Lot de Nadal...

Jo, no tinc lot de Nadal...us pot semblar una tonteria però recordo quan l'empresa ens el feia...feia il.lusió, molta il.lusió...ara el lot de Nadal me'l compro... una espatlla de pernil...allò que deiem de les petites coses...

Enguany, però n'he rebut un... del Gerard, un bon amic del meu germà petit, un nanu que a part de la seva feina habitual, és pagés...i un bon caçador de bolets... Vaig trucar-lo per comprar-li una garrafa d'oli del raig feta per ell, res a veure amb altres olis que es fan dir del primer raig (i us ho puc dir que n'he tastat bastants!!!)...la qüestió, que el dia que vem quedar, em va aparèixer amb una capsa de verdures...de les que prepara ell...fiu...un goig!!!!

Un enciam, una escarola, una pinya de bròquil (segons la meva mare rebordonit!), uns fulls d'api, unes taronges i 3 llimones...



Qualsevol d'aquestes verdures amb el seu oli...no té paraules!!!

De tot cor, moltes gràcies Gerard! Una abraçada molt forta!!!!

Fricandó amb múrgoles o rabassoles....

Darrera classe de l'any, tres plats a fer... Crema de nyàmeres Bacallà ajoarriero i Fricandó amb múrgoles i rabassoles... De les dues primeres podeu veure-les a link de cada una! I del fricandó aquí la teniu: He de dir que dies abans havia fet la prova a casa, amb la varietat dels bolets escollits enlloc de múrgoles, vaig posar ceps i trompetes de la mort...l'ecònomia és molt important...de les fotos una del sofregit amb les múrgoles...i l'altre del fricandó amb els ceps i les trompetes (la que vaig fer amb les rabassoles no va quedar bé...l'hauré de tornar a fer!) La recepta és de la Carme Ruscalleda, i com sempre versionada... 12 talls de carn de vedella (jarret) 20gr de farina 1 ceba de Figueres grossa 2 tomàquets madurs 50 grs de rabassoles 50 ml de licor 2 grans d’all 10 grs d'avellanes torrades Oli d’oliva verge extra Sal i pebre Suc de tòfona Primer netejarem la carn de greixos (si de mi fos, no posaria gens de greix!!!), la salpebrem i l'enfarinem. I de passada posarem les múrgoles a hidratar. En una cassola i amb oli ben calent, fregir fins que quedin ben rossos els talls de carn i reservar-los. En el mateix oli tirar la ceba tallada ben petita, i el gra d’all durant un 30 minuts, afegir el licor... un orujo d'herbes (ideal per a sofregits!). Afegir els tomàquests ratllats i sofregir 10 minuts més. Tirar-hi les rabassoles, salpebrar i deixar-ho cinc minuts. Posar-hi la carn, cobrir amb l’aigua calenta fins a cobrir-ho,una part serà aigua i l’altra part amb suc de tòfona (no farem servir l'aigua d'hidratar les múrgoles, diuen que pot ser tòxica), tapar la cassola i deixar-ho a foc lent, uns 60 minuts. Afegir les avellanes (poden ser atmetlles!) picades amb una mica d’all escalivat, i deixar-ho cinc minuts més. Del resultat final amb les rabassoles...la foto no va quedar bé, i com que tenia la foto de la prova que vaig fer dies abans, tota la recepta igual però amb ceps i trompetes de la mort: La carn va quedar molt tendre, i la salsa...per a sucar-hi pa! De les dues varietats...

Quinoa...a Falset!!!

La setmana passada estranya...dels 5 dies laborables...tres dilluns i dos diumenges!!! Curiòs no? je je je, els segon diumenge, és a dir dijous cap a Falset...feia un dia fantàstic...però 8º..fred...
A la revista CUINA num 125 ens van portar a dinar, pel preu de 1 menú menjàvem 2, vaja un 2*1 en tota regla!! Dels 20 llocs que ens van proposar quasi vem fer tard en tots, em sembla que a hores d'ara només en queden 3...els altres ja han caducat...per tant, no hi anirem!!!

Falset, ciutat vinícola, amb uns paratges plens de vinyes i reconeguts vins. Capital de comarca... el Priorat...productor de dues DOQ Montsant i Priorat... per sort, a 25 minuts de Reus...sense còrrer...i la veritat una comarca que conec poc, però m'agrada!!!





Vaig conèixer en Maties Fernández, xef del Quinoa, a la fira Hostelcat de Reus, em va sorpendre...i davant la possibilitat d'anar-hi per meitat de preu....només em calia reservar un dia a l'agenda!!!

Menú del dia....

