onsdag 29 juni 2011

I'm totally in love

Hur ska jag kunna skriva en recension som gör "Jellicoe Road" rättvisa? När jag köpte den trodde jag att hypen skulle förstöra hela upplevelsen. Nu förstår jag att hypen inte är någonting i jämförelse med vilken uppmärksamhet den här boken borde få. Den är fantastisk, det är allt jag kan säga.

Taylor, berättelsens jag, blev som elvaåring lämnad på seven-eleven av sin mamma. Efter det blir hon hittad av en ung kvinna, Hanna, som tar henne till en internatskola på Jellicoe road. Ungdomarna på skolan har sedan urminnes tider haft ett krig mellan dem, byborna och militärskolan Cadets som är där några veckor om året. När Cadets kommer dit den här gången visar det sig att deras nya ledare är samma kille som Taylor försökte rymma med tre år tidigare. De måste nu mötas som fiender då Taylor är den nya ledaren för sin skola.  Under samma tid försvinner Hanna. Det enda spår hon lämnat efter sig är manuset hon skrivit på i åratal, vars historia kommer förändra Taylors liv för alltid.

Jellicoe Road är en av de bästa böcker jag läst. Visst trodde jag att den skulle vara bra, men så här bra? Never. I början var det förvirrande, det var mycket namn och man förstod först senare att den kursiva texten var utdrag ur Hannas bok. Men när jag väl kom in i den var det omöjligt att sluta.

Själva berättelsen är både vacker och sorglig. Med två historier från två olika tider som vävs in i varandra. Allt det mystiska och hemligheterna om Taylors förflutna tillsammans med det levande språket gör historien nästan magisk. Samtidigt innehåller den en kärlekshistoria, finare än de flesta kärleksböcker jag läst. Jag älskar allt helt enkelt.

Jellicoe Road finns fortfarande inte översatt, men med tanke på den uppmärksamhet den fått borde det inte dröja länge innan något förlag nappar, om de inte redan gjort det.

måndag 27 juni 2011

Starcrossed

Helena har alltid känt att hon inte passar in. Hon är onormalt snabb i löpning och vacker som en gud vilket inte är till fördel för hennes sjukliga blyghet. När skolåret börjar talar alla om den nya familjen Delos som flyttat dit. Men när Helena får se sonen Lucas Delos för första gången upplever hon ett hat så starkt att hon försöker döda honom inför hela skolan, bokstavligt. Efter det börjar hon drömma mardrömmar och vakna upp med smutsiga och blodiga fötter. När en mystisk kvinna försöker skada henne kan hon inte längre förneka att det är något speciellt med henne. För att få svaren måste hon vända sig till den person som är precis som henne själv, den personen som hon hatar mest av alla, Lucas Delos.

"Helena" är en sträckläsare. Historien blev bara bättre och bättre ju längre jag läste och jag kunde inte sluta. I början var jag lite skeptisk till de grekiska gudarna men det visade sig vara det bästa. Inget blodsugande, biande eller dödande bara coola övernaturliga superkrafter.

Att familjen Delos var en exakt kopia av familjen Cullen förstörde mest trots att jag gillade familjen Delos. Historien är oorginell (också pinsamt lik Twilight) och språket sådär. Ändå är det en sådan historia man inte kan låta bli att älska. Har du höga krav så är det här inget för dig, men är du ett Twilight-fan/Paranomal Romance-älskare Go for it!

söndag 26 juni 2011

Min att läsa lista

Som alltid har jag planerat en massa läsning i sommar och som alltid är jag säkert lite överoptimistisk.

Nu har jag plockat ihop några olästa böcker ur min bokhylla som jag försöka hinna med, jag kommer också köpa mycket böcker i San Francisco och här hemma. Men detta är vad minst kommer att hinna med.

Vad har ni tänkt läsa under sommarlovet?

lördag 25 juni 2011

Flickan och havet

Kathi Appelt är kanske mer känd som författare för de lite mindre åldrarna. Men när jag läste "Lova att du går tillbaka" blev jag helt förtrollad, det var en så fin berättelse som var omöjlig att inte förälska sig i. Dessutom passade den alla, ungdomar, barn och vuxna. Så när jag nu började läsa "Flickan och havet" trodde jag att det skulle vara lika dant.

