble i la seva comarca el van convertir en un curiós capaç d’endinsar-se en qualsevol àmbit d’estudi.
En la jornada hi ha previstes dos ponències: una de Jaume Noguera, arqueòleg i professor a la Universitat de Barcelona. Precisament va resultar guanyador del X Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila amb el treball Ibers a l’Ebre, una obra que tracta dels ilercavons, el poble ibèric que ocupava el sud de l’actual Catalunya fa uns 2.500 anys. En el llibre que en va resultar editat s’hi recullen les necròpolis, els poblats, els sistemes defensius... documentats des d’una perspectiva arqueològica.
Del nostre entorn més immediat deixa constància dels següents jaciments ja ocupats durant l’ibèric ple:
- Ascó: la Roca de l’Ortiga com a punt de guaita i els poblats de Castellons i Forn Teuler.
- Flix: els poblats de Sebes, Castellons i el barranc de Musselló.
- Riba-roja d’Ebre: la necròpolis de Santa Madrona.
- Garcia: el poblat de la Roca del Sol.

Una altra ponència anirà a càrrec de la doctora en Arqueologia i prehistoriadora Margarida Genera, amiga de Carmel Biarnés i una habitual en aquesta zona de l’Ebre on ha fet importants aportacions. En la seva pàgina web http://www.ebresiuranaprehistoria.com/ recull els següents jaciments de l’entorn més proper:
- Flix: paratge dels Castellons, Teuleria i Boca Bovera
- Vinebre: Prehistòrics: Canelles, Plans, Quadre-Vuitenes-Rengs, Gorraptes, Cepiello, Rabadans, Planes, Obagues, Sant Antoni, Racó de les Ànimes, Mallols i Roca de la Bruixeta o Cap del Pla; Iberoromans: Aixalella, Tossals d’Andisc, Sant Miquel, Racó d’Aixerí (Racó de Sant Miquel), Pedruscalls, Sebiques, Aumedines, Fontjoana i Reboses de la Capitana; Romans: l’estela de Vinebre
- Ascó: Mugrons, Roca de l’Ortiga, Barber Medina, Forn Teuler, Asclines, Castellons, Andisc, Pont del Llop i el Castell

dijous, 7 d’octubre del 2010

Cens electoral pel 28-N a la Ribera d’Ebre

El president de la Generalitat va convocar dilluns passat les eleccions al Parlament de Catalunya per elegir els representants per la novena legislatura. Tal com ja s’havia anunciat unes setmanes enrere, això serà el diumenge 28 de novembre. Amb la signatura del decret de convocatòria per part del President Montilla es posa en marxa la maquinària pel procés electoral que inclou l’exposició del cens electoral.
A la comarca de la Ribera d’Ebre hi ha 17.666 ciutadans amb dret a vots, distribuïts per municipis de la següent manera:

Ascó – 1.353
Benissanet – 839
Flix – 3.216
Garcia – 468
Ginestar – 649
Miravet – 588
Móra d’Ebre – 3.983
Móra la Nova – 2.235
La Palma d’Ebre – 356
Rasquera – 676
Riba-roja d’Ebre – 1.024
Tivissa – 1.361
La Torre de l’Espanyol – 484
Vinebre – 334
RIBERA D’EBRE – 17.666

Cal dir que d’aquest total d’electors de la Ribera d’Ebre cridats a les urnes, 415 resideixen a l’estranger.

Font: Oficina del Censo Electoral, INE

dimarts, 5 d’octubre del 2010

Actes de la Festa de l'aiguardent 2010

Prat de Comte ja té enllestits els actes amb què el proper cap de setmana, 9 i 10 d'octubre, celebrarà la novena edició de la Festa de l'Aiguardent. Per llegir el programa, cliqueu sobre el cartell.

diumenge, 3 d’octubre del 2010

XVII Convocatòria de beques de recerca sobre la Ribera d'Ebre 2010

Amb l’objectiu de promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors culturals, científics i artístics de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), amb el suport del Consell Comarcal, publica la XVII convocatòria de bases per a la concessió de beques per a l’any 2010.
El CERE podrà concedir fins a un màxim de 10 beques per a projectes de treball que tinguin com a objectiu central de referència la comarca de la Ribera d’Ebre. La quantia de les beques serà de 350 € per als socis del CERE i de 200 € per als no socis. La Comissió de Beques del CERE podrà modificar en funció de les sol·licituds l’import de les assignacions.

