ÍNDEX DE RECEPTES

27 de gener del 2015

PASTÍS ENGRUNAT DE POMA, NOUS I PANSES


La setmana passada vaig veure aquest pastís a La cocina de los inventos i hem va recordar que quan l'havia fet fa uns anys (ara veig que 4...), ens havia agradat molt aquí. De seguida vaig pensar en fer-lo pel dinar que fem cada any a la Posa per a celebrar Sant Sebastià, i que vam fer aquest dissabte passat. És un pastís contundent, d'hivern..., però alhora fi de menjar, baixa bé... això si, amb un tallet n'hi ha prou, per tant fa de bon repartir! Va agradar molt! no en va sobrar ni una engruna... ! 
La recepta original és del llibre Cuinar és senzill de Montserrat Seguí, per tant la recepta no pot fallar! 
PASTÍS ENGRUNAT DE POMA, NOUS I PANSES
Ingredients
 300 g de farina
140 g de mantega (a temperatura ambient)
125 g de sucre
1 ou
Dos culleradetes de llevat en pols
2-3 pomes grosses
1/2 c/p de vainilla en pols
Pell de llimona ratllada
Pessic de sal
50 g de panses de Corinti
100 g de nous
Sucre llustre per decorar
 Preparació
En un bol ample posem la farina, el llevat i el pessic de sal, formem un volcà, al mig posem la mantega tova, l’ou sencer, 100 g de sucre (reservem la resta) i la vainilla en pols. Treballem bé, primer amb una forquilla i després acabem d’amassar amb les mans, fins que ens quedi una massa consistent i uniforme.
 Engreixar i enfarinar (traure’n l’excés) un motlle de 22 cm).
Repartir tres quartes parts per la base del motlle, l’anem prement fins tenir el mateix gruix.
Ratllar la pell de la llimona, procurant només agafar la part groga, perquè la part blanca és amarga.
Ratllar una poma, repartir-la a sobre de la massa, escampar-hi per sobre la meitat del sucre que teníem reservat, la meitat de la ratlladura de llimona, una mica de vainilla en pols, la meitat de les nous trencades, no picades, i totes les panses de Corinti.
Ratllar l’altra poma i fer una altra capa de farcit, igual que l’anterior, però en aquest cas sense panses, ja que a la part de dalt del pastís es ressecarien.
Esmicolar la quarta part de massa restant, fent petits pessics irregulars (engrunes), i posar-los a sobre del farcit, procurant que quedi ben cobert.
Coure el pastís al forn a 200º, durant 40-50 minuts aproximadament. Punxar-lo per comprovar-ne la cocció.
c/p= cullera de postre

22 de gener del 2015

PASTÉIS DE BELÉM (Portugal)


Sempre he tingut curiositat quan he vist companys de blogs que han fet aquests pastissets, típics de Portugal i que són molt bons, i aquest dissabte els va arribar l'hora per a un sopar improvisat que no sabia què fer i que obres la nevera i veus pasta de full a punt de caducar... ous que ja s'han de gastar... resultat, aquests pastissets que veieu, boníssims! vam fer curt...i està promès repetir-los aviat.
La recepta original la tenen molt ben guardada... , en programes que he vist fer-los o parlar d'ells sempre amaguen algun secret de la recepta, tots acaben dient lo típic..."hasta aquí puedo leer..." jo, però, no n'amago cap, de secret, tal com l'he vist, l'he fet i us la dic ! Fàcils de fer i Boníssims!
Aquí podeu trobar més informació d'aquests pastissets Pastisseria Pastéis de Belém
Bon cap de setmana!
PASTÉIS DE BELÉM (o de nata)
Ingredients
Pasta de full
250 ml d llet
250 ml de nata per muntar
50 g de farina
150 g de sucre
5 rovells d'ou
Pell de llimona (sense part blanca)
1 branca de canyella
sucre llustre/canyella en pols
Elaboració
Per la crema, en el got de la TMX  polvoritzem el sucre a vel. 5-10, hi afegim la llet, la nata, la farina i els rovell i barregem 10 segon a velocitat 5. Hi afegim la branca de canyella i la pell de llimona i programem 18 minuts, 90º,  velocitat 1 i 1/2. Retirem la pell de llimona i la canyella i reservem.
Preescalfem el forn a 200º
Estirem la pasta de full,  i en tallem cercles amb l'ajuda d'un talla-pastes o també va molt bé fer-ho amb un motlle dels que tenim per a emplatar, de la mida que tinguem el motlle de magdalenes (safata normalment amb 12 forats). Anirem col·locant la pasta de full de manera que quedi com una cassoleta, a cada forat. (foto). Omplim les cassoletes amb la crema sense arribar a dalt de tot, penseu que al forn agafarà volum, que després perd per agafar aquesta forma tant característica.
Coem a 190º durant 25-30 minuts. Retirem del forn deixem que perdi una mica de temperatura, desemmotllem i deixem refredar damunt d'una reixeta, o boca aball, al revés, perquè la pasta de full perdi la humitat.
Quan estan freds o al moment de servir empolvorem amb una mica de sucre llustre i canyella en pols.

