Se spune despre Schopenhauer ca ar fi cel mai accesibil dintre filozofii germani. Profesorul Christopher Janaway ii prezinta succint sistemul metafizic, punand in evidenta originalitatea lui, cu impact asupra unor personalitati culturale precum Nietzsche, Wagner, Wittgenstein sau C. G. Jung. Un concept tipic schopenhauerian este vointa; aplicat, ca vointa de a trai, comportamentului omenesc, el a generat ideile deopotriva originale si radicale ale ganditorului despre inconstient si sexualitate.
vineri, 11 martie 2016
Alphonse Daudet - Jack
Imediat după apariţie (1876) romanul Jack de Alphonse Daudet a fost, pe bună dreptate, comparat cu David Copperfield al lui Charles Dickens. Jack e un roman de moravuri, de altfel are subtitlul Moravuri contemporane. Este povestea tragică a unui destin frânt, a unei existenţe umilite şi lovite în fiecare moment de un mediu ostil. Un mediu a cărui trăsătură definitorie e impostura, unde în spatele unor aparenţe mimate jalnic, realitatea e urâtă şi fără speranţă.
Betty Mahmoody si William Hoffer - Numai Cu Fiica Mea
Numai cu fiica mea este un roman autobiografic apărut în 1987 și având ca autor pe Betty Mahmoody și la care a colaborat William Hoffer.
Tema principală o constituie condiția femeii în islam.
Acțiunea are loc în contextul Războiului Iran-Irak. Americanca Betty Mahmoody, la insistențele soțului, Sayed Bozorg Mahmoody (Moody), doctor iranian cu studii și specializare în SUA, merge împreună cu familia în țara natală a soțului, cu scopul de a petrece aici un concediu de două săptămâni pentru ca rudele acestuia să o cunoască pe fiica lor, Mahtob, care avea patru ani.
Francisco Morales Padron - Cristofor Columb: Amiralul Marii Ocean
Descoperirea Americii a fost evenimentul ce a marcat cel mai puternic destinele omenirii, oferind lumii civilizate resurse economice si umane nebanuite. A existat totusi si o latura intunecata a descoperirii Lumii Noi si marturie stau milioanele de victime nevinovate facute de conchistadori in numele „civilizatiei” sau al credintei. Cel ce a pus bazele exterminarii indigenilor din America a insusi Cristofor Columb...
I.L. Caragiale - Caldura Mare - Doua Lozuri
Nu va veti plictisi de acest audiobook nici a cincizecea oara. Nici dupa ce-l veti fi invatat pe dinafara. - Domnu-i acasa? - Da, dar mi-a poruncit sa spui, daca l-o cauta cineva, c-a plecat la tara. - Dumneata spune-i c-am venit eu. - Nu pot, domnule. - De ce?
Ioana Postelnicu - Intoarcerea Vlasinilor
Ioana Postelnicu (Eugenia Banu) (n. 18 martie 1910,d. 28 noiembrie 2004) a fost o scriitoare româncă. S-a născut la Poiana Sibiului în 1910 și după Liceul „Domnița Ileana” din Sibiu în 1928 începe cursurile Facultății de Litere și Filosofie ale Universității din Cluj. După doi ani,în 1930,se transferă în București,continuând aici studiile universitare.
marți, 8 martie 2016
G.K. Chesterton - Hanul Zburator
Publicat in 1914, romanul Hanul zburator este plasat in Anglia, intr-un viitor incert, unde a triumfat o forma de islamism „progresiv", ce domina viata politica si sociala a tarii. in consecinta, vanzarea alcoolului este interzisa. Intriga este centrata pe aventurile lui Humphrey Pump si ale capitanului Patrick Dalroy, care cutreiera tara cu o caruta incarcata cu alcool, in incercarea de a insela legile, scapand de masurile politiei.
sâmbătă, 5 martie 2016
Maria Duenas - Iubirile Croitoresei
Bestsellerul spaniol al anului 2010, cu peste un milion de exemplare vandute!
In lunile de dinaintea revolutiei franchiste, tanara croitoreasa Sira Quiroga paraseste Madridul, manata de nemarginita iubire pentru un barbat aproape necunoscut. Se stabileste impreuna cu acesta in Tanger, oras monden, exotic si vibrand de pasiune, unde i se intampla ceva de neimaginat.
Georges Simenon - Revolverul Lui Maigret
In lipsa lui Maigret, un tanar ce doreste sa-i vorbeasca il cauta acasa. Tanarul asteapta cateva minute, apoi pleaca, luand si revolverul comisarului. In aceeasi seara, Maigret trebuie sa se intalneasca cu Francois Lagrange, zis Baronul; acesta vrea, se pare, sa-i spuna ceva foarte important, insa nu mai ajunge la intalnire.
Jean-Louis Etienne - Pe Jos Spre Pol
Din 1909 pana acum, numai zece expeditii au reusit sa atinga aceasta tinta, avand la dispozitie mijloace materiale importante in oameni, animale si materiale. Jean-Louis Etienne pleaca singur. Pe schiuri. Doar cu o sanie incarcata cu cele strict necesare - 50 de kilograme de echipament.
Stefania Popescu - Gramatica Practica A Limbii Romane
Morfosintaxa
Partile de vorbire si sintaxa lor;
Parti de vorbire flexibile si parti de vorbire neflexibile.
Sintaxa
Sintaxa propozitiei;
Sintaxa frazei.
joi, 3 martie 2016
Isabel Allende - Eva Luna
Prin dragoste, o femeie salveaza de la moarte un indian otravit de veninul unui sarpe. Din aceasta pasiune tamaduitoare se va naste Eva, botezata astfel ca sa iubeasca viata. Orfana de mica, Eva isi croieste un drum presarat cu lacrimi, dar si cu miracolele pe care le pot face dragostea si bunatatea. Destinul ei si al tovarasilor ei de calatorie se intretes in tapiseria complicata si multicolora a istoriei sud-americane, iar vocea Evei Luna deapana, cu nostalgie si umor, povestea fascinanta a unei femei pe care viata a iubit-o.