Es pot descarregar el tríptic amb les bases clicant el següent enllaç: http://www.riberadebre.org/triptic_beques2010.pdf

dissabte, 2 d’octubre del 2010

Jornada Carmel Biarnés 2010


9 D’OCTUBRE DE 2010
17.00 A la plaça del riu i davant el pou en homenatge a Carmel Biarnés, es llegiran textos de la seva obra escollits pel vinebrà i amic Josep M. Pros Tarragó. A continuació, el clarinetista Bartolomé García-Plata Gironès ens interpretarà uns homenatges del compositor Béla Kóvacs.

17.45 Inauguració de la mostra Collages de Josep M. Pros, a l’antic Hospital. L’exposició es podrà visitar fins el 24 d’octubre, de 18:00 a 20:00.

II Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés: LA RECERCA ARQUEOLÒGICA A REDÒS DE L’EBRE

18.15 Inauguració de la jornada a càrrec de l’alcalde d’Ascó, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la presidenta de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.
18.30 Ponència a càrrec de la doctora en Arqueologia del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Margarida Genera Monells: La figura de Carmel Biarnés, pioner de l’arqueologia asconenca. De l’erudició a l’academicisme
19.15 Pausa-cafè
19.45 Ponència a càrrec del professor d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona Jaume Noguera: Els campaments militars d'inicis de la conquesta romana a la vall de l'Ebre
20:30 Lliurament del II Premi de Periodisme Carmel Biarnés. Amb la col·laboració de la Cadena SER.

Actes d’homenatge
20.45 Emissió del documental Darrera les petges arqueològiques de la mà de Carmel Biarnés elaborat per Vídeo Ascó Televisió
21.00 Cloenda de la II Jornada Carmel Biarnés

divendres, 1 d’octubre del 2010

Sant Pere Màrtir, 10 anys


Fa 10 anys de la canonització al Vaticà de Pere Màrtir Sans i Jordà d’Ascó. Us adjunto el text que va publicar el web de notícies de Televisió de Catalunya així com els titulars d’alguns diaris en aquelles jornades.

TVC ON LINE NOTÍCIES:
En un acte celebrat aquest matí a la plaça de Sant Pere del Vaticà, Joan Pau II ha canonitzat 120 missioners que van ser ajusticiats a la Xina a partir del segle XVII. Però les autoritats xineses han criticat el Vaticà per haver volgut humiliar el seu poble, ja que, en el seu moment, els ara màrtirs van ser acusats de traïdors a la pàtria. Entre els canonitzats hi ha 33 missioners estrangers, 6 dels quals eren religiosos espanyols, un d'ells català: Pere Sans i Jordà. Nascut a Ascó el 1680, Pere Màrtir, com és conegut al seu poble, va predicar clandestinament a la Xina i va morir decapitat. A més, l'Església ha canonitzat la beata basca María Josefa del Corazón de Jesús Sancho, fundadora de la congregació de les Serventes de Jesús de la Caritat. El papa, parlant en euskera, ha demanat la intercessió de la nova santa perquè el País Basc sigui una "terra de pau". (1 octubre 2000)

LA VANGUARDIA: San Petolo de Ascó, mártir. El Papa canoniza hoy, junto a otros religiosos españoles, a un misionero catalán decapitado en China en 1747, 1 octubre 2000

AVUI: Joan Pau II canonitza un bisbe català entre 120 màrtirs de la Xina. Un missioner dominic natural d'Ascó, Pere Màrtir Sants, proclamat nou sant, 2 octubre 2000

EL PERIÓDICO: El català Pere Sans, entre els sis missioners espanyols santificats, 2 octubre 2000

RIBERA ON LINE: El beat Pere Sans, d'Ascó, ja és sant de l'Església universal, 2 octubre 2000

LA VANGUARDIA: Ascó se engalana para celebrar la canonización de Pere Màrtir, 15 octubre 2000