dissabte, 23 de novembre del 2024

L'anarquisme a la Ribera d'Ebre durant la guerra civil


Aquesta tarda Ascó ha acollit una xerrada en el marc del curs Coneguem la Ribera d'Ebre, cicle organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. En concret ha estat una conferència pronunciada pel doctor en Història Eduard Ballesteros Giménez amb el títol: La Ribera: focus de maximalisme anarquista durant la Guerra Civil? Ens ha permès descobrir com la nostra comarca es va convertir en un centre de transformació social sota els ideals llibertaris, que van deixar una petjada significativa en l'economia, la cultura i la societat locals.etjadsignificativa en l'economia, la cultura i la societat locals.

dijous, 21 de novembre del 2024

Cicle Gaudí de novembre: 'Casa en flames'

SINOPSI

La Montse està molt emocionada perquè passarà un cap de setmana amb tota la seva família a la seva casa de Cadaqués, a la Costa Brava.

Fa temps que està divorciada, el seu ex té una nova parella, els seus fills han crescut i ja fa temps que cadascú fa la seva vida sense fer- li cas, però a la Montse res ni ningú aconseguirà fotre-li els ànims. Fa massa temps que espera aquest moment, fa massa temps que somia amb ell: aquest cap de setmana serà si o si un cap de setmana ideal, encara que per això hagi de cremar-ho tot.


dimecres, 20 de novembre del 2024

dimarts, 19 de novembre del 2024

La cultura, un pilar necessari


Quan parlem de l’estat del benestar, la majoria acostuma a pensar en la sanitat, l’educació i els serveis socials com a pilars fonamentals i imprescindibles per garantir una vida digna a tota la ciutadania. Però l’experiència ens demostra que hi ha un quart pilar que no podem passar per alt: la cultura. No només és complementària als altres tres, sinó que també és essencial per al ple desenvolupament d’una societat i per al benestar de les persones.

La cultura no és un luxe, més aviat és imprescindible: és un element fonamental que ens permet identificar-nos amb l’entorn, relacionar-nos amb els altres, i participar activament en la construcció d’una societat més justa, lliure i diversa.

Si l'estat del benestar es fonamenta en la idea de proporcionar una sèrie de drets i serveis a tota la ciutadania per garantir el seu benestar, la cultura, com a bé comú, també hauria de ser considerada un dret universal accessible per a tothom. Això vol dir que independentment de la seva situació econòmica, hauria de poder gaudir de la cultura, ja sigui a través del teatre, la música, la literatura, el cinema o altres formes d'expressió creativa.

La cultura és una eina poderosa de cohesió social. La cultura és l’espai on podem trobar-nos i reconèixer-nos, un espai on la diversitat no és un obstacle, sinó una riquesa. Ens ajuda a comprendre millor la nostra pròpia identitat, però també reconèixer els valors que compartim amb altres cultures.

A més de la cohesió social, la cultura juga un paper essencial en el desenvolupament personal de les persones. La capacitat de gaudir de l'art, d’interioritzar els valors que transmet i de fer-ne una eina per comprendre millor el món i a un mateix, és part fonamental de la nostra formació com a individus. És per aquest motiu que cal reforçar el vincle entre la cultura i l’educació, i que les arts i la cultura siguin més presents a les aules i als currículums escolars.

La cultura també és motor econòmic i com a tal hauria de ser tinguda en compte en les polítiques públiques. A dia d’avui, el 5,3% de la població ocupada a Catalunya ho és en el sector cultural, i l’aportació de la cultura al PIB català és del 5,89%, superior a l’aportació de les indústries culturals al PIB europeu, que és del 4,5%. En el pressupost vigent de la Generalitat de Catalunya, la cultura representa un 1,7% del total, molt proper al desitjat 2% pel sector.

Així que fins i tot, si ens cenyim en una visió materialista, invertir en cultura genera creixement econòmic i per tant, un retorn a la societat. És per això que les administracions han de fomentar polítiques públiques culturals, ja que més enllà del valor intangible en termes de benestar emocional i social, són un motor econòmic: generen llocs de treball, impulsen el turisme, estimulen la creativitat en altres sectors. No es pot ignorar el potencial de la cultura.

Ara que s’estan debatent i aprovant pressupostos de les diferents administracions per l’any 2025, seria recomanable disposar d’una visió integradora de la cultura, propiciar un ecosistema cultural viu i divers, i fomentar la creació i la producció cultural en totes les seves formes. Es tracta d’un dret fonamental i el seu accés esdevé creixement personal i social. No podem obviar la cultura quan pretenem construir una societat més justa, equitativa i humana.

Josep Maria Raduà Serra
Octubre de 2024

diumenge, 17 de novembre del 2024

XXIX Jornades Musicals Santa Cecília - Ascó 2024

DILLUNS– 18 DE NOVEMBRE
17:30 h al Casal Municipal
Manualitats musicals. Activitat oberta a tots els xiquets i xiquetes de la població (durada aproximada de 2 hores)

DIMARTS– 19 DE NOVEMBRE
9:45 h a l’Escola Sant Miquel
Espectacle “Quotidiafonismes” de la companyia Bufa&Sons.
Presentació d'un concert extravagant, amb unes exquisides composicions musicals que mostra un viatge inevitablement còmic i didàctic, amb objectes quotidians que habitualment veiem però no sempre sentim, per a seguir-nos demostrant que la música és allà on decidim trobar-la.

17:30 h a l’Escola de Música
Bingo musical. Joc obert a totes les edats.

18:30 h a l’Escola de Música
Karaoke per a tot l'alumnat de l'EMMA (durada aproximada d'1 hora).

DIMECRES- 20 DE NOVEMBRE
17:00 h a l’Escola de Música
Batucada a càrrec de David Maymó i Brescolí, professor de la EMMA. Es realitzarà una cercavila de la batucada pels carrers de la població, que finalitzarà a la sala del Magatzem de Rita.

19:30 h al Magatzem de Rita
Concert del duet AURA, format per la cantant Clàudia Xiva (participant del concurs Eufòria de TV3) i el guitarrista i productor musical Josep Lanau.
Obert a tot el públic en general.

dijous, 14 de novembre del 2024

Ascó al Frame Film Festival

Aquest cap de setmana Ascó torna a acollir el Frame Film Festival, un festival de curtmetratges itinerant que arriba a la tercera edició. Una ocasió de gaudir d’aquest producte audiovisual per al gran públic, i que els professionals del cinema puguin donar a conèixer els seus treballs. A més, el públic tenim l’oportunitat decidir el curtmetratge guanyador dels projectats a Ascó i per tant, la selecció de la pel·lícula que passarà a la fase final. Som 16 els municipis de la demarcació de Tarragona que acollim el festival i Ascó ho fa des de la primera edició. Que no et faci mandra i viu un cap de setmana de pel·lícula! Dissabte i diumenge, a partir de les 18 hores, al Casal Municipal.