Torronets de la Duquessa...

Aquests dies hem tingut la sort d'anar de convidats tant el dia de Nadal com el dia de Sant Esteve, això vol dir que les nostres mares estan bé, i encara en tenen ganes...no sé quan ens tocarà prendre el relleu...de fet no seria cap problema, però ja en parlarem!!!!

S'acaba l'any i toca fer balanç ...i,... comença l'any nou i toca plantejar nous propòsits... jo ho tinc molt fàcil: acabo l'any molt feliç, amb una panxa enorme, i esperant veure-li la carona al Pol, i començaré l'any atabalada amb el Pol entre els nostres braços i encantada de la vida... escoltant-lo plorar, riure i fent el mestratge accelerat de mare novata...vaja que se'm gira feina aquest 2013!!!

Per tant...Una coseta dolça per acabar l'any??

Al Taller de la Mariona, va fer uns torronets de la duquessa... feien molt bona pinta i com els torrons de gema cremada són els meus preferits...em va faltar temps per a comprar els ingredients.

 Necessitem

600 grs de sucre
200 cc d'aigua (fins a cobrir el sucre!)
14 rovells d'ou
400 grs de coco ratllat
150 grs d'ametlla en pols
Sucre per cremar

Primer farem l'almívar a punt de fil, això vol dir que ha d'arribar a 103º, la Mariona ja tenia la mesura presa, i ens va explicar com aconseguir-lo, anar remenant a foc lent, es va bevent l'aigua i quan ja quasi està fem la proba: si et poses unes gotes al dits i els separes  fa una mica de fil...si és així ja està llest, sinó una micona més!!!!
Un cop fet el deixem refredar una mica i afegim els rovells d'ous, els anem batent, i es couen fins que fan un gema espessa...això ja està boníssim!
Afegim el coco i l'ametlla i ho posem al motlle que triem...Es deixen assecar d'un dia per l'altre. Posem sucre per damunt i cremem el sucre!!!



Jo vaig fer el format petit, així amb un parell de queixelades el tenies llest!!!

En van sortir molts...i no en va quedar cap!!!



Els meus millors dessitjos pel 2013!!!!

Taller amb la Mariona Quadrada!!!

El dijous 20 de desembre per la tarda al Mercat de Reus, la Mariona Quadrada ens va oferir un menú per a Festes, per si algú havia de preparar l'àpat i encara no sabia que fer!!! 

La Mariona va cridar l'atenció de força gent, i el taller va ser un èxit de públic...la sort d'escoltar aquesta dona és que sempre n'aprens alguna cosa...i en mi... desperta idees (culinàries!!!)...i això m'agrada!!!!
Al final del taller podies degustar el que s'havia cuinat...i jo ja vaig marxar, doncs no m'agrada l'actitud d'algunes persones...semblen veritables voltors que fa temps que no mengen res i estan allà esperant que pesquen i després encara critiquen, prefereixo no veure-ho!


Aquí totes les receptes:



De primer...uns entrants en format magdalenes farcides de poma i botifarra...


El plat de peix...un caldo de bollabesa amb foradat, flamet i gambes embolicades...aquí només faltava tirar el caldo pel voltant del plat...



El plat de carn...vedella farcida de bolets amb vi ranci i cebetes...



I de postres, uns torrons casolans: Torronets de la duquessa... el proper post, doncs em vaig quedar amb les ganes de tastar-los!!!!


Gràcies Mariona i al Mercat de Reus per oferir-nos aquests tallers!!!!

Arròs de sepionets i carxofes!!!

Dies de menjar...dona gust anar al mercat, és ple de gent, ple de productes i tot fa molt de goig, i malgrat la profecia que el divendres passat s'acabava el món, no ho semblava pas a plaça!!! A Reus fins i tot diumenge al matí estava obert el mercat! (jo ja vaig comprar el que necessitava divendres!)

Aquest arròs és un arròs a quatre mans, les dues de l'Albert que li encanta fer els preparatius del sofregit, amb un vermut o una copeta de vi, anar remenant i anar preparant, i les meves que en darrer moment controlo l'arròs que es faci al punt, no s'enganxi  i no es remeni!!!...són moments de cuina, fins i tot el gat aprofita per estar allà amb nosaltres!!!


Necessitem:

3 o 4 carxofes depèn del tamany, però que siguin bones!!! 
1/2 ceba de Figueres
1/4 de pebrot vermell
100 grs de pèsols
250 sepionets
1 tomàquet ratllat
1/2 got de vi blanc
Arròs (1 tassa per persona)
Aigua


Per a dues persones, nosaltres fem l'arròs al wok...ja ens hem acostumat i queda perfecte.

No sempre es troben sepionets al mercat, o almenys aquí!, a Tarragona els pots trobar a 12€ el kg a Reus una mica més cars a 15€, quan en trobes!!!! Primer els netejarem, com són de mida petita, només traurem l'os de la sèpia vigilant que no es trenqui, i deixem la resta, es desfarà tot. Reservem.

