Karamur yani çakal eriğiyle yaptığım pay karşınızdadır efenim. Yanına arka bahçedeki ayva ağacımızın bu yılki ilk meyvelerini de yoldaş ettim. Çok lezzetli bir sonuç elde ettiğimi söylemeliyim. Ayva ve karamur umduğumdan daha iyi uyum sağladılar. Kullandığım bu hamuru çok seviyorum, pay ve galette yaparken de kullanıyorum. Az malzemeyle çabuk hazırlanan, hemen toparlanan uygun yumuşaklıkta bir hamur. Aynı hamuru kullandığım tuzlu bir galette tarifini de bir sonraki buluşmamızda vereceğim, buzdolabında kurumaya yüz tutmuş artık peynirlerinizi değerlendireceğiniz, üstelik hazırlaması kısa süren özel bir tarif o da. Şimdi bu güzel payın yapılışını anlatmalıyım.
İki su bardağı una bir fiske tuz ekleyip ortasına üç yemek kaşığı yoğurt, otuz gram çok soğuk tereyağı, iki tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri koyun ve ortadan başlayıp yanlardan unu alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Biraz toparlayınca yarım Türk kahvesi fincanı buz gibi soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru tutturun. Korkmayın hamur toparlanacak, uzun süre yoğurup elinizin ısısıyla hamuru yumuşatmadan üzerini örterek hemen buzdolabına kaldırın.
Hamurunuz dinlenirken içini hazırlayalım. Ayva/karamur oranını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Karamur bulamazsanız dilediğiniz herhangi bir tek meyveyle ya da ayvayla birleştirmek istiyorsanız vişne, yabanmersini, böğürtlen ya da erik kullanılabilir. Ayvaları kabuklarını soymadan minik minik doğrayıp karamurları da bütün bütün (çekirdekleri çıkarılmış) derin bir kaba alın. Bir tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri, çay kaşığının ucuyla tarçın da katıp harmanlayın, iç harcınız hazırdır.
Dinlenen hamurun üçte ikisini az un serptiğiniz tezgahta yarım santimetre kalınlığında açın ve tereyağı ile hafifçe yağladığınız kalıbın tabanına serin. Kalan hamuru az unlanmış tezgahta bu sefer biraz daha ince olarak açın ve tırtıllı hamur kesme rulosu ile düzgün şeritler halinde kesin. Ve iç harcı taban hamurun üzerine yayın. Şimdi ortaokuldaki el işi dersinize dönün ve bir alttan bir ğstten geçirerek şeritlerden kafes yapın. Kenar fazlalıkları dikkatlice kesin, üzerine dikkatlice yumurta sarısı sürün.
Önceden ısınmış 180 derece fırında altı üstü güzelce kızarana kadar pişirin. Servis sırasında krema da olur, dondurma da, orasını sizlere bıraktım.
Afiyet olsun.
2 yorum:
Narinim çok güzel bu ama . Eline sağlık
Ayıp oluyor tarifi bu :-)
insan görüntüye bakınca bu akla geliyor,içi gidiyor.Cidden yine yeniden söylüyorum ennfes görünüyor.
Yorum Gönder