Laurentiu Fulga - Alexandra Si Infernul
Razboiul cu moartea Ravasita de viziuni sumbre si patetic iluminata de un înalt idealism deopotriva moral si estetic, dezlantuita, precipitata si convulsiva sub aspect compozitional, proza lui Laurentiu Fulga (2 XI1916 - 17 XI 1984) configureaza un spatiu al proiectiilor obsesive si cosmaresti nascute dintr-o constiinta traumatizata.
Laurentiu Fulga - E Noapte Si E Frig, Seniori
Un roman excepţional, cu un titlu care te pune pe gânduri. Despre ce noapte e vorba, cine sunt seniorii? E vorba de “noaptea cea mai lungă”, dacă mă pot inspira din titlul unei cărţi şi al unei ecranizări, noaptea pe care naratorul o simte apropiindu-se pentru el din ce in ce mai mult. Seniorii, poate sunt o parte a instanţei supreme care ne hotărăşte destinul.
Trei Apocrife Ale Vechiului Testament
Cele trei apocrife ale „Vechiului Testament”, in ingrijirea lui Cristian Badilita, intregesc un proiect mai mult decit salutar: o culegere cit mai ampla de apocrife pentru limba romana. Volumul are o importanta filosofico-teologica majora, iar mesajul este completat de valoarea literar-artistica a textelor. „Iosif si Aseneth” este un roman mistic, avind ca tema principala convertirea prin iubire. „Testamentul lui Iov” reia, sub forma tragediei grecesti, tema celui drept pedepsit in mod nejustificat de catre Dumnezeu.
Gabriele D'Annunzio - Focul
„Cu romanul Focul, aparut in anul 1900, D’Annunzio a dat una dintre marturiile cele mai fidele ale inzestrarii sale iesite din comun. Un fragment autobiografic, iubirea fulguranta dintre poet si celebra tragediana Eleonora Duse, devenea nucleul narativ al cartii, desfasurat in somptuoase volute lirice pe fundalul unei Venetii baroc transfigurate.
miercuri, 2 martie 2016
Hermann Broch - Moartea Lui Virgiliu
Capodopera Moartea lui Virgiliu (1945) considerata de specialisti „roman gnoseologic“ trece dincolo de barierele obisnuite ale genului, atat prin preponderenta discursului filosofic in defavoarea naratiunii tipice, cat si prin calitatea sa de Gedicht (poem), care o transforma intr-o proza de un lirism uluitor, derivand in mod organic din continut.
Michael Ende - Momo
La marginea unui oras, printre ruinele unui vechi amfiteatru, isi gaseste adapost Momo, o fetita cu un talent aparte pe care il foloseste pentru a-si ajuta prietenii: in prezenta sa, problemele devin mai putin impovaratoare, conflictele isi afla rezolvarea, iar imaginatia prinde aripi. Dar intr-o zi, pe nesimtite, o organizatie fantomatica a unor terifianti „domni cenusii“ preia controlul asupra orasului, furandu-le oamenilor timpul.
Oriana Fallaci - Daca Soarele Moare
Oriana Fallaci este considerata drept unul dintre cei mai iscusiti reporteri internationali ai lumii de azi, practicand cu predilectie interviul politic si reportajul. Aceasta calitate este dublata insa de un autentic talent de scriitoare rasplatit nu odata cu numeroase premii italiene sau straine.
Cartea de fata, un roman-reprtaj cu si despre astronauti, cu toate ca a fost scrisa inainte de debarcarea pe Luna, isi pastreaza nealterata actualitatea.
Robert Flaceliere - Viata De Toate Zilele In Grecia Secolului Lui Pericle
Dupa aproape o jumatate de secol de la aparitia ei in Franta, si dupa trei decenii de la prima sa editie in limba romana, cartea elenistului francez Robert Flacelière, membru al Academiei franceze, nu si-a pierdut nimic din fascinatia pe care o trezeste la lectura. Splendoarea epocii care i-a dat pe Eschil, Sofocle si Euripide, pe Fidias, pe Socrate si pe Tucidide e prezentata aici in detaliile "marunte" ale existentei zilnice, cu umbrele si dificultatile ei.
Tracy Chevalier - Fata Cu Cercel De Perla
Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, Fata cu cercel de perla,Tracy Chevalier construieste un superb roman istoric, avandu-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou si nu mai putin misteriosul autor capata viata prin fictiune, prin inventarea unei povesti de dragoste intre pictor si tanara lui servitoare.
Yves Gandon - Inflacarata Egle
Inflacarata Egle este unul din cele 12 volume ale ciclului din care face parte-Le pre aux dames-incununat cu Premiul Academiei Franceze si Marele Premiu al orasului Paris.
marți, 1 martie 2016
Danielle Steel - Ratacitoarea
Audrey Driscoll este o tînără femeie care și-a petrecut viața avînd grijă de alții. Sora ei mai tînără Anabelle și bătrînul și bogatul ei bunic au depins de ea mereu, însă după ce Anabelle se mărită cu un tînăr bogat, Audrey își ia inima în dinți și se lasă purtată de dorul de ducă care-l făcuse pe tatăl ei să colinde întreaga lume. Luîndu-și rămas bun de la cei dragi și promițîndu-le să se întoarcă în cîteva luni, o pornește către Europa. La New York întîlnește un cuplu de nobili englezi, iar din acel moment începe cu adevărat viața ei.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)