Primer pelarem les carxofes i les tallarem a octaus, posem oli al wok i les sofregim bé. Les reservarem fins al final.
Després tallem ben petita la ceba i la sofregim a foc lent, anem remenant de tant en tant, després hi afegim el pebrot que haurem tallat a daus petits. Quan ja quasi es cuit afegim el tomàquet ratllat, un pols de sal i un pols de sucre, seguim remenant i a foc lent, en el darrer moment els pèsols (congelats!), i quan el sofregit ja està fet, afegirem mig got de vi blanc, deixem que se'l begui. En aquest moment tirarem els sepionets,els deixarem que comencin a treure la tinta i que es comencin a fer petits. Moment de posar l'arròs. Donem un parell de voltes, i afegim l'aigua que ja tenim calenta. Que cobreixi l'arròs. Com que és per a dues persones el fem amb aigua, si fos per més afegim un brou de peix suau, fet amb un cap de rap i un sofregit de tomàquet, però per a nosaltres dos...ja està bé així!
Quan porta deu minuts hi afegim les carxofes i passat uns cinc minuts més ja podem apagar el foc, el deixem reposar i el resultat n'és aquest: 




L'arròs boníssim!!!!

I per a tots vosaltres:

Com es nota que qui no té feina...el gat pentina!!!  ;)




BAKA UMA Taller de Nigiri i Recepta del 15!!!

El passat 25 d'octubre, dijous,  plovia a Reus, si ja fa temps des de les hores, però...coses que passen...era un dia de pluja, començava a fer fred, potser per l'aigua, però sortint de treballar tenia una  cita: Inaguració d'un bar de tapes japoneses a Reus, una taverna japonesa al C/Presó num 23... per a mi, una addicte a la cuina japonesa tot un regal...jo a l'Albert i la Takayo (parella que està al davant del negoci) no els coneixia, però si a la Rosa i al Xavier, ells ens van convidar....i que van fer!!! Aquell dia va servir per desitjar-lis els millors encerts!!!

Després diversos sopars...que, tinc pendent el post, per diferents motius!!!

Avui començo per la presentació que ens va fer la Takayo al taller que organitza els dijous per la tarda el Mercat Central de Reus en una de les parades del Mercat. 

La Takayo i la Blanca:



Taller de Nigiris amb ingredients sorpresa:


Ella com a bona japonesa, portava l'arròs fet en aquelles màquines de fer arròs per a sushi...recordo fa uns anys que en volia una...ara fa temps que no en faig a casa...amb el que m'agrada!!!

Tenen una manera completament diferent de fer l'arròs que nosaltres, amb un resultat evidentment diferent. De llibres de cuina japonesa en tinc tres o quatre, i no sé quants articles sobre la seva cuina, restaurants , costums i llocs... tot un somni anar al Japó!!!

Primer hem de rentar l'arròs molt bé, passar-lo per aigua, una vegada i un altre fins que l'aigua surt neta, poden arribar a ser fins a vuit cops. Un cop l'arròs és net, es posa en una cassola i posem aigua, en total un 20% més que la quantitat d'arròs que fem. I tapem bé la cassola, amb paper d'alumini, o amb una tapa de vidre, el deixem 10 minuts que absorbeixi l'aigua i quan comença a bullir baixem el foc, uns 20 minuts ( aquí compte amb el temps!!!) I després deixem reposar la cassola.
I l'arròs ja és llest!

El posem en un bol ample i s'afegeix un preparat de vinagre i sucre, es remena...i ja podem començar a fer les pilotes de rugbi que seran la base del nigiri.

El de magret amb ceba caramelitzada i salsa de saikyo miso.
(aquesta salsa que portava, era genial!!)



 Nigiri amb hamburguesa de cavall i melmelada de tomàquet:



Nigiri amb albergínia fregida embolicat amb alga nori:


L'albergínia també la portava feta de casa, la fregeix i la macera amb una salsa feta amb una mica de dashi, salsa de soja, mirin i sucre...una delícia!


El proper post...sopar al restaurant:

BAKA UMA
C/Presó nº 23 Baixos
REUS
636070835



Si us han faltat idees per la recepta del 15, aquest post és una bona alternativa i diferent (tot i que està tot cuit!!!)

Una miqueta tard...però molt bo!!!


Pastís de Formatge.... 2ª recepta!!!

Aquesta segona recepta de pastís de formatge, està penjada per que encara és més fàcil i senzilla de fer que la primera...comentant-ho amb la meva cunyada Marta, em va dir que ella tenia una recepta que la feia una amiga seva i que sortia molt bona! Com que em va dir que era tan senzilla...vaig pensar de fer-la a veure quina m'agradava més!



La veritat que més fàcil és:

Necessitem:

600 grs de Mascarpone
150 grs de sucre
100 grs de llet condensada
6 ous

Per a la base:

250grs de galetes
70 grs de mantega
2 cullerades de xerès


Primer triturem les galetes fins a fer farina de galetes, ho posarem en un bol i ho barregem amb la mantega desfeta, i per acabar-ho de lligar el xerès. A partir d'ara el punt del xerès a la meva base de galetes serà introduït....quina cosa més bona!!!!

