Piippolan vaarin lastenlaulufestivaali 30. - 31.7.2011
Piippolahan on sellainen paikka Suomessa, jonka kaikki lapset oppivat tuntemaan Piippolan vaarilla oli talo -laulun ansiosta. Moni ei välttämättä tiedä, että Piippola on ihan oikea paikka ja sijaitsee Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla, noin 100 kilometriä Oulusta etelään. Vajaan 2000 asukkaan Piippola on niinkin keskeinen paikka, että sen Talasnevan suolla on Suomen rajojen mukainen keskipiste. Keskipisteen merkki sijaitsee kuitenkin muutaman metrin päässä valtatie E75:stä. Kirjailija Pentti Haanpää on kotoisin Piippolasta. Nyt Piippolassa on alettu pitää Piillolan vaarin lastenlaulufestivaaleja, ja me pääsimme mukaan järjestyksessään kolmansiin kekkereihin!
Lastenlaulufestivaalissa lapset pääsevät laulukilpasille kahdessa sarjassa. Ohjelmassa on muutakin mukavaa, kuten Simo-taikuri ja yhteislaulua, ja pihalla hyvässä säässä pääsi pikkuväki myös muun muassa pomppulinnaan, poniratsastukselle, vuohia syöttämään tai vaikka karaokea laulamaan. Valitettavasti ehdimme osallistua kekkereihin vain nyt lauantaina, joten emme päässeet finaaliin näkemään, kuka voitti lastenlaulukilpailun. Tulokset voi kurkata täältä: http://www.piippolanvaari.com/festivaali.html.
Pienen Piippolan väelle lastenlaulufestivaali on yhteishengen osoitus, sillä järjestelyt toimivat loistavasti. Käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen tiloissa ja pikkuväelle on saatu aivan ihana ja turvallinen oma festivaali (samaan aikaan, kun Oulussa rokkaa vanhempi väki). Toivottavasti piipposet jaksavat järjestää juhlia tulevaisuudessakin!
Herra Heinämäen Lato-orkesteri ja Heikki Salo
Täytyy todeta, että lastenlaulufestivaalin ehdoton vetonaula meidän kannaltamme oli Herra Heinämäen Lato-orkesteri, jonka keulamies on lyyrikko Heikki Salo. Olen itse fanittanut ikuisuuden Salon aiempaa, keikkavaatteensa jo naftaliiniin upottanutta Miljoonasadetta erityisesti sen laululyriikoiden vuoksi. Miljoonasateen suosikkibiisejä on monta, monta erilaista, mutta yksi saattaa olla ylitse muiden: Voipallo. Siinä on jotakin surulliseniloista ja koskettavanrohkeaa voimaa. Ai niin, ja onhan siellä Hymy ja kyynel, ja tietysti Lapsuuden sankarille, josta pojatkin tykkäävät, Paskanmarjat, Silmitön talvi, Lelukaupan häät ja... ja... ja... No niin, Heikki Salo on siis ehdottomasti yksi suomirokin etevämpiä sanoittajia ja tarinankertojia. Hän on tehnyt keon lauluja myös muille suosikkiartisteille ja monenlaisia tekstejä teatteriin ja medioihin.
Voitte varmaan kuvitella, miten hauskaa on nyt poikien kanssa kuunnella yhdessä Herra Heinämäen Lato-orkesteria. Pojat diggailevat siinä missä minäkin - ja kyllähän perheen isäkin on jo suosikkinsa valinnut. Herra Heinämäen Lato-orkesteri kumppaneineen on esittänyt lapsille hassunkurisia ohjelmia Pikku Kakkosessa, ja näitä lyhytelokuvia saa nyt myös dvd:nä. Myös koko perheen elokuva on tulossa, ja arvatkaa, mennäänkö me katsomaan? Herra Heinämäkeä esittää Heikki Hela.
Herra Heinämäen Lato-orkesterilla on Miljoonasateen tapaan ihan tolkuttomasti loistotavaraa levyillään. Päivä ei voi alkaa huonosti, jos sen aloittaa Nyree näkkäri -levyn aloitusraidalla Paras päivä ikinä. Jos sen jälkeen kuitenkin mieli laskee maahan, kannattaa kuunnella uusimmalta, Äiti venyy -levyltä Hurraa urheilu, niin jopa alkaa ilostuttaa. Tai jos edelleen tuskastuttaa kannattaa soittaa Heinämäen esikoiselta, Ilosofiaa-levyltä lohdutukseksi iki-ihana Hiirille puurovettä ja antaa mielen nousta maasta itsekseen.
Salon sanailijantaidot pääsevät loistavasti esiin myös muun muassa nerokkaassa kappaleessa Lapanen & Lapanen. Perheemme muut suosikit menevät niin, että pojat pitävät paljon muun muassa Sulo omenamiehestä ja isä Isästä ja hulvattomasta Voi hyvä tavantonta -tarinasta. Minä tietysti kuuntelen mielelläni kertomusta nimeltä Äiti venyy.
Lato-orkesterin ja yleisön meno rehevöityi, kun alkukankeudesta päästiin! |
Piippolassa Herra Heinämäen Lato-orkesteri viihdytti yleisöään erinomaisella keikalla ja soitti jumppasalin täyteen laadukasta suomalaista lastenmusiikkia. Moni meidän suosikkikappaleemme oli iloksemme setissä mukana, ja bändi soitti muutamia lauluja myös Omskista-levyltä, joka on Herra Heinämäen Lato-orkesterin nimellä tehtyjen lastenlevyjen edeltäjä. Salon ja Janne Louhivuoren (kitara ja banjo), Jouko Mäki-Lohiluoman (rummut) ja Mikko Löyttyn (basso) välispiikkihuumori hauskuutti niin pieniä kuin isoja.
(Kahle)kuningaslaji ja muut Salon paperille painetut teokset
Koska olemme kirjablogissa, on luontevaa kirjoittaa myös Heikki Salon pahvikansien väliin päätyneistä teoksista. Hän on nimittäin kirjoittanut loistavan laululyriikan "oppikirjan", joka on otsikoitu oivallisesti (Kahle)kuningaslajiksi. Siinä Salo käy läpi lyriikan olemusta ja sen erityispiirteitä musiikin kainalossa. Teos sisältää tekstianalyyseja ja lyriikan teoriaa. Salon mukaan laululyriikka on nimenomaan kuningaslaji. Se kuitenkin noudattaa tarkasti monenlaisia kaavoja ja kantaa mukanaan kahleita, joissa sätkien lyyrikko työnsä tekee. Kirjassa on Jarkko Martikaisen kuvitus. Kahlekuningaslaji on aivan loistava (käsi)kirja jokaiselle hyvän laulutekstin ystävälle tai runoilijalle!
Muihin Salon kirjoihin ole (vielä) ennättänyt tutustua. Häneltä on Like julkaissut myös proosateoksen Kynsilehto (2001) ja laululyriikkaan sidostuvan opuksen Sateen ääni - Laulutekstejä ja tekstejä lauluista (2000).