19 de gener del 2015

PERES AL CAVA ROSAT AMB TARONJA

 Aquest mes la proposta de la Mercè, Del blog al plat,  ens ha portat a remenar el blog de l'Alfons, Les receptes de Sant Hilari , que sempre ens presenta receptes molt temptadores, ah! i és tot un especialista en la presentació en gotets...! visiteu-lo!!! Les peres al vi ens agraden molt i feia temps que no en menjàvem, al veure-les amb cava rosat a l'Alfons ho vaig tenir clar, i aquí teniu la mostra! Molt bones, més suau de gust que les fetes amb vi, un color preciós, i amb una mica de gelat de vainilla i nous, unes postres de luxe!!
Amb aquesta entrada també participo a l' HEMC#65 , convocatòria que ens fa la Cristina del blog 
Le bon vivant , aquest mes dedicat a les taronges.
Al final podeu veure les fotos de la classe amb el Pep Nogué, a Bonpreu, una classe especial doncs aquest mes s'acaben... al febrer ja no en faran, de moment s'han acabat! quina pena, tothom estava disgustat però com va dir el Pep, hem d'estar contents d'haver aprofitat aquestes classes i aprendre molt durant aquests anys i com no, d'haver fet amistat i conegut molta gent. 
Mai s'ha de dir un adéu per sempre, sinó un fins aviat, que totes/tots esperem...!

PERES AL CAVA ROSAT AMB TARONJA
Ingredients
6 peres (conference o altra de carn forta)
100 g de sucre
1 taronja
1 ampolla de cava rosat
1 canonet de canyella
Elaboració
En un cassó posem el cava, el sucre i les peres pelades, hi deixem les cues, a foc mig deixem que s'evapori l'alcohol. Incorporem el suc de taronja, part de la pell tallada en juliana (sense part blanca) i el canonet de canyella. Quan arrenqui el bull abaixem el foc i deixem coure un 45-50 minuts, fins que les peres estiguin cuites. De tant en tant les anem regant amb el suc.
Un cop cuites retirem les peres i reservem, i deixem reduir el líquid fins a tenir una consistència de xarop.
Per a servir-les, podem presentar-les en got o en un plat, regades amb una mica del xarop de cava i decorades amb unes tires de pell de taronja.
Nosaltres les vam acompanyar amb gelat de vainilla i nous.

Classe a Bonpreu  15-01-2015 : Bescuit de Xocolata sense farina/copes de xocolata amb nata/pa d'espècies/carquinyolis d'avellana


12 de gener del 2015

TORRONS 2015

Desprès dels dinars i extres d'aquestes passades festes veure torrons no ve massa de gust, però com no vaig tenir temps de posar-los quan tocava i penso que, com són tan bons, en podem seguir gaudint tot l'hivern, i ens ajudaran a passar  el fred (excuses...), els publico. Segur que quan ens haguem desintoxicat una mica, i estiguem tips de verdureta, amanida, planxa..., ens vindrà de gust un trosset d'aquest dolç tant llaminer...
Aquest any els hem millorat, n'hem après una mica més, ens van quedar boníssims! la prova és que no en va quedar ni les engrunes... ! 
Per a no repetir com es fan, us deixo l'enllaç dels de l'any passat, els vaig fer seguint els mateixos passos, però amb ingredients i quantitats diferents.
Vam començar l'any amb aquests torrons, i d'altres, i com no amb una copa de bon cava!