Flickan och havet handlar till stor del om en barns fantasier. Tanas mamma är en sjöjungfru som återvänt till havet. Tana bor därför tillsammans med tjejen Signe på Ostronskalsvägen vid Texas kust. För henne är inte världen mycket större än människorna och husen i den lilla byn. När Tana en dag klantar till det så att alla blir arga på henne blir hon förtvivlad. Hon beger sig därför ut på havet för att hitta sin sjöjungfru mamma och be om hjälp.

Det här var verkligen en söt berättelse men den fångade mig inte riktigt. Jag tyckte den saknade det där magiska som fanns i "Lova att du går tillbaka". Jag kan tyvärr inte säga att även "Flickan och havet" passar alla, men för de yngre är det definitivt en läsvärd bok!

Läs istället "Lova att du går tillbaka"!

fredag 24 juni 2011

Intervju i Framsidan



I nya numret av Framsidan finns en hel intervju med mig där jag pratar om mitt läsande och bloggen. Intervjun gjorde jag redan i mars och sedan dess har en het del förändrats, till exempel har Hanna börjat här på bloggen! Men det va både kul och lite konstigt att läsa om sig själv. I numret finns det även ett reportage om Palatset som Hanna är delaktig i och mycket annat som har med ungdomar att göra!

onsdag 22 juni 2011

Fin berättelse som lämnar spår

När jag var på Xpublishings kontor för några veckor sedan för boksamtalet om "Nybörjarguide till livet eller kaosteori" fick jag när jag gick därifrån en av deras nya böcker "En gång" av Margaret Wild som tack. En oroligt fin, kort och allvarlig berättelse.

Boken handlar om Bram, Al och Gabe. Tre killar som arrangerar hemliga fester. Bram ser till att de aldrig blir påkomna, Al fixar spriten och Bram lockar tjejerna.
Det är ungefär vad som står på halva baksidetexten. Och första gången jag läste det blev jag avskräckt. Det lät inte som en bok jag skulle tycka om, om det bara skulle handla om arrangerandet av fester. Men En gång handlar om mycket mycket mer och festerna är mest kulisser. Boken handlar om de tre killarnas smärtor och svårigheter och hur allt förändras när Helen en gång dyker upp på en fest och lyckas se rakt in i Gabe, på ett sett en tjej aldrig tidigare gjort. Hon förändrar honom. Och även andra människor i deras omgivning.

Boken är väldigt speciell. Den är skriven i diktform, så att en sida bara kan vara ett par meningar, uppdelade på ett snyggt och fint sätt. Men boken känns inte som en lång dikt. Bakom orden döljer sig en berättelse och diktformen ger bara berättelsen ett större djup som ger plats för många egna tankar och bilder. Den är allvarlig och sorglig samtidigt som den bär på hopp och är full av styrka. En perfekt bok att läsa i sommar.

tisdag 21 juni 2011

Hjärtat Power Off

När Sofie förlorar sin pappa förändras allt. Hennes mamma som bara jobbar märker inte förändringen hos Sofie. Hur hon börjar umgås med ett nytt gäng och ge sig in på farligare banor. De finns de som fortfarande inte har förlorat hoppet om Sofie, de som fortfarande tror på henne, men Sofie har slutat tro på sig själv. Hon hamnar i en helt ny värld av langning och droger, ett system där det inte verkar finnas någon utväg.

Hjärtat Power off är en enkel men bra spänningsroman som är kort och snabbt berättad. Det enda negativa tycker jag nog var att den ibland kunde vara lite för deppig, men om man bortser från det är det definitivt en spännande läsupplevelse med puls. Schygge skildrar det bra om hur lätt det är att hamna i skiten och hur svårt det är att ta sig ur.  En riktigt bra ungdomsroman!

Missa inte heller vår intervju med författaren! 

måndag 20 juni 2011

Intervju med Josefin Schygge!