Posem la base de galeta en un motlle o en diversos motlles, jo en vaig fer d'individuals, i un de més gran!

En un altre bol hi posem el mascarpone, els ous, la sucre i la llet condensada i amb les varetes elèctriques ho barregem tot.  Un cop llest, omplim els motlles. Atenció aquí amb el sucre i la llet condensada, jo vaig reduir les quantitats perquè vaig pensar que fora massa dolç, i encara les hagués pogut reduir una mica més. Però com sempre: per a gustos, colors!!!

Tindrem el forn a 180º pre-calentat i posarem els motlles dins, ho deixarem entre 30 minuts i 45 depèn de la mida del motlle.



Aquest cop amb una altra de les meves preferides, melmelada de maduixa...

A mi la base, molt més bona la d'aquesta recepta, i el farcit de l'altra!!! Jo de les dues ja tinc el meu pastís de  formatge ideal!!!

Bacallà a la llauna...

Bacallà, ara feia dies que no en cuinava, i era el meu plat estrella, quan no sabia que fer! I mai he penjat aquest!

 Aquest cop més bo, doncs ha estat comprat a una bacallaneria, ha estat dessalat a casa...vaja que l'he mimat per que el plat sortís genial!

Comprar una peça de morro de bacallà, evidentment salat, en arribar a casa preveure quan s'ha de cuinar per posar-lo en aigua quan toqui!

El dubte: com es dessala el bacallà?? Imagino que tothom té la seva versió, però la Carme Ruscalleda al seu llibre "Cuinar per ser feliç" ens ho explica de perles!!! Deixarem el bacallà, amb la pell cap amunt, amb aigua uns 5 dies, això no es fa per a dessalar, si no per que el bacallà agafi volum
Després canviar l'aigua i deixar-lo 12 hores més, si es vol una mica menys salat, deixar-ho unes hores més.

En aquest punt ja es pot cuinar.

Enfarinem el bacallà en una paella amb oli ben calent, pels quatre lloms. El retirem i el posem en una safata d'anar al forn.
En aquest mateix oli fregim uns grans d'all laminats, fins que es dorin, enretirem del foc i afegim tres cullerades de "pimentó dolç" (ho fem fora del foc per que no es cremi, si hagués tingut vi blanc ho haguéssim fet al foc!).
Després hi posem el tomàquet fregit, fet per mi!!! Ho deixem cinc minuts al foc que s'incorporin tots els sabors!!!
Posem unes cullerades de tomàquet sobre cada un dels lloms de bacallà...i al forn 5 minuts...

 El resultat aquest:



Un bacallà al seu punt, que no calia ni gavinet...mmmm boníssim!

 Bacallà a la llauna... un plat tradicional!!

Pastís de Formatge...

A qui no li agrada el pastís de formatge???

Si poses cheesecake al google, la primera entrada és dels US...diuen que és el postre emblemàtic de NY, i possiblement d'altres llocs...
Però què busques quan menges un pastís de formatge? ...que la textura sigui flonja...un suau gust de formatge...un punt dolç amb un toc d'amarg...amb base de galeta, o de bescuit, o de coc...o sense base...

Doncs de les mils receptes de cheesecake...a versionar-ne una...

Vaig començar a mirar receptes de pastís de formatge per que Els Fruits Saborosos van regalar-me una mostra de les melmelades que fan...l'escollida va ser la melmelada de taronja amarga...i una torradeta de pa amb la melmelada...i pensar...ohhh amb pastís de formatge! Moltes gràcies noies!!!



Doncs aquí en va una (l'altre més endavant!!)

Per a fer la base de galeta : Necessitem
 50grs de sucre
 100grs de farina
 60 grs de mantega pomada
 1 cullerada sopera de nata
 1 cullerada de cafè de vainilla
 Una mica de sal

 Treballar tots els ingredients fins a obtindre una massa tipus crumble. Omplim els motlles, en formats individuals prèviament untats de mantega. Els posem al forn a 180º uns 15 minuts (si veiem que encara no estan, els deixem 5 minuts més)
 Els reservem.

 Mentre farem el farcit:
Aquí la feina l'he tingut al supermercat triant quins formatges triava!!!
 200grs Formatge fresc (tipus Philadelphia, però jo he triat una marca blanca!)
 200grs de Formatge fresc batut 0% (és com un iogurt de formatge desnatat)
100 grs de sucre
 20 grs de farina
 15 ml de nata per a muntar
 2 ous frescos (dels que porten el 0 al principi!)
 1 cullerada de cafè de vainilla

 He començat posant els ous, sucre i la nata en un bol, i amb les varetes elèctriques...remanar sense parar, afegim un dels formatges, la farina, l'altre formatge, la vainilla. I llest.
Queda una crema esponjosa, que ve de gust sucar-hi el dit!!! (Ai que això no és diu, per que es fa!)

Quan els motllos s'han refredat hi posem la crema a dins, ho posem al forn uns 35minuts a 180º.
Abans de treure'ls del forn els punxem i ens assegurem que el punxó surti net.
Deixem refredar, desmotllem i mengem acompanyats de...melmelada de taronja amarga...

Bon profit!!!