Per començar un aperitiu... gamba, escopinya i sorbet de llimona:



Ens van canviar els entrants, però aquest carpaccio de vedella, va ser un bon canvi:



Una focaccia de sobrassada i formatge:



Escuma calenta de fesols del ganxet amb rovell d'ou poché...



Pollastre de pagès pota blava amb navalla sobre puré de patata...



Formatges amb codonyat...



Gelat de codonyat i fruites tropicals...



Per veure... ÈTIM 2009... el vi de la cooperativa de Falset...garnatxa, sirah i merlot..un DO Monsant a preu de cost!

Al final de l'àpat una mini xerrada amb el Maties...(em va faltar la foto!!!)
...un dijous diferent...

Crema de ceps...

Del segon dia que hem trobat ceps aquesta temporada...la veritat és que pocs, però els suficients per a fer una cremeta de ceps...i els suficients per a pasar un matí pel bosc...un temps ideal i amb recompensa!!



Del sencill que és aquesta crema quasi em fa vergonya posar-la...però és que surt tant bona...la vaig fer sencilla, però la mateixa canviant l'aigua per un brou de gallina fluixet, o bé afegint crema de llet, o uns encenalls de foie...podem fer que una sencilla crema de ceps sigui un menjar pels àngels...

Com deia, fàcil:

Sofregim un porro, quan està ben sofregit i afegim els ceps nèts i tallats a trossos grans, els deixem que es facin un mica junt amb els porros, després afegim 400ml d'aigua calenta, un pols de sal, i ho deixem bullir 20 minuts. Passats el temps hi posem una mica de pebre i a menjar...



Mai millor dit... del bosc a l'olla...mooolt gratificant....

Roast beef...

A mi no m'agrada la carn, no sé comprar carn...l'únic que compro és filet, i ja sé on anar-lo a buscar...de fet si hagués volgut la peça per a fer aquest post, hagués anat al mateix lloc, i estic segura que també l'encertaria!!!
Però, la mare té una carnisseria de confiança al Centre Comercial Numància la parada de la Susanna, que també em coneix, i quan li diu és per la Marta...tria la millor peça...gràcies Susanna!

Aquest cop va ser una mitjana de bou, d'uns 800grs...va arribar envasada al buit a casa meva...un cop oberta, la vaig posar a macerar...amb pebre negre, pebre vermell, pebre de colors i pebre de Jamaica, un brot de romaní, 3 fulles de llorer, sal i oli.
Vaig fer servir oli del primer raig d'Alforja que vaig comprar a la Fira de l'Oli Nou de Reus, un dels que més ens va agradar!!!!



Va estar macerant-se dos dies i mig, cada dia li donava el tomb. El dia que la vaig coure, a primera hora del matí la vaig treure de la nevera, va ser dimarts i després d'anar a caçar rovellons, més o menys la vaig lligar i a coure.

La treiem de l'oli i la posem en una plàtera per anar al forn. Escalfem el forn a 250º i posem la part amb més greix a la banda de baix, la coem durant 25 minuts i després la girem i la deixem 20 minuts més, quan portava 15 minuts, jo ja la vaig treure, li vaig clavar el termòmetre i ja estava a 65º...l'ideal és que estigui a 60º. La vaig donar per feta.



La vaig deixar reposar amb un paper vegetal al damunt sobre la fusta on l'havia de tallar uns cinc minuts...tallar i servir amb una mica de mostassa Maille à l'Ancienne, i quatre rovellons vinosos fregidets...



Feta per fora, cruosa per dins sense sagnar...i tendre, molt tendre!!!



Per recuperar forces!!!!

...Butter cream....

...Em venia de gust alguna cosa dolça...la meva cunyada ha fet darrerament un curs de cupcakes...no vaig poder acompanyar-la per que les classes eren pel matí...cap problema...no passa res...quin dia en fem??? Divendres...quina millor manera de començar el cap de setmana entretingudes fent cupcakes!!! (bé els cupcakes ja estaven fets.. doncs no han d'estar calents per poder treballar-los)
Cupcakes o madalenes...el mateix no?(la recepta més endavant!) Potser les nostres madalenes no les farcim tant, i els cupcakes ...si... No sé de totes maneres és una manera de passar una bona estona ...ideal per fer amb canalla...i que els petits genis comencin a crear...

La petita era jo!!! je je je ....vaig xalar, combinant colors, decorant, creant...i després menjant-me-les!