TORRÓ DE XOCOLATA I AVELLANES
Ingredients
150 g de xocolata negra (72%)
50 g de xocolata amb llet
20 g de llard de porc 
150 g d'avellanes torrades (pelades)
Pessic de sal
1/2 c/c de canyella en pols
TORRÓ DE GUIRLATXE
Ingredients
150 g d'avellanes torrades (pelades)
Una c/s de sèsam torrat
125 g de sucre
1 c/p de mel
1 c/p de suc de llimona

 * c/p = cullera de postres
    c/c = cullera de cafè
  


9 de gener del 2015

SAQUETS DE GORGONZOLA I DE BOTIFARRÓ, amb melmelades La Fageda

Estem encantats de col·laborar un cop més amb La Fageda, que aquestes Festes ens han fet arribar les seves melmelades. Nosaltres les hem maridat amb formatges de diferent tipus, exquisides! i amb aquests saquets, uns de formatge Gorgonzola, nous i melmelada de tomàquet i uns altres amb botifarró de pinyons i melmelada de ceba, a quin més bo!!!  Ens han agradat moltíssim! hi han ben trobat el punt! N'hem reservat una mica de cada per a maridar-les amb peix i carn, ho tenim pendent! 
Us recomanem que tasteu les melmelades de La Fageda, segur que us en fareu consumidors assidus, estan molt i molt bones!
Per a més informació, i també hi trobareu receptes, aquí teniu l'enllaç  Melmelades La Fageda-maridatges
SAQUETS DE GORGONZOLA I DE BOTIFARRÓ
Ingredients
Fulles de pasta brick
Formatge Gorgonzola
Nous
Botifarró de pinyons
Melmelades La Fageda
Preparació
Tallem la pasta brick en quadrats, la mida dependrà de com els volem de grans.
Pinten el voltant amb mantega fosa, al mig posem el formatge, un trosset de nou i una c/c de melmelada, en el meu cas de tomàquet. Tanquem el saquet, si no queda ben tancat el podem lligar una mica amb un fil i després el traiem (foto).
Als de botifarró, traiem la pell, en fem rodanxes que posarem al centre del quadrat de pasta brick, hi posem la c/c de melmelada i lliguem.
Només ens caldrà gratinar-los una mica per a que agafin color. Escalfeu el forn a 200º  i quan hi poseu els saquets canvieu nomès a gratinador, ens uns minuts els tindreu al punt.
Servir-los calents, encara que freds també estan bons.