Josefin Schygge är just nu aktuell med boken "Hjärtat power off" och hon har tidigare skrivit ungdomsboken "Hatar att älska". Hon arbetar även som talskrivare, föreläsare och lärare. Just nu är hon ute på en bloggturné med "Hjärtat power off" och vi är väldigt glada över att hon valt att gästa vår blogg den här veckan.

Båda dina böcker handlar om väldigt svåra ämnen, vad lockar dig att skiva om just det?Jag vet inte hur många gånger jag innan jag började skriva fick rådet "Skriv där det bränns", och det är i de här ämnena det bränns för mig. Jag vill att det ska kännas att läsa mina böcker. 

Har det alltid varit en dröm att bli författare? 
Det har alltid varit en dröm att arbeta med skrivande i någon form, som journalist, författare, Copy, lektör, lärare...

Vad är det roligaste samt tråkigaste med att skriva? 
Skrivandet är som bäst när man tappar bort allt annat, när texten får ett eget liv - ungefär som när man läser något riktigt bra. Tråkigt., det har jag när kritikern smyger sig på och stryper orden. 


Vad arbetar du på just nu?
Ärligt. Tidigare har jag haft svårt att prata om manus som inte är avslutade, jag försöker bli lite mer öppen med det men... Låt oss säga så här. Jag har ett manus som ligger och jäser och en idé till ett manus där jag just nu skriver synopsis. Det ena handlar om att våga ta för sig och det andra om svek. 


Vad får du inspiration från? 
Jag pratar hellre om drivkraft än om inspiration. Jag drivs framåt i viljan att utvecklas.


Vilka böcker tycker du själv om att läsa? 
Jag är allätare vad gäller litteratur, men jag kastar mig över Mons Kallentofts deckarserie, Johanna Nilsson, Johan Theorin.

lördag 18 juni 2011

Ungdomsromanerna glöms bort



Om Cirkeln i dagens DN :"Gastkramande och psykologiskt tät berättelse om tonårstjejer som inser att de är häxor. Första ungdomsromanen på DN:s kritikerlista."

Fantastiskt roligt, men är det inte lite konstigt att Cirkeln är den första ungdomsromanen någonsin på DN:s kritikerlista? En lista som kommer ut varje lördag? Med tanke på hur länge listan har funnits och med tanke på hur många riktigt bra ungdomsböcker som har kommit ut de senaste åren är det väldigt märkligt att den första ungdomsromanen kommer först nu.

Det måste väl i alla fall betyda att Cirkeln är något alledeles speciellt. Och det kan jag ju hålla med om.

fredag 17 juni 2011

Sommarlov, tillsist!

Nu börjar mitt sommarlov och jag ger mig av till släktingar i San Francisco. Hur mycket jag än försöker undvika det så shoppar jag alltid mycket böcker när jag är utomlands. Mitt bagage lyckas alltid hamna på gränsen till övervikt på hemresan. Så i år tänkte jag köra med en ny teknik. Jag ska endast ha med mig en svensk bok, alla andra böcker kommer jag att köpa på plats. Den svenska boken blir förmodligen "Flickan och Havet" som jag har fastnat i eller den nya boken "Helena". Sedan hoppas jag på många överraskningar, men en bok jag planerat att köpa är Sara Dessens nya "What happened to goodbye."

Ska försöka blogga så mycket jag hinner medan jag är borta.

Men tills dess, ha en bra sommar!

onsdag 15 juni 2011

Fler sådana här event!

Alldeles för sällan ordnas event och händelser kring film-och ungdomslitteratur. Det borde egentligen vara det ultimata sättet för en författare att nå ut med sin bok till rätt intressegrupp och väcka ungdomars läslust. Det enda positiva med att det inte är vanligt med sådana event är att det är så kul när det faktiskt ordnas något riktigt bra.

Igår var jag på ett event kring Peter Phols och Kinna Gieths bok Jag saknar dig, jag saknar dig som kommer på bio i höst. Det var dels förhandsvisning av filmen på biografen Grand i Stockholm och dessutom ett intressant boksamtal mellan Johanna Lindbäck, som skriver på den stora bokbloggen Bokhora, och författarna Peter Barlach och Lina Forss. Samtalet kretsade kring döden och hur man kommer vidare efter en förälders död och hur man vill att andra runt omkring en ska reagera. Allt var fint ordnat och jag blev extra glad över Goodiebagen med både Peter Barlachs och Lina Forss nya bok. Fifteen love och Kär i kärleken.