Es poden fer de diferents maneres, nosaltres vem optar per guarnir-les amb butter cream, vem versionar la recepta doncs l'original porta 250grs mantega pomada per 500grs de sucre glacé, nosaltres vem fer servir 300grs de sucre glacé i 300 grs de mantega pomada. Posar en un bol la mantega pomada i anar afegint el sucre muntar-ho amb les varetes elèctriques, almenys ha de triplicar el seu volum, la textura és aquesta:



Aquí comença la part creativa!!!! amb el butter cream ja fet, en vem fer de 4 tipus:

Verd: Butter cream amb colorant verd i essència de llimona
Carabassa: Butter cream amb colorant carabassa i essència de vainilla
Vermell: Butter cream amb confitura de maduixa
Marró: Butter cream amb Nutella

Posem el butter cream a les mànegues i anirem canviant les "boquilles" per a fer diferents dibuixos:




Ja només quedava posar-hi mil coses pel damunt...(tot comestible!!!)

Ou de Reig...

Amanites... família de bolets curiosa... d'aspecte molt bonic, amb barret atoronjat...molts cops picat, amb un coll que sol tenir anelles i depèn com són aquestes ...gens o molt tòxics... els veus allà...te'ls mires...deu ser dels bons??? davant del dubte allà es queden... no som tan agossetats de collir-los, menjar-los i esperar que facin reacció....si no passa res continuarem caçant bolets! Si no, no!!!!

Però que en són de bonics:



Diria que això és una Amatita Rubescens, altrament coneguda com a cua de cavall o amatita de vinya...però bé podria ser una Amatita Pantherina...de les mortals....davant del dubte...allà es va quedar!!



Tot i esperar trobar una amanita comestible, de les que coneixem, que per cert no va ser així... seguiem buscant bolets!!!
Però una trucada del meu germà petit...Marta tinc un regal per a tu...
OOOOooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... se'ns queien les llàgrimes!!!


El posar-lo a un got amb una mica d'aigua...va ajudar-lo a esclatar...res en un dia!!!


Va formar part d'un àpat de bolets...i l'ou de reig en carpaccio, tallat finet, una mica d'oli del primer raig, una mica de pebre negre i sal grossa...

Tot un crapitx!!! Aish les petites coses!!!!!

Croquetes de bolets...

Ceps, estimats ceps, i si els has caçat tu mateix...el millor premi que podem tenir!!! Passejada productiva per la muntanya...i més quan ja havia tirat la tovallola, cansada de no caçar res, i veient que jo era la única que no havia trobat cap cep...llavors, dos senyals lluminoses van eclipsar-me...eren allà...l'emoció no em va deixar ni que els fotografiés...per sort, l'Albert estava allà per immortalitzar el moment...un cistell dels petits amb 7 ceps dels grans, cap a casa!!!



Tinc receptes amb bolets...per tres posts...que es diu ràpid!!!

Una recepta que tenia pendent des de l'any passat, eren les croquetes de ceps...les vaig tastar a BCN i em van encantar, llavors ja s'havia acabat la temporada de bolets, i enguany, pensava que de ceps no en veuria pas! Però...no ha estat així!!

D'una recepta de croquetes de la Carme Ruscalleda del llibre "Cuinar per ser feliç" (un gran aliat a la cuina!)...vaig fer croquetes de ceps...

Versionada, com sempre...

200 grs de ceps (pes nèt)
300 ml de llet (jo he fet servir 100 ml de llet i 200ml de nata líquida)
Ceba caramelitzada (la que em va sobrar d'aquí)
2 rovells
70 gr de farina
30 gr de Maizena
Sal, oli d'oliva verge, pebre negre, nou moscada
Pols de trompetes de la mort

Tallar els ceps, al mateix temps que els netejava estava preparant una altra recepta amb ceps, els trossos més sensers van anar a l'atre plat, i els trossos mñés petits a les croquetes. Després els sofregim amb oli, junt amb un pols de sal, quan estan rossos afegim la ceba caramelitzada, i un pols de pebre negre. En el pot del turmix, hi posem la llet, la nata líquida, els 2 rovells d'ou, el pols de trompetes de la mort, la farina, la maizena i un pols de nou moscada, ho passem pel turmix que no quedi cap grumoll.
Afegim la barreja als ceps i no parem de remenar, quan ja no s'engantxi a les vores de la paella, estarà llest.
Posar en un pot de vidre i deixar refredar.
Per fer les croquetes, necessitem les clares d'ou, i el pa ratllat.
Fem les croquetes i les passem primer per les clares i després pel pa ratllat. Les sofregim amb oli ben calent...i a menjar!




Vistes per dins...



Boníssimes!!! Les que van sobrar...les vaig congelar muntades, el dia que en vulgui només les hauré de fregir!