7 de gener del 2015

TORTELL DE REIS

Passats els Reis, passades les festes...i després dels excessos d'aquest dies, ara toca fer una mica de bondat, tot i això, us ensenyem el Tortell de Reis que vam preparar per a rebre'ls com cada any! Recepta nova per intentar millorar el brioix, que encara que m'agradava la recepta que feia, amb aquesta hem millorat, i molt, la textura del brioix, que com veieu en el tall va quedar super esponjós, tendre i molt gustós! Amb aquestes quantitats podem fer un tortell gran o dos, jo en faig un i aprofito per a fer un brioix per a l'esmorzar del dia 6, acompanyat d'una bona tassa de xocolata! 
No acostumo a farcir el tortell, però aquest any l'he farcit amb trufa, boníssim!
Comencem l'any amb moltes ganes de fer i aprendre receptes noves ! Bon any!
TORTELL DE REIS
Ingredients
Massa mare
100 ml de llet tèbia
100 g de farina de força
40 g de llevat fresc
Massa Tortell
570 g de farina de força
125 g de mantega (a temperatura ambient)
3 ous 
170 g de sucre
100 ml de llet
Pell de taronja (sense part blanca)
Pell de llimona (sense part blanca)
1/2 c/c de canyella en pols
15 g d'aigua de tarongina (azahar)
Pessic de sal
Fruita confitada per a decorar-lo
Pinyons, ametlla ...
1 ou per a pintar-lo
Trufa de xocolata
500 ml de nata per a muntar (35% MG)
200 g xocolata negra 70%
30 g de sucre
Elaboració
El dia abans o unes 8 hores abans de començar a fer el tortell, hem de preparar la massa mare.
Posem en un bol la llet tèbia, hi esmicolem el llevat fresc i remenem per a desfer-lo, seguidament afegim la farina i remenem fins a tenir una pasta fina i sense grumolls. Tapem amb film i deixem reposar en un lloc fresc (ara com fa fred no cal posar-la a la nevera).
Quan ja tenim la massa mare, comencem a fer la massa del tortell. En el got de la TMX posarem les pells de taronja, llimona i sucre i programem 30 segons a vel. progressiva 5-7-10. A continuació afegim la llet, l'aigua de tarongina, els ous i el polsim de sal i barregem 1 minut, vel. 5. Hi afegim la massa mare i la farina i programem 3 minuts, got tancat, vel. espiga. Passat aquest temps hi afegim la mantega, sobretot que estigui a temperatura ambient, i tornem a programar 3 minuts, got tancat, vel. espiga.
En un bol gran enfarinat o sucat amb una mica d'oli hi aboquem la massa, fem una bola, tapem amb una drap  (de cotó millor) i la deixem reposar fins a que dobli el seu volum (2 h aprox.). Podem posar-la al costat d'un radiador per ajudar a que fermenti.
Quan ja tenim la massa al punt, l'aboquem a la taula de treball enfarinada, vigileu que la massa no es trenqui, la dividim en dos si fem dos tortells o si voleu fer-ne brioix, amb una part fem una bola i anem fent un forat al mig, ajudeu-vos amb la mà per fer-lo gran, feu-lo bastant gran perquè com ha de tornar a fermentar es farà petit (jo encara no li he trobat la mida... ). Poseu-lo en una safata de forn folrada amb paper sulforat, el tapem amb un drap i deixem reposar una hora, tornarà a doblar el seu volum.
Ara el decorarem, batem l'ou i pintem bé el tortell, anem col·locant les fruites confitades, l'ametlla o pinyons o amb el que us agradi. 
Queda molt bé repartir-hi una mica de sucre humitejat amb unes gotes d'aigua, queda una textura terrosa. 
Coem el tortell 
Forn preescalfat a 200º. Un cop decorat l'enfornarem uns 20-25 minuts a 180º. Forn de baix i ventilador millor, si no teniu ventilador,  dalt i baix , si veieu que queda massa torrat de dalt, tapeu-lo amb un tros de paper d'alumini.
Quan ja el tenim cuit, el traiem del forn, amb el mànec d'un ganivet donem un cop sec al cul de la safata (truc del Xavier Barriga, per a que no perdi volum, funciona!) i deixem refredar.
Si el voleu farcir s'ha de tallar pel mig quan estigui ben fred, amb un ganivet de serra i repartir-hi, en aquest cas, la trufa.

Trufa de xocolata
En un cassó posem la nata i el sucre, remenem per a que el sucre es desfaci, quan arrenqui el bull traiem del for i hi aboquem la xocolata trossejada, deixem uns minuts i amb una espàtula remenem pa a que la xocolata es vagi integrant amb la nata, fina a obtenir una barreja fina, continuem remenat per a que baixi la temperatura. Tapem amb film, a pèl, i reservem a la nevera unes 12 hores, passat el temps només ens caldrà muntar-la i farcir el tortell ( o el pastís que vulgueu). Queda una trufa molt bona!

Per a fer la massa: si teniu qualsevol altra màquina per a amassar, feu-ho com tingueu costum o seguiu les indicacions. Si amasseu a mà serà més laboriós, dons necessita uns 10 minuts d'amassat. 
La massa mare i l'amassat són molt importants per a obtenir un bon resultat del brioix!

* c/c cullerada cafè
Font: gastronomia&cia



Seguidors