Elin har tidigare bloggat om filmen Jag saknar dig, Jag saknar dig här. Hon var betydligt mer lyrisk över filmen än vad jag är. Jag känner mig osäker och vet inte riktigt vad jag tycker. Den var välgjord och väldigt snyggt sammanvävd i slutet. Det var också väldigt bra att den liknade boken så mycket. Ofta brukar filmresultatet bli helt annorlunda än boken, men regissören här har verkligen lyckats spegla boken. Det jag inte gillade med filmen gällde skådespelarna. Det tog tid för mig att vänja mig vid hur de spelade och lät. Huvudpersonen lärde jag mig gilla först i slutet och vissa skådespelare lärde jag mig aldrig tycka om. Vissa stunder kändes det överspelat och konstigt. Men allt som allt var det en bra svensk ungdomsfilm att se fram emot.

Det ska bli väldigt spännande att höra vad ni tycker om filmen. Den har premiär 19 augusti. Håll ut!

Tonårsboken intervjuar Cornelia Funke live!

Fick precis hem Seminarieprogrammet 2011 för bokmässan i september! På sidan 31 kan man hitta en liten notis om att Tonårsboken ska intervjua Cornelia Funke på fredagen på temamonterns scen. Det är en ära för oss som alla tre är stora Cornelia Funke-fan och det känns både nervöst och spännande.

Innan dess tänkte vi passa på att läsa hennes nya bok "Spökriddaren och hans väpnare" som släpps lagom till sverigebesöket (som ni kan läsa mer om här)

tisdag 14 juni 2011

Sommarenkät

Det känns alltid som om vi i Göteborg slutar skolan sist. Imorgon får jag äntligen sommarlov. Tänkte därför att det skulle passa bra med en liten sommarenkät. Här kommer tio frågor om böcker och sommarläsning!  

1. Hur är en bra sommarbok för dig? 
Tycker att Hanna beskrev det väldigt bra. Men om man reser ska den vara enkel att hoppa in i och den ska gärna ta tag i en redan vid de första sidorna.  

2. Vad har du tänkt läsa i sommar? 
Får nog skriva ett separat inlägg om det eftersom listan är lååång. Men har planerat att läsa "City of Ashes", "Mitt perfekta liv" av Sarah Dessen och så tänkte jag ge mig på "Det här är allt" av Aidan Chamers.  

3. Vilken typ av böcker tycker du att man ska undvika på sommaren? 
Jag kan egentligen läsa allt på sommaren. Hur deckare och sommar hänger ihop förstår jag fortfarande inte, för mig är det ett stort inte!  


4. Ungefär hur många böcker brukar du hinna med under ditt lov?
Jag reser ofta mycket vilket sänker siffrorna rejält. Men runt 11-14 böcker i månaden kanske.  

5. Vilka böcker har du tänkt läsa om i sommar? 
Hade gärna velat läsa om sista Harry Potter innan filmpemiären, men kommer nog inte hinna det. Annars kommer jag att läsa om flera av Cornelia Funkes böcker eftersom hon kommer till Sverige i år.

6. Händer det att du slänger böcker under resor? 
Hellre övervikt i bagage, ibland händer det att ett par skor åker ut men aldrig böckerna. 

7. Har du något sommarboksminne från tidigare somrar ?
Tänker gärna tillbaka på alla underbara engelska bokhandlar jag besökte förra sommaren. Så fina böcker och omslag och utbud och allt möjligt. Så mycket roligare än de svenska!  

8. Vilken är bästa platsen att läsa på i riktigt sommarväder? 
I en solstol, gärna i skuggan om solen är för stark.   

9. Vilka böcker planerar du att läsa på andra språk? 
Är inte så mångspråkig så det blir bara på engelska. Dessen och "The mortal instruments serien", förhoppningsvis hinner jag även med Michelle Magorians bok "Back Home."   

10. Vilken bok tycker du är den absoluta sommarboken? 
Jenny Hans serie "Sommaren jag blev vacker" och "Ingen sommar utan dig" är väl så somrigt det kan bli!

måndag 13 juni 2011

Sommarlovsläsning 2011

På somrarna gillar vi att läsa böcker som är lätta att ta sig igenom och förstå. Böcker som vi kan plocka upp när som helst och läsa ett par sidor i, på stranden, i hängmattan, båten, solstolen, flygplanet, var som helst. Vi vill verkligen kunna kliva in i världen där berättelsen utspelar sig och bli ett med historien. Vi har gjort en lista på de böcker vi tycker passar allra bäst på sommaren. 
Tio små negerpojkar - Agatha Christie
Den här boken är skriven med ett underbart språk av en av världens mest berömda deckarförfattare och slutet på historien är löst på ett briljant sätt som är omöjligt att förutse.

En ö i havet - Annika Thor
Samlingsboken med alla fyra delarna har funnits på mitt landställe i många år och det är nog därför den verkligen ger mig känslan av sommar. En stor del av boken utspelar sig dessutom i Göteborgs skärgård och beskriver den typiska svenska sommaren. (Under Andra Världskriget) 
Hungerspelen - Suzanne Collins 
En värld man kastas in i och som är omöjlig att lämna. Perfekt sommarläsning! 
Skuggan över stenbänken - Maria Gripe 
En spännande och fin historia som framförallt i bok nummer två beskriver den idylliska sommarträdgården full av hemligheter. 
Systrar i jeans - Ann Brashers 
Jag läste böckerna för flera år sedan, men jag tror att jag skulle uppskatta dem lika mycket idag. Tack vare sommarkänslorna och de härliga historierna som vävs samman.
Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson 
Roadtrip, kärlek och vänskap. Det här är den ultimata sommarboken.
Sanningen om Alice - Rebecca James 
En av årets bästa böcker. Passar minst lika bra i hängmattan som i vintermörkret.
Kär i kärleken - Lina Forss
Det finns nog inte en bok som innehåller mer kärlek än den här. Kärlek + sommar, ni vet.
Splitter - Charles Benoit
Korta avsnitt men ändå en bok med puls. Kille som tjej - den här boken är grym!
Jag saknar dig jag saknar dig - Peter Pohl och Kinna Gieth
Filmen har premiär i August, därför är det perfekt att läsa boken nu innan. En av de finaste böckerna som finns!

Mycket mer än så - Sarah Dessen
Sommar, kärlek och problem. Allt finns med i denna perfekta sommarbok
Tillsammans - Denise Rudberg
Att läsa denna serie på sommaren är något jag måste göra, gör det ni också!
Elsas mode - Sofi Fahrman
Underbar sommarläsning för alla tjejer. Passar perfekt för de som inte gillar att läsa i vanliga fall!
Ögat över månskäran - Libba Bray 
Spännande läsning om ungdomarna på 1800-talet. Kärlek, intriger och magiska krafter.
Something Borrowed - Emily Giffin
För dig som gillar att läsa på engelska! Kärlek och vänskap i en av USA mest sålda böcker.


Läs också våra sommarlistor från tidigare år
Sommarläsning 2010 
Sommarläsning 2009

lördag 11 juni 2011

Amy and Roger's Epic Detour

Det är originaltiteln på Fyra dagar och fyra nätter. Och visst är deras omväg "Epic". Kände själv vid många tillfällen att jag bara ville hoppa in i en bil och köra genom hela USA. Detta blir mitt största boktips till tjejkompisarna i år, helt klart sommarens "must have."

Amy har inte kört bil sedan hennes pappa dog i en bilolycka. Tre månader har gått och tragedin har lett till att Amys familj helt splittrats. Amy är kvar i Kalifornien, hennes bror har skrivits in på rehab och hennes mamma har flyttat till Connecticut. Men nu måste Amy flytta till sin mamma, och bilen måste hon ta med sig. Chafför blir nittonåriga Roger, son till sin mammas värdinna. Men istället för att åka den väg deras mammor planerat tar de en lång omväg och upptäcker USA på egen hand.

Det här är en helt underbar historia. Så typisk amerikansk YA och det är inget negativt, vem älskar inte amerikansk young adult? Men Fyra dagar fyra nätter hamnar nästan högst på listan. Jag drogs med i berättelsen, följde Amy och Rogers vänskap och resa som om inget annat existerade. Jag blev helt fast!
Detta är dessutom den perfekta guiden genom USA, plötsligt vet jag massor om olika delstater och snabbmatskedjor - mycket bättre än skolans geografiböcker. Alla bilder i boken gjorde berättelsen ännu finare. Det var allt från kvitton till kartor och jätte bra spellistor.
Här är fina exempel: 

fredag 10 juni 2011

Helgens projekt!


Ni skulle se röran i mitt rum just nu. Böcker överallt, på fönsterbrädan, skrivbordet, golvet, till och med garderoben. Ingen vacker syn! Därför ska jag nu i helgen göra om helt och sortera in alla böcker i mina nya bokhyllor. Sorteringen blir nog så här ungefär:
  • Blandat pocket och inbundet 
  • Författare bredvid varandra 
  • Stå i grupper efter genre 
  • Resten som jag själv vill, t ex favoriter för sig 
Ska försöka lägga in några bilder när allt blir färdigt!

torsdag 9 juni 2011

Tyck till om Tonårsboken!

Sommaren är den tid som vi brukar arbeta mest med att utveckla Tonårsboken. Men för att göra det är vi väldigt nyfikna på vad ni läsare tycker! Vad tycker ni är bäst/sämst på bloggen? Vad vill ni ha mer/mindre av?  Vill ni ha mer recensioner eller kanske intervjuer? Finns det något speciell bok ni absolut tycker att vi borde skriva om?

Vi skulle bli jättetacksamma om ni vill hjälpa oss!

Kramar 
Elin, Klara och Hanna!

onsdag 8 juni 2011

Efterläntade trailers!

Åh, äntligen! Som jag väntat. Trailen till Jag saknar dig är äntligen här. Gör som jag och se på den tio gånger och gråt massor. Det är omöjligt att inte gråta när man väl sett filmen och förstår hur fantastisk den är. Biopremiär 19 Augusti!



En annan trailer som jag kanske inte väntat lika spänt på men ändå sett fram emot är nya Breaking Dawn. Välgjort med kanske lite väl dramatisk, det handlar om ett bröllop liksom - det svårt att inte skratta till. Men jag längtar, det erkänner jag.

tisdag 7 juni 2011

Kär i Kärleken!

Kär i kärleken, bara genom titeln förstår man vad som står i fokus för den här berättelsen. Det är sextonåriga Timotej som stöter på en massa kärlekstrubbel när hon kommer till London. När hon flyttar dit med sin mamma och styvpappa börjar hon på en ny skola, får nya roliga vänner och träffar en massa snygga killar. Men efter Wille, Paul och John börjar Timotej förstå att kärleken inte alltid är en dans på rosor.

Det låter kanske lite förutsägbart. Men jag måste säga att för att vara en typisk kärlekshistoria så hade den det lilla extra. Timotej har en stark och fin personlighet, att läsa allt ur hennes synvinkel var både underhållande och intressant. Dessutom skildrades Timotejs familj väldigt fint, mamman och brorsan blev man helt kär i. Men männen beskrevs mer som självupptagna och svikare...

Det här är en härlig berättelse om kärlek, vänskap och känslor, omöjlig att inte älska! Eftersom jag är kär i London är det bara ett stort plus. Det bästa är att det kommer en uppföljare till våren nästa år. Gissar att jag inte kommer vara ensam om att vilja veta hur det går för Timotej, kan knappt vänta!!

Ni har väl inte missat...
... författaren Lina Fors fina blogg. Helt klart värt att kolla in!

måndag 6 juni 2011

En bok jag bara måste läsa!

Den vita katten är en bok som jag helt och hållet missat. Annars brukar jag ha stenkoll på utgivningarna men den här fick jag först höra om genom bokbloggarna. Kul i alla fall, sällan man får sig riktiga överraskningar.

Det som verkar vara så grymt med den här boken är att det inte känns som en typiskt tjejbok. Det går faktiskt att skiva om personer med speciella krafter utan att en kärlekshistoria ska stå i fokus. En bok som den här har jag väntat länge på. Magi, thriller och mysterier, vem kan säga nej till det liksom?

lördag 4 juni 2011

Sju filmer, ett ord

Slutet närmar sig. Den 13 juli har sista Harry Potterfilmen premiär. Empire Magazine bad skådisarna beskriva filmerna med ett ord. Jag fick nästan tårar i ögonen när jag såg klippet. Jättefånigt jag vet, men tyckte det var så himla fint...

torsdag 2 juni 2011

Hissar och Dissar i Maj!

Så här tyckte vi om maj:

Elin
Hiss: Tog tolv dagar att plöja igenom City of Bones (skriven på engelska + en massa i skolan) men det var helt klart värt det! Sjukt läcker historia, det bästa jag läst inom Dark-Romance på väldigt väldigt länge!
Diss: Förlorad ängel gjorde inget större intryck på mig. Längtade bara tills det skulle ta slut...




Klara
Hiss: När jag lät dig gå, en väldigt fin bok om kärlek som man inte får missa.
Diss: Jag saknar dig, jag saknar dig har inte kommit så långt men hitills tycker jag tyvärr att den är väldigt seg, men jag längtar efter filmen.



Hanna
Hiss: Nybörjarguide till livet eller kaosteori av Lia Hills - en väldigt bra roman som är något sorts mellanting mellan en vuxen-och ungdomsroman. Det är en bok jag kommer att minnas tack vare det poetiska språket och alla livsfrågor som tas upp och ger tankerum för egna svar. (Styckebrytning, min dator funkar inte så bra)
Diss: "The growing pants of Adrian Mole" av Sue Townsend - den är absolut inte dålig, men den lever inte alls upp till första boken om Adrian Mole.

onsdag 1 juni 2011

Kaosbra bok!


För ett par veckor sedan fick jag hem boken "Nybörjarguide till livet eller kaosteori" från bokförlaget Xpublishing. Till en början avskräckte titeln mig från att börja läsa. Jag trodde att det skulle vara en guidebok av något slag med bara frågor, svar och fakta. Men det visade sig att det bakom pärmarna döljde sig en fantastisk historia om allt från sorg efter en död förälder, till livsfrågor och kärleksbekymmer. Lia Hills som skrivit boken har fått in jättemycket handling på bara drygt 200 sidor utan att det känns överdrivet, och det tillsammans med det fantastiska språket gör att jag kommer minnas boken väldigt länge.

I måndags var jag på ett boksamtal på Xpublishings kontor om "Nybörjarguide till livet eller kaosteori". Jag och tre andra ungdomar i åldern 15-17 år diskuterade bland annat bokens handling, personer, teman och språk med en av de som jobbar på förlaget. Det var ett otroligt spännande samtal och min syn på boken förändrades på många sätt. Det roligaste var att samtalet spelades in, och någon gång under de närmaste dagarna kommer samtalet (fast då redigerat) att läggas upp på Xpublishings

/Hanna
blogg. Håll utkik där och läs den precis nyutkomna boken!

Nu är tävlingen avslutad!

Genom att först välja ut de tio bästa motiveringarna och sedan lotta bland dem har vi nu fått fram de två lyckliga vinnarna.

Och vinnarna är... 

..Sandra:
"Jag skulle vilja vara Elisabet Bennet i Stolthet och fördom. Använda fina klänningar, dansa på baler och uppleva atmosfären på 17-1800-talet.

Och så skulle jag vilja vara precis som hon och sprida lite "feminism" bland kostymherrarna. Kanske det skulle ha kommit lite längre idag om det hade funnits fler stridiga kvinnor då :)"


...Anna:
"Jag skulle vilja vara Eragon från Arvtagaren-serien av Christopher Paolini då det skulle vara hur häftigt som helst att få flyga med Saphira och även vara bra på stridskonst och magi :) Samt att leva i den världen och träffa alla möjliga sorters människor och varelser." 


Grattis!
 
Och tack till alla ni andra som var med och tävlade med alla möjliga lysande